Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Μανωλάδα: Ανταπόκριση από τη μεγάλη συνέλευση εργατών γης‏



Πάνω από 1.000 μετανάστες εργάτες γης στην πλειοψηφία τους από το Μπαγκλαντές, από το Πακιστάν αλλά και Άραβες, από την Αίγυπτο και την Παλαιστίνη, συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Νέας Μανωλάδας την Παρασκευή 19/4 μετά από κάλεσμα της Πακιστανικής Κοινότητας και μελών της κοινότητας των Μπαγκλαντεσιανών, της Ένωσης Μεταναστών Εργατών και της ΚΕΕΡΦΑ.

Οι περιγραφές από τα κάτεργα της φράουλας στην Μανωλάδα είναι συγκλονιστικές. Από το πρωί στις 7 που οι πάνω από 4.000 μετανάστες εργάτες γης ξεκινάνε από τα άθλια, χωρίς ρεύμα και τρεχούμενο νερό πολλές φορές, παραπήγματα τους, για 9 και 10 ώρες σκυμμένοι στα χωράφια, χωρίς διάλειμμα, και χωρίς νερό πολλές φορές, για μεροκάματα που δεν πληρώνονται για 2 και 3 μήνες και μερικές φορές είναι ακόμα και 14 ευρώ το 10ωρο. Με το τέλος της δουλειάς τα φορτηγά τους αφήνουν εκεί που τους πήραν το για να τους ξανά παραλάβουν. Όταν υπάρχει δουλειά, δεν υπάρχει Σαββατοκύριακο. 7 ημέρες την εβδομάδα στο χωράφι.

Στην συνέλευση μίλησαν ο Τζαβέντ Ασλάμ από την Πακιστανική Κοινότητα, ο Πέτρος Κωνσταντίνου από την ΚΕΕΡΦΑ, εκπρόσωποι της τοπικής κοινότητας των μεταναστών, ενώ σύντομο χαιρετισμό έκανε και ο Δημοτικός Σύμβουλος Πύργου με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ Γιάννης Σεφερλής.
Όλοι τόνισαν την αναγκαιότητα της συλλογικής οργάνωσης, της δημιουργίας συνδικάτου εργατών γης Μανωλάδας, απέναντι στην απάνθρωπη, ταξική και ρατσιστική επίθεση στους εργάτες γης της φράουλας και για την διεκδίκηση διαδικασιών έκδοσης αδειών παραμονής και νομιμοποιητικών χαρτιών, αύξησης των μεροκάματων που δεν ξεπερνούν τα 22 ευρώ την ημέρα, απαίτησης της διασφάλισης καλύτερων όρων ζωής και διαβίωσης. Παρόντες στην συνέλευση δείχνοντας την αλληλεγγύη τους στους μετανάστες εργάτες ήταν και μέλη της ΚΕΕΡΦΑ Πάτρας.


Πάνω από 700 μετανάστες συμπλήρωσαν την αίτηση για εγγραφή στην Ένωση Μεταναστών Εργατών, ενώ ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την κατάθεση αιτήσεων για έκδοση αδειών παραμονής σε όλους τους μετανάστες που εργάζονται στα χωράφια της Ν. Μανωλάδα.

Η συνέλευση των μεταναστών κατέληξε στην απόφαση για πραγματοποίηση μεγάλου συλλαλητηρίου στην κεντρική πλατεία της Ν. Μανωλάδας την ερχόμενη Κυριακή 28 Απρίλη στις 3μμ. Σε σύσκεψη που επακολούθησε στον Πύργο αποφασίστηκε η διαδήλωση να πραγματοποιηθεί με την στήριξη συνδικάτων, φορέων, πολιτικών και αντιρατσιστικών, αντιφασιστικών οργανώσεων του ολόκληρου του Ν. Ηλείας. Παρόμοια σύσκεψη πραγματοποιείται και στην Πάτρα, στο Εργατικό Κέντρο την Τρίτη 23/4 στις 6μμ, μετά από κάλεσμα της ΚΕΕΡΦΑ Πάτρας με την συμμετοχή και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ώστε να οργανωθεί το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή στο συλλαλητήριο της επόμενης Κυριακής και από την Πάτρα και να απλωθεί η συμπαράσταση και η αλληλεγγύη και στον Ν. Αχαϊας.


φωτό/ρεπορτάζ: Κυριάκος Μπάνος / Εργατική Αλληλεγγύη
--