Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

«Να Σώσουμε τις Θάλασσες»: Συνέντευξη του Δ. Μητσάτσου στο www.ert.gr

Συνέντευξη του Γενικού Διευθυντή της HELMEPA (Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος) Δημήτρη Μητσάτσου στο www.ert.gr.

-Πότε ιδρύθηκε η HELMEPA και ποιοι είναι οι σκοποί της;

«Στις 4 Ιουνίου 2015 συμπληρώθηκαν 33 χρόνια από τότε που Έλληνες ναυτικοί και πλοιοκτήτες υπέγραψαν τη δέσμευση να προστατεύσουν εθελοντικά τις θάλασσες από τη ρύπανση των πλοίων, ιδρύοντας την Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος. Μέχρι σήμερα, υποστηρίζουν με συνέπεια αυτήν την πρωτοβουλία τους με σύνθημα «Να Σώσουμε τις Θάλασσες» ενώ η HELMEPA λειτουργεί ως μη κυβερνητικός και μη κερδοσκοπικός οργανισμός (www.helmepa.gr).
Στόχος της πρωτοβουλίας είναι ο ανθρώπινος παράγοντας, ο οποίος, μέσα από καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης και ανάπτυξη υψηλού επιπέδου ασφάλειας στα πλοία, οδηγεί σε μια ποιοτική ναυτιλία στην υπηρεσία του παγκόσμιου εμπορίου.
Όλα αυτά τα χρόνια, η HELMEPA προσφέρει εθελοντική επιμόρφωση στα Μέλη της και πάνω από 18.000 είναι οι Έλληνες ναυτικοί που την παρακολούθησαν από το 1983 μέχρι σήμερα. Η επιμόρφωση παρέχεται κυρίως με τη μορφή σεμιναρίων, η ύλη των οποίων αλλάζει κάθε χρόνο ανάλογα με τις εξελίξεις και τις απαιτήσεις της αυστηρής παγκόσμιας ναυτιλιακής νομοθεσίας.
Τα Μέλη, εταιρείες και πλοία, στηρίζουν οικονομικά τη λειτουργία της HELMEPA με την ετήσια εισφορά τους ενώ οι ναυτικοί Μέλη δεν επιβαρύνονται οικονομικά καθώς αυτοί αποτελούν τον ανθρώπινο παράγοντα της ναυτιλιακής βιομηχανίας».

-Υπάρχουν διεθνείς συνεργασίες και ανταλλαγή εμπειριών;

«Με σκοπό τα επιμορφωτικά προγράμματα της να καλύπτουν πραγματικές ανάγκες επίκαιρης πληροφόρησης των Μελών της, η HELMEPA συνεργάζεται με πολλές ναυτιλιακές Αρχές και φορείς σε παγκόσμια κλίμακα. Σύμφωνα με την Ιδρυτική της Διακήρυξη του 1982, η HELMEPA προώθησε την ιδέα της εθελοντικής επιχειρηματικής περιβαλλοντικής δέσμευσης και βοήθησε στη σύσταση και άλλων ομοειδών οργανώσεων σε Αυστραλία (AUSMEPA), Κύπρο (CYMEPA), Τουρκία (TURMEPA), Βόρεια Αμερική (NAMEPA), Ουκρανία (UKRMEPA) και Ουρουγουάη (URUMEPA).
Όλες αυτές οι ενώσεις είναι Μέλη της INTERMEPA, της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος, (www.intermepa.org), που ιδρύθηκε το 2006 και εδρεύει στην Ελλάδα, στην έδρα της HELMEPA. Η συνεργασία μεταξύ των ενώσεων έχει βασικό στόχο την περιβαλλοντική ενημέρωση των παιδιών και της ευρύτερης κοινωνίας στην κάθε χώρα».


– Ποιοί είναι οι τρόποι δράσης της παιδικής HELMEPA;

«Οι θάλασσες κινδυνεύουν από τη ρύπανση που όλοι μας προκαλούμε. Έτσι η HELMEPA, παράλληλα με την επιμόρφωση που προσφέρει στους Έλληνες ναυτικούς, ανέλαβε το 1983 πρωτοβουλίες για την περιβαλλοντική ενημέρωση της κοινωνίας στην ξηρά με ιδιαίτερη προσοχή στα παιδιά.
Το 1993, ξεκίνησε το παιδικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα που εγκρίνει κάθε χρόνο η Πολιτεία και συμμετέχουν σ’ αυτό εθελοντικά μαθητές και εκπαιδευτικοί. Κάθε χρόνο δίνει την ευκαιρία σε περισσότερους από 6.500 μαθητές σε ολόκληρη την Ελλάδα να γίνουν μέλη του και να ενημερωθούν συμμετέχοντας σε δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος (www.helmepajunior.gr) μέσω ατομικής και συλλογικής προσπάθειας. Η συνεργασία στις δράσεις αυτές προάγει την ευγενική άμιλα μεταξύ των παιδιών και την υπερηφάνεια που φέρνει η επιτυχία.
Οι μαθητές είναι ηλικίας 5-13 ετών επειδή οι μακρόχρονες έρευνες της HELMEPA έχουν αποδείξει πως αυτές είναι και οι πιο δεκτικές ηλικίες περιβαλλοντικών μηνυμάτων. Τα παιδιά γίνονται Μέλη του Προγράμματος και οργανώνονται σε ομάδες των 10 που, με την υποστήριξη των εθελοντών εκπαιδευτικών τους, εκτελούν κατά το σχολικό έτος δραστηριότητες του Σχεδίου Δράσης, το οποίο η HELMEPA εμπλουτίζει κάθε χρόνο.

Στην πραγματικότητα, τα ίδια τα παιδιά κατευθύνουν το πρόγραμμα μέσω του Συμβουλίου των Αντιπροσώπων τους, που συνεδριάζει κάθε Δεκέμβριο στην Αθήνα και τα μέλη του ανταλλάσσουν απόψεις και προσφέρουν στη HELMEPΑ προτάσεις. Μέχρι τον Ιούνιο του 2015 ο συνολικός αριθμός των παιδιών τα οποία πέρασαν από την Παιδική HELMEPA ήταν 84.263 και των εκπαιδευτικών 3.117 από 1.207 σχολεία σε όλη τη χώρα. Όταν περνούν το 13ο έτος της ηλικίας τους, τα παιδιά μπορούν να γίνουν Μέλη του προγράμματος «Ναυτίλοι της HELMEPA» (www.helmepacadets.gr).

-Πώς θα κινηθεί η HELMEPA την καλοκαιρινή περίοδο;

«Από την έναρξη της λειτουργίας της, η HELMEPA υιοθέτησε το Γλάρο σαν σύμβολο των πρωτοβουλιών της για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Αφίσες, τηλεοπτικά σποτ που πρωτοπαίχθηκαν από την ΕΡΤ το 1986 και συνεχίζονται, διαγωνισμοί παιδικής ζωγραφικής, εκθέσεις στο Κέντρο και ανά την Ελλάδα καθώς και μέσω των Facebook και Τwiter, η HELMEPA διαδίδει το ίδιο μήνυμα: «Όχι Σκουπίδια, Όχι Πλαστικά σε Θάλασσες και Ακτές». Φέτος, διανέμονται 20.000 αφίσες ενώ σταθμοί τηλεοράσεως σε όλη τη χώρα προβάλλουν το σποτ της HELMEPA, όπως κάθε χρόνο δωρεάν, αφού εγκριθεί από το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο.
Με την ευγενική  χρηματοδότηση του εταιρικού Μέλους Lloyd’s Register μέσω του Lloyd’s Register Foundation, η HELMEPA εκτελεί για μία ακόμη 3ετία, 2014-2017, σε 14 πόλεις της Ελλάδας, την «Εκστρατεία Ενημέρωσης της Εκπαιδευτικής Κοινότητας και του Ευρύτερου Κοινού για το Θαλάσσιο Περιβάλλον,  τη Ναυτιλία και τις Επιστήμες» (http://www.helmepa.gr/HELMEPA_LRF_2015/index.html).
Το 2014 τελείωσε η προηγούμενη εκστρατεία με συνολική συμμετοχή 13.483 παιδιών και 1.040 δασκάλων 274 σχολείων καθώς και ακόμη 1.200 ατόμων που ασχολούνται με το περιβάλλον σε 12 πόλεις-περιοχές με συνολικό πληθυσμό 1.040.752 κατοίκων.
Σημαντική είναι και η δραστηριότητα της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών, που γίνεται σε περισσότερες από 80 χώρες κάθε Σεπτέμβριο και στην Ελλάδα συντονίζει η HELMEPA. Κάθε χρόνο, από το 1991 μέχρι σήμερα, εθελοντές, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση της HELMEPA καθαρίζουν ακτές, βυθούς και όχθες ποταμών και λιμνών.

Καταγράφουν τα απορρίμματα-αντικείμενα που συλλέγουν και τα προωθούν στη HELMEPA για παραπέρα επεξεργασία. Το 2014, καθαρίστηκαν ακτές συνολικού μήκους 117 χλμ από 7.200 εθελοντές, οι οποίοι μάζεψαν 20 τόνους σκουπιδιών από τους οποίους 6 τόνοι ανακυκλώθηκαν
Μελλοντικές προοπτικές
Η HELMEPA θα συνεχίζει να προσφέρει στο περιβάλλον και τον άνθρωπο όσο υπάρχει η μεγάλη Ελληνική ναυτιλιακή οικογένεια που την ίδρυσε και την στηρίζει με δυναμισμό, παραδοσιακή ναυτοσύνη και πάνω απ’ όλα, το Ελληνικό φιλότιμο».

Πηγή φωτο: αρχείο HELMEPA
Συνέντευξη: Nάσος Μπράτσος