Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ
(Αρ. Απόφ. Πρωτοδικείου: 5215/2008)
Τηλ.: +30 210 6702 590 - Φαξ: +30 210 6702 580 - Ε-mail: info@pasevodafone.gr
Αρ. Πρωτ. 65/2012         
Αθήνα, 22/11/2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Τον μόνο δρόμο για να σώσουμε τις θέσεις εργασίας, τους μισθούς, την παραγωγή, την κοινωνία
Νέα Γενική Συνέλευση του Σωματείου την Τετάρτη 28/11/2012 στις 6.00μμ στο Press Room του Χαλανδρίου.
Θα γίνει απολογισμός της «εθελουσίας», θα συζητήσουμε και θα αποφασίσουμε για την οργάνωση του αγώνα για την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας μας
Τίποτε από όσα υποσχέθηκε η διοίκηση της εταιρίας την προηγούμενη Τρίτη, όταν ανακοίνωνε το πρόγραμμα «εθελουσίας» παραίτησης, δεν εφάρμοσε στην πράξη, ειδικά αφού μετά τις πρώτες ημέρες φάνηκε ότι η ανταπόκριση των συναδέλφων δεν ήταν μεγάλη:
- Ενώ το Δελτίο Τύπου της εταιρείας έκανε λόγο μόνο για την Διεύθυνση του Customer, στην πράξη το πρόγραμμα επεκτάθηκε σε όλες τις Διευθύνσεις, με ατομικές και ομαδικές συναντήσεις όπου οι προϊστάμενοι δήλωναν ότι «όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να συμμετέχει».
- Η συντριπτική πλειοψηφία των παραιτήσεων που τελικά κατατέθηκαν ήταν κάθε άλλο παρά «εθελούσιες», καθώς στα περισσότερα τμήματα εξελίχτηκε ένα όργιο τρομοκρατίας, ευθείων ή συγκαλυμμένων εκβιασμών και απειλών, προκειμένου να αποσπαστούν οι παραιτήσεις των συναδέλφων (με «παραινέσεις» όπως: «θα απολυθείς έτσι κι αλλιώς μέχρι το τέλος του μήνα ή τον ερχόμενο Μάρτη, χωρίς πακέτο και με φτηνότερη αποζημίωση», «το τμήμα σου θα καταργηθεί», «τον Μάρτη θα γίνουν μεγάλες μειώσεις μισθών γιατί θα καταργηθεί η συλλογική σύμβαση» κλπ.).
- Το διοικητικό προσωπικό της εταιρίας σε ρόλο μπράβου προσπάθησε με κάθε τρόπο να εμποδίσει την συνδικαλιστική δράση των εκπροσώπων του Σωματείου και να υποσκάψει την επιτυχία των κινητοποιήσεων.
Κόντρα σε αυτό το κλίμα τρομοκρατίας, σημαντικός αριθμός συναδέλφων –κυρίως στα τηλεφωνικά κέντρα της εταιρίας-, δεν υπέκυψε στους εκβιασμούς, αρνήθηκε να παραδώσει την θέση εργασίας του, συμμετείχε στις Γενικές Συνελεύσεις του Σωματείου και στήριξε με αποφασιστικότητα επί μία εβδομάδα τις καθημερινές επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, που αποφασίστηκαν από την πρώτη μέρα της ανακοίνωσης της «εθελουσίας» και για όλη την διάρκεια που «έτρεχε» το πρόγραμμα.

Ωστόσο, αυτή η διάθεση για αγώνα δεν επικράτησε στο σύνολο των εργαζομένων στα τηλεφωνικά κέντρα, ούτε εξαπλώθηκε μέσα σε ολόκληρη την εταιρία. Η διστακτικότητα να διαλέξουμε τον δρόμο του αγώνα, η υποχωρητικότητα απέναντι στους εκβιασμούς και τις απειλές της Διοίκησης, η ηττοπάθεια, είχαν ως αποτέλεσμα εκατοντάδες συνάδελφοι να εγκαταλείψουν την θέση εργασίας τους και να υποβάλλουν συμμετοχή στο πρόγραμμα «εθελουσίας». Στην πραγματικότητα υπερκαλύφτηκε ο στόχος της Διοίκησης για «60-80 αποχωρήσεις», πράγμα που της δίνει την δυνατότητα να προχωρήσει στην απόλυση πολύ μεγαλύτερου αριθμού συναδέλφων.
Θέλουμε να προειδοποιήσουμε ότι η πρόσφατη «εθελουσία» δεν είναι το τέλος, αλλά ένας ακόμα σταθμός μιας πορείας ολομέτωπης επίθεσης της Διοίκησης, της κυβέρνησης, ΕΕ-ΔΝΤ, στις θέσεις εργασίας, στις συλλογικές συμβάσεις, στο ωράριο, στις συνθήκες εργασίας.
Το πιο πιθανό είναι ότι το πρόγραμμα εθελουσίας θα πάρει στην πράξη ΕΠ’ ΑΟΡΙΣΤΟΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ, με διαρκείς πιέσεις της εργοδοσίας «να φύγουμε τώρα που είναι ευκαιρία, γιατί τα πράγματα θα είναι χειρότερα στο μέλλον».
Είναι αποφασισμένοι προκειμένου να σώσουν τα κέρδη και το σύστημά τους, να μας τα πάρουν όλα, να μας μετατρέψουν από εργαζόμενους σε δουλοπάροικους.
Απέναντι στην βαθιά και παγκόσμια, οικονομική και πολιτική κρίση, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΑΥΤΑΠΑΤΗΣ:
-> Εγκαταλείποντας την θέση εργασίας μας στη VODAFONE, καταδικάζουμε τον εαυτό μας στην μακροχρόνια ανεργία και εξαθλίωση. Ακόμη κι αν έχουμε κάποια «εναλλακτική» θέση εργασίας, το πιο πιθανό είναι ότι θα είναι με πολύ χειρότερους όρους και το σίγουρο είναι ότι και εκεί γρήγορα θα αντιμετωπίσουμε ανάλογες επιθέσεις με απολύσεις, μειώσεις μισθών, κατάργηση ωραρίου κλπ. Η κρίση είναι παγκόσμια και θα μας βρει όχι μόνο σε μια άλλη επιχείρηση, αλλά και σε μια άλλη χώρα!
-> Είναι αλήθεια ότι η εντατικοποίηση της εργασίας, οι διαρκείς πιέσεις και εξευτελισμοί από τους προϊστάμενους, το άγχος και η κούραση, οδηγούν στην αγανάκτηση και πολλές φορές σε κινήσεις απελπισίας, όπως είναι η παραίτηση. Όμως είναι προτιμότερο και αποτελεσματικότερο να υψώσουμε το ανάστημά μας ως εργαζόμενοι της εταιρίας και μέλη του επιχειρησιακού Σωματείου, παρά να αυτοκτονήσουμε πηδώντας «εθελοντικά» στον γκρεμό της ανεργίας.
->  Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με το δικαίωμα της εργοδοσίας να απολύει ή να μειώνει μισθούς, όποτε δεν έχει αρκετά κέρδη, για να χορτάσει την ακόρεστη δίψα της για πλούτο, όταν η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας καταδικάζεται στην φτώχεια και την εξαθλίωση. Αν δεχτούμε τις «εθελούσιες»/απολύσεις/μειώσεις μισθών σε εταιρίες σαν την VODAFONE, που φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις στην κατάταξη με τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις της χώρας, ανοίγουμε τον δρόμο για την πλήρη διάλυση της παραγωγής και της οικονομίας, φέρνουμε πιο κοντά την ανεξέλεγκτη και οριστική χρεοκοπία μας.
Για εμάς τους εργαζόμενους υπάρχει μόνο ένας δρόμος. Ο δρόμος του αγώνα για να σώσουμε όχι μόνο τις θέσεις εργασίας και τους μισθούς, αλλά ολόκληρη την οικονομία, την παραγωγή, την κοινωνία.
=> Καλούμε όλους τους συναδέλφους να μην υποβάλλουν την παραίτησή τους, να μην αποδεχθούν απολύσεις, να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς και τους μονοδρόμους των «κεφαλοκυνηγών» της Διοίκησης. Ακόμα και όσοι υπέβαλαν την ηλεκτρονική φόρμα παραίτησης, να ακυρώσουν την συμμετοχή τους και να μην υπογράψουν την παραίτηση/απόλυσή τους.
=> Να οργανωθούμε όλοι στα Σωματεία μας, να τα δυναμώσουμε με την συμμετοχή και στήριξή μας στις Γενικές Συνελεύσεις και τις δράσεις τους.
=> Να στηρίξουμε με κάθε τρόπο τα πολύμορφα κινήματα και τις αντιστάσεις που ξεπηδούν από παντού: Λαϊκές Συνελεύσεις και επιτροπές γειτονιάς, άρνηση πληρωμής χαρατσιών, κοινωνικά δίκτυα αλληλεγγύης κα. Να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την επιτυχία και την νίκη των μεγάλων απεργιακών κινητοποιήσεων, των κεντρικών διαδηλώσεων, των μαχητικών μορφών πάλης.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ VODAFONE-PANAFON