Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Ιθαγένεια για "εξαιρετικές υπηρεσίες"

Για τους αδερφούς Αντετοκούμπο, τον Γιάννη και τον Θανάση, όσοι παρακολουθούν μπάσκετ, ξέρουν την πορεία τους (υπάρχει και τρίτος μικρότερος που έρχεται) και τη συμβολή τους στις διαδοχικές ανόδους του Φιλαθλητικού, που του χρόνου θα βρίσκεται στην Α1.
Επίσης οι παρακολουθούντες μπάσκετ, ήξεραν ότι υπήρχε θέμα με την ιθαγένεια και αν θυμόμαστε καλά, είχε μπλοκάρει στο παρελθόν και μεταγραφή εντός των συνόρων. Όπως πολλά παιδιά με τον ένα ή και τους δύο γονείς, αλλοδαπούς, αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ιθαγένειας. Μόνο που όταν έχει κανείς την τύχη να είναι χρήσιμος στην αθλητική βιομηχανία, τότε οι πόρτες ανοίγουν πιο εύκολα. Το απολύτως λογικό που γίνεται για τα τεραστίων προσόντων αδέλφια, πρέπει να γίνει και για τους "ανώνυμους" που βρέθηκαν στον ίδιο παρανομαστή. Και επειδή τον Φιλαθλητικό και τους αδελφούς Αντετοκούμπο, δεν τους ανακαλύψαμε χτες, όπως η πολιτεία, ξαναδημοσιεύουμε και τρεις φωτο από πιο παλιές αναρτήσεις, από αγώνες που συμμετείχαν και είχαμε παρακολουθήσει...


...ακολουθεί αναδημοσίευση κειμένου από το sport24...

...περίοδος 10-11, Φιλαθλητικός-Ιωνικός ΝΦ, Γ΄ εθνική...

...περίοδος 09-10, Γαλάτσι-Φιλαθλητικός, Α΄ ΕΣΚΑ...

...περίοδος 11-12, Φιλαθλητικός-Νήαρ Ήστ, Β΄ εθνική...
Η μεγάλη στιγμή των αδερφών Αντετοκούμπο για να φορέσουν τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος φαίνεται ότι πλησιάζει! Πιο συγκεκριμένα, τα εμπόδια που υπήρχαν για την άδεια παραμονής και την έκδοση ελληνικού διαβατηρίου φαίνεται ότι ξεπεράστηκαν και η διαδικασία φέρεται να έχει μπει στην τελική ευθεία!

Το παράθυρο που έψαχνε η ΕΟΚ βρέθηκε καθώς  η ελληνική ιθαγένεια μπορεί να απονεμηθεί “σε άτομα που προσφέρουν εξυπηρετικές υπηρεσίες στη χώρα”.

Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος που θεωρεί, όχι άδικα, ότι τα δυο αδέρφια μπορούν να αποτελέσουν βασικά στελέχη πρώτα των μικρών και εν συνεχεία της μεγάλης εθνικής ομάδας, μίλησε με τον υπουργό εσωτερικών Ε.Στυλιανίδη την περασμένη εβδομάδα.
 Λέγεται ότι από τη Δευτέρα έχουν ξεκινήσει οι απαραίτητες διαδικασίες για την έκδοση άδειας παραμονής που οδηγεί και μαθηματικά στην έκδοση διαβατηρίου. Θα περάσουν επίσης από συνέντευξη σε σχετική επιτροπή, απαντώντας σε ερωτήσεις που αφορούν την Ελλάδα ώστε να αποδειχθεί και η ενσωμάτωσή τους στην χώρα μας. Όλα αυτά ως το τέλος Απριλίου…






Αναδημοσίευση αποσπάσματος δηλώσεων του Γιάννη Ιωαννίδη:

Για την περίπτωση του Γιάννη Αντετοκούμπο: "Είναι ένα παιδί που και αυτό και τα αδέλφια του γεννήθηκαν εδώ και σπούδασαν εδώ. Αυτά που είχαμε πει ως παράταξη είναι να είναι εμποτισμένος κάποιος από την ελληνική παιδεία και να διαλέξει υπηκοότητα στην ενηλικίωση. Αθλητικά είναι τεράστιο ταλέντο, μπορεί να βοηθήσει τα μέγιστα την εθνική ομάδα. Μια τέτοια περίπτωση είναι και ο μέσος του ΠΑΟΚ ο Κάτσε, που θέλει να τον καλέσει στην Εθνική.
Απ' ό,τι ξέρω, υπάρχει εντολή από το υπουργείο Εσωτερικών, από τον αρμόδιο Υπουργό που έχει σταματήσει, έχει παγώσει τη διαδικασία, γιατί υπάρχουν πολλές περιπτώσεις άλλες, όχι αθλητικές που κοιτάζουν κάποιοι για να πάρουν την υπηκοότητα. Αυτός είναι ο βασικότερος λόγος και πρέπει να το πούμε στον υπουργό, αν γενικότερα δεν υπάρχει πρόβλημα, να ανοίξει το πάγωμα, ώστε να προχωρήσει οποιαδήποτε κατάσταση που είναι σύννομη".
Για το γεγονός ότι τα αδέλφια Αντετοκούμπο έχουν όλες τις προδιαγραφές για να γίνουν Ελληνες: "Συμφωνώ, τα παιδιά γεννήθηκαν εδώ, σπούδασαν εδώ. Η ζωή τους είναι εδώ, έχουν αποκτήσει ελληνική κουλτούρα. Η Νιγηρία τους δίνει τα διαβατήρια κατευθείαν. Θέλουν να είναι υπό τη σκέπη της δικής μας πατρίδας, αυτό αισθάνονται και κάνουν.
Να σας πω και κάτι. Εγώ αγαπώ πολύ τον Στογιάκοβιτς, όχι επειδή είναι παικταράς, αλλά επειδή παντρεύτηκε Ελληνίδα, έκανε παιδιά, ζει στην Ελλάδα. Είπε από την πρώτη στιγμή ότι εντάξει γεννήθηκα στην Σερβία αλλά κέρδισα τα μέγιστα από την κουλτούρα την ελληνική. Αυτό υπάρχουν Ελληνες που δεν το είπαν. Και αυτός ήρθε εδώ, έκατσε και μίλησε έτσι. Αυτό είναι διαφήμιση για μας, ότι ήταν στο εξωτερικό, στο ΝΒΑ και μιλάει για την Ελλάδα.
Είναι τεράστιο το κέρδος, τα παιδιά αγαπούν την Ελλάδα και μιλούν σα να είναι και οι δύο γονείς Ελληνες. Πρέπει να βρούμε τρόπους που να είναι σύννομοι, να μη γίνουν ανομίες, ώστε και βάσει των νόμων να καλυφθούμε και να αναγνωρίζουμε όλα αυτά τα παιδιά που αισθάνονται Ελληνες".
Για το αν τα εμπόδια προκύπτουν και από τις αντιδράσεις της Χρυσής Αυγής: "Μη με βάζετε σε τέτοια. Εγώ λέω ότι αισθάνομαι και δε φοβάμαι την αντίδραση κανενός. Εγώ λέω ό,τι πιστεύω. Σε λίγο ο Αντετοκούμπο θα είναι στο ΝΒΑ, έρχονται ήδη για να τον πάρουν. Εχουν εκπληκτικό σκάουτινγκ, είδαν τα προσόντα του. Αν δεν αγαπάει την Ελλάδα, γιατί δεν πάει στην Αμερική, εκεί που θα αναπτυχθεί πιο γρήγορα; Πρέπει να εκτιμούμε κάποια πράγματα. Να είμαστε μέσα στο πνεύμα του νόμου, οπωσδήποτε, γιατί αλλιώς θα καταλυθεί η δημοκρατία".


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ
http://www.superbasket.gr/permalink/173895.html

http://www.inews.gr/200/tha-moirastoume-ton-antetokoubo.htm