Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Εκλογές στην ΕΡΤ




1) Financial Crimes - 28 Νοεμβρίου-εκλογές για εκπρόσωπο εργαζομένων στην ΕΡΤ

Με το καλημέρα υφαρπαγή μέρους του ανταποδοτικού τέλους, συμβάσεις χρυσοκάνθαρων ΠΕΘ την ώρα που έχουν τσεκουρώσει κατά συρροή και κατ εξακολούθηση τους μισθούς μας. Αναθέσεις έργου σε ιδιώτες, από την καθαριότητα, μέχρι τις τηλεοπτικές παραγωγές, σκέψεις για να ξαναέρθει το αμαρτωλό «μπλοκάκι», οι ΣΟΧ επί ξύλου κρεμάμενοι, με τη δουλειά να μην βγαίνει πια και από τις ελλείψεις προσωπικού να χτυπάει «κόκκινο» η κούραση κα τα οφειλόμενα ρεπό.

Για να πάρει κάποιος άδεια πρέπει να παιχτεί τόσο πολύπλοκο σύστημα κάλυψης των βαρδιών, που θυμίζει σύνθετο δελτίο λόττο. Και ενώ οι κατευθύνσεις που χάραξε ο Μόσιαλος, υλοποιούνται σταδιακά και χωρίς αυτόν, πάμε για εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπου των εργαζομένων στο ΔΣ της ΕΡΤ, όχι δύο όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, αλλά για έναν, αφού η τρόικα και η συγκυβέρνηση (με το Παπαδημικό της προστάδιο), κούρεψε και την εκπροσώπηση των εργαζομένων.


«Μα ο ένας εκπρόσωπος τι μπορεί να κάνει μέσα σε ένα ΔΣ, όπου θα μειοψηφεί», μπορεί να αναρωτηθεί ο κάθε συνάδελφος, «γιατί να ασχοληθούμε με αυτές τις εκλογές», να ρωτήσει ένας άλλος.

Απαντάμε: ο ένας εκπρόσωπος αρχικά δεν θα πρέπει να κάνει πλάτες στις αποφάσεις της συγκυβέρνησης, στις περικοπές, στην είσοδο ιδιωτών που ροκανίζουν το φιλέτο της ΕΡΤ. Ακολούθως πρέπει να ενημερώνει το σύνολο των εργαζομένων για τα όσα συμβαίνουν εκεί μέσα. Πρέπει να είναι ενεργό μέλος του κινήματος αντίστασης στην τροϊκανή επίθεση, μέσα κι έξω από την ΕΡΤ, εκφράζοντας λογικές κλιμάκωσης και όχι συμβολικών αντιδράσεων.


Προφανώς δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε, όσους με συνέπεια και πάθος υπηρέτησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια τις πολιτικές των κομμάτων που μας οδήγησαν σε αυτό το σημείο και ήδη πιάνουν στασίδι και για επόμενες «στενές σχέσεις» με πιθανά νέα κυβερνητικά πεδία στο μέλλον που μας έρχεται.

Αλήθεια εμπιστεύεστε αυτόν το ρόλο σε όσους κρύφτηκαν μέσα σε ενιαίο ψηφοδέλτιο, για να μην χρεωθούν (έτσι νομίζουν) το πολιτικό τους παρελθόν, στους μηχανισμούς που γέννησαν υπόδικους Παναγόπουλους, μισθούς των 32.000 ευρώ τον μήνα, εντεταλμένους συμβούλους, αργόμισθους-άφαντους για χρόνια, βουλευτές (και μεταξύ αυτών και «συναδέλφους» μας από την ΕΡΤ) που ψήφισαν όλα τα μνημόνια ?


Η θέση του εκπροσώπου πρέπει να έχει σαν βασικό της άξονα, την μη πρόσδεση σε καμία κυβερνητική εξουσία, σε καμία διοίκηση της ΕΡΤ, αλλά με αυστηρό και κριτικό πνεύμα, να προασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων, μακριά από συντεχνιασμούς και διαχωρισμούς ειδικοτήτων. Το διαίρει και βασίλευε ήταν το χαρτί που έπαιζαν πάντα όσοι ήθελαν διασπασμένους τους εργαζόμενους. Δεν τσιμπάμε. Απαντάμε, όλοι μαζί, διοικητικοί, δημοσιογράφοι και τεχνικοί, ότι εμείς θα γίνουμε οι υπερασπιστές της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης για τους πολίτες και μαζί με τους πολίτες, απέναντι στο πάρτυ της εργολαβίας, που ήδη έχει ξεκινήσει.

Μπορούμε να το καταφέρουμε και το έδειξαν οι αγώνες μας. Γι αυτό εκπέμπει ακόμα η ΕΤ1, γι αυτό βγαίνει ακόμα η ραδιοτηλεόραση. Αυτό το νήμα ξαναπιάνουμε. Με τέτοιες λογικές αξίζει τον κόπο η παρέμβαση στις εκλογές για ανάδειξη εκπροσώπου, γιατί συνθέτει το πεδίο αυτό, με την οικοδόμηση εστιών αντίστασης, δημιουργικών προτάσεων και διεκδικήσεων, για δημόσια ΜΜΕ στο πλευρό του πολίτη, του εργαζόμενου, του ανέργου, του συνταξιούχου.
 
 Στηρίζουμε την υποψηφιότητα (σε ενιαίο ψηφοδέλτιο) της Ειρήνης Φωτέλλη, μέλους του ΔΣ της ΠΣΥΠΕΡΤ για τις εκλογές ανάδειξης εκπροσώπου των εργαζομένων.





2) Financial Crime s- 28 Νοεμβρίου-εκλογές για επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας στην ΕΡΤ

Συνάδελφε, συναδέλφισσα


Στις εκλογές της 28ης Νοεμβρίου, μαζί τη διαδικασία εκλογής εκπροσώπου των εργαζομένων, πραγματοποιούνται και εκλογές για τη στελέχωση επιτροπής για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων στην επιχείρηση (ΥΑΕ). Δεν θα πρέπει να υποτιμήσουμε αυτή τη μάχη σε καμία περίπτωση και ειδικά σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Θα πρέπει να θυμηθούμε το μεγάλο πρόβλημα των επαγγελματικών ασθενειών και των ατυχημάτων, αλλά και τις επιπτώσεις τους στις ζωές των εργαζομένων, που στη χώρα μας για χρόνια καταγράφουν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο υψηλά στατιστικά στοιχεία. Θα πρέπει να θυμηθούμε τη Marfin που δεν είχε ανοιχτή έξοδο ασφαλείας, τα μεγάλα βιομηχανικά ατυχήματα παλαιότερα στην ΠΕΤΡΟΛΑ και την ΠΥΡΚΑΛ, που δεν είχαν τηρηθεί οι κανόνες ασφαλείας, την Ρικομέξ με τις πολεοδομικές παραβάσεις και δεκάδες άλλες «μικρότερες» περιπτώσεις.

Μήπως αυτά είναι μακριά μας?

  Πόσο επηρεάζει τους ρυθμούς δουλειάς μας και τις επιπτώσεις σε μακροχρόνια βάση στον οργανισμό μας, η εντατικοποίηση που προέρχεται από τις μειώσεις προσωπικού στην ΕΡΤ? Πόσο σίγουρος είναι ο καθένας από εμάς, ότι οι περικοπές δε θα αγγίξουν τομείς με επιπτώσεις στη ζωή και την ασφάλειά μας, πχ μετακινήσεις εξωτερικών συνεργείων με οχήματα, ακτινοβολίες, μυοσκελετικά προβλήματα στο χώρο εργασίας, πυρασφάλεια, αντισεισμική προστασία, κλπ  Να θυμίσουμε την απόπειρα να κλειδωθούν οι έξοδοι κινδύνου (για πυρκαγιά και σεισμό) της ΕΡΤ με αλυσίδες, κάτω από την πίεση της έλλειψης προσωπικού φύλαξης, το 2010, που ευτυχώς αντιμετωπίστηκε μετά από έγγραφη παρέμβασή μας στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Πόσο έχουν ενημερωθεί επαρκώς οι εργαζόμενοι για τα θέματα που σχετίζονται με την ΥΑΕ?
 Πόσο γνωστό είναι ότι το πεδίο της ΥΑΕ δεν είναι συνδικαλισμός για να διαπραγματεύεσαι και ενδεχομένως να υποχωρείς, αλλά αντίθετα είναι πεδίο με αυστηρούς κανόνες που πρέπει να εφαρμόζονται απαρέγκλιτα, αλλιώς συνιστούν βαρύτατα αδικήματα?


Στην προσπάθεια αντιμετώπισης της εργασιακής μας καθημερινότητας και της ποιότητας στις συνθήκες εργασίας, χρειαζόμαστε στις επιτροπές υγιεινής και ασφάλειας, παρουσίες που στέκονται κριτικά σε κάθε εξουσία, έχουν γνώση του αντικειμένου, του θεσμικού πλαισίου που το διέπει και δεν κάνουν «σκόντο» και εκπτώσεις μπροστά στην «αναγκαιότητα» του μνημονίου, για να μπουν στο κρεβάτι του Προκρούστη ζητήματα γύρω από την υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας (ΥΑΕ).

Συμμετέχουμε στις εκλογές για επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας στην ΕΡΤ (σε ενιαίο ψηφοδέλτιο), υποστηρίζοντας την υποψηφιότητα που έθεσε ο δημοσιογράφος Νάσος Μπράτσος για την επιτροπή.