Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

Η αντιφασιστική Χίος δίνει το παρόν


Aναδημοσίευση από http://chiosnews.com/

Aντιφασιστική συγκέντρωση στην πλατεία Βουνακίου, 31/1

Κάλεσμα για συγκέντρωση στις 6.30 το απόγευμα της Τετάρτης, 31 Ιανουαρίου, στην πλατεία Βουνακίου απευθύνει το Αντιφασιστικό Μέτωπο Χίου.
Με αφορμή τη διοργάνωση εκδήλωσης από πλευράς Χρυσής Αυγής στη Χίο, το Αντιφασισιτκό Μέτωπο σημειώνει στην ανακοίνωση- πρόσκληση:
«Οι υπόδικοι της Χρυσής Αυγής είναι ανεπιθύμητοι στη Χίο

Η Χίος μας χωρά όλους, όχι όμως τους φασίστες της Χρυσής Αυγής που έρχονται να ρίξουν το δηλητήριο τους στο νησί αξιοποιώντας την παρατεταμένη ατιμωρησία τους.
Οι πολιτικές όλων των κυβερνήσεων των μνημονίων που παράγουν μαζική φτώχεια και οι εγκληματικές πολιτικές της κυβέρνησης και της Ε.Ε. που εγκλωβίζουν χιλιάδες ανθρώπους στα νησιά, δεν θα πρέπει να αποτελέσουν άλλοθι για να ριζώσει στο νησί ο φασισμός και η μισαλλοδοξία.
Όλοι και όλες στην πλατεία Βουνακίου την Τετάρτη 31 Γενάρη στις 18:30
Ο φασισμός νικιέται ενωτικά και δημοκρατικά, ο φασισμός νικιέται στο δρόμο και στην καθημερινή ζωή».Κάτοικοι Καμποχώρων, διαχωρίζουν τη θέση τους από τη συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής


«Οι κινητοποιήσεις μας έχουν αποφασιστεί από την λαϊκή συνέλευση στο χωριό μας, είναι ακηδεμόνευτες και δεν επιθυμούμε ούτε το όψιμο ενδιαφέρον, ούτε την επίσκεψη πολιτικών προσώπων εντός και εκτός του νησιού μας, που έχουν σχέση με ακραίους κύκλους (όπως αυτά που έχουν εξαγγείλει την άφιξή τους στο νησί στο τέλος του μήνα), σημειώνεται στην ανακοίνωση των κατοίκων των Καμποχώρων που φωτογραφίζουν με αυτό τον τρόπο την επίσκεψη στελεχών της Χρυσής Αυγής στη Χίο και διαχωρίζοντας τη θέση τους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΜΠΟΧΩΡΩΝ:

«Ο αγώνας του Χαλκειού, των Καμποχώρων και των κατοίκων τους, είναι αγώνας ενάντια στην υποβάθμιση της ζωής τους, της ασφάλειάς τους και των περιουσιών τους. Δεν στρέφεται εναντίον των μεταναστών και των προσφύγων, αλλά εναντίον της εγκληματικής πολιτικής της Ευρώπης και της κυβέρνησης, οι οποίες χρησιμοποιούν τον εγκλωβισμό τους στα νησιά σε άθλιες συνθήκες σαν μέσο αποτροπής νέων αφίξεων.
Η κυβέρνηση θέλει με βίαιο και αυταρχικό τρόπο να επιβάλλει τον διπλασιασμό μιας εξαιρετικά προβληματικής δομής, μετά από τρία χρόνια εγκατάλειψης και καταστροφής της περιοχής μας, με πρόσχημα την βελτίωση των συνθηκών διαμονής των μεταναστών.
Το «πακετάρισμα» των μεταναστών μέσα σε κοντέινερ περιτριγυρισμένα από λύματα, γίνεται δήθεν για ανθρωπιστικούς λόγους, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι σε λίγες μέρες θα στηθούν νέες σκηνές για να φιλοξενήσουν τους νεοαφιχθέντες.
Οι κινητοποιήσεις μας έχουν αποφασιστεί από την λαϊκή συνέλευση στο χωριό μας, είναι ακηδεμόνευτες και δεν επιθυμούμε ούτε το όψιμο ενδιαφέρον, ούτε την επίσκεψη πολιτικών προσώπων εντός και εκτός του νησιού μας, που έχουν σχέση με ακραίους κύκλους (όπως αυτά που έχουν εξαγγείλει την άφιξή τους στο νησί στο τέλος του μήνα)».Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Χίου: δικαίωμα των προσφύγων οι στοιχειώδεις συνθήκες διαβίωσης


«Είναι άκαρδο με νομικίστικα τερτίπια κάποιοι να παίζουν με τις ζωές ανθρώπων. Πριν να είναι αργά οι αρμόδιοι πρέπει να δώσουν λύση. Η μετατόπιση ευθυνών επιδεικνύει μόνο απανθρωπιά στην συγκεκριμένη περίπτωση», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Χίου· σχετικά με τους 400 πρόσφυγες και μετανάστες στη ΒΙΑΛ που σε εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες διαβιούν σε καλοκαιρινές σκηνές.
«Αυτό που μας ενδιαφέρει, σημειώνει η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης, είναι το δικαίωμα αυτών των ταλαιπωρημένων ανθρώπων να ζήσουν με στοιχειώδεις συνθήκες αξιοπρέπειας και να μην υπερισχύει σε τέτοιες οριακές καταστάσεις η μικροπολιτική και οι σκοπιμότητες».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Σε εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες, διαβιούν  περίπου 400 πρόσφυγες και μετανάστες στην ΒΙΑΛ, σε καλοκαιρινές σκηνές , εκτεθειμένοι στην πραγματικότητα στις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες και τις βροχές.
Σε κοντινό στρατόπεδο παραμένουν 25 οικίσκοι που προορίζονται για την διαμονή αυτών των προσφύγων-μεταναστών. Όλοι μας παρακολουθούμε ένα κακόγουστο παιχνίδι εις βάρος των ταλαιπωρημένων αυτών ανθρώπων που δεν γίνεται να μας αφήνει αδιάφορους και απαθείς στην ζεστασιά του καναπέ μας.
Είναι άκαρδο με νομικίστικα τερτίπια κάποιοι να παίζουν με τις ζωές ανθρώπων. Πριν να είναι αργά οι αρμόδιοι πρέπει να δώσουν λύση.Η μετατόπιση ευθυνών επιδεικνύει μόνο απανθρωπιά στην συγκεκριμένη περίπτωση.
Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το δικαίωμα αυτών των ταλαιπωρημένων ανθρώπων να ζήσουν με στοιχειώδεις συνθήκες αξιοπρέπειας και να μην υπερισχύει σε τέτοιες οριακές καταστάσεις η μικροπολιτική και οι σκοπιμότητες .

Σκοπιές από τους Χαλκούσους
Την ίδια ώρα συνεχίζουν οι κάτοικοι στο Χαλκειός να φυλάν «σκοπιές» σε παράπηγμα που έχει στηθεί δίπλα στο δρομίσκο που οδηγεί προς το χώρο των σκηνών, ενώ οι πληροφορίες λένε ότι και οι ιδιοκτήτες των γύρω χωραφιών θα προχωρήσουν στην κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων σε μια προσπάθεια να «μπλοκάρουν» τη στροφή των βαρέων οχημάτων που μεταφέρουν τα κοντεϊνερ στο χώρο της ΒΙΑΛ.