Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Μαζί με τους εργαζόμενους σταθερά και αταλάντευτα ενάντια στους δανειστές και τα εγχώρια παραρτήματά τους


...εκδήλωση ΕΛΜΕ Ικαρίας-Φούρνων το 2013 μετά το "μαύρο" στην ΕΡΤ...

 ...του Νάσου Μπράτσου απερχόμενου μέλους του γενικού συμβουλίου της ΠΟΕΣΥ...

Aν κάποιος/οι θεωρούν (και σωστά) ότι για την εργασιακή απορρύθμιση και στα ΜΜΕ, σημαντικές ευθύνες έχει η συγκυβέρνηση, τόσο για τα πεπραγμένα των κομμάτων της κυβερνητικής εξουσίας, πριν το μνημόνιο, όσο και για τις επιλογές από εκεί και μετά, τότε δεν τα στηρίζει.

 Τόσο απλά και αναφερόμαστε σε αυτούς που στη διοίκηση της ΕΣΗΕΑ εκδίδουν ανακοινώσεις διαμαρτυρίας με το κιλό, αλλά ταυτόχρονα αποτελούν συνδικαλιστικό βραχίονα των μνημονιακών κομμάτων και τώρα θα ζητήσουν την ψήφο σας για τις εκλογές αντιπροσώπων για το συνέδριο της ΠΟΕΣΥ για να συμβάλλουν ακόμα περισσότερο στο να ανοίξουν κι άλλο το δρόμο στους υπηρέτες της κάθε Μέρκελ και του ΔΝΤ. 

Επίσης όσοι διατείνονταν ότι αποτελούσαν εκλογική επιλογή ανατροπής της τρόικας και την επομένη των εκλογών, υλοποίησαν (τη γνωστή και πριν τις εκλογές) συμφωνία τους να κάνουν από κοινού προεδρείο με την τρόικα εσωτερικού στην ΕΣΗΕΑ.



Με αυτή την αναφορά ας θυμίσουμε σαν απολογισμό τα εξής:


Από το προηγούμενο συνέδριο είχαμε προτείνει και είχε περάσει σαν απόφαση, ότι έπρεπε να εγκαταλειφθεί η τακτική των ξεχωριστών απεργιών από τους άλλους κλάδους εργαζομένων, δήθεν για το καλό της ενημέρωσης που τελικά ήταν μια σειρά επαναλήψεων από σήριαλ, διαφημίσεις και ειδησεογραφία στην οποία οι απεργίες ήταν ιεραρχημένες πολύ χαμηλά.
Η απόφαση αυτή δεν εφαρμόστηκε στο βίο της απερχόμενης διοίκησης, παρά τις πολλές αφορμές που δόθηκαν εν μέσω τεράστιων κινητοποιήσεων για τα μνημόνια.

Προτείναμε να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την άμισθη πρακτική άσκηση σπουδαστών στα ιντερνετικά ΜΜΕ και συχνά ανασφάλιστη εργασία και αναλάβαμε να προτείνουμε σειρά ενεργειών που απαιτούσαν ενέργειες της ΠΟΕΣΥ προς τα υπουργεία Εργασίας, Παιδείας, συλλόγους φοιτητών και πανεπιστήμια.

...ομιλία στο αντιρατσιστικό φεστιβάλ Καλαμάτας 2013...

Ακολούθως οι συνεχείς κυβερνητικές μεταβολές, συνεπώς και των υπουργών με τους οποίους έπρεπε να γίνουν οι επαφές (η πρότασή μας έδειξε τις κατευθύνσεις στην ΠΟΕΣΥ) λίγο πριν παραδώσει πνεύμα η κυβέρνηση Παπανδρέου, για να ακολουθήσουν οικουμενικοί Παπαδήμοι, υπηρεσιακή κυβέρνηση και Σαμαροβενιζελοκουβελαίοι, οδήγησε στη διολίσθηση της πρότασης προς τα αζήτητα.
Για τα τμήματα του κλάδου που είναι εκτός ενώσεων ή σε «γκρίζες ζώνες απασχόλησης» καταθέσαμε προτάσεις για αλλαγές στο καταστατικό της ΠΟΕΣΥ που ευελπιστούμε να ψηφιστούν στο επερχόμενο καταστατικό συνέδριο.

Προειδοποιήσαμε έγκαιρα ότι κινητοποιήσεις για τη διάσωση των συμβασιούχων της ΕΡΤ (εκείνης της περιόδου) χρειάζονται και απαιτείται συντονισμός όλων των ειδικοτήτων και εντός ΕΡΤ και εκτός αυτής, αλλά είναι χάσιμο χρόνου και πολιτική αυταπάτη να επικεντρώνονται οι δράσεις σε επισκέψεις στη Βουλή και στα γραφεία των κομμάτων, που πουλούσαν συμπάθεια. Δυστυχώς το αποτέλεσμα μας δικαίωσε, αν και δεν θα το θέλαμε.


Στη συνέχεια έχοντας ενημερωθεί ότι η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή αναζητά τηλεοπτική στέγη, προτείναμε και πέρασε ομόφωνα στο γενικό συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ, η προειδοποίηση κινητοποιήσεων εάν υπάρξει ανταπόκριση σε τέτοιο αίτημα «στέγασης» της χιτλερικής προπαγάνδας.

...χαιρετισμός σε συνέλευση εργαζομένων στο νοσοκομείο Αγ. Όλγα...
Πιστοί στη θεμελιώδη αντίληψή μας ότι οι δημοσιογράφοι αποτελούν μέρος του συνόλου των εργαζομένων της χώρας και οφείλουν να υπερασπίζονται τα κοινωνικά δικαιώματα, όχι μόνο με την πέννα τους, αλλά και με τη συμμετοχή τους, προτείναμε σε δύο γενικά συμβούλια και πέρασαν ομόφωνα, ψηφίσματα για κινητοποιήσεις τοπικών κοινωνιών της νησιωτικής Ελλάδας για την ακτοπλοΐα και την υπεράσπιση της δημόσιας Υγείας.

Παραδώσαμε οι ίδιοι τα ψηφίσματα σε κινητοποιήσεις των φορέων για τα προαναφερόμενα θέματα και έτυχαν ιδιαίτερης αποδοχής και προβολής από ΜΜΕ της περιφέρειας.


Ομοίως ανταποκριθήκαμε υπερψηφίζοντας, αντίστοιχων προτάσεων στο γενικό συμβούλιο (πχ κινητοποιήσεις για τα χημικά της Συρίας και των κινητοποιήσεων στην Κρήτη, αλληλεγγύης στους χαλυβουργούς πιο παλιά, κλπ).

Με πρωτοβουλία μας ζητήσαμε (και έγινε δεκτό) να εκπροσωπήσουμε την ομοσπονδία σε κινητοποιήσεις δημοτικών ΜΜΕ και σε συναντήσεις με την εργοδοτική πλευρά (πχ Κανάλι 1 και Επικοινωνία 94FM), όταν δεν υπήρχε πρόβλεψη παρουσίας της ΠΟΕΣΥ σε αυτές.

Ομοίως, με πρωτοβουλία μας, πήραμε μέρος στο πλευρό συναδέλφων σε εργασιακές διαφορές στο ΣΕΠΕ, εκπροσωπώντας την ομοσπονδία με γραπτή εξουσιοδότηση που ζητήσαμε και λάβαμε.



Δώσαμε τη μάχη στο πλευρό του συναδέλφου Απόλλωνα Λιακόπουλου, εκ των εκλεγμένων μας στο γενικό συμβούλιο που κακοποιήθηκε από τα ΜΑΤ στο Σύνταγμα και συνελήφθη με ψευδείς κατηγορίες, μέχρι να αθωωθεί πανηγυρικά.

Στηρίξαμε και συμμετείχαμε στις επιτυχείς κινητοποιήσεις για την ανάκληση της συναδέλφου Λαμπρινής Θωμά στον 984.

Παρουσιάσαμε τον αγώνα στο ALTER και την Ελευθεροτυπία, αλλά και τις εξελίξεις στα εργασιακά εκείνης της περιόδου, σε εκδήλωση που διοργάνωσε και μας προσκάλεσε σαν ομιλητές η ΕΛΜΕ Ικαρίας και Φούρνων το Φλεβάρη του 2012.

Προτείναμε να φτιάξει η ΠΟΕΣΥ απεργιακό ταμείο για την ΕΡΤ, από την πρώτη στιγμή του «μαύρου», πρόταση που υλοποιήθηκε ένα χρόνο μετά και ακολούθως την κοινοποιήσαμε με πρωτοβουλία μας σε δεκάδες σωματεία εκτός του χώρου των ΜΜΕ.

Πήραμε μέρος ως εισηγητές για το θέμα της ΕΡΤ σε πολλές εκδηλώσεις σε γειτονιές της Αθήνας και σε πόλεις της χώρας, προσκεκλημένοι από κινηματικές συλλογικότητες, ενώ για τον ίδιο λόγο μιλήσαμε σε συνέδρια συνδικαλιστικών οργανώσεων και σε συνελεύσεις σε χώρους εργασίας, αλλά και σε απεργιακές συγκεντρώσεις διαφόρων κλάδων.








Ενδεικτικά αναφέρουμε, εκδηλώσεις σε Κόρινθο, Καλαμάτα, εργατική λέσχη Κερατσινίου, εργατική λέσχη Νέας Ιωνίας, Πετρούπολη, συνέδριο ΟΛΜΕ, γενική συνέλευση ΔΟΕ, γενικές συνελεύσεις σωματείων νοσοκομείων, απεργία ΠΟΕΔΗΝ, εκδήλωση ΕΛΜΕ Ικαρίας Αύγουστος 2013, κλπ



Προτείναμε λίγες μέρες πριν την εισβολή των ΜΑΤ στην ΕΡΤ να 
συνεδριάσει στο Ραδιομέγαρο το γενικό συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ, πρόταση που δεν έγινε δεκτή από το προεδρείο, το οποίο υπενθυμίζουμε έχει βγει με ψήφους της προσκείμενης στο ΠΑΣΟΚ παράταξης σε συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ.

Για τον ίδιο λόγο σε επόμενη συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου, υπήρξε άρνηση να καταδικαστούν φαινόμενα διπροσωπίας όπως να υπογράφονται ανακοινώσεις υπέρ της ελεύθερης αυτοδιαχειριζόμενης ΕΡΤ και ταυτόχρονα ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕΣΥ να εργάζεται στη ΔΤ. Η άρνηση συνοδεύτηκε από «επιχειρήματα» του τύπου «είναι καλό παιδί».





Στηρίζουμε ανελλιπώς και αδιαλείπτως το αυτοδιαχειριζόμενο πρόγραμμα της ΕΡΤ, τόσο με συμμετοχή σε βάρδιες σε Αθήνα και επαρχία, όσο και με την τροφοδότησή του με ενημερωτικό υλικό. 





Συμμετέχουμε και στηρίζουμε κάθε προσπάθεια συντονισμού με εργαζόμενους κλάδων εκτός ΜΜΕ, όπως το συντονισμό που προέκυψε λίγες ώρες μετά την εισβολή των ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.
Συμμετέχουμε ανελλιπώς στα όργανα που μας έστειλε η ψήφος των συναδέλφων, όταν άλλοι (ειδικά οι του μνημονιακού μπλοκ) απουσιάζουν συστηματικά και προκλητικά και άλλοι περνούσαν υπέγραφαν παρουσία για να υπάρχει απαρτία και έφευγαν.

Η συνδικαλιστική απάτη και απαξίωση των συνδικάτων έχει πάντα ονοματεπώνυμο. Όπως και το ποιοι στηρίζουν την κυβέρνηση της καταστροφής και τις απόπειρες ανασύνθεσης του συνδικαλιστικού της κομματιού στα ΜΜΕ.
...ομιλία για την ΕΡΤ, στη συνέλευση της ΔΟΕ...




















Στις εκλογές της 17 και 18 Σεπτέμβρη για ανάδειξη συνέδρων από την ΕΣΗΕΑ για το συνέδριο της ΠΟΕΣΥ (θα γίνει τον Οκτώβριο και θα είναι και καταστατικό), δίνουμε τη μάχη γι άλλη μια φορά με το ψηφοδέλτιο της Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή. Όπως πάντα χωρίς να κλείνουμε το μάτι σε καμία κυβερνητική εξουσία.
...ΜΜΕ και φασισμός, συζήτηση στο αντιρατσιστικό φεστιβάλ Καλαμάτας 2013...

...συμμετοχή σε εκδήλωση τη ΕΛΜΕ Ικαρίας-Φούρνων για το "μαύρο" στην ΕΡΤ και ευρύτερα εργασιακά θέματα...