Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

Αντιφασιστική διαδήλωση στη Νέα Ιωνία το Σάββατο 3 Φλεβάρη 1 Φεβρουαρίου 2018


 ....αναδημοσίευση από το www.ert.gr...

Η βεβήλωση του μνημείου των εκτελεσθέντων στο Μπλόκο της Καλογρέζας με αγκυλωτό σταυρό, οδήγησε σε αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία.
22 θύματα, 21 Έλληνες και έναν Ιταλό αντιφασίστα, μέτρησε η Καλογρέζα, από το Μπλόκο που έκαναν οι ναζί και οι Έλληνες συνεργάτες τους στις 15/3/1944.
Μετά τη βεβήλωση του μνημείου, αλλά και άλλων σημείων στην περιοχή, που ήδη έχουν αποκατασταθεί, μαζικοί φορείς της περιοχής, ανακοίνωσαν για το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου, αντιφασιστική συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στον σταθμό ΗΣΑΠ Ν. Ιωνίας και πορεία στο μνημείο του Μπλόκου της Καλογρέζας.


 

Στην αρχική σύσκεψη που αποφάσισε το κάλεσμα, συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΚΕΕΡΦΑ Ν. Ιωνίας, του Σωματείου του νοσοκομείου Αγία Όλγα, της Εργατικής Λέσχης “Υδραγωγείο”, της δημοτικής κίνησης «Εκτός Σχεδίου», της κίνησης “Ποδονίφτης” και ανένταχτοι πολίτες της περιοχής.

Όπως αναφέρεται στην κοινή τους ανακοίνωση:
«Αφορμή για τη σύσκεψη ήταν οι φασιστικές προκλήσεις στις γειτονιές της Ν. Ιωνίας, που κορυφώθηκαν με τη βεβήλωση του μνημείου του Μπλόκου της Καλογρέζας την περασμένη βδομάδα, όταν νεοναζί σχημάτισαν τη σβάστικα πάνω στη μαρμάρινη πλάκα με το – αφιερωμένο στους 22 εκτελεσθέντες αντιφασίστες – ποίημα του Γ. Ρίτσου.

 

Το τελευταίο διάστημα ναζιστικά σύμβολα έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε τοίχους της Νέας Ιωνίας, τα οποία χάρη στα αντανακλαστικά των αντιφασιστών δεν επιβιώνουν πάνω από λίγες ώρες. Ωστόσο η βεβήλωση του μνημείου του Μπλόκου αποτελεί κλιμάκωση της προσπάθειάς των νεοναζί να πατήσουν πόδι στις προσφυγογειτονιές μας. Αποτελεί μια ευθεία επίθεση στην αντιφασιστική ιστορία της πόλης μας που δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη.

 

Η προσπάθεια των νεοναζί να εμφανιστούν στη Νέα Ιωνία δεν είναι αποκομμένη από την αντίστοιχη προσπάθεια που κάνουν το τελευταίο διάστημα σε μια σειρά γειτονιές όπως στο Ρέντη με τις επιθέσεις σε σπίτια μεταναστών και πάνω απ’ όλα στη Θεσσαλονίκη με την επανεμφάνιση χρυσαυγίτικων ταγμάτων εφόδου την περασμένη Κυριακή και τον εμπρησμό της κατάληψης Libertatia.
Δεν θα τους περάσει!

 

Δίνουμε κινηματική απάντηση τόσο στους φασίστες που προσπαθούν να κάνουν την εμφάνισή τους, όσο και στην εθνικιστική προπαγάνδα που τους τροφοδοτεί.
Καλούμε όλες και όλους, το Σάββατο 3/2, στις 12μεσ, σε αντιφασιστική συγκέντρωση στο σταθμό του ΗΣΑΠ της Ν. Ιωνίας και πορεία προς το μνημείο του Μπλόκου της Καλογρέζας».