Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024

Από την Ικαρία μέχρι το Κουβέιτ


...λάβαμε από τη φίλη Χαρούλα Κοτσάνη και αναδημοσιεύουμε την ενδιαφέρουσα πληροφορία...

 Το τελευταίο φύλλο του «αθέρα» κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδο ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο που υπογράφει ο ιστορικός Κων/νος Λαγός.

   Η σχέση της Φαϊλάκα, (νησί του περσικού κόλπου το οποίο ανήκει στο Κουβέιτ) με την δική μας Ικαρία είναι γνωστή ονοματολογικά τουλάχιστον, εφόσον ο ίδιος  ο Μ. Αλέξανδρος της έδωσε «κατά περίεργον τρόπον» το όνομα ΊΚΑΡΟΣ  θυμίζοντας όπως μας αναφέρει ο Αρριανός την Ικαρία του Αιγαίου με πολλά κοινά  χαρακτηριστικά όπως: το σχήμα της, αλλά κυρίως το “Ταυροπόλιο” ναός αφιερωμένος στην θεά ΆΡΤΕΜΙΣ! καθώς και την πανίδα και την  χλωρίδα της νήσου…

   Εκείνο που δεν γνωρίζαμε είναι κατά τον  κ. Λαγό ότι:  Στην αρχαιότητα  η ακτή απέναντι από την Ίκαρο-Φαϊλάκα (σημερινή  πόλη του Κουβέιτ) είχε κι αυτή ελληνικό όνομα λεγόταν «Λάρισα»!

Εμείς όμως γνωρίζουμε ότι  η «Λάρισα» είναι προ-ελληνική λέξη  πελασγικής προέλευσης διαδεδομένη στον ελλαδικό χώρο και σημαίνει ισχυρά οχυρωμένος λόφος ή ακρόπολη.

   Αυτό που κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρουσα την έρευνα και το οποίο δεν γνωρίζει ο ιστορικός είναι ότι στην δική μας Ικαρία έχουμε τοπωνύμιο ΛΑΡΙΣΕ σε κοντινή απόσταση νότια της αρχαίας Οινόης (σημερινός Κάμπος) μια περιοχή που την διαρρέει ο Βουτσιδές (χείμαρρος ορμητικός τον χειμώνα) και που  αποτελεί ένα σημαντικό ελαιώνα της σημερινής Ικαρίας!

   Οι καταλήξεις σε (-ε) (με προελληνικές- πελασγικές ρίζες) στα ικαριακά τοπωνύμια τα οποία επιβιώνουν αναλλοίωτα ως τις μέρες μας μαρτυρούν την πανάρχαια αφετηρία μας… μερικά παραδείγματα: Λαρισέ, Βουτσιδές, Κριθαρέ, Στηβέ, Βουκαλέ, Βρουλέ, Πέραθεν Μερέ κ.α. από αυτό κατανοούμε την μεγάλη αξία τους και την δική μας ευθύνη να τα παραδώσουμε ατόφια στους επόμενους!

Χαρούλα Κ. Κοτσάνη