Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

Μ. Γλέζος: Σθεναρή και αποφασιστική διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών

...αναδημοσίευση από το www.ert.gr...

Το χαιρετισμό – μήνυμα του επίτιμου δημότη Βιάννου Μανώλη Γλέζου στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις, έδωσε στη δημοσιότητα η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου.
Υπενθυμίζουμε ότι το συνέδριο διεξήχθη το χρονικό διάστημα 14 έως 16 Σεπτεμβρίου 2018 στη Βιάννο με αφορμή τα 75 χρόνια από το ολοκαύτωμά της.

Χαιρετισμός του Μανώλη Γλέζου, στo 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις (Αμιράς Βιάννου 14-16.9.2018)


Αγαπητοί φίλοι και συναγωνιστές, αγαπητοί μου συνδημότες Βιαννίτες

Απευθύνω χαιρετισμό στο σημαντικό σας Συνέδριο και έχω πάντα στην καρδιά μου τη Βιάννο και την Κρήτη.


 

Δεν ξεχνώ ποτέ ότι η Μάχη της Κρήτης και η καθολική Αντίσταση του ανυπότακτου λαού της έδωσε ένα γερό χαστούκι στην υπεροψία του Χίτλερ και τον υποχρέωσε να μη χρησιμοποιήσει ξανά τους αλεξιπτωτιστές σε μεγάλης κλίμακας επεμβάσεις. Ο υπέροχος κρητικός λαός αφού πολέμησε με απαράμιλλη γενναιότητα τον κατακτητή, αφού του προκάλεσε μεγάλες απώλειες, υπερασπιζόμενος βωμούς και εστίες, μετά το τέλος της Μάχης του συμπεριφέρθηκε με ανωτερότητα και τον τίμησε: έπλυνε τα σώματα των νεκρών και τα έθαψε, όπως επιβάλλει η πανάρχαια παράδοση των Ελλήνων. 

Όμως οι εισβολείς δεν σεβάστηκαν τίποτα: προχώρησαν με μανία σε φοβερά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σφαγιάζοντας τους Κρήτες και ισοπεδώνοντας τα χωριά τους. Η Κάνδανος είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά μνημεία της βαρβαρότητας του ναζισμού διεθνώς και της προσπάθειάς του να αφήσει πίσω του καμένη γη, κρανίου τόπο! Μία φοβερή προειδοποίηση για τις επόμενες γενιές τι παθαίνει όποιος τολμά να εναντιωθεί στο Γ’ Ράιχ!

Όμως η γερμανική ναζιστική κτηνωδία δεν κατάφερε να κάμψει το φρόνημα των Κρητών: ο λαός της Κρήτης από την πρώτη μέχρι την τελευταία μέρα της Κατοχής δεν αποδέχθηκε τα τετελεσμένα, δεν έσκυψαν το κεφάλι. Έκανε δύσκολη τη ζωή των κατακτητών και τους υποχρέωσε να κρατούν μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις στην Κρήτη, που τις στερούνταν από άλλα μέτωπα. Κι όπως έχουν αναγνωρίσει οι πιο σημαντικοί ιστορικοί, η Μάχη της Κρήτης και η Εθνική μας Αντίσταση ήταν ο καταλύτης για τη δημιουργία του ευρωπαϊκού κινήματος Λαϊκής Αντίστασης.

 

Ας γυρίσουμε όμως στο Ολοκαύτωμα της Βιάννου. Στις 8 Σεπτεμβρίου του 1943 η Ιταλία συνθηκολογεί με τους Συμμάχους και φεύγει από τον Άξονα. Ο Χίτλερ είναι έξω φρενών. Η γερμανική κυριαρχία στην Ευρώπη απειλείται. Επιλέγει λοιπόν τη Βιάννο για μία επίδειξη ισχύος, που δε θα άφηνε περιθώρια αμφιβολιών ποιος κυριαρχεί στην Ευρώπη. Ο τακτικός στρατός της ναζιστικής Γερμανίας χτυπά στις 14 Σεπτεμβρίου, ανυψώσεως του Τιμίου Σταυρού, τοπικής εορτής του Αμιρά. Επί τρεις μέρες σκορπά τον όλεθρο στα χωριά της επαρχίας Βιάννου και Δυτικής Ιεράπετρας.

Ο φοβερός απολογισμός της βαρβαρότητας είναι 401 εκτελεσθέντες (συνολικά 461 την περίοδο της Κατοχής), 950 οικίες κατεστραμμένες ολοσχερώς, τα χωριά της επαρχίας Βιάννου έχουν παραδοθεί στις φλόγες. Μεταξύ των εκτελεσθέντων πολλά παιδιά, έγκυες γυναίκες, ηλικιωμένοι και κατάκοιτοι άνθρωποι. Στάχτη, πένθος και ερείπια ήταν ό,τι άφησαν στο διάβα τους οι κατακτητές! Ο Γολγοθάς των επιζώντων μόλις άρχισε! Οι Γερμανοί ήταν βέβαιοι ότι δεν θα ξανανθίσει ζωή σ΄ αυτό τον τόπο!

Όμως διαψεύστηκαν. Οι χήρες, διπλά ηρωίδες, και τα ορφανά πάλεψαν σκληρά και κατόρθωσαν να επιζήσουν, να ξαναχτίσουν τα χωριά τους, να κρατήσουν άσβεστη τη φλόγα για Δικαιοσύνη στην καρδιά τους. Και σήμερα οι επιζώντες και οι απόγονοι των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας δίνουν βροντερό παρών στη Βιάννο αγωνιζόμενοι για Δικαιοσύνη κι Αποζημίωση!

Ο τελικός απολογισμός της Κατοχής είναι παραπάνω από δραματικός. Οι κατακτητές δεν συγχώρησαν ποτέ τον ελληνικό λαό για την ανυπότακτη στάση του. Του φέρθηκαν με ανείπωτη βαρβαρότητα. Η φασιστική και ναζιστική κτηνωδία έβαλε στο στόχαστρό της τους άμαχους πολίτες. Δεκάδες χιλιάδες οι εκτελεσθέντες, εκατοντάδες χιλιάδες τα θύματα λόγω του λιμού και των ασθενειών, πάνω από ένα εκατομμύριο οι συνολικές απώλειες του ελληνικού πληθυσμού αν υπολογίσουμε και την υπογεννητικότητα.

Η πλήρης καταστροφή των υποδομών, η διάλυση της Εθνικής μας Οικονομίας, το κατοχικό αναγκαστικό δάνειο, η συστηματική κλοπή και λεηλασία όλων των πόρων της χώρας μας, αλλά και των πολιτιστικών μας θησαυρών ολοκλήρωσαν την τραγωδία της Ελλάδας την περίοδο της Κατοχής και της στέρησαν το μέλλον της.

 

Ευλόγως λοιπόν, ο Λαός της Βιάννου, ο Λαός της Κρήτης, ολόκληρος ο ελληνικός Λαός διεκδικεί Δικαιοσύνη! Απαιτεί έμπρακτη αναγνώριση της μεγαλειώδους Αντίστασης και Θυσίας της Ελλάδας, που συνέβαλε καθοριστικά στη συντριβή του φασισμού και είχε ως αποτέλεσμα να απελευθερωθεί η Ελλάδα, η Ευρώπη αλλά και η ίδια η Γερμανία από τον χιτλερικό ζυγό, κάτι που η σύγχρονη Γερμανία οφείλει να μη λησμονεί!

Ποιος όμως μπορεί να ερμηνεύσει την σκληρή, αδιάλλακτη και αλαζονική στάση των γερμανικών κυβερνήσεων έναντι του ελληνικού λαού και των δίκαιων, απαράγραπτων και ισχυρά θεμελιωμένων αξιώσεών του; Και ποιος μπορεί να ανεχθεί τις νεοαποικιοκρατικές μεθοδεύσεις της γερμανικής κυβέρνησης σήμερα (Ελληνογερμανική Συνέλευση, Ίδρυμα Νεολαίας, Ταμείο για το Μέλλον κ.α.), που όχι μόνο δεν αποδίδει Δικαιοσύνη κι Αποζημίωση στην Ελλάδα ως όφειλε, αλλά επιχειρεί την παραχάραξη της Ιστορίας μας και την αποδυνάμωση του κινήματος διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών; Πρόκειται αναμφισβήτητα για μία στάση, που δεν συνάδει με δημοκρατική χώρα.

Αλλά και ποιος μπορεί πλέον να ανεχθεί την ατολμία και αναποφασιστικότητα των ελληνικών κυβερνήσεων, που δεν τολμούν να κάνουν το αυτονόητο, δηλαδή να διεκδικήσουν σθεναρά και αποφασιστικά τις γερμανικές οφειλές; Αυτό που επιθυμεί ολόκληρος ο ελληνικός Λαός αλλά και επιτάσσει η ένδοξη Ιστορία μας.

Ας το βάλουν όλοι καλά στο μυαλό τους: πραγματική συμφιλίωση χωρίς Δικαιοσύνη δεν μπορεί να υπάρξει! Οι δύο λαοί και οι δύο χώρες θέλουμε και μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά μόνο στα στέρεα θεμέλια της δημοκρατίας, του αμοιβαίου σεβασμού και της δικαιοσύνης. Και απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό είναι η δημοκρατική Γερμανία να αναλάβει εμπράκτως την ευθύνη των εγκλημάτων του Γ’ Ράιχ. Αυτό δηλαδή που μετ’ επιτάσεως ζητούν οι πολυάριθμες ομάδες και πρωτοβουλίες Γερμανών δημοκρατών που με ανιδιοτέλεια στηρίζουν και συμμετέχουν ενεργά στον κοινό μας αγώνα για Δικαιοσύνη κι Αποζημίωση! Οφείλει επίσης η Γερμανία να προχωρήσει άμεσα στη σύναψη Συνθήκης Ειρήνης με την Ελλάδα.

Φίλες και φίλοι
Η Βιάννος με την Αντίσταση και τη Θυσία της αποτελεί οικουμενικό σύμβολο Θυσίας, Αντίστασης και Αγώνα. Σήμερα στη Βιάννο χτυπά η καρδιά του δημοκρατικού, πατριωτικού κινήματος διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών.
Σας εύχομαι καλή επιτυχία στο Συνέδριό σας, καλή δύναμη στον αγώνα μας και να ξέρουν όλοι ότι δεν θα υποχωρήσουμε μέχρι να δικαιωθούμε!
Να είστε όλοι καλά!

Μανώλης Γλέζος, 14.9.2018

Σχετικές ειδήσεις:

Επιτυχία και μαζική συμμετοχή στο συνέδριο για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις

Σε εξέλιξη το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο για διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων

To αναλυτικό πρόγραμμα στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις

Ούλριχ Σνάιντερ: Υπεύθυνος ο γερμανικός φασισμός για τα κατοχικά εγκλήματα στην Ελλάδα
3ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις

Γερμανικές αποζημιώσεις: Τα ναζιστικά εγκλήματα δεν παραγράφονται-Βούτσης: Στη Βουλή εντός 2018 το πόρισμα (video)

Mία σημαντική ευκαιρία για ιστορική δικαίωση μίας άγνωστης πτυχής