Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Επιστολή αγροτικών ιατρών προς Διοίκηση ΓΝ-ΚΥ Ικαρίας: εφημερίες και διακομιδές

ΑΠΟ: Θωμαή Σταρδέλη, Πούλιος Καλπακίδης, Ελπίδα Μαστρογιάννη, Σωτήριος Μωραΐτης, Αιμίλιος Καλογέρης, Μελπομένη Μουστάκη
ΠΡΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΝ-ΚΥ ΙΚΑΡΙΑΣ Ικαρία,
12 Οκτώβρη 2011-10-12
Είναι αυτονόητο ότι για να μπορέσουμε να αποδώσουμε στη δουλειά μας δεν είναι δυνατόν να είμαστε εξαθλιωμένοι σωματικά και πνευματικά από τις συνθήκες των συνεχών εφημεριών. Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι δεν νοείται να εργαζόμαστε πάνω από κάποιο ασφαλές όριο ωρών την εβδομάδα που θα εξασφαλίζει τόσο την δική μας σωματική και πνευματική υγεία, όσο και την υγεία των ανθρώπων στους οποίους προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας. Αυτό θεωρούμε ότι διασφαλίζεται σχετικώς καλύπτοντας όχι παραπάνω από 7 εφημερίες το μήνα ο κάθε αγροτικός ιατρός. Άλλωστε, σύμφωνα με το νόμο «Αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης» που ψηφίστηκε στις 21/7/2010 προβλέπεται ένα επίδομα πληρωμής των ιατρών μόνο για 7 εφημερίες.
Οι εφημερίες, λοιπόν, που νόμιμα μπορούμε/πρέπει να κάνουμε είναι 7. Για αυτές μας πληρώνουν, σε τόσες κρίνεται ότι μπορεί να ανταπεξέλθει ένας ιατρός το μήνα. Οποιαδήποτε επιπλέον εφημερία δεν πληρώνεται άμεσα στο νόμιμο μισθό μας αλλά με τη μορφή αποζημίωσης υπερωριακής εργασίας από την αντίστοιχη υγειονομική περιφέρεια «εν ευθέτω χρόνο». Οι συνάδελφοι αγροτικοί, που τους προηγούμενους μήνες έκαναν περισσότερες από 7 εφημερίες, πληρώθηκαν μόλις μέχρι και τις εφημερίες του Μαΐου. Σύμφωνα με την απόφαση του κ. Ζώτου, υποδιοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου με αρ.πρωτ.25781 που ζητά την πιστή εφαρμογή του νόμου Ν.3984/27-6-2011 σχετικά με το όριο εφημεριών που πρέπει να πραγματοποιήσουν οι ιατροί , στενεύουν τα περιθώρια για οικονομική αποζημίωση των παραπάνω εφημεριών.
Επισυνάπτεται το σχετικό έγγραφο.
Δεδομένου του γεγονότος ότι το τελευταίο διάστημα έχουν υπάρξει μεγάλες μειώσεις στον μισθό των αγροτικών ιατρών καθώς και πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών ζητάμε την έγκαιρη καταβολή αυτών, μαζί με τον μισθό στο τέλος του ίδιου μήνα.
Επίσης, οι διακομιδές ασθενών δεν αποτελούν «αποκλειστικό προνόμιο» των αγροτικών ιατρών, μιας και ο νόμος μιλάει για ¨ιατρούς συνοδούς περιστατικών¨ και όχι για ¨αγροτικούς ιατρούς συνοδούς περιστατικών¨. Αυτονόητα και δίκαια λοιπόν, το βάρος των διακομιδών θα πρέπει να επιμεριστεί μεταξύ όλων των ιατρών (ειδικευμένων και αγροτικών). Δεδομένου λοιπόν ότι στο καθημερινό πρόγραμμα εφημεριών του ΓΝ-ΚΥ Ικαρίας εφημερεύει πάντα ένας αγροτικός, δεν καταλαβαίνουμε το προφανές, γιατί δηλαδή να μην αξιοποιείται ο ιατρός αυτός σε περίπτωση διακομιδής. Αυτό φυσικά προϋποθέτει την κάλυψη του αγροτικού που φεύγει και κάνει τη διακομιδή, από ειδικευμένο συνάδελφο, ο οποίος την ημέρα της διακομιδής βρίσκεται σε ενεργό εφημερία.
Σε λίγο καιρό, στο νοσοκομείο μας θα έχουν απομείνει 3-4 αγροτικοί. Αυτοί οι ιατροί λοιπόν θα πρέπει να καλύπτουν, με βάση την παράλογη λογική της διοίκησης και της «επιστημονικής επιτροπής», 30 ενεργές και 30 ετοιμότητας, δηλαδή 60-62 εφημερίες το μήνα (15-20 εφημερίες το μήνα έκαστος και αυτές κακοπληρωμένες και με καθυστέρηση). Άλλωστε θεωρείται μοναδικό προνόμιο των αγροτικών να καλύπτουν το πρόγραμμα των ενεργών εφημεριών, καθώς είναι αυτοί που μένουν μέσα στο νοσοκομείο. Το επόμενο βήμα θα είναι η μετατροπή του νοσοκομείου σε τόπο κατοικίας μας.
Είναι παρακινδυνευμένο να εφημερεύουμε σε Κέντρο Υγείας και Γενικό Νοσοκομείο χωρίς την ενεργό παρουσία ενός γενικού ιατρού ή παθολόγου. Δηλαδή, δε δεχόμαστε οι ειδικευμένοι να κάνουν εφημερίες ετοιμότητας ή μεικτές και σε ορισμένες περιπτώσεις να δυσανασχετούν όταν καλούνται για περιστατικό. Η Υ10α/Γ.Π ΦΕΚ 78Β του 2010 ορίζει ρητά για τα Κ.Υ. ότι «καθημερινά θα εφημερεύει σε ενεργό εφημερία ένας γενικός ιατρός ή παθολόγος ή και ένας παιδίατρος εφόσον υπηρετεί». Επιπλέον, «μπορεί ανάλογα με τις ανάγκες να εφημερεύει και άλλος ένας ιατρός ή το πολύ δύο συνολικά ιατροί προερχόμενοι από τις κατηγορίες Γενικής ιατρικής της παρ. 1 του άρθρου 26 του Ν.2519/1997 (ΦΕΚ 165/97 τ.Α’), αγροτικών ιατρών, επιμελητών άνευ ειδικότητας ή ειδικευομένων». Δηλαδή οπωσδήποτε ένας ειδικευμένος ιατρός σε ενεργό εφημερία. Δε νοείται να λειτουργεί ΚΥ απουσία ειδικευμένου.
Εμείς, οι αγροτικοί ιατροί που εργαζόμαστε στο Γ.Ν.- Κ.Υ. Ικαρίας σας γνωστοποιούμε ότι δεν θα πραγματοποιήσουμε άλλες εφημερίες παραπάνω από αυτές που δικαιούμαστε-υποχρεούμαστε και πληρωνόμαστε βάσει νόμου. Επίσης, δηλώνουμε ότι δεν αναγνωρίζουμε το υπάρχον πρόγραμμα εφημεριών που συνέταξε αυταρχικά και αυθαίρετα η «επιστημονική επιτροπή» γιατί είναι εξαναγκαστικό και χωρίς την συμμετοχή μας και την σύμφωνη γνώμη μας.
Οι αγροτικοί ιατροί του ΓΝ-ΚΥ Ικαρίας Αιμίλιος Καλογέρης Πούλιος Καλπακίδης Ελπίδα Μαστρογιάννη Σωτήριος Μωραΐτης Θωμαή Σταρδέλη