Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Επικοινωνιακό πάρτυ για προβολή ιδιωτών, σε βάρος προσωπικών δεδομένων ασθενών


ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΣΒΕΝΝΑΜΙΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΜΙΔΕΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ

Έχουν περάσει σχεδόν τέσσερεις   μήνες (26-04-2013) από την υπογραφή  συμφωνίας μεταξύ της Ε.Α.Σ. Νάξου με  ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία ,για παροχές υγείας , και το μεσημέρι της  Δευτέρας   (05-08-2013) πραγματοποιήθηκε η   πρώτη αεροδιακομιδή  στα πλαίσια της  συνεργασίας  που έχουν συνάψει.
Επειδή έχουμε ιδίαν άποψη για τις συνθήκες  που εξελίχθηκε η όλη διαδικασία ,θέλουμε να αναφερθούμε  για άλλη μια φορά  στο θέμα αυτό , αντικειμενικά και σφαιρικά.  Για  τις λεπτομέρειες του συγκεκριμένου  περιστατικού, αλλά  και  για τα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου ,που ήταν ολοφάνερο ότι θελαν  να διαφημίσουν  το  συγκεκριμένο περιστατικό    ‘’κατόπιν  παραγγελίας ‘’ βέβαια  , γι’αυτό  άλλωστε  έτρεξαν να τραβήξουν φωτογραφίες και βίντεο, διαφημίζοντας   ‘’Το  προϊόν …’’ Βέβαια, το αν είναι  θέμα, να διαφημίζουμε    τόσο ευαίσθητα και προσωπικά δεδομένα ,είναι μια άλλη κουβέντα που για  την ώρα  αφήνουμε στην δική σας κρίση ...   (Παρεμπίπτοντος  να πούμε, ότι το να δημοσιοποιούμε  και να κατονομάζουμε ασθενείς  κάτω από τέτοιες συνθήκες,  παραβιάζουμε  το  ιατρικό απόρρητο  και  δεν είναι   δεοντολογικά, αλλά  ούτε ηθικά  ορθό.)
Η  ένσταση , αντίρρηση και καταγγελία μας πάντως,  έχει να κάνει     περισσότερο με  το όλο πλαίσιο που πρεσβεύει  αυτή η ιδιωτική - εμπορική  πρωτοβουλία  στον ευαίσθητο χώρο της υγείας , αλλά  και με  την προσπάθεια που γίνετε   να καθιερωθεί   στην συνείδηση του κόσμου σαν λύση ,όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο, αλλά πανελληνίως. Αυτό για εμάς είναι και το πιο επικίνδυνο. Θα  εξηγήσουμε παρακάτω  γιατί το λέμε αυτό.
Θέλουμε επίσης να ξεκαθαρίζουμε από την αρχή ότι  δεν υπερασπιζόμαστε κανένα Ε.Σ.Υ.  και κανένα Ε.Κ.Α.Β. με την μορφή που υπολειτουργούν  σήμερα, (αν δεν έρθει το ελικόπτερο για Αθήνα  σε παραπέμπουν στην μπίζνα των πλωτών ασθενοφόρων για Σύρο κλπ, διαβάστε σχετικό δημοσίευμα από την Εφημερίδα  των  συντακτών : http://www.efsyn.gr/?p=88772   )  άλλωστε  ,το σωματείο μας   έχει καταγγείλει  κάθε αρνητικό που συμβαίνει στον χώρο,      διεκδικώντας ταυτόχρονα την   αναβάθμιση του Κ.Υ Νάξου σε δευτεροβάθμιας περίθαλψης νοσοκομείο ,με συνέπεια   αφενός   να μειωθούν  οι διακομιδές στο ελάχιστο και  αφετέρου  να είναι ικανό να  παρέχει στους νησιώτες ,   δωρεάν  ποιοτικές  υπηρεσίες υγείας στον κόσμο ,είτε είναι ασφαλισμένοι ,είτε  ανασφάλιστοι ,είτε   άνεργοι, είτε  μετανάστες. Η υγεία  δεν είναι εμπόρευμα  αλλά κοινωνικό αγαθό . Χωρίς αποκλεισμούς, όλοι ανεξαιρέτως, πρέπει να έχουν άμεση πρόσβαση στην περίθαλψη.

-Να  αναφέρουμε λοιπόν , ότι αυτούς τους τέσσερεις  μήνες το Ε.Κ.Α.Β πραγματοποίησε πολλαπλάσιες διακομιδές ασθενών με πλωτά και εναέρια μέσα αλλά δεν  είδαμε  να τρέξουν κάποιοι  να το αναδείξουν σαν γεγονός (όχι βέβαια ότι είναι και απαραίτητο…),ενώ, για την μια  και μοναδική έως τώρα    διακομιδή της  ιδιωτικής  ασφαλιστικής εταιρίας   στήθηκε ολόκληρη  ‘’φιέστα’’. Τα δημοσιεύματα εκθείαζαν την αρτιότητα  της εταιρίας  και πόσο άψογα  προετοιμασμένη  ήταν για να παραλάβει  το περιστατικό . Μέχρι και διασωλήνωση διαβάσαμε ότι ήταν έτοιμοι  να κάνουν.!!!(αυτό δεν θα το σχολιάσουμε καθόλου…).  Οι άμεσα δε εμπλεκόμενοι… δήλωναν ότι   τώρα δικαιώθηκαν οι επιλογές τους….
Λοιπόν, η αλήθεια είναι ότι όλα αυτά που γράφτηκαν δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα τουλάχιστον έτσι όπως μας την παρουσίασαν τα τοπικά Μ.Μ.Ε .
Υπήρχαν  βασικές ελλείψεις  στον ιατρικό εξοπλισμό για την μέτρηση των ζωτικών  ,  όπως,  απουσία  ηλεκτρονικού  μηχανήματος μέτρησης κορεσμού  ασθενούς (οξύμετρο).
 Και  η  χορήγηση οξυγόνου στον  πάσχοντα  ήταν ελλιπής, γιατί  δεν υπήρχε το ειδικό  μπουκαλάκι (υγραντήρας)  που περιέχει  (water for injection),για την εφύγρανση  του Ο2, που εμποδίζει τη δημιουργία  ξηρών πτυέλων τα οποία ο ασθενής δυσκολεύεται να αποβάλει. Παρά  μόνο  χορηγήθηκε   κατευθείαν από την φιάλη ,με ότι αυτό συνεπάγεται …
Αυτές  οι δύο βασικές  λεπτομέρειες και όχι μόνο…,   που υπέπεσαν στην  αντίληψη  μας  και  δεν χωράνε καμία αμφισβήτηση γιατί καταγράφηκαν… ,  λένε πάρα  πολλά  για  μας που γνωρίζουμε . Δείχνουν την  προχειρότητα και την νοοτροπία της αρπαχτής  που  επικρατεί  στον χώρο των  διακομιδών  γενικά,   και  δη, στις αεροδιακομιδές  από τις ιδιωτικές εταιρίες καθώς και την ανεπάρκεια τους.
Βέβαια,  κάποιος μπορεί να μας πει τα εξής:  Αφού  δεν  ερχόταν   το Ε.Κ.Α.Β.  και το περιστατικό έχριζε άμεσης διακομιδής  , δεν έπρεπε να κινητοποιήσω  κάθε  μέσο  που είχα διαθέσιμο? Εξάλλου   δεν  είχα  πλέον άλλη  λύση  για τον  ασθενή. Η απάντηση  που δίνουμε είναι σαφής  και  κατηγορηματική : Καλώς πράξατε .Οποιοσδήποτε από εμάς  , αν βρισκόταν στην ίδια θέση και έπρεπε να λειτουργήσει άμεσα για να σωθεί ένας  άνθρωπος, πιστεύουμε ότι θα έκανε το ίδιο.
Το μείζον  θέμα όμως είναι το εξής :
 Αυτό  που πρέπει να απαιτήσουμε σαν κοινωνία,    είναι να ανταποκρίνεται  το Ε.Κ.Α.Β.,  που είναι  το πλέον  αρμόδιο και υπεύθυνο για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων. Σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει  όλοι  να δώσουμε προσοχή ,αυτός να είναι ο στόχος μας και όχι να περιμένουμε από ιδιωτικές ασφαλιστικές να μας σώσουν. Πρέπει δλδ να απαιτήσουμε το αυτονόητο :  να λειτουργήσει σωστά  το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας. Τόσο απλά.

Περισσότερη έμφαση  όμως  θέλουμε να δώσουμε   ,  στην συνεχή υποβάθμιση της δημόσιας  υγείας  προς το συμφέρον του ιδιωτικού τομέα με τελικό στόχο την  πλήρη και καθολική ιδιωτικοποίηση  του  χώρου.  Τότε  βέβαια ,όταν θα έχουν αναλάβει πλήρως οι ιδιώτες ,να είμαστε σίγουροι  ότι η    οικονομική συνδρομή   που θα καλείται να πληρώσει  ο ασθενής για τέτοιου είδους παροχές, δεν θα είναι μόνο 15 ευρώ… (το τυρί  στην φάκα για αρχή… ) αλλά πολλά  περισσότερα . Όταν μια  ανάλογη αεροδιακομιδή  κοστίζει κάποιες   χιλιάδες  ευρώ ,πιστεύει κανείς ότι θα κοστολογεί τότε ο ιδιώτης για μια τέτοια παροχή   αυτό το ευτελές  ποσό?  Όταν θα αναλάβουν πλήρως  και δεν θα έχουν ένα δημόσιο τομέα  σαν αντίπαλο δέος,   να τους  σπάει τα ολιγοπώλια και μονοπώλια  που θέλουν να εφαρμόσουν  και στην υγεία ,πιστεύει κανείς ότι τότε θα  μπορεί να ανταποκριθεί  οικονομικά  στις απαιτήσεις  τους   , που πλέον  θα είναι  πολλαπλάσιες?

Ας μην γελιόμαστε  .Ρίξτε μια ματιά γύρω σας, εκεί  που κάνουν κουμάντο  μόνο ιδιωτικά  ολιγοπώλια-μονοπώλια   .Ένα απλό παράδειγμα  όχι από τον χώρο της υγείας αλλά από τον χώρο της ακτοπλοΐας. Μια τετραμελή οικογένεια για να ταξιδέψει με το αυτοκίνητο  της στην Αθήνα από τη Νάξο και να επιστρέψει χρειάζεται περίπου 500 ευρώ μόνο  για εισιτήρια. !!! Δλδ ένα  σημερινό  μισθό  ολόκληρο !!!.Όσο δε για τα αεροπορικά εισιτήρια, πήγαινε- έλα  περίπου 200  ευρώ το άτομο  !!!
Πόσο θα κοστίζουν  ιατρικές εξετάσεις και οι υπόλοιπες παροχές με ιδιωτικό καθεστώς ?
 Δείτε τους καταλόγους των ιδιωτικών κέντρων για να καταλάβετε τα μεγέθη. Και μην κοιτάτε τώρα που άρχισε να λειτουργεί κουτσά   στραβά ο ΕΟΠΥΥ , δίνοντας   στα ιδιωτικά διαγνωστικά  κέντρα κάποια λίγα χρωστούμενα  με αποτέλεσμα να πληρώνουν οι ασφαλισμένοι  μόνο  την συμμετοχή 15-30%, (μην ξεχνάμε  ότι έχουμε και εκλογές σε μερικούς μήνες . Πρέπει από την μια να ταΐσουμε  ημέτερους  και από την άλλη να ρίξουμε  στάχτη στα μάτια του κόσμου ότι δήθεν   λειτουργεί το σύστημα…).
 Μετά όμως  το <<ποθητό εκλογικό αποτέλεσμα…>> κλείνουμε ξανά  τις κάνουλες και τα κεφάλια  πάλι μέσα  .Τα γνωστά παλιά καλά κόλπα των διεφθαρμένων  κομμάτων  εξουσίας    που παραπλανούν  για να αρπάξουν την ψήφο του λαού ,να τον κυβερνήσουν   και κατόπιν   τον   ξεζουμίζουν  .
 Αυτό δεν κάνουν   τόσα χρόνια άλλωστε?
Όμως η  μεθοδευμένη και καλά οργανωμένη  επιχείρηση διάλυσης  του δημόσιου συστήματος υγείας ,Ε.Σ.Υ.,  πρέπει   πρώτα να περάσει από την συνείδηση του κόσμου .Απαξιώνοντας το Ε.Σ.Υ. και   υποβαθμίζοντας τις  υπηρεσίες του ,αυτόματα προκαλείς  την οργή και τον θυμό  των ανθρώπων  ,που ψάχνουν  άλλους τρόπους  να καλύψουν  τις ανάγκες τους .Έχουμε ακούσει πολλές φορές  συντοπίτες  μας να λένε τα εξής:  <<Τι να το κάνουμε το νοσοκομείο στη Νάξο , αφού δεν μπορεί να μας προσφέρει  ουσιαστική περίθαλψη .Ας  κλείσει λοιπόν και εμείς θα την βρούμε την άκρη, άλλωστε με ένα μικρό αντίτιμο, οι ασφαλιστικές εταιρίες , θα με πηγαίνουν στην Αθήνα με εναέρια μέσα,   που εκεί έχει μεγάλα νοσοκομεία.>>. Εδώ λοιπόν έρχονται οι ιδιωτικές εταιρίες να παίξουν τον ρόλο τους , με τον μανδύα  της ευγενικής  προσφοράς και  της φαινομενικής ευκαιρίας ,με λίγο κόστος  στην αρχή και  πολλά στο τέλος…  όπως προαναφέραμε. Στην ουσία όμως τάζουν  παροχές που  αντικειμενικά δεν μπορούν να παρέχουν, τουλάχιστον έτσι όπως τις παρουσιάζουν  ( πετάνε μόνο πρωί ,δεν μπορούν να πετάξουν βράδυ ,το περιστατικό πρέπει να είναι σταθερό κ.ά  , πράγματα που έχουμε ήδη καταγγείλει από την αρχή με στοιχεία) δείτε το σχετικό κείμενο του σωματείου μας  γι'αυτά :   http://svennamik.blogspot.gr/2013/05/blog-post.html

Φυσικά λοιπόν και   δεν είναι έτσι τα πράγματα,  γιατί όλα δεν  πρέπει να περνάνε από την διαδικασία της διακομιδής.Δεν χρειάζεται και πολύ σπουδή για να αποφασίσουμε ότι μια εγκυμονούσα  δεν πρέπει να την υποβάλουμε στην  επώδυνη  διαδικασία   της  διακομιδής,   στην Σύρο  με πλωτό  η  στην Αθήνα με εναέριο μέσο  για να γεννήσει ,όταν  πριν μισό αιώνα υπήρχε  κλινική στη Νάξο που έκανε όχι μόνο  τοκετούς  αλλά και χειρουργεία .Ας μας απαντήσει  επιτέλους κάποιος ,γιατί  πρέπει η κάτοικος Νάξου ,  να γεννήσει οπουδήποτε αλλού εκτός από τον τόπο  της. Ας μας απαντήσει κάποιος  γιατί δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε εν έτη 2013  για τόσο απλά πράγματα και πρέπει να αναζητήσουμε την λύση στην Σύρο η στην Αθήνα. Μήπως στην Σύρο είναι κάποια ανώτερα μυαλά  και  διαθέτουν  το    “Know how”  που δεν έχουμε εμείς? η  μήπως στην τελική , δεν μας αξίζει ένα δευτεροβάθμιο νοσοκομείο για τα απλά  περιστατικά  π.χ ένας τοκετός,  μια επέμβαση  σκωληκοειδίτιδας , η  χολής  κ.ο.κ.  με ότι αυτό προϋποθέτει και  συνεπάγεται (ΑΙΜΟΔΟΣΊΑ κλπ). Θα   πρέπει λοιπόν  να ‘’μεταναστεύουμε’‘ για το οτιδήποτε μας συμβαίνει, σαν δεύτερης κατηγορίας άνθρωποι.?. Και  γιατί θα πρέπει να περιμένω συνέχεια  το ΕΚΑΒ,  η σε αντίθετη περίπτωση  την εκάστοτε ιδιωτική εταιρία να μου παρέχει υπηρεσίες (με το αζημίωτο βέβαια) ενώ θα μπορούσαμε να τα αντιμετωπίσουμε εδώ -αν όχι όλα- τα περισσότερα  , με αποτέλεσμα όπως προαναφέραμε  να  μειώναμε  τις διακομιδές  στο  ελάχιστο γλιτώνοντας έτσι  και κόπο και χρήμα !!! .
Αν δεν βαδίσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση, διεκδικώντας δηλαδή , ένα δευτεροβάθμιο νοσοκομείο στην Νάξο ικανό να μας παρέχει αυτά τα βασικά που προαναφέραμε  ,  πάντα  θα θρηνούμε θύματα, πάντα  θα ζούμε  μέσα στην ανασφάλεια για τις  ζωές μας και πάντα    θα είμαστε  έρμαια του οποιουδήποτε θέλει να μας  εκμεταλλευτεί  για ιδίων  όφελος …  

Για  όλους αυτούς τους λόγους είμαστε αντίθετοι με κινήσεις τύπου: ( Συμφωνία Ε.Α.Σ. με ασφαλιστικές  εταιρίες) .Τέτοιου  είδους  ενέργειες ,  έρχονται σε αντίθεση με την φιλοσοφία της  δωρεάν δημόσιας υγείας, γιατί ξέρουμε τι πρεσβεύουν και ποιοι είναι οι τελικοί τους στόχοι. Πιστεύουμε ακράδαντα  ότι αυτές οι διαδικασίες πρέπει να είναι αποκλειστικά δημόσιες .Όχι βέβαια με τον τρόπο που λειτουργούν σήμερα ,που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις   σύγχρονες  ανάγκες και συνθήκες ,αλλά με ένα οργανωμένο πλαίσιο-σχέδιο   και  ένα  πλήρως στελεχωμένο Ε.Κ.Α.Β. ,ειδικά εδώ, που υπάρχει και η ιδιαιτερότητα της νησιωτικότητας. Αν αυτό το πετύχουμε δεν θα έχουμε πλέον ανάγκη καμία ιδιωτική εταιρία, γιατί θα λειτουργούμε πλέον  σωστά και αυτόνομα .  Αυτό προσπαθούμε  να πετύχουμε  οι υγειονομικοί  σε όλη την χώρα, με ένα και μοναδικό κανόνα: ΔΩΡΕΑΝ ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΊΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ .
-Τέλος θέλουμε να διευκρινίσουμε κάτι  πολύ σημαντικό. Εμείς οι εργαζόμενοι στην υγεία δεν είμαστε ούτε έμποροι ούτε πολιτικοί. Το μοναδικό συμφέρον που έχουμε, είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη περίθαλψη του ασθενούς. Οι συμπεριφορές, πράξεις και συμφέροντα   που θεωρούμε ότι δεν είναι προς την σωστή  κατεύθυνση,  θα    μας βρίσκουν  αντίθετους και  θα τις καταγγέλλουμε από όπου και αν προέρχονται, είτε  από  κρατικούς φορείς , είτε  θεσμικούς παράγοντες ,είτε ιδιωτικά συμφέροντα.  Ασχέτως όμως τις ιδεολογικές, πολιτικές η  οποιεσδήποτε  διαφωνίες  έχουμε με τον οποιονδήποτε, όταν πρόκειται να λειτουργήσουμε για να σώσουμε μια ζωή,  παραμερίζουμε τα πάντα, λειτουργούμε συλλογικά σαν μια γροθιά   και αφοσιωνόμαστε στον ένα και μοναδικό στόχο  που είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση του επείγοντος περιστατικού  με όποια  μέσα  διαθέτουμε εκείνη την κρίσιμη ώρα.
Εν κατακλείδι : καλούμε  όλους να συμπλεύσουν  με την λογική που λέει ότι:
-Η ΥΓΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ ΑΛΛΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ.

-ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ – ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ- ΠΡΟΝΟΙΑ ΓΙΑ ΌΛΟΥΣ  ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ   
-ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΤΗ ΝΑΞΟ. ΑΛΛΗ ΛΥΣΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.

-ΚΑΝΕΝΑΣ ΧΩΡΙΣ  ΔΟΥΛΕΙΑ -ΚΑΝΕΝΑΣ ΧΩΡΙΣ ΤΡΟΦΗ -ΚΑΝΕΝΑΣ ΧΩΡΙΣ ΣΠΙΤΙ

-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΑΝΑΤΡΟΠΗ  ΤΟΥ ΣΑΠΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ  ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ  ΠΟΥ ΘΑ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ   ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ  ΣΤΟ   ΑΔΗΦΑΓΟ ΚΕΡΔΟΣ  ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΟΣΤΟΣ  Η  ΘΥΣΙΑ 

Σωματείο Βάσης Εργαζομένων Νοσοκομείου Νάξου Αμοργού & Μικρών Κυκλάδων - Σ.Β.Ε.Ν.Ν.Α.Μι.Κ.