Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Δευτέρα 15 Αυγούστου 2016

Θεατρική Ομάδα «Δημιουργείν»: Από την Κύπρο στο 6ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου «Δίστομο 2016»


 ...αναδημοσίευση από το www.ert.gr...


Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το  6ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου «Δίστομο 2016» (από 19 έως 27 Αυγούστου 2016), όπου οι παραστάσεις θα δοθούν στο ανοικτό θέατρο του Μαυσωλείου Διστόμου και θα λάβουν μέρος επτά (7) θεατρικά σχήματα από όλη την Ελλάδα.
Το ert.gr στηρίζει τη διοργάνωση και δίνει στις θεατρικές ομάδες το λόγο για να αυτοπαρουσιαστούν.
Από την Κύπρο συμμετέχει η Θεατρική Ομάδα «Δημιουργείν», η οποία αυτοπαρουσιάζεται:



dimiourgein2 

Βιογραφικό Ομάδας:
Η Θεατρική Ομάδα «Δημιουργείν» συστάθηκε το 2013 από μια παρέα φίλων η οποία έμελλε να μεγαλώσει και τελικά να αποτελέσει μια μεγάλη οικογένεια.
Έχοντας ως βασική αρχή την πολιτιστική αναβάθμιση του κοινωνικού πλαισίου, η ομάδα μας ανέλαβε τη διοργάνωση θεατρικών παραστάσεων και άλλων πολιτιστικών δράσεων. Όλα τα καθαρά έσοδα των εν λόγω εκδηλώσεων δίνονται για φιλανθρωπικό σκοπό.


Αφίσα Παράστασης

Παρά το γεγονός ότι, η έδρα της Θεατρικής Ομάδας «Δημιουργείν» βρίσκεται στην κοινότητα Αυγόρου, που ανήκει στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, εντούτοις, τα μέλη της προέρχονται από όλη την Κύπρο, την Ελλάδα και τη Γαλλία. Κοινό συστατικό του χαρακτήρα όλων των μελών της ομάδας είναι η αγάπη για το θέατρο και τις αξίες του, ο αλτρουισμός και η θέληση για συνεισφορά, τόσο στον συνάνθρωπο, όσο και σε ολόκληρο το κοινωνικό σύνολο.

Παρά τη σύντομη περίοδο δράσης της, η θεατρική ομάδα αριθμεί, ήδη, την διοργάνωση σημαντικών θεατρικών παραστάσεων και δρωμένων. «Η Ρωμιοσύνη εν φυλή συνότζαιρη του κόσμου» του Βασίλη Μιχαηλίδη, η τραγωδία «Φοίνισσαι» του Ευριπίδη, το δρώμενο με αποσπάσματα από την κυπριακή ποίηση «Αυτός ο κόσμος ο μικρός… ο Μέγας» και η αρχαία κωμωδία «Πλούτος» του Αριστοφάνη, αποτελούν μόνο μερικές από τις πιο σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις της ομάδας.



afisaΤο «Δημιουργείν» εκτός από θεατρικές παραστάσεις διοργανώνει και βραδιές «θερινού σινεμά», όπως τις ονομάζει, στις οποίες προβάλλει κυρίως ελληνικές ταινίες. Ο εθελοντισμός, όμως, έχει υποστηρικτές με ποικίλα γούστα, έτσι η ομάδα μετέτρεψε έναν παραδοσιακό χώρο σε καφενείο, το Καφενείον “ως πολλάτε λακκιρτίν”, το οποίο λειτουργεί περιστασιακά με σκοπό και πάλι τη διάθεση των εσόδων σε οικογένειες που χρήζουν βοήθειας.
Φέτος, η ομάδα, ανεβάζει το έργο του Μπέρτολτ Μπρέχτ, «Μάνα Κουράγιο», με το οποίο συμμετέχει στο 6ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θέατρου, στο Δίστομο, τιμώμενη για την επιλογή της.

Λίγα λόγια για το έργο:
Το έργο διαδραματίζεται στα χρόνια του Τριακονταετούς πολέμου (1618-1648), μία από τις πιο μακρόχρονες και καταστροφικές συγκρούσεις στην κεντρική Ευρώπη. Ο πόλεμος αν και αρχικά ξεκίνησε για θρησκευτικά ζητήματα σύντομα κατέληξε σε μια γενικευμένη διαμάχη. Η Μάνα Κουράγιο είναι μια γυρολόγος πραματευτής, η οποία περιφέρεται στα πεδία των μαχών, πωλώντας την πραμάτεια της μαζί με τα τρία της παιδιά, δύο αγόρια και το μουγκό κορίτσι της, την Κατερίνα. Έμαθε να ζει στις συνθήκες του πολέμου και να προστατεύει τον εαυτό της, τα παιδιά και τον αραμπά της.

Παρά το γεγονός ότι, ζει από το εμπόριο στον πόλεμο, η ίδια δεν έκρυψε την αντίδρασή της όταν ήρθε η ώρα να επιστρατευθούν τα δικά της παιδιά. Από τον αραμπά της Μάνας Κουράγιο πέρασαν αρκετοί χαρακτήρες, όπως χαρακτήρες περνάνε και από τη ζωή της. Ο πόλεμος βρίσκει τη Μάνα Κουράγιο και τα παιδιά της ενωμένους, το αποτέλεσμα του, όμως, κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει.


2016-08-08 19.53.33

Oργάνωση – επιμέλεια αφιερώματος: Νάσος Μπράτσος

Σχετικές ειδήσεις:
Η Θεατρική Σκηνή Ηρακλείου Κρήτης στο ert.gr

6ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου «Δίστομο 2016»
 
6ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου «Δίστομο 2016» – Το ert.gr παρουσιάζει τη θεατρική ομάδα «Ονειροβάτες»