Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Βιβλία για την Θάτσερ‏

Με αφορμή το θάνατο της Θάτσερ το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο σας προτείνει δύο πολύ καλά βιβλία που αναδεικνύουν τις επαχθείς πολιτικές της και τις αντιστάσεις που προκάλεσαν.

Τι ωραίο πλιάτσικο!

Τζόναθαν Κόου, Πόλις, σελ. 525, 22.43 ¤




Τη Βρετανία που ανέδειξε τη Μάργκαρετ Θάτσερ ως σύμβολο ενός συλλογικού κακού χαρακτήρα, περιγράφει ο Κόου.
Το "Τι ωραίο πλιάτσικο!" περιλαμβάνει μια σειρά από βρετανικές εικόνες και στερεότυπα -για να τα παραμορφώσει και να τα εξωθήσει στο γελοίο: τις μεγάλες αριστοκρατικές οικογένειες που σπαράσσονται αναίμακτα (ή αιματηρά), τις εκκεντρικές γριές, τα στοιχειωμένα αρχοντικά, ολόκληρο το γκραν γκινιόλ της αστικής τάξης, σ' ένα βασίλειο κάθε άλλο παρά ενωμένο, (...) όπου " κατεστημένο" είναι η αδυσώπητη οικονομική εξουσία.
Διαβάζοντας τον Κόου, θυμάται κανείς μια φράση από τη Μύριελ Σπαρκ: "Τότε, πριν από πολύ καιρό, το 1945, όλοι οι καλοί άνθρωποι στη Βρετανία ήταν φτωχοί..." Αυτό υποστηριζει κι ο Κόου: οι καλοί του άνθρωποι είναι φτωχοί, ευπαθείς και έκπληκτοι.

Δείτε το βιβλίο εδώ
http://www.marxistiko.gr/home.php?Book_ID=939





Striking Back: Photographs Of The Great Miners' Strike 1984-1985

Mike Simons, Bookmarks, σελ. 80, 7 ¤




Λεύκωμα για τη μεγαλιώδη απεργία των ανθρακωρύχων στη Βρετανία το 1984-85 που αποτέλεσε τη μεγαλύτερη σύγκρουση με τα σχέδια της Θάτσερ να επιβάλει τη νεοφιλελεύθερη πολιτική.



Δείτε το βιβλίο εδώ
http://www.marxistiko.gr/home.php?Book_ID=940