Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Επιστολή Πανικαριακής Αδελφότητας Αμερικής στον Υπουργό Υγείας για το Νοσοκομείο Ικαρίας


...αναδημοσίευση από το www.ikariamag.gr και ενημέρωση από το σύλλογο εργαζομένων στο Πανικάριο Νοσοκομείο...





Επιστολή απέστειλε (11-12-12) η Πανικαριακή Αδελφότητα Αμερικής στον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέτζο για το ζήτημα της υποβάθμισης του Νοσοκομείου Ικαρίας.

Η Αδελφότητα διαφωνεί στη μετατροπή του Νοσοκομείου σε Κέντρο Υγείας, αναγνωρίζει την τραγική κατάσταση των δημοσιονομικών της χώρας μας όμως σημειώνει πως η υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας του Νοσοκομείου μας θα αποτελούσε ταλαιπωρία και σοβαρή στέρηση τόσο για τους κατοίκους του νησιού όσο και για τη διασπορά. Η Αδελφότητα χαρακτηρίζει μάλιστα την υποβάθμιση ως μη αναγκαία.

Στη συνέχεια, η Πανικαριακή Αδελφότητα ενημερώνει τον Υπουργό ότι το 1958 πρωτοστάτησε στο χτίσιμο και τη λειτουργία του Νοσοκομείου μέσα από τη συνδρομή των μελών της σε ΗΠΑ και Καναδά. Σημειώνει δε ότι η έλλειψη συγκοινωνιών και η κακοκαιρία -  βασικοί λόγοι που κρίθηκε τότε αναγκαία η δημιουργία  του Νοσοκομείου- ισχύουν ακόμα και σήμερα. Και ότι  πέρα από τους κατοίκους, το νησί χρειάζεται υψηλές παροχές υγείας και το καλοκαίρι καθώς το επισκέπτεται πλήθος τουριστών, Ελλήνων και μη, κάποιοι μάλιστα από αυτούς είναι μεγάλης ηλικίας.

Συνεχίζοντας την επιστολή, η Αδελφότητα επισημαίνει την αναγκαιότητα λειτουργίας του Νοσοκομείου καθώς τα δεδομένα δείχνουν ότι οι προσφερόμενες υπηρεσίες του, στατιστικά, όλο και αυξάνονται, άρα πληθαίνουν και οι ανάγκες για υγεία και πρόνοια. Οι δε δυνατότητες χειρουργικών επεμβάσεων και αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών, οι οποίες θα παύσουν στην περίπτωση που το Νοσοκομείο υποβαθμιστεί διοικητικά, αποτελούν μία τεράστια, κατά αναλογία, μείωση των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας.  Η απόφαση αυτή που θα αναγκάζει στο εξής τους κατοίκους να παίρνουν αεροπλάνο ή πλοίο για να αναζητουν τις παραπάνω υπηρεσίες, με κίνδυνο πια τη ζωή τους, είναι μία πράξη παράλογη και επιθετική.

Τέλος, η Πανικαριακή Αδελφότητα Αμερικής προτείνει στο Υπουργείο Υγείας να επανεξετάσει τα σχέδια του και να διατηρήσει το Νοσοκομείο Ικαρίας χωρίς ουσιαστικούς περιορισμούς στις ήδη υπάρχουσες παροχές υγείας.

Και η επιστολή κλείνει ως εξής:
 «Ελπίζουμε ότι θα τιμήσετε την πρόθεση των ιδρυτών του Νοσοκομείου, οι οποίοι αφοσίωσαν εαυτούς στο να προσφέρουν αξιόπιστη τοπική φροντίδα υγείας στο αγαπημένο τους νησί. Τέλος, ζητάμε να συνεχίσετε να στηρίζετε τους Γιατρούς, τους Νοσηλευτές και του Τεχνικούς που έχουν κάνει αποστολή ζωής την προστασία των κατοίκων της Ικαρίας».