Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ για τους Πρόσφυγες και Μετανάστες

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι Διοικήσεις του Εργατικού Κέντρου Σάμου και του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου της ΑΔΕΔΥ, θεωρούν ότι η κατάσταση επιδεινώνεται δραματικά για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, οι οποίοι στην προσπάθεια προστασίας της ζωής τους ή αναζήτησης μιας καλύτερης ζωής έρχονται στη χώρα μας. 

 Για το λόγο αυτό πήραμε πρωτοβουλία να καλέσουμε και τα άλλα Εργατικά Κέντρα και τα Νομαρχιακά Τμήματα της ΑΔΕΔΥ των νησιών του Αιγαίου, ώστε από κοινού να απευθυνθούμε στην κυβέρνηση και να διεκδικήσουμε μέτρα στήριξης αυτών των ανθρώπων αλλά και του λαού των νησιών μας.

Παρακάτω παραθέτουμε κείμενο θέσεων με το οποίο απευθυνθήκαμε στα συνδικάτα για συνυπογραφή. Αυτό το κείμενο με τις υπογραφές των συνδικάτων μας θα σταλεί στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής με το οποίο έχει προγραμματιστεί συνάντηση την Τρίτη 21/4/2015 και ώρα 10.00΄το πρωί, ώστε να πάρει θέση για το ζήτημα, καθώς και θα κοινοποιηθεί και στα άλλα κόμματα της Βουλής, εκτός της Χρυσής Αυγής, ώστε να γίνουν γνώστες των θέσεων μας.


Ταυτόχρονα με το ίδιο κείμενο απευθυνόμαστε στα σωματεία και τους φορείς των νησιών μας για υπογραφή και για ανάπτυξη πολύμορφης και κοινής δράσης για το συγκεκριμένο ζήτημα (συσκέψεις, παρεμβάσεις σε δημόσιους φορείς, κινητοποιήσεις κλπ), να έρθουμε σε επαφή με τους εργαζόμενους και το λαό.

Για να μη θρηνήσουμε άλλους νεκρούς πρόσφυγες και μετανάστες στα νερά του Αιγαίου. Γιατί η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα των νησιών μας δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα από τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Όλοι είμαστε θύματα αυτής της πολιτικής: της πολιτικής του ιμπεριαλισμού και της Ε.Ε., αφού η ίδια πολιτική που φέρνει αυτούς τους ανθρώπους στη χώρα μας, φέρνει σε εμάς εξαθλίωση, φτώχια, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, απολύσεις, διαθεσιμότητες, ανεργία, ελλείψεις σε Υγεία και Πρόνοια κλπ.
ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ
Κυρία Υπουργέ,
Τα Εργατικά Κέντρα και τα Νομαρχιακά Τμήματα της ΑΔΕΔΥ, των νησιών του Αιγαίου, που υπογράφουμε αυτό το κείμενο διαπιστώνουμε ότι η αύξηση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο έχει αυξήσει τον αριθμό των προσφύγων και των μεταναστών που έρχονται προς τη χώρα μας και προς τα νησιά μας. Ενώ όλα δείχνουν πως η μεταναστευτική ροή όσο πάει και θα αυξάνεται το επόμενο διάστημα.
Οι μετανάστες δεν έρχονται σε καμία περίπτωση στα νησιά μας για τουρισμό, αλλά γιατί οι ίδιες οι συνθήκες στις χώρες τους (πόλεμοι, διώξεις, φτώχεια, ανεργία κλπ), τους το επιβάλλουν. Πολλές φορές γι αυτούς τους ανθρώπους, το ταξίδι προς τη σωτηρία είναι ταξίδι θανάτου, αφού δεκάδες (βρέφη, παιδιά, γυναίκες κλπ), έχουν πνιγεί κατά καιρούς στα νερά του Αιγαίου και εκατοντάδες έχουν κινδυνεύσει σε ναυάγια. Όσοι καταφέρνουν και σώζονται εγκλωβίζονται στη χώρα μας εξαιτίας των ευρωπαϊκών συνθηκών Δουβλίνο και Σένγκεν, με αποτέλεσμα να μην φτάνουν ποτέ στον προορισμός τους, ο οποίος είναι άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Πολύ μεγάλη σημασία έχει επίσης τι συνθήκες βρίσκουν όταν φτάνουν εδώ. Οι υπάρχουσες υποδομές για την υποδοχή τους είναι υποτυπώδεις έως και επικίνδυνες. Στοιβάζονται σε κέντρα κράτησης και υποδοχής, με επιδείνωση των συνθηκών υγιεινής και διαβίωσης αυτών των ανθρώπων. 

Έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης και μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων ανάμεσα στους μετανάστες αλλά και στους εργαζόμενους στα κέντρα. Φυσικά αυτό επιδεινώνεται αν συνδυαστεί με το γεγονός ότι στα νησιά μας λείπει ένα πλήρως ανεπτυγμένο κρατικό σύστημα Δημόσιας Υγείας και Πρόληψης με επαρκείς υποδομές, εξοπλισμό και στελέχωση, που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις ανάγκες του μόνιμου πληθυσμού, των επισκεπτών αλλά και των εκτάκτων συνθηκών, όπως αυτές των μεταναστών. 

 Όλα αυτά βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία των μεταναστών, των υγειονομικών, των εργαζομένων στα σώματα ασφαλείας αλλά και του λαού των νησιών μας.

Φυσικά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση αυτοί οι άνθρωποι να αφήνονται στη μοίρα τους απροστάτευτοι χωρίς κρατική μέριμνα. Όλα αυτά δείχνουν ότι αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα τόσο οι ίδιοι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες (σίτισης, στέγασης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κλπ), όσο και οι κάτοικοι των περιοχών μας.

Θεωρούμε ότι αιτία του προβλήματος είναι η πολιτική της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ (ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε άλλες χώρες, συνθήκες Σένγκεν και Δουβλίνο, μεταναστευτική πολιτική κλπ) και ευθύνη έχουν όσοι την ακολουθούν. Όσο υπάρχουν ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών, όσο κυριαρχούν οι πολυεθνικές οι οποίες χρησιμοποιούν στρατό, πολιτική και οικονομικούς παράγοντες, όσο υπάρχει φτώχια και εξαθλίωση στους λαούς, τόσο θα αυξάνεται η μετανάστευση, η προσφυγιά και τα ναυάγια. 

Τόσο οι άνθρωποι θα αντιμετωπίζονται σαν εμπόρευμα και πολλές φορές θα πληρώνουν ακόμη και με την ίδια τους τη ζωή την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Όπου οι στρατοί βγαίνουν εκτός συνόρων, όπως και ο στρατός της χώρας μας, παράγουν πολέμους και άρα παράγουν μετανάστες και πρόσφυγες.

Θεωρούμε ότι έχετε ευθύνη ως κυβέρνηση επειδή συνεχίζετε την ίδια πολιτική με τους προκατόχους σας. Επειδή ακολουθείτε την πολιτική της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, επειδή συνεχίζετε να στέλνεται το στρατό μας εκτός συνόρων. Επειδή θεωρείτε απαραβίαστες τις συνθήκες και του κανονισμούς της Ε.Ε. που εγκλωβίζουν αυτούς τους ανθρώπους στην χώρα μας ή που αν φύγουν και εντοπιστούν οπουδήποτε στην Ε.Ε., τους επιστρέφουν πάλι πίσω στη χώρα μας.
Τέλος πρέπει να επισημάνουμε ότι αυτή η κατάσταση είναι βούτυρο στο ψωμί κάθε είδους ρατσιστικών αντιλήψεων και των φορέων τους, όπως έχει γίνει παλιότερα από πολλές πλευρές και με την ανοχή προηγούμενων κυβερνήσεων. Μπορούμε όλοι να θυμηθούμε τα πογκρόμ της Χρυσής Αυγής.
Οι Διοικήσεις των Εργατικών Κέντρων και των Νομαρχιακών Τμημάτων της ΑΔΕΔΥ, εκπροσωπώντας χιλιάδες εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα των νησιών μας, θεωρούμε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να δώσει άμεσα λύση σε αυτή την κατάσταση, τόσο για τους ίδιους τους μετανάστες και τους πρόσφυγες όσο και για το λαό των νησιών μας.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
  • Να τους παρέχετε η απαραίτητη φροντίδα (ιατροφαρμακευτικής, υγειονομικής, διατροφής, στέγασης κλπ) για τη διαμονή τους όσο χρειαστεί, με αξιοπρεπείς και ανθρώπινες συνθήκες σε ανοιχτά κέντρα προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
  • Δωρεάν νομική στήριξη και διερμηνεία, κάλυψη των πρώτων αναγκών τους.
  • Συγκρότηση και στελέχωση δημόσιων και δωρεάν μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μέσα στους χώρους φιλοξενίας μεταναστών, οι οποίες θα αναλαμβάνουν προληπτικές εξετάσεις, εμβολιασμούς, την άμεση περίθαλψή τους, όπου απαιτείται, κατά την εισαγωγή τους στη χώρα και τη χορήγηση πιστοποιητικού υγείας. Στους χώρους αυτούς να παρέχεται ψυχολογική υποστήριξη καθώς και ιδιαίτερα μέτρα για τις έγκυες, μητέρες και παιδιά.
  • Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους στα σώματα ασφαλείας (λιμενικό, αστυνομία) και για τους εργαζόμενους στην υγεία: σωστή και συχνή ενημέρωση από τους ειδικούς των δημόσιων φορέων, προμήθεια υλικών προστασίας (γάντια, μάσκες υψηλής προστασίας, ειδικά προστατευτικά γυαλιά, αντισηπτικά, ειδικές στολές καθώς και επιπλέον υπηρεσιακές στολές).
  • Να δοθεί άσυλο ή άλλης μορφής διεθνής προστασία σε όσους το ζητήσουν και προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων.
  • Να δοθούν όλα τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα για να πάνε στις χώρες που επιθυμούν νόμιμα και με ασφάλεια.
  • Οι διαδικασίες αυτές να γίνονται άμεσα, να απλοποιηθούν, να είναι αξιόπιστες και δίκαιες.
  • Να καταργηθούν η συνθήκη Σένγκεν και οι κανονισμοί του Δουβλίνο, που κρατούν ομήρους εκατοντάδες μετανάστες που έχουν προορισμό άλλες χώρες της Ε.Ε.
  • Να απομακρυνθούν ο FRONTEX και οι άλλοι ευρωενωσιακοί μηχανισμοί καταστολής μεταναστών στα σύνορα.
  • Να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας και έχουν αποκτήσει βιοτικούς δεσμούς Να εργάζονται με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Να σταματήσει η χώρα μας να συμμετέχει σε επεμβάσεις σε άλλες χώρες και σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους.
  • Να φύγουν οι Έλληνες φαντάροι και όλοι οι στρατοί κατοχής από τις χώρες τους.
  • Να σταματήσουν να λεηλατούν τον πλούτο αυτών των χωρών ντόπιοι και ξένοι δυνάστες, ενώ οι λαοί τους πεθαίνουν από την πείνα.
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΟΜΟΥ ΣΑΜΟΥ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΣΑΜΟΥ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ