Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 22 Αυγούστου 2015

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους πολιτικούς εξόριστους στη Μονή του Μουντέ

 ...αναδημοσίευση από το ert.gr...


Στα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν τον εμφύλιο πόλεμο στην Ελλάδα και ειδικά την περίοδο 1946 – 1949 το μοναστήρι του Μουντέ, στην περιοχή των Ραχών Ικαρίας, χρησιμοποιήθηκε από το καθεστώς της εποχής σαν τόπος μεταφοράς των φυματικών πολιτικών εξορίστων.
Συνολικά στο νησί βρίσκονταν πάνω από 60 φυματικοί πολιτικοί εξόριστοι, οι 25 εκ των οποίων στην περιοχή των Ραχών, όπου βρίσκεται και η Μονή. Εκτός των άλλων προβλημάτων, είχαν και τις περικοπές στην επικουρική μερίδα που τους χορηγούσε ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, με παρέμβαση «άνωθεν», με αποτέλεσμα να αρχίσουν και να επιδεινωθούν οι αιμοπτύσεις.
mountes2Υπήρξαν αρκετοί που δεν μπόρεσαν να κρατηθούν στη ζωή και θάφτηκαν σε αποστάσεις κοντινές από τη Μονή. Αργότερα όταν υπήρξε σχετική ομαλοποίηση των πολιτικών συνθηκών, σε αρκετές περιπτώσεις με πρωτοβουλίες συγγενών, έγιναν εκταφές και μεταφορές των οστών στους τόπους καταγωγής τους, όχι όμως για όλους.
Στις μέρες μας, οι διάσπαρτοι τάφοι όσων έμειναν για πάντα εκεί, «συγκεντρώθηκαν» σε ειδικό χώρο, λίγα μέτρα έξω από το μοναστήρι.
Raches_eksoristoiΕκεί κάθε χρόνο στα τέλη Αυγούστου, (για τη χρονιά αυτή, η εκδήλωση είναι για αύριο Κυριακή 23 Αυγούστου και αρχίζει στις 11.30πμ), με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ραχιωτών, αλλά και τη συμμετοχή άλλων φορέων, συγγενών των θυμάτων και παλιών πολιτικών εξορίστων, γίνεται το ετήσιο μνημόσυνο (πολιτικό και θρησκευτικό).
Ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο νομικός – μέλος της ΠΕΚΑΜ Εμμανουήλ Φραντζεσκάκης.





mountes4



Μπορείτε ΕΔΩ να διαβάσετε την ομιλία του Κωνσταντίνου Μπουντόλου στα πλαίσια της εκδήλωσης του 2014,  “Πολιτικό Μνημόσυνο Για τους Εξορίστους της περιόδου 1946-49″.
Στις εκδηλώσεις γίνονται ομιλίες, λειτουργία και τρισάγιο, αλλά και απότιση φόρου τιμής μπροστά στα μνήματα, συχνά με το τραγούδι «επέσατε θύματα αδέρφια εσείς».

Mountes3Υπενθυμίζουμε αυτή την ιστορική πτυχή της μετεμφυλιακής Ελλάδας και προτείνουμε  το βιβλίο «Το σανατόριο των Εξόριστων της Ικαρίας 1948-1949″, του Δημήτρη Νταλιάνη, από τις εκδόσεις Αλφειός.
Σήμερα η Μονή του Μουντέ αποτελεί τόπο επίσκεψης, όχι μόνο λόγω της ιστορικής μνήμης, ή μόνο για θρησκευτικούς λόγους,  αλλά και λόγω της ομορφιάς του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής στην οποία βρίσκεται.

Κείμενο και αρχείο φωτο: Νάσος Μπράτσος