Γ΄ ΕΛΜΕ ΑΘΗΝΑΣ
ΤΑΫΓΕΤΟΥ 60, ΤΗΛ-ΦΑΞ: 2102012013
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΘΕΜΑ: «Ανέγερση διδακτηρίου του 39ου Λυκείου Αθηνών στο οικόπεδο Κόκκερελ, Αγ.Αναργύρων και Λυδίας»
Το Σωματείο μας και κοινωνικοί φορείς όπως Σύλλογοι Γονέων, Ένωση Γονέων 6ου Διαμερίσματος Αθήνας, Ομοσπονδία Γονέων από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 ανέπτυξαν έντονη δραστηριότητα για να βρεθούν οικόπεδα, έκαναν συνεχείς ενέργειες και συνεργάστηκαν με τις αρμόδιες υπηρεσίες για να χαρακτηριστούν σχολικοί χώροι.
Επειδή το κτιριακό συγκρότημα στην οδό Βελβενδού 47 προοριζόταν να στεγάσει 2 σχολεία και δεν κάλυπτε τις εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών της περιοχής (4 σχολεία) διεκδικήσαμε την ανέγερση διδακτηρίου σε άλλο χώρο. Το μόνο ελεύθερο οικόπεδο στην πυκνοκατοικημένη Κυψέλη επί των οδών Κόκκερελ-Αγ.Αναργύρων & Λυδίας στα όρια των Δήμων Αθηναίων και Γαλατσίου. Κρίθηκε κατάλληλο για σχολικός χώρος από το 1994, ομόφωνα από αρμόδια επιτροπή, δεύτερη φορά κρίθηκε κατάλληλο το 2001 (20/3) από δεύτερη επιτροπή και από τις επόμενες. Στις 26/11/2001 με το αριθμ. ΕΓ32-Τ1/22756 έγγραφο του ΟΣΚ στα σχολεία ανακοινώθηκε η αναγκαστική απαλλοτρίωση της παραπάνω έκτασης (2.956τμ) για την ανέγερση διδακτηρίου του 39ου Λυκείου Αθηνών.
Στις 13/3/2002 το 6ο Διαμέρισμα εισηγείται την ένταξή του στο Σχέδιο πόλεως και το χαρακτηρισμό του ως χώρο σχολικό και στις 24/10/2002 το Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας. Εγκρίνεται το νέο τοπικό ρυμοτομικό από το Δημοτικό Συμβούλιο Γαλατσίου (21/4/04) και το Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων (25/10/04) σύμφωνα με την από 15/6/04 έκθεση της Δ/νσης Σχεδίου Πόλεως Το οικόπεδο αυτό είναι βραχώδες και καταπατημένο προ πολλών ετών (18/4/91 έγγραφο ΥΠΕΧΩΔΕ προς Δ/νση Πολ/μιας Αθηνών για κατεδάφιση). Τα αυθαίρετα κτίσματα υπάρχουν ακόμα.
Η Γ΄ ΕΛΜΕ Αθήνας, οι δ/ντες, οι σύλλογοι διδασκόντων και γονέων των 4 σχολείων του συγκροτήματος και η Ένωση Γονέων του 6ου Διαμ/τος τόσα χρόνια προσπαθούν να ξεκολλήσουν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και έχουν γίνει «μπαλάκι» μεταξύ των «αρμοδίων»: Δήμος Αθηναίων, ΟΣΚ, ΥΠΕΧΩΔΕ, Δασική Υπηρεσία του Υπ. Γεωργίας και ΥΠΕΠΘ. Το θέμα έφτασε πολλές φορές και στη Βουλή από επερωτήσεις βουλευτών όλων των κομμάτων. Άλλωστε στο πρόσφατο παρελθόν ο σημερινός Πρωθυπουργός και η Υπουργός Παιδείας έχουν επισκεφθεί το σχολικό συγκρότημα και έχουν ενημερωθεί για τις ανάγκες και τα προβλήματα.
Αυτή η χρόνια καθυστέρηση είχε σαν συνέπεια τα σχολεία του συγκροτήματος (30 Γυμνάσιο, 30 Λύκειο, 39 Γυμνάσιο, 39 Λύκειο) να λειτουργούν με το απαράδεκτο καθεστώς της διπλοβάρδιας και να γίνουν το 2002 πρωινά τα δύο Λύκεια, με «προσωρινές» αυθαίρετες παρεμβάσεις, δηλαδή, στρίμωγμα καθηγητών 4 σχολείων και 1100 των μαθητών σε αίθουσες χωρισμένες στη μέση με γυψοσανίδες, χωρίς κατάλληλο αερισμό και φωτισμό, χρήση του γυμναστηρίου και των υπογείων ως αίθουσες διδασκαλίας κ.α.
Το 2008 η Νομαρχία Αθηνών, με αφορμή κρούσμα φυματίωσης, έκρινε ανεπαρκείς τους χώρους ως προς την κάλυψη των αναγκών φοίτησης και απευθύνθηκε στον ΟΣΚ. Το Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων στις 11/5/09 αποφάσισε την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου που απαιτούσε ο ΟΣΚ. Υπάρχει στασιμότητα στο θέμα και για να προχωρήσει πιο πέρα απαιτείται η σύνταξη τεχνικογεωλογικής μελέτης καταλληλότητας την οποία πρέπει να αναλάβει είτε ο Δήμος, είτε ο ΟΣΚ.
Σε επαφή που είχαμε με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και συγκεκριμένα τη Δ/νση Οικοδομικών και Κτιριοδομικών Κανονισμών ΔΟΚΚ, τμήμα Γ΄ μας επέστησαν την προσοχή στο ότι θα πρέπει πριν από τη μελέτη αυτή την οποία θα πρέπει να αναλάβει μελετητής, κάτοχος πτυχίου κατηγορίας 20, να προηγηθεί εδαφοτεχνική μελέτη ευστάθειας πρανών από μελετητή, κάτοχο πτυχίου κατηγορίας 21, η οποία θα προτείνει μέτρα αντιστήριξης των πρανών τα οποία προϋποτίθενται για την έγκριση της μελέτης γεωλογικής καταλληλότητας για δόμηση (διαφορετικά η μελέτη δεν θα εγκριθεί από τη Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας).
Για τη συνοικία το θέμα της ανέγερσης σχολείου έχει τεράστια σημασία δεδομένης της διπλοβάρδιας αλλά και της κακής ποιότητας του υπάρχοντος κτιρίου. Ενοικίαση κτιρίου ως μεσοπρόθεσμη – μέχρι την ανέγερση κτιρίου- ή ως εναλλακτική λύση για την άρση της διπλοβάρδιας Προσθήκη των 5 αιθουσών και κλιμακοστασίου στο ήδη υπάρχον κτίριο: το έργο εγκρίθηκε το 2001 και ακόμη γίνονται τροποποιήσεις και ανακοστολογήσεις επί ανακοστολογήσεων οι οποίες απλά καταναλώνουν χρόνο χωρίς να καταλήγουν στη δημοπράτηση και την ανέγερση 5 αιθουσών. Στο μεταξύ τα παιδιά στοιβάζονται σε τελείως ακατάλληλες και ανθυγιεινές αίθουσες μέχρι και σε υπόγεια και η οργή των γονιών ξεχειλίζει.
Πρόκειται για αποθέωση της γραφειοκρατίας επί 20 χρόνια και ο εμπαιγμός συνεχίζεται. Φτάνει πια. Είναι καιρός κυβέρνηση και Αυτοδιοίκηση να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να χρηματοδοτήσουν γενναία την Παιδεία, να ανεγερθούν κτίρια που να είναι σχολεία δηλαδή να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Μόνο αυτές τις ανάγκες δεν αντιμετωπίζονται με τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση της ανέγερσης διδακτηρίου του 39ου Λυκείου, την ώρα που η Κυβέρνηση κόβει μισθούς, επιβάλλει χαράτσια και προσπαθεί να νομιμοποιήσει τη διάλυση της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας.
Ζητήσαμε και εγκρίθηκε ομόφωνα από το 6ο Κοινοτικό Συμβούλιο να εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων την άμεση επίσπευση των έργων και την ανάθεση σε ειδικό μηχανικό της εδαφοτεχνικής μελέτης για το οικόπεδο Κόκκερελ, Αγ.Αναργύρων και Λυδίας.
Καλούμε το Δήμο Αθηναίων να συνταχθεί μαζί μας για να έχουν τα παιδιά της περιοχής την «πολυτέλεια» του πρωινού σχολείου, σε ανθρώπινα κτίρια και συνθήκες.