Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Συγκίνηση στην παρουσίαση του «ΒΑΡΔΑ ΒΟΥΛΙΑΜΕΝΤΟ»



Έντονα συναισθήματα στους παρευρισκόμενους παλαίμαχους ανθρακωρύχους -και όχι μόνο- προκάλεσε η παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Χαλέμου «ΒΑΡΔΑ ΒΟΥΛΙΑΜΕΝΤΟ», που έγινε τη Δευτέρα το βράδυ στο Παναιτώλιο της Αλσούπολης. Το βιβλίο αναφέρεται στην ιστορία των λιγνιτωρυχείων Καλογρέζας τα οποία λειτούργησαν στην περιοχή την περίοδο 1940-1958  και υπήρξαν, εκτός από τόπος σκληρής δουλειάς, πυρήνας αντίστασης στην Κατοχή και εστία κοινωνικών αγώνων μετά την απελευθέρωση.

Για το «ΒΑΡΔΑ ΒΟΥΛΙΑΜΕΝΤΟ» μίλησαν η Καλλιόπη Στεριάδου, πρόεδρος του Ιωνικού Συνδέσμου-Συγγραφέας και ο Λουκάς Χριστοδούλου, πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ-Ερευνητής. Κρίνοντάς το από τη σκοπιά της συγγραφέως, η κυρία Στεριάδου χαρακτήρισε το έργο ως ένα «ντοκουμέντο», το οποίο συμβάλει στην διατήρηση της ιστορικής μνήμης του τόπου. Από την πλευρά του, κύριος Χριστοδούλου στάθηκε ιδιαίτερα στο κομμάτι της εμπεριστατωμένης έρευνας η οποία αποτέλεσε την πρώτη ύλη για την συγγραφή του έργου.

Ο συγγραφέας, στην ομιλία του, αναφέρθηκε στις ομοιότητες που ανακαλύπτει κάποιος διαβάζοντας το βιβλίο, ανάμεσα στην Ελλάδα των πρώτων χρόνων μετά τον Πόλεμο και της σημερινής της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων. «Σαν να μην πέρασε μια μέρα, κι όμως έχουν περάσει πάνω από 60 χρόνια» είπε.

Η παρουσίαση συνοδεύτηκε από την προβολή δυο βίντεο με φωτογραφίες από τη ζωή των ανθρακωρύχων της Καλογρέζας και άλλων ορυχείων στην Ευρώπη και την Αμερική, υπό τον ήχο δυο τραγουδιών-ύμνων των απανταχού ανθρακωρύχων, το Santa Barbara bendita (παραδοσιακό της Αστούρια Ισπανίας) και which side are you on (της Florence Reece ΗΠΑ).

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Ν. Ιωνίας, Ηρακλής Γκότσης, οι Αντιδήμαρχοι, Φώτης Τσομπάνογλου, Όλγα Κατημερτζή, ο πρόεδρος του ΟΠΑΝ, Παναγιώτης Κωστάκης, ο σύμβουλος του ΟΠΑΝ και του Ιωνικού Συνδέσμου, Τάκης Κωστιδάκης, εκπρόσωποι συλλόγων της Ν. Ιωνίας, ο πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Αγ. Φιλοθέης, Νίκος Αρβανιτάκης, διευθυντές σχολείων της περιοχής, παλαιοί ανθρακωρύχοι και πλήθος κόσμου.

Το βιβλίο θα διατίθεται από σήμερα στα βιβλιοπωλεία: «Βιβλιαγορά» στην Καλογρέζα και «Ανθρακίδης» στην Ν. Ιωνία ενώ σύντομα θα ανακοινωθούν κι άλλα σημεία διάθεσης.