Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

40χρόνια ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας – Ο επικεφαλής του Γιώργος Κοσμόπουλος μιλάει στο www.ert.gr

 ...αναδημοσίευση από το www.ert.gr...

Τα 40ά της γενέθλια γιορτάζει, όπως πάντα με δράσεις, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας. Με αυτή την αφορμή θέσαμε στον επικεφαλής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας Γιώργο Κοσμόπουλο, τα ακόλουθα ερωτήματα:



-Ποιοι ήταν οι λόγοι της ίδρυσης και στην Ελλάδα, τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

-«Η ιστορία του ελληνικού τμήματος είναι ιδιαίτερη για πολλούς λόγους  και είναι συνδεδεμένη με τη σύγχρονη ιστορία της χώρας. Το τμήμα ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1975 από ανθρώπους με παθός για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντάσσοντας έτσι και την Ελλάδα  σε ένα όλο και μεγαλύτερο κίνημα στην Ευρώπη

Ανάμεσά στους ανθρώπους αυτούς υπήρξαν πολλοί πρώην πολιτικοί κρατούμενοι και βασανισμένοι που μέσω της Διεθνούς Αμνηστίας, κατά τη διάρκεια της κράτησής τους αλλά και μετά, έλαβαν την αλληλεγγύη απλών ανθρώπων από όλο τον κόσμο. Η συμβολή της οργάνωσης στη αποκάλυψη των βασανιστηρίων την εποχή της δικτατορίας υπήρξε καίρια. Με την σειρά τους, εκείνοι που δέχτηκαν την βοήθεια αυτή άναψαν το δικό τους κερί στο σκοτάδι δημιουργώντας το ελληνικό τμήμα .  Μας άφησαν έτσι μια βαριά άλλα ταυτοχρόνως τιμητική παρακαταθήκη που μας κάνει περήφανους. Πλέον μοιραζόμαστε την ακλόνητη πεποίθηση ότι ο σεβασμός όλων των δικαιωμάτων για όλες και όλους είναι η αλάνθαστη πυξίδα που μπορεί να μας οδηγήσει στο κόσμο που ονειρευόμαστε».

ιστορική αφίσα του ελληνικού τμήματος από το 1979, η οποία είχε δημιουργηθεί για την εκστρατεία για την υπεράσπιση των πολιτικών κρατουμένων
ιστορική αφίσα του ελληνικού τμήματος από το 1979, η οποία είχε δημιουργηθεί για την εκστρατεία για την υπεράσπιση των πολιτικών κρατουμένων

-Ποιος είναι ο απολογισμός των 40 χρόνων της δράσης του ελληνικού τμήματος;

-«Όλα αυτά τα χρόνια, η συμβολή του υπήρξε εξαιρετικά σημαντική στην  διάδοση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα και κρίσιμη στη προώθηση μιας σειράς δικαιωμάτων. Στα σαράντα χρόνια ζωής  του ελληνικού τμήματος λοιπόν είναι δύσκολο να επιλέξει κανείς τις σημαντικότερες στιγμές. Στηρίξαμε μεγάλες εκστρατείες ενάντια στα βασανιστήρια στο παρελθόν αλλά και σήμερα.

Αγωνιστήκαμε για  την κατάργηση της Θανατικής ποινής στη Ελλάδα ( καταργήθηκε επισήμως νομοθετικά το 1993 και συνταγματικά το 2001) ενώ πιο πρόσφατα  σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε εκστρατείες ενάντια στα εγκλήματα μίσους.Το αποτέλεσμα τους ήταν η επίτευξη καταδίκης  εναντίον εκείνων που επιτέθηκαν στην Παρασκεύη Κοκόνη, η οποία ήταν θύμα εγκλήματος μίσους επειδή είναι Ρομά,. Επίσης, φωνάξαμε δυνατά να σταματήσουν οι θάνατοι των προσφύγων και μεταναστών/ριων στη Μεσόγειο ενώ στηρίζουμε και το αίτημα για αποζημίωση των θυμάτων της σφαγής του Διστόμου, συμμετείχαμε σε πολλές σημαντικές παγκόσμιες  εκστρατείες  και πετύχαμε για  παράδειγμα την απελευθέρωση της Aung San Suu Kyi  και την υπογραφή της Παγκόσμιας Συνθήκης για το Εμπόριο Όπλων.

Για αυτή την συμβολή του έχει λάβει άλλωστε μια σειρά βραβείων και διακρίσεων πχ.  Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης ως μέρος της παγκόσμιας οργάνωσης (1977),  του Ιδρύματος Ωνάση (1987), του Δήμου Αθηναίων (1991) και του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας (2006). Σήμερα και παρά τις δυσκολίες παραμένει στη πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων».

-Στη διάρκεια των 40χρόνων η κατάσταση στους τομείς παρέμβασης της Δ.Α. βελτιώθηκε, παρέμεινε στάσιμη ή χειροτέρεψε. Ποια είναι δηλαδή η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην εξέλιξη αυτής της περιόδου.

Στην πορεία των 40 ετών λειτουργίας του τμήματος, είχαμε πολλές νίκες και σε πολλούς τομείς  σημειώθηκαν σημαντικές βελτιώσεις. Παρόλα αυτά σήμερα παραμένουν πολλές προκλήσεις και κάποιες από αυτές θεωρούσαμε ότι δεν θα τις βλέπαμε στη χώρα μας όπως πχ  το κύμα βίαιων  ρατσιστικών και ομοφοβικών επιθέσεων. Αυτό που πρέπει όλοι και όλες να έχουμε στο νου μας είναι ότι η μάχη για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι συνεχής. Ακόμα και όταν έχουμε επιτύχει κάτι δεν αρκεί να στραφούμε προς τον επόμενο στόχο, πρέπει να περιφρουρήσουμε και αυτά που έχουμε επιτύχει με πολύ κόπο και αγώνα».

-Θέματα ρατσισμού (όλων των ειδών) παρουσιάζουν αυξητική τάση ή οπισθοχωρούν στη χώρα μας;

«Αν και η Ελλάδα διαθέτει σε πολλούς τομείς νομική κατοχύρωση της απαγόρευσης των διακρίσεων παραμένει ελλιπής σε πολλά σημεία και πάσχει και στην εφαρμογή  της. Διακρίσεις εναντίον Ρομά ή ατόμων ΛΟΑΤΙ, προσφύγων και μεταναστών/στριών είναι μόνο μερικές. Μια ιδιαίτερα αποκρουστική μορφή τους, τα βίαια εγκλήματα μίσους, είναι ένα φαινόμενο που δυστυχώς εντάθηκε παρά πολύ  τα τελευταία χρόνια».

 40years

-Πώς μπορεί κανείς να ενισχύσει τη δράση του ελληνικού τμήματος της Δ.Α. 

-«Η Διεθνής Αμνηστία βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στην οικονομική υποστήριξη των μελών και των υποστηρικτών της. Έτσι παραμένουμε ανεξάρτητοι από κυβερνήσεις ή από Διεθνείς Οργανισμούς (πχ. ΕΕ), θρησκείες, κόμματα κτλ. Για αυτό ακριβώς το λόγο η οικονομική στήριξη απλών ανθρώπων, με ότι μέσα διαθέτει καθένας και καθεμιά, είναι εξαιρετικής σημασίας. Επίσης στήριξη μπορεί να δώσει κάποιος λαμβάνοντας μέρος στις δράσεις και στηρίζοντας τις εκστρατείες μας διαδίδοντας έτσι το μήνυμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μέσω της ιστοσελίδας μας www.amnesty.org.gr ή στο τηλέφωνο 2103600628 μπορεί κανείς επίσης να λάβει περισσότερες πληροφορίες».

-Ποιες δράσεις – εκδηλώσεις προγραμματίζονται για τα γενέθλια των 40 χρόνων;

-«Η Διεθνής Αμνηστία γιορτάζει  τα  40α   γενέθλια της στην Ελλάδα αλλά και την παγκόσμια ημέρα κατά των βασανιστηρίων και διοργανώνει δυο εκδηλώσεις  στις 26 και 27 Ιουνίου 2015.
Περίπατος Ενάντια στα Βασανιστήρια
Στις 26 Ιούνιου διοργανώνουμε τον Περίπατο Ενάντια στα Βασανιστήρια στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Ενάντια στα Βασανιστήρια. Από τη Χιλή έως τη Γαλλία και από την Ταϊλάνδη έως την Αλγερία, ακτιβιστές και ακτιβίστριες της Διεθνούς Αμνηστίας από όλον τον κόσμο θα λάβουν δράση για να ζητήσουν από τις κυβερνήσεις τους ουσιαστική προστασία των πολιτών από κάθε μορφής απάνθρωπη μεταχείριση.
Στην Ελλάδα, ο Περίπατος Ενάντια στα Βασανιστήρια περιλαμβάνει την επίσκεψη σημείων, στα οποία κατά το παρελθόν έλαβαν χώρα συστηματικά βασανιστήρια. Σκοπός του περιπάτου είναι να διατηρήσουμε τη μνήμη ζωντανή και να συνδέσουμε την ιστορία των βασανιστηρίων στην Ελλάδα με το τώρα, απαιτώντας να τερματιστούν τα βασανιστήρια και η κάθε είδους κακομεταχείριση παντού. Ιστορικοί από τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας θα αφηγηθούν την ιστορία των χώρων αυτών ενώ στον Περίπατο θα παρευρίσκονται και εκπρόσωποι του Συλλόγου Φυλακισμένων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών  .
 26 Ιουνίου, ώρα έναρξης: 18:30
Σημείο συνάντησης: Μπουμπουλίνας 20-22 (προαύλιο Υπουργείου Πολιτισμού)
Σημεία Περιπάτου: Μπουμπουλίνας 20-22  – Mέρλιν 6 (αρχηγείο Γκεστάπο) – Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα (πρώην στρατόπεδο ΕΑΤ-ΕΣΑ) στο πάρκο Ελευθερίας
Σε συνεργασία με τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) και το Alternative Tours of Athens
Πάρτι γενεθλίων! – 40 χρόνια δράσης στην Ελλάδα
Στις 27 Ιουνίου στην υπέροχη αυλή του κτιρίου των Ελλήνων Αρχαιολόγων θα γιορτάσουμε τα 40 χρόνια από την ίδρυση της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ελλάδα. Το τμήμα μας δημιουργήθηκε από πρώην πολιτικούς κρατούμενους και βασανισθέντες κατά την διάρκεια της επταετίας στην Ελλάδα. Οι περισσότεροι από αυτούς κατά την διάρκεια της φυλάκισής τους είχαν δεχθεί τη βοήθεια της Διεθνούς Αμνηστίας και επέλεξαν να ανταποδώσουν την βοήθεια ιδρύοντας το ελληνικό τμήμα στις 27 Ιουνίου 1975.
27 Ιουνίου, ώρα έναρξης: 20:30
Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων – Θησείο, Ερμού 134
Dj Μανώλης Οικονόμου – εν λευκώ
Idealkrush – radiobubble
Η είσοδος είναι ελεύθερη».

Φωτο: Διεθνής Αμνηστία

Συνέντευξη: Νάσος Μπράτσος