Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Όταν η κρίση χτυπάει τον αθλητισμό και τον πολιτισμό


 ...αναδημοσίευση από το ert.gr...



Του Νάσου Μπράτσου

Δεν θα πραγματοποιηθούν τελικά οι Αιγαιοπελαγίτικοι αγώνες στίβου (ετήσια διοργάνωση που κάθε φορά πραγματοποιείται και σε άλλο νησί), λόγω της οικονομικής στενότητας, αλλά και σε συνδυασμό με τις πολιτικές εξελίξεις. H είδηση της αναβολής αναφέρεται σε τοπικά ΜΜΕ της Λέσβου. Οι αγώνες ήταν προγραμματισμένοι για τις 25 και 26 Σεπτεμβρίου.
Ίσως η διοργάνωση που γίνεται με ευθύνη του ΣΕΓΑΣ να μην είναι η πλέον «λαμπερή», από άποψη δημοσιότητας και σε αυτό δεν φταίνε οι άνθρωποι του αθλητισμού, αλλά εμείς «οι άλλοι», των ΜΜΕ.
Αυτό όμως σε τίποτα δε μειώνει την μεγάλη κοινωνική προσφορά των αθλητικών σωματείων στις τοπικές κοινωνίες της νησιωτικής Ελλάδας.
Αφίσα των 16ων Αιγαιπελαγίτικων αγώνων στίβου, που θα γίνουν στην Κάρπαθο. Η αφίσα αναφέρεται στους Α Αιγαιοπελαγίτικους Αγώνες που έγιναν στη Μυτιλήνη το 1927. ΑΠΕ/ΜΠΕ
Αφίσα των 16ων Αιγαιπελαγίτικων αγώνων στίβου, που  έγιναν στην Κάρπαθο. Η αφίσα αναφέρεται στους Α Αιγαιοπελαγίτικους Αγώνες που έγιναν στη Μυτιλήνη το 1927. ΑΠΕ/ΜΠΕ
Όπως και τη λαχτάρα για συμμετοχή – εμπειρία – διάκριση των νέων παιδιών που κοπίασαν για να έχουν τη δυνατότητα να εκπροσωπήσουν τους συλλόγους και τα νησιά τους και θα μείνουν με την πικρή γεύση της μη πραγματοποίησης των αγώνων.
ÁÉÃÁÉÏÐÅËÁÃÉÔÉÊÏÉ ÁÃÙÍÅÓ ÓÔÉÂÏÕ-ÊÁÑÐÁÈÏÓ-ÓÇÌÁΟι αγώνες για το 2015 είχαν προγραμματιστεί να γίνουν στη Λέσβο, το 2014 είχαν γίνει στην Κω, ενώ αν η διοργάνωση γινόταν, θα ήταν η 28η. Ξεκίνησαν το 1927 και ως το 1968 διεξήχθησαν τουλάχιστον οκτώ φορές και αναβίωσαν το 1986, με μοναδικές χρονιές που δεν έγινε η διοργάνωση, το 1993 και το 2009, που όπως θυμάμαι ήταν επίσης εκλογικές περίοδοι.





Και στον Πολιτισμό…
Δεν είναι όμως η μόνη «παράπλευρη απώλεια» της κρίσης, αφού σε αναβολή ή ματαίωση, δε γνωρίζω ποια είναι η κατάλληλη λέξη, φαίνεται να οδηγείται η 27η συνάντηση ερασιτεχνικών θιάσων Αιγαίου, που είχε προγραμματιστεί για τις αρχές Οκτωβρίου. Επίσης διεξάγεται σε ετήσια βάση και σε διαφορετικό νησί κάθε φορά και πρόκειται κυριολεκτικά για τον «ανθό» της πολιτιστικής δημιουργίας στη νησιωτική Ελλάδα.
Αρκετές από αυτές τις ερασιτεχνικές ομάδες λειτουργούν σε νησιά που δεν υπάρχει καν θέατρο και οι παραστάσεις τους αποτελούν τη μοναδική αφορμή για επαφή των τοπικών κοινωνιών με το θέατρο.
amlet_afissa
Μακάρι η διαφαινόμενη εξέλιξη να είναι τελικά διαφορετική και η συνάντηση να πραγματοποιηθεί.
Όπως και στους αιγαιοπελαγίτικους αγώνες στίβου, οι κωδικοί για τα κονδύλια υπήρχαν, αλλά πριν μπουν στη ζωή μας τα capital control και οι εσωτερικές ανακατατάξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο.
Ακόμα όμως και στους θολούς καιρούς των μνημονίων, των δανειστών και των γραβατοφορούντων Ευρωπαίων με τα δύσκολα ονόματα, τα σορτσάκια στις αλάνες και τα γήπεδα στις εσχατιές του Αιγαίου και τα βεστιάρια και οι σκηνές των θεατρικών ομάδων θα συνεχίσουν να λειτουργούν συλλογικά και δημιουργικά και να ανανεώνουν την ελπίδα.

Σχετική είδηση: H Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου στο www.ert.gr