Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

Ο Βαγγέλης Πισσίας στο www.ert.gr: Σαλπάρουμε για να σπάσουμε τον αποκλεισμό στη Γάζα

 ...αναδημοσίευση από το www.ert.gr...

Με μια νέα αποστολή ο στόλος της ελευθερίας, θα επιχειρήσει από την Τρίτη 22 Ιουνίου, να σπάσει τον αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας και να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στον Παλαιστινιακό λαό. Με δεδομένο ότι η αντίστοιχη επισείριση το 2010 βάφτηκε με αίμα, μετά την επέμβαση του ισραηλινού στρατού στα πλοία που μετέφεραν τη βοήθεια, η αποστολή εκτός από μεγάλη ανθρωπιστική σημασία, έχει και υψηλό δείκτη επικινδυνότητας. Ο συντονιστής της ελληνικής Πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για τη Γάζα», Βαγγέλης Πισσίας, μας μίλησε τόσο για την αποστολή, όσο και για τη συνολική δράση της πρωτοβουλίας.



-Πότε ιδρύθηκε η ελληνική Πρωτοβουλία»Ένα Καράβι για τη Γάζα» και ποιοί είναι οι άξονες πάνω στους οποίους συγκροτήθηκε;

-«Η ελληνική Πρωτοβουλία»Ένα Καράβι για τη Γάζα» ιδρύθηκε το 2010 και είναι μέλος του Διεθνούς Στόλου της Ελευθερίας, που ιδρύθηκε το ίδιο έτος, με σκοπό να συντονίσει τις δράσεις μεταξύ των πολλών τοπικών ομάδων που προσπαθούν να σπάσουν τον αποκλεισμό της Γάζας. Έλληνες ακτιβιστές της Πρωτοβουλίας¨»Ένα Καράβι για τη Γάζα» είχαν συμμετάσχει  σε παρόμοιες αποστολές του Free Gaza Movement, όπως στην αποστολή του 2008, όταν δύο ελληνικά καϊκια, το Δημήτρης Κ./Free Gaza και το “Άγιος Νικόλαος/Liberty  έσπασαν για πρώτη φορά τον θαλάσσιο αποκλεισμό  μετά από 41 χρόνια.
Αρχή του Διεθνούς Στόλου είναι ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των ανθρώπων, ανεξάρτητα από τη φυλή, το φύλο, τη φυλή, τη θρησκεία, την εθνικότητα, την εθνικότητα, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ιθαγένεια ή τη γλώσσα και οι ενέργειές του ενάντια στον αποκλεισμό  διέπονται από τις αρχές της μη βίας.
Η Πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για τη Γάζα» στέκεται αλλέγγυα με τον παλαιστινιακό λαό και δεν υποστηρίζει κανένα πολιτικό κόμμα ή οργάνωση, χωρίς εξαίρεση».

-Ποιά είναι η κατάσταση που επικρατεί στη Λωρίδα της Γάζας;

-«Αυτόν τον μήνα (Ιούνιο) κλείνουν 9 χρόνια από τότε που εντάθηκε ο ισραηλινός αποκλεισμός στην Λωρίδα της Γάζας, με την πρόφαση της «ασφάλειας» από τη Χαμάς. Όπως όμως αποδείχθηκε τα επόμενα χρόνια, ο αποκλεισμός των πάνω από 1.800.000 κατοίκων της λωρίδας της Γάζας, είχε ως στόχο μόνο την εξόντωσή τους και τον οικονομικό αποκλεισμό. Ο αποκλεισμός αυτός είναι παράνομος και αποτελεί συλλογική τιμωρία σύμφωνα με την 4η συνθήκη της Γενεύης.
Αυτή τη στιγμή, μετά την τελευταία επίθεση του Ισραήλ  τον Αύγουστο του 2014, που άφησε 2.200 νεκρούς και πάνω από 11.000 τραυματίες, η ανθρωπιστική κρίση είναι χειρότερη από ποτέ. Χιλιάδες άνθρωποι ζούνε στα χαλάσματα των βομβαρδισμένων σπιτιών τους, τα ποσοστά της ανεργίας και της φτώχειας είναι τα μεγαλύτερα στον κόσμο, ενώ η εκπαίδευση, οι παροχές υγείας, οι κοινωνικές υπηρεσίες υπολειτουργούν.  Το αποτέλεσμα είναι πολλοί νέοι άνθρωποι, ακόμα και οικογένειες να προσπαθούν να ξεφύγουν, μέσω διακινητών και υποσχέσεων για μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη, και με κίνδυνο να χάσουν τις ζωές τους στη Μεσόγειο.
Οι πάνω από 1.800.000 κάτοικοι αυτής της μικρής λωρίδας, ζουν και παλεύουν σε συνθήκες εγκλωβισμού, απαγόρευσης της μετακίνησης και ελέγχου της ζωής τους από την ισραηλινή κατοχική δύναμη, με τη συνενοχή τόσο των γειτονικών κρατών όσο και της διεθνούς κοινότητας».

-Πόσο στηρίχτηκαν οι αποστολές από την αλληλεγγύη προσώπων και συλλογικοτήτων, όλο αυτό το διάστημα;

– «Οι αποστολές που έχουν διοργανώσει ο Διεθνής Στόλος της Ελευθερίας και συγκεκριμένα η ελληνική Πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για τη Γάζα», δεν θα μπορούσαν να έχουν γίνει πραγματικότητα χωρίς την στήριξη  ανθρώπων από τα κάτω. Ακόμα και αυτή την εποχή  που ο τόπος μας αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα που απειλούν την επιβίωση του, ο ελληνικός λαός έχει επιδείξει μια συγκινητική στήριξη σ” αυτήν την νέα αποστολή προς τη Γάζα, με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους που περιλαμβάνουν: εκδηλώσεις (έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 20 εκδηλώσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα, μέσα σε 2 μήνες), με οικονομική ενίσχυση, με προσωπική εργασία πάνω στα πλοία, αλλά και με υπογραφές στήριξης και διάδοση των πληροφοριών σχετικά με τη νέα αποστολή. Ιδιαίτερα συγκινητικές είναι και οι  προτάσεις που έχουμε λάβει από πολλούς ανθρώπους για να ταξιδέψουν στα πλοία του Στολίσκου της Ελευθερίας.
Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι ο ελληνικός λαός δεν ξεχνάει τί σημαίνει αλληλεγγύη προς έναν άλλον λαό που βάλεται από τους ισχυρούς, αλλά και ότι δεν πρέπει να σταματήσουμε  να προσπαθούμε να δούμε τους Παλαιστίνιους της Γάζας να έχουν ένα δικό τους λιμάνι και να ταξιδεύουν ελεύθεροι όπου και όποτε επιθυμούν».

-Ποιοί είναι οι στόχοι που έχετε θέσει, τόσο με τη νέα αποστολή, όσο και με τις υπόλοιπες δράσεις σας;

-«Σκοπός του Διεθνούς Στόλου της Ελευθερίας όπως και της ελληνικής Πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για τη Γάζα», είναι συνεχίσουν να διοργανώνουν αποστολές έως ότου να σπάσει οριστικά ο αποκλεισμός που το Ισραήλ έχει παράνομα επιβάλει στη Γάζα.
Η νέα αποστολή προς την αποκλεισμένη Γάζα έχει ήδη ξεκινήσει,  με το ψαροκάικο «Μαριάν» να βρίσκεται τώρα στη Μεσόγειο και να ετοιμάζεται να συναντηθεί με τα υπόλοιπα – τουλάχιστον 2 – μικρά σκάφη που θα αποτελέσουν τον φετινό στολίσκο. Τα σκάφη θα μεταφέρουν ένα συμβολικό φορτίο ιατροφαρμακευτικής βοήθειας, αλλά ο βασικός τους σκοπός είναι να αναδείξουν στον κόσμο τα συνεχιζόμενα δεινά των Παλαιστινίων της Γάζας, την κατοχή, τον αποκλεισμό και τα εγκλήματα του ισραηλινού κράτους απέναντι σε έναν κατεχόμενο λαό».

-Ποιοί συμμετέχουν στη νέα αποστολή;

-«Στην αποστολή συμμετέχουν: Πρωτοβουλία «Ενα Καράβι για τη Γάζα»,Canadian Boat to Gaza, European Campaign to End the Siege on Gaza, Freedom Flotilla Italia, Gaza’s Ark, IHH, International Committee for Breaking the Siege on Gaza (ICBSG), Rumbo a Gaza, Ship to Gaza Norway, Ship to Gaza Sweden, Palestine Solidarity Alliance (Ν.Αφρική), Miles of Smiles, Life Line Gaza (Ιορδανία)».

Συνέντευξη: Νάσος Μπράτσος