Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

«Στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας»

 
 
Το βιβλίο θα παρουσιαστεί στην αίθουσα του συλλόγου «Κάβο Πάππας» Μαιζώνος 66 την Κυριακή 15/12/2013, και ώρα 11.00 διατίθεται στα βιβλιοπωλεία της Ικαρίας, στο ηλεκτρονικό κατάστημα του www.ikariamag.gr και από τις εκδόσεις «Νότιος Άνεμος».
Στοιχεία έκδοσης:
Συγγραφέας: Κωνσταντίνος Ε. Ρόζος Εκδόσεις: ΝΟΤΙΟΣ ΑΝΕΜΟΣ Έτος έκδοσης: 2013 Διαστάσεις: 14 x 21 εκ. ISBN: 978-960-9511-12-4 Αριθμός σελίδων: 245
 
Βιβλίο του Ικάριου πολιτ. μηχανικού και συγγραφέα Κώστα Ρόζου με πολιτικό κυρίως περιεχόμενο, που εξετάζει τις αποφάσεις της εξουσίας -κεντρικής, περιφερειακής και τοπικής- της χώρας μας, σε θέματα οικονομικά, κοινωνικά, διοικητικά, αναπτυξιακά και περιβαλλοντικά. Τις κρίνει, τις επικροτεί ή τις κατάκρίνει και προτείνει τρόπους υπέρβασης των καταστρεπτικών συνεπειών τους.
Τα περισσότερα από τα δεκατρία κεφάλαια αναφέρονται σε θέματα που αφορούν κυρίως το νησί της Ικαρίας αλλά έχουν οπωσδήποτε και ευρύτερες προεκτάσεις. Η χωροθέτηση των απορριμμάτων στο νησί, η ενδεχόμενη επιλογή της πρωτεύουσας με οικονομικά κριτήρια, η συνένωση των δύο πλευρών του νησιού, η ποιότητα των λιμενικών έργων, η παραγωγή του παραδοσιακού τοπικού «πράμνιου οίνου» είναι μερικά από αυτά. Θέματα γενικού ενδιαφέροντος είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, η Νεοελληνική Κακοδαιμονία από τη δεκαετία του 1950 και εντεύθεν και άλλα. Ο Κώστας Ρόζος δε γράφει απλά τη γνώμη του.
Προηγουμένως την έχει εκθέσει, σε βάθος χρόνου, τεκμηριωμένα και με κριτήριο μοναδικό την κοινή λογική, στις τοπικές και ευρύτερες αρχές, ως έγκαιρη πρόταση, μέσα από μαχητική αλληλογραφία που παρουσιάζεται εδώ. Αυτής της μορφής η δράση αποτελεί την πεμπτουσία του ενεργού πολίτη που τόσο πολύ μας λείπει σε περιόδους όπως αυτή που εσχάτως διέρχεται η πατρίδα. Η κριτική αφορά κυρίως την τελευταία εικοσιπενταετία και γίνεται πάντα έγκαιρα, πριν τη λήψη των σχετικών αποφάσεων. Δυστυχώς, τις περισσότερες φορές έχουν επαληθευτεί οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις του συγγραφέα. Η εξουσία που ανά περίπτωση αποφάσισε και ενίοτε ενήργησε με φαιδρότητα, θα αντικατασταθεί από άλλη και μετά από άλλη, άλλοτε χτίζοντας κι άλλοτε καταστρέφοντας, σε μια διαδικασία αέναης εναλλαγής που είναι κατάρα και ευλογία για τη χώρα μας… «τη χώρα της Φαιδράς Πορτοκαλέας».