Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Εκλογές ΕΣΗΕΑ για συνέδριο ΠΟΕΣΥ: Μια πρώτη αποτίμηση






 
  αναδημοσίευση άρθρου από την
εφημερίδα http://ergatiki.gr/?id=10494
 
 
Επιχειρώντας μια πρώτη αποτίμηση των πρόσφατων εκλογών στην ΕΣΗΕΑ για συνέδρους στο επερχόμενο συνέδριο της ΠΟΕΣΥ, έχουμε να σημειώσουμε τα εξής:
 
Την πρώτη θέση κατέλαβε ο μνημονιακός συνδυασμός, χρησιμοποιώντας τις «κλασσικές» μεθόδους που χρησιμοποιούν εδώ και δεκαετίες οι προσκείμενοι στις εκάστοτε κυβερνητικές εξουσίες. Ρουσφετάκια και ρουσφετάρες, υποσχέσεις για τακτοποιήσεις, εκβιασμοί και άλλα παρεμφερή, το τμήμα εκείνο που έχει επενδύσει στο να υπηρετεί το σύστημα και όχι τη δημοσιογραφία (θυμίζουμε την «είδηση» ότι οι καθαρίστριες επιτέθηκαν στα ΜΑΤ!), συσπείρωσε ένα φάσμα από τη ΝΔ έως τα υπόλοιπα του μνημονιακού ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, οικολόγους.
 
Όμως αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό να εξηγήσει το γεγονός ότι η αριστερά στο σύνολό της στην ΕΣΗΕΑ δεν κατάφερε να συσπειρώσει τον κόσμο που κινούνταν γύρω απο τα δικά της ψηφοδέλτια όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Θα χρειαστεί να γυρίσουμε στην παντελή αδράνεια της ηγεσίας της ΕΣΗΕΑ από οποιαδήποτε μάχη στους χώρους όλο το προηγούμενο διάστημα. Αποδείχθηκε ότι η «συγκυβέρνηση» στην ΕΣΗΕΑ και η ανάδειξη στο προεδρείο του μνημονιακού τρικολόρε συνδυασμού με τη συνεργασία της Συσπείρωσης, όχι μόνο δεν οδήγησε σε άνοδο αλλά αντίθετα σε συρρίκνωση την Συσπείρωση.
 
Στο πεδίο της κινηματικής αδράνειας (και δεν είναι μόνο η μάχη στην ΕΡΤ, αλλά και η παντελής απουσία από άλλους χώρους του ιδιωτικού τομέα) και στην προσμονή της ικανοποίησης πόθων από την κυβερνητική εξουσία, ευνοημένοι είναι πάντα αυτοί που την εκφράζουν καλύτερα και στην περίπτωσή μας οι συγκυβερνώντες και τα συνδικαλιστικά τους παραρτήματα και όχι η αριστερά.
Σημαντικό ρόλο στην απαξίωση, έπαιξαν και οι πολιτικές επιλογές των προηγούμενων χρόνων στα ΜΜΕ που είχε η αριστερά υπό τον έλεγχό της. Απολύσεις και αδιαφανής πώληση του 902, διγλωσσία για την ΕΡΤ και τη ΔΤ, καθυστερήσεις μισθοδοσίας σε άλλα ΜΜΕ, ψεύτικες υποσχέσεις για κλιμάκωση και συντονισμό αγώνων, έδωσαν επιχειρήματα στο συντηρητικό στρατόπεδο και απογοήτευσαν αγωνιστές συναδέλφους.
 
Περάσαμε μια τριετία, που επανήλθε η λογική των χωριστών απεργιών «για το καλό της ενημέρωσης», η αποχή (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων που προήλθαν «από τα κάτω» και ήταν ιδιαίτερα επιτυχείς) από κινητοποιήσεις άλλων κλάδων εργαζομένων.
Οι δυνάμεις της Πρωτοβουλίας για την Aνατροπή όπου συμμετέχουν οι Financial Crimes δεν καταφέραμε να αντιστρέψουμε αυτο το κλίμα.
 
Συμμετείχαμε σε όλα τα επίπεδα των αγώνων, αλλά με το σημαντικό αριθμό απολύσεων που έχουν απομακρύνει αρκετούς συναδέλφους από τη ζωή του κλάδου και τις δικές μας αδυναμίες να δώσουμε κινηματικά και πολιτικά την εναλλακτική προοπτική, δεν καταφέραμε να αλλάξουμε τη συνολική εικόνα.
 
Στο επερχόμενο συνέδριο της ΠΟΕΣΥ, με τους πέντε συνέδρους που εκλέξαμε στην ΕΣΗΕΑ, αλλά και με σύμμαχες αγωνιστικές δυνάμεις θα δώσουμε τη μάχη που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη για να ξανανοίξει η ΕΡΤ, ενάντια στον αφανισμό του κλάδου, τις νέες περικοπές θέσεων εργασίας, της υπονόμευσης ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων και το καθεστώς εργαζομένων πολλών ταχυτήτων και σε πολλές περιπτώσεις «αοράτων» από τα σωματεία των ΜΜΕ.
Μετά το συνέδριο, συνεκτιμώντας και τα αποτελέσματά του, θα προχωρήσουμε στη χάραξη της πορείας μας για την επόμενη περίοδο, ενάντια στις πολιτικές των μνημονίων που μας επιβάλλουν οι τροϊκανοί εσωτερικού και εξωτερικού, η ΕΕ, το ΔΝΤ και όσοι τους στηρίζουν.