Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Η ΑΣΠΙ για το κλείσιμο του ΙΚΑ Ικαρίας

Η ΑΣΠΙ για την αναστολή λειτουργίας του Παραρτήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ευδήλου Ικαρίας
Επανερχόμαστε στο θέμα του Παραρτήματος ΙΚΑ - ΕΤΑΜ Ευδήλου, με αφορμή αυτή τη φορά την απόφαση του Διοικητή του Ιδρύματος για αναστολή λειτουργίας του. Στις 2/9/2010 είχαμε δημοσιοποιήσει ως ΑΣΠΙ άλλη ανακοίνωση, με αφορμή τη φημολογούμενη κατάργηση του Παραρτήματος. Δυστυχώς οι φήμες επιβεβαιώθηκαν και οι κάτοικοι της βόρειας και δυτικής πλευράς του νησιού μας αντιμετωπίζουν ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα , κοντά σε όλα τα άλλα που καθημερινά προκαλεί η κεντρική κυβέρνηση και οι επιλογές της.
Το μοναδικό επιχείρημα που διαβάσαμε στην Απόφαση αναστολής λειτουργίας είναι η «ανάγκη για καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία των μονάδων ΙΚΑ - ΕΤΑΜ».
Δε γνωρίζουμε πώς εννοούν αυτή τη λειτουργία οι ιθύνοντες, αλλά σίγουρα δεν την αντιλαμβάνονται ως καλύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. Προφανώς αγνοούν ή δεν τους απασχολούν οι ιδιαίτερες συνθήκες που υφίστανται στο νησί και οι δυσχέρειες που προέρχονται από αυτές. Έτσι οι κάτοικοι των περιοχών Ραχών και Ευδήλου έχουν να αντιμετωπίσουν τη χιλιομετρική απόσταση (από το Χριστό Ραχών 116 χλμ, από το Καρκινάγρι 184 χλμ, και μάλιστα με 20 χλμ κακοτράχαλου χωματόδρομου), το χρόνο (3 ώρες και 4,5 ώρες αντίστοιχα οι δύο διαδρομές) και την οικονομική επιβάρυνση, δεδομένου ότι στο νησί δεν υπάρχει οργανωμένο δίκτυο μαζικής συγκοινωνίας.
Θεωρούμε δεδομένο ότι αυτή η λανθασμένη απόφαση πρέπει να ανακληθεί με κάθε τρόπο, ώστε να αποκατασταθεί το θεμελιώδες δικαίωμα των κατοίκων της Ικαρίας για ασφαλιστική και όχι μόνο εξυπηρέτησή τους. Εκτός και αν η επίσημη πολιτική του Ελληνικού κράτους είναι να τιμωρεί τους Έλληνες που επιλέγουν και επιμένουν να κατοικούν, κάτω από ούτως ή άλλως αντίξοες συνθήκες, στις ακριτικές περιοχές της χώρας μας.
Από την πλευρά μας δηλώνουμε την αποφασιστικότητά μας να αντισταθούμε με κάθε μέσο στην παράλογη και άδικη αυτή απόφαση των γραφειοκρατών που υπηρετούν την εξωνημένη, αντι-κοινωνική και ολέθρια πολιτική της κεντρικής εξουσίας, με πρόσχημα πάντα τη κρίση.
Θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες, αλλά και θα συμμετάσχουμε σε κάθε ενέργεια και πρωτοβουλία που και άλλοι φορείς του τόπου θα πάρουν, προκειμένου να αποτρέψουμε αυτή την εξέλιξη.
Η συνέχιση της λειτουργίας και των δύο Παραρτημάτων του ΙΚΑ στην Ικαρία αποτελεί για τους Καριώτες μία από τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την εξυπηρέτηση βασικών αναγκών και τη μη περαιτέρω υποβάθμιση της ζωής τους. Γιατί το Ελληνικό κράτος δεν μπορεί να έχει μόνο απαιτήσεις από εμάς, αλλά οφείλει να θυμάται ότι έχει και υποχρεώσεις απέναντί μας. Διαφορετικά θα πρέπει να μιλάμε για υπηκόους και όχι για πολίτες.
Ικαρία 5/10/2011