Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Για τους χιλιάδες άστεγους της Αττικής: Ανακοίνωση της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική



    Η ραγδαία επιδείνωση του καιρού φέρνει στη επιφάνεια με δραματικό τρόπο το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι άστεγοι συμπολίτες μας. Μια ολόκληρη ‘πόλη’ μέσα στην πόλη, αναζητεί κάθε βράδυ απάγκιο καταφύγιο για να κουρνιάσει. Κάτω από γέφυρες, σε χαρτόκουτα, σε παγκάκια ή στο δρόμο, έξω από κτίρια της πόλης.

    Ψυχρά, στυγνά και ανάλγητα, οι αρχιτέκτονες της κοινωνικής καταστροφής, το πολιτικό υπηρετικό προσωπικό των τραπεζών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΔΝΤ και του κεφάλαιου, αφού αύξησαν στο 30% το ποσοστό των ανέργων, αφού έβαλαν φόρο στο πετρέλαιο και χαράτσια στη ΔΕΗ, μεθοδεύουν τώρα υπολογισμένα την παρόξυνση του προβλήματος με την επαπειλούμενη άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασµούς.

    Δεν είναι θέμα άστοχων προσωπικών επιλογών ούτε μοιραία εξέλιξη το πρόβλημα αυτό. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της κοινωνικής ισοπέδωσης που ακολουθούν οι κυβερνήσεις, αποτέλεσμα της φτώχειας, της ανεργίας και της τοκογλυφίας των τραπεζιτών. Είμαστε όλοι δυνάμει άστεγοι!

    -Τι κάνουν οι τράπεζες για να αντιμετωπίσουν το ‘πρόβλημα των αστέγων’;
    -Βάζουν καρφιά ή κάγκελα για να εμποδίσουν τους –προηγούμενους πελάτες τους- άστεγους να περάσουν τη νύχτα στην είσοδό τους… Δεν πρέπει να τους δουν οι επόμενοι που θα έρθουν για συναλλαγή το πρωί.

    Το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ούτε να γίνει αντικείμενο φιλανθρωπίας, πολιτικής και επιχειρηματικής εκμετάλλευσης. Μπορεί να αντιμετωπιστεί από ένα μαζικό λαϊκό εργατικό κίνημα που θα διεκδικεί λαϊκή στέγη, άρνηση πληρωμής των τοκογλυφικών δανείων, προγράμματα δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και κοινωνικής –οικονομικής στήριξης σε συνδυασμό με διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων κρατικών- περιφερειακών- τοπικών που θα βρεθούν με την στάση πληρωμών- διαγραφή του χρέους, κατάργηση μνημονίων νέων και προηγούμενων, δανειακής σύμβασης που προωθεί η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου με ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ.

    Στο δρόμο αυτό υπάρχει λύση για την άμεση ανακούφιση των αστέγων τις μέρες της βαρυχειμωνιάς:
    -Με την διάθεση κτιρίων ξενοδοχειακών και επιχειρήσεων που έχουν εγκαταλείψει οι ιδιοκτήτες, αφού πρώτα ξεζούμισαν τους εργαζόμενους και τις κρατικές επιχορηγήσεις.
    -Με το πέρασμα στο δημόσιο κτηρίων –ιδιοκτησιών των τραπεζών, της εκκλησίας και του ευρύτερου δημόσιου τομέα που επιχειρούν να ξεπουλήσουν.
    -Με τη χρηματοδότηση προγράμματος αξιοποίησης εγκαταλειμμένων κτηρίων.

    Το Περιφερειακό Συμβούλιο οφείλει άμεσα να αποφασίσει:
-Για μια έκτατη πολιτική φιλοξενίας αστέγων σε αίθουσες και κτίρια της περιφέρειας και εξασφάλισης στοιχειωδών μέσων διατροφής- ένδυσης- περίθαλψης.
-Για ένα σχεδιασμό για ολόκληρο τον φετινό βαρύ χειμώνα- κλιματικά και  πολιτικά- που θα περιλαμβάνει φιλοξενία, διατροφή, ρουχισμό και  ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους αστέγους.
-Το Περιφερειακό Συμβούλιο να παρέμβει με σαφή απόφαση για καμιά διακοπή ρεύματος και κανένα πλειστηριασμό.
-Σαν εργαλείο για τα παραπάνω, Δήμοι και Περιφέρεια να διεκδικήσουν έκτακτο  χρηματοδοτικό πλαίσιο με πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό και από κονδύλια και επιχειρησιακά προγράμματα που αφορούν στην κοινωνική πολιτική.