Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

Το ert.gr στα δημοτικά γήπεδα ποδοσφαίρου του Δήμου Πατρέων



 ...αναδημοσίευση από το ert.gr...


Βρεθήκαμε στην Πάτρα και δεν χάσαμε την ευκαιρία για να καταγράψουμε την εικόνα, αλλά και την πολιτική του Δήμου Πατρέων στη χρήση των εγκαταστάσεών του από ερασιτεχνικά ποδοσφαιρικά σωματεία.
Συνομιλητής μας ήταν ο Κώστας Καραγκούνης πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Δήμου Πατρέων για τα ποδοσφαιρικά γήπεδα του Δήμου. Αξίζει να σταθούμε στο θεσμό των γενικών συνελεύσεων και της πολιτικής των συνδρομών στα τμήματα υποδομών, που αναφέρει ο συνομιλητής μας.


 

-Ποιά είναι η εικόνα των δημοτικών ποδοσφαιρικών εγκαταστάσεων στο Δήμο Πατρέων;

-Στον καλλικρατικό δήμο Πατρέων έχουμε 16 γήπεδα ποδοσφαίρου εκ των οποίων λειτουργικά είναι μόνο τα έξι, αυτά στα Ζαρουχλέϊκα, τα Βραχνέϊκα, την Παραλία, το «Κώστας Ζάρρας» στο Σαραβάλι, στο Ρίο και στο Μιντιλόγλι. Τα γήπεδα Παραλίας και Μιντιλογλίου έχουν φυσικό τάπητα. Στα έξι γήπεδα συνωστίζεται το 83% των ομάδων του Δήμου Πάτρας, περίπου 46 σωματεία. Εξ αυτών υποδομές δουλεύουν ο Αχαιός, ο Ατρόμητος, ο Αετός Ρίου, η Δόξα Παραλίας, ο Διαγόρας Βραχνέικων, ενώ ο Ατρόμητος Πατρών έχει και γυναικείο τμήμα στη Γ’ Εθνική.

 

-Πρακτικά τί σημαίνει για τη χρήση των εγκαταστάσεων αυτός ο συνωστισμός;

-Ως προς τις ώρες χρήσης συνωστίζονται 14 ομάδες στα Ζαρουχλέικα, 17 στο Σαραβάλι, 9 στο Ρίο και 6-7 στην Παραλία.Από την πλευρά μας σαν δημοτική αρχή εκτός από βελτιωτικές παρεμβάσεις στις υποδομές, που φθείρονται από την έντονη χρήση, θεσπίσαμε κανονισμό λειτουργίας των γηπέδων και φτιάξαμε Διοικούσα Επιτροπή, που δεν υπήρχε πριν αναλάβουμε.
Οι ώρες προπόνησης δίνονται με μοριοδότηση (πχ η πορεία και η κατηγορία της ομάδας, η εντοπιότητα, κλπ) και γίνεται συνέλευση ανά γήπεδο με τη συμμετοχή των σωματείων που κάνουν χρήση και εκεί γίνεται το μοίρασμα ωρών, με κριτήρια διαφανή σε όλους και συμμετοχή των σωματείων στη συνέλευση. Επίσης κάνουμε και μία ετήσια συνέλευση όλων των ποδοσφαιρικών σωματείων.

-Υπάρχουν όροι χρήσης για τα σωματεία;




-Η χρήση των δημοτικών γηπέδων γίνεται δωρεάν από τα σωματεία και για το λόγο αυτό και για να μην στερηθεί κανένα παιδί το ποδόσφαιρο, έχουμε βάλει τον όρο οι συνδρομές στις υποδομές να μην ξεπερνάνε τα 10 ευρώ. Έτσι κανένα παιδί ανέργου ή πολύτεκνου δεν καλείται να πληρώσει συνδρομές 25-30 ευρώ που ζητούν υποδομές που δεν κάνουν χρήση των δημοτικών εγκαταστάσεων. Είδατε και τη σχετική αφίσα στην είσοδο του γηπέδου των Ζαρουχλέικων.

Ο προϋπολογισμός που έχουμε ως δημοτική αρχή με δήμαρχο τον Κώστα Πελετίδη, είναι κατά 62% μειωμένος σε σχέση με την προηγούμενη δημοτική αρχή και από αυτόν συντηρούμε τις εγκαταστάσεις. Τα έξι δημοτικά γήπεδα που λειτουργούν είναι αδειοδοτημένα και στόχος μας είναι και τα 10 μη λειτουργικά να λειτουργήσουν.

Το εμπόδιο είναι ότι η κτηματική υπηρεσία τα έχει μέσα στους δασικούς χάρτες και χρειάζεται θετική εισήγηση από το δασαρχείο για αποχαρακτηρισμό, πρόσφατα συνέβη αυτό για το γήπεδο Ψαθόπυργου.


Η οικοδομή στο Κ. Ζάρρας, πριν γίνουν τα έργα

-Έχετε απευθυνθεί στην Πολιτεία ή σε άλλους φορείς για να λύσετε τα προβλήματα που έχετε περιγράψει;

-Έχουμε στείλει επιστολές στο Γ.Γ. Αθλητισμού, όπου μέχρι στιγμής δεν έχουμε λάβει απάντηση και στην Περιφέρεια όπου πέρασε στη μελέτη βελτιωτικά έργα στο «Κ. Ζάρρας», ενώ ο Δήμος Πατρέων με δικά του χρήματα κατασκευάζει νέο γήπεδο στο Πετρωτό, που εκτιμούμε ότι τέλη Νοεμβρίου, αρχές Δεκεμβρίου 2018 θα είναι έτοιμο προς χρήση.
Στο «Κ. Ζάρρας» που υπάρχει μία οικοδομή δίπλα στο γήπεδο, καταφέραμε και στο ισόγειό της φτιάξαμε αποδυτήρια.
Επίσης ο Δήμος Πατρέων εφοδίασε όλα τα γήπεδα με φορείο-φαρμακείο-απινιδωτή (δεν υπήρχαν μέχρι τότε) και σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό, οργανώσαμε σεμινάρια για τη χρήση του απινιδωτή με συμμετέχοντες από τα σωματεία, ενώ πρέπει να σημειώσουμε ότι σε όλη αυτή τη δουλειά, σημαντικός παράγοντας ήταν η εθελοντική δουλειά αρκετών προσώπων.

Συνέντευξη & φωτο: Nάσος Μπράτσος


Σχετικές ειδήσεις:

Έκαναν πράξη το «Χάνουμε, κερδίζουμε, εμείς θα το γλεντήσουμε»

Δήμος Πατρέων: Ανάδειξη & ενίσχυση του κοινωνικού ρόλου του αθλητισμού – Συνέντευξη του Τ. Πετρόπουλου στο ert.gr

Η πρώτη Δημοτική πίστα Pump Track στην Ελλάδα από το Δήμο Πατρέων

Το έργο του Αθλητικού Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πάτρας «Ιάσων» και οι παρεμβάσεις του Δήμου στην πλαζ – Το ert.gr στην Αχαΐα