Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 31 Αυγούστου 2024

«Χρυσοστόμεια»: Ο θεσμός που συνδυάζει την ιστορική μνήμη με τον αθλητισμό και τον πολιτισμό

 


...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

Για άλλη μία χρονιά, δείγμα της βαθιάς ρίζας που έχει στην τοπική κοινωνία διεξάγεται στη Ραφήνα το αθλητικό τουρνουά «Χρυσοστόμεια», που συνδέει την αθλητική δραστηριότητα με την ιστορική μνήμη, καθώς ο τόπος δέχτηκε αρκετούς Μικρασιάτες πρόσφυγες, που στο ρίζωμά τους στη νέα τους πατρίδα, οι πρόσφυγες από την Τριγλία, κοντά στην Προύσα και τα Μουδανιά, μπόρεσαν και δημιούργησαν την ποδοσφαιρική τους ομάδα την Τριγλία, με έτος ίδρυσης το 1931.

Τονίζουμε ότι η Τρίγλια Βιθυνίας, είναι η μοναδική πόλη της Μικράς Ασίας που το 1922 σώθηκαν όλοι οι Έλληνες κάτοικοι της. Αρχικά για το πως έφτασαν οι Τριγλιανοί στη Ραφήνα θυμίζουμε ότι σε αφιέρωμα για τις τοιχογραφίες που βρίσκονται στο δημοτικό γήπεδο της Ραφήνας, γράφαμε τα εξής:

«Η ιστορική μνήμη στους τοίχους και συγκεκριμένα στη μία πλευρά του δημοτικού γηπέδου της Ραφήνας, είναι μία μορφή διάδοσης του μηνύματος που μέχρι σήμερα δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, είναι όμως πρωτότυπη, χρήσιμη και λειτουργική.

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024

Διήμερο κινητοποιήσεων της ΠΟΕΔΗΝ στη Θεσσαλονίκη

 


...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

Ακολουθώντας την επιλογή που κάνει τα τελευταία χρόνια στη ΔΕΘ, η ΠΟΕΔΗΝ διοργανώνει μία ημέρα πριν το κεντρικό συλλαλητήριο των συνδικάτων και συγκεκριμένα την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου «πανελλαδική κινητοποίηση σωτηρίας της δημόσιας υγείας - πρόνοιας - ΕΚΑΒ» με εκκίνηση στις 8:30 πμ από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και όπως επισημαίνει: «Η πορεία θα διέλθει από υγειονομικές μονάδες και θα καταλήξει στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης».

Επίσης ανακοίνωσε για την ίδια ημέρα στάση εργασίας 8.00 – 15.00 για την Θεσσαλονίκη και 24ωρη Απεργία για την υπόλοιπη χώρα.
Στο επίκεντρο των διεκδικήσεων των υγειονομικών είναι το ζήτημα των μισθολογικών αυξήσεων, η μονιμοποίηση των συμβασιούχων και η ένταξη στα ΒΑΕ.

Για το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου καλεί στη συγκέντρωση των συνδικάτων ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΕΔΟΘ-ΕΚΘ στις 6μμ στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024

Aφραγκιές στον κόσμο δημιουργούν απογοήτευση στους εμπόρους - Έρευνα για τα αποτελέσματα των θερινών εκπτώσεων


 Ενδιαφέρουσα ευρήματα κατέγραψε η έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο για την περίοδο των θερινών εκπτώσεων που λήγουν στις 31 Αυγούστου. 

Σε σύγκριση με την αντίστοιχη εκπτωτική περίοδο του 2023, το 21% των εμπόρων δήλωσε ότι έκανε καλύτερο τζίρο, το 18,8% δήλωσε ότι έκανε τον ίδιο τζίρο και χειρότερο τζίρο δήλωσε ότι έκανε το 58,7%.

Είναι που όλα πάνε καλά και η κυβέρνηση «πολεμάει» την ακρίβεια με μέτρα τύπου μείωσης με 0,30 στα διόδια και «παρατηρητήρια τιμών», «καλάθια», κλπ ενώ προσπαθεί να μας πείσει και ότι η τελευταία αύξηση στα φάρμακα, είναι για το καλό μας.

Η ΔΕΗ σας ήρθε;

Διαβάστε όλη την έρευνα.

Λέρος: Ανακοίνωση- καταγγελία Ε.Ι.ΘΕ.Λ περιστατικό φυματίωσης


ΛΕΡΟΣ:28/8/2024

ΑΠ:20/2024

ΠΡΟΣ

ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ  κ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΑΔΩΝΗ

ΤΗΝ ΑΝΑΠΛ.ΥΠ.ΥΓΕΙΑΣ  κ.ΑΓΑΠΗΔΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ

ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ κ.ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ ΜΑΡΙΟ 

ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ 2ης Υ.ΠΕ

Μ.Μ.Ε.

ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ Κ.Θ-Γ.Ν-Κ.Υ ΛΕΡΟΥ-Κ.Υ. ΠΑΤΜΟΥ

Π.Π.Ι ΛΕΙΨΩΝ&ΑΓΑΘΟΝΗΣΙΟΥ

Ασθενής θήλυ 17 ετών που διέμενε στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ) /κλειστή ελεγχόμενη δομή (ΚΕΔ) Λέρου το οποίο πλέον δε διαθέτει καν Ιατρό, προσήλθε 26/8/24 με ασαφές ιστορικό, λόγω μη ύπαρξης μεταφραστή για την επικοινωνία με την ασθενή Σομαλικής καταγωγής και εξετάσθηκε μεταξύ άλλων και από Πνευμονολόγο την επόμενη ημέρα. Λόγω ύποπτης εικόνας στην ακτινογραφία θώρακος που έγινε διερευνητικά, μεταξύ και άλλων εξετάσεων, πραγματοποιήθηκε αξονική τομογραφία θώρακος και άνω κοιλίας, η οποία ανέδειξε εικόνα πιθανής φυματίωσης με πιεστικά φαινόμενα στο αναπνευστικό σύστημα της ασθενούς. Για το λόγο αυτό, εισήχθη σε θάλαμο απομόνωσης του ΚΘ-ΓΝ-ΚΥ Λέρου προκειμένου να υποστηριχθεί κατάλληλα και με στόχο την ταχύτερη δυνατή διακομιδή της σε τριτοβάθμιο νοσοκομείο.

H συγκέντρωση για την Υγεία στην Ικαρία

 


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΝΟΜΟΥ ΣΑΜΟΥ

«Φτάνει πια με την εγκατάλειψη και την υποβάθμιση, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους, με πλήρη στελέχωση του Νοσοκομείου, του Κ.Υ Ευδήλου του Π.Ι. Ραχών και των αγροτικών ιατρείων Μαγγανίτη και Καρκιναγρίου, με γενναία κρατική χρηματοδότηση». 

Αυτό το μήνυμα έστειλαν οι Ικαριώτες από κάθε γωνιά του νησιού στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Σάμου, στην πλατεία Ευδήλου, συμμετέχοντας στις συνεχιζόμενες και πολύμορφες κινητοποιήσεις για τα ζητήματα της Υγείας.


Καταγγέλθηκε επίσης η συνεχιζόμενη απαξίωση του Περιφερειακού « Πολυδύναμου» Ιατρείου Ραχών και απαιτήθηκε από την 2η ΔΥΠε Πειραιώς & Αιγαίου να ανακαλέσει την εκδικητική μετακίνηση της νοσηλεύτριας του Π.Π.Ι. Ραχών προς το Νοσοκομείο Ικαρίας.   

Στη συγκέντρωση παρεμβάσεις έγιναν: για το Σωματείο Μισθωτών Συνταξιούχων Ικαρίας-Φούρνων από τον Σωτήρη Κόχυλα, για την Ένωση Γονέων Σχολείων Ικαρίας από τον Γιώργο Τσαχά, για τον Σύλλογο Γονέων ΑμεΑ Ικαρίας « Ηλιαχτίδα» από την Κατερίνα Χερούβη, για τον Σύλλογο Αυτοαπασχολουμένων Ικαρίας από τον Ρένο Ρουστά, για τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ικαρίας-Φούρνων από την Αθηνά Γλαρού, για τον Σύλλογο Εργαζομένων Νοσοκομείου Ικαρίας από την Πόπη Μπουζάκη, ενώ εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου η κεντρική ομιλία έγινε από την Κατερίνα Χατζηαργυρίου. 


 Ο αγώνας για το δικαίωμα του λαού των νησιών για να έχουν Υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, συνεχίζεται τον προσεχή Σεπτέμβρη, όπου με πρωτοβουλία του Ε.Κ. για την καλύτερη οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα, θα γίνει κάλεσμα σε όλα τα σωματεία, τους συλλόγους, τους φορείς του νησιού μας για να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματά μας.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ


Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024

H OENΓΕ για την υποστελέχωση στις πνευμονολογικές κλινικές

 


Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας

Η κυβέρνηση έχει αγνοήσει (εκτός όλων των άλλων) τις επισημάνσεις και τα αιτήματα της ΕΙΝΑΠ και της ΟΕΝΓΕ σχετικά με την κρίσιμη κατάσταση ιατρικής υποστελέχωσης που υπάρχει από ετών σε πολλά Πνευμονολογικά τμήματα νοσοκομείων της Αττικής. Επίσης, έχει αγνοήσει τις εκκλήσεις από τους γιατρούς αυτών των τμημάτων. Το αποτέλεσμα είναι να διαμορφώνεται σήμερα μια απαράδεκτη κατάσταση πλήρους λειτουργικής κατάρρευσης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Πνευμονολογική κλινική του Γ.Ο.Ν.Κ «Άγιοι Ανάργυροι» (Κάτω Κηφισιά) όπου αντί μόνιμων προσλήψεων γιατρών Πνευμονολόγων, η 1η ΥΠΕ και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας επιλέγουν την γνωστή επικίνδυνη τακτική διαρκών μετακινήσεων Πνευμονολόγων από άλλα νοσοκομεία για κάλυψη εφημεριών, σε ένα τμήμα το οποίο νοσηλεύει καθημερινά δεκάδες ασθενείς και κάνει γενική εφημερία για έκτακτα περιστατικά. Είναι σαφές ότι ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία των ασθενών, σε μία Πνευμονολογική κλινική στην οποία έχει απομείνει μόλις ένας (1) ειδικευμένος γιατρός.

Επισημαίνουμε ότι αυτοί οι ελάχιστοι εναπομείναντες συνάδελφοι καθώς και οι γιατροί Πνευμονολόγοι άλλων νοσοκομείων, που «διατάσσονται» να εφημερεύουν εκεί με «εντέλλεσθε» της 1ης ΥΠΕ, δεν φέρουν ουδεμία ευθύνη. Η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την διοίκηση της 1ης ΥΠΕ και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας που είχαν αγνοήσει τις εκκλήσεις των γιατρών για προκήρυξη και κάλυψη των θέσεων.

Απαιτούμε επιτέλους έστω και τώρα να προκηρυχθούν και να καλυφθούν οι κενές θέσεις με ταχύρρυθμες διαδικασίες.

Βιβλιοπαρουσίαση στη Μυτιλήνη «Από τον Εργατικό Αστέρα έως την Πανεργατική»

 


Για άλλη μία φορά ευχαριστούμε για την πρόσκληση και επισυνάπτουμε το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων.


Το 50ο Φεστιβάλ ΚΝΕ- «Οδηγητή» στη Μυτιλήνη ανοίγει τις πύλες του στις 6 και 7 Σεπτέμβρη στο Πάρκο Αγίας Ειρήνης. Την Παρασκευή θα γίνει ομιλία από τον Ζήση Λυμπερίδη μέλος της Γραμματείας της Κ.Ε του Κ.Κ.Ε. 

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη: (έναρξη εκδηλώσεων στις 18.30)

•Πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον Ζήση Λυμπερίδη, μέλος της Γραμματείας της Κ.Ε του Κ.Κ.Ε

•Συναυλία έντεχνο-ροκ με τους Παναγιώτη Καραγιάννη, Ιωάννη Παπλωματά and the band

•Μεγάλη συναυλία-αφιέρωμα στο σύγχρονο κοινωνικοπολιτικό τραγούδι. Επιμέλεια-ενορχήστρωση: Θύμιος Παπαδόπουλος. Συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά) οι: Σπύρος Γραμμένος, Αλέξανδρος Δάικος, Βιολέτα Ίκαρη, Μιχάλης & Παντελής Καλογεράκης, Πολυξένη Καράκογλου, Δημήτρης Μητσοτάκης, Μιρέλα Πάχου

Σάββατο 7 Σεπτέμβρη: (έναρξη εκδηλώσεων στις 18.30)

•Βιβλιοπαρουσίαση-συζήτηση: "Από τον Εργατικό Αστέρα έως την Πανεργατική. Το κίνημα του εργατικού αθλητισμού και άλλες ιστορίες αθλητικής αντίστασης". Ομιλητής Νάσος Μπράτσος δημοσιογράφος, συγγραφέας, μέλος της ΕΣΗΕΑ

•Στο χώρο της Σύγχρονης Εποχής θα λειτουργήσει EPΓAΣTHPI ΛOΓOTEXNIKHΣ ΓPAΦHΣ: EIΔH KAI TEXNIKEΣ AΦHΓHΣHΣ (noir, sci-fi, anime κ.τ.λ).

•Μεγάλη συναυλία-αφιέρωμα στο ρεμπέτικο: 

"Αστικο Μεσοπολεμικό Τραγούδι" με τους Γιάννα Μαϊστρέλλη (βιολί), Αλέκο Καφούνη (σαντούρι), Αντώνη Μυλωνά (κιθάρα), Σεϊτανίδου Μαρία(φωνή)

"Το όχι του ρεμπέτικου" με τους Γιώτα Μιχαλέλλη (τραγούδι), 

Γιώργο Σταυρακέλλη(μπουζούκι), Ισίδωρο Παπαγεωργίου (κιθάρα), Μυρσίνη Κουτσκουδή-Βουρλή (τραγούδι) 

"Αιγαίο μια θάλασσα γεμάτη μουσικές" με το συγκρότημα του Κώστα Καλδέλλη(τραγούδι). Μαζί του Αντώνης Κονσολάκης (μπουζούκι -τραγουδι) Αντώνης Μυλωνάς (κιθάρα) Ορφέας Βουγιούκας (βιολί -φωνή) Στρατής Καζαντζής (σαντούρι -μπαγλαμά)

Στο Φεστιβάλ θα λειτουργούν και τις 2 μέρες εκθέσεις, χώρος του Κόκκινου Αερόστατου για τους μικρούς φίλους της ΚΝΕ με πλούσια δραστηριότητα, βιβλιοπωλείο της Σύγχρονης Εποχής, χώρος του λογοτεχνικού περιοδικού "Βόρεια-Βορειοανατολικά" , χώρος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ. 

Τρίτη 27 Αυγούστου 2024

Πνίγηκε στου Βοσπόρου τα στενά το No politica

 


Πανό υπέρ της Παλαιστίνης στον αγώνα Γαλατασαράι - Young Boys για το champions league. Μπράβο στους Τούρκους που γράφουν το no politica εκεί που πρέπει.

H Iκαρία στο πόδι για την Υγεία

 


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ - ΦΟΥΡΝΩΝ

ekpaideutikoi_ikarias_fournwn@yahoo.gr

                                                 

ΑΠ:221, 27/08/2024

       ΠΡΟΣ: 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

 ΣΧΟΛΕΙΑ ΙΚΑΡΙΑΣ ΦΟΥΡΝΩΝ

ΜΜΕ

ΘΕΜΑ: ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,


Ο ΣΕΠΕ Ικαρίας- Φούρνων στηρίζει τις κινητοποιήσεις για την υγεία την Τετάρτη 28 Αυγούστου. Οι ελλείψεις στον τομέα της υγείας γίνονται ολοένα και εντονότερες σε όλη την χώρα αλλά και στα νησιά μας!

Το παράδειγμα της μοναδικής παιδιάτρου της Σάμου που εξαντλήθηκε από τα εξοντωτικά ωράρια που δούλευε με αποτέλεσμα να νοσηλευτεί και η ίδια δεν είναι το μοναδικό! Καθημερινά γιατροί, νοσηλευτές  και όλο το ιατρικό προσωπικό δίνουν τη μάχη για να ανταπεξέλθουν στις αντίξοες συνθήκες εργασίας και να εκπληρώσουν τα καθήκοντα τους. Η κυβέρνηση, καθώς και όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν, γνωρίζουν για αυτές τις ελλείψεις καθώς καθεμία «έχει βάλει το χεράκι της» για να φτάσουν τα νοσοκομεία σε αυτή την κατάσταση. Όλα αυτά γιατί η υγεία δεν αντιμετωπίζεται ως ένα αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα του κάθε ανθρώπου, αλλά ως εμπόρευμα, όπου η κυβέρνηση στηρίζει με κάθε τρόπο την κερδοφορία των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων, αλλά ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν χρήματα για τα δημόσια νοσοκομεία!

Δεν είναι δυνατόν να ρισκάρουμε τη ζωή μας, των παιδιών μας, των μαθητών μας αλλά και όλων των εργαζομένων στην υγεία που ξεπερνούν καθημερινά τα όρια τους για να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους!

Εμείς οι εκπαιδευτικοί δεν διαπραγματευόμαστε την εμπορευματοποίηση της υγείας!! Στεκόμαστε δίπλα στους γιατρούς και σε όλο το ιατρικό προσωπικό διότι σε αυτή τη μάχη δεν είναι μόνοι τους! Καλούμε κάθε συνάδελφο, αλλά και γονέα, κάθε εργαζόμενο να συμμετάσχει στην κινητοποίηση της 28ης Αυγούστου, ώστε να δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα ότι δεν θα ανεχτούμε άλλο αυτή την κατάσταση! 

ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΝ ΕΥΔΗΛΟ ΣΤΙΣ 21:00.

Η ΥΓΕΙΑ ΗΤΑΝ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΟΛΩΝ! ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ!

Η ΟΕΝΓΕ για τις μετακινήσεις Παιδιάτρων - Οι «πλανόδιοι» γιατροί

 


Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας

O.E.N.G.E. Federation of Hospital Doctors of Greece

Αθήνα 27 Αυγούστου 2024

Α.Π:14065


ΠΡΟΣ:

ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ, κ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΑΔΩΝΙ

ΤΗΝ ΑΝΑΠΛ. ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ, κ. ΑΓΑΠΗΔΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ

ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ, κ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ ΜΑΡΙΟ

ΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ 5ης ΥΠΕ

ΜΕΛΗ Γ.Σ ΟΕΝΓΕ 

ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΕΝΩΣΕΩΝ

ΦΟΡΕΙΣ

ΜΜΕ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ Γ.Ν ΤΡΙΚΑΛΩΝ


Αγνοώντας τις καταγγελίες των νοσοκομειακών γιατρών (πχ καταγγελία από ΟΕΝΓΕ χθες 26/8), η διοίκηση της 5ης ΥΠΕ επιμένει στις διαρκείς μετακινήσεις Παιδιάτρων νοσοκομείων για κάλυψη εφημεριών σε άλλα νοσοκομεία (από Τρίκαλα, Βόλο και Λάρισα στη Λαμία).

Η κυβέρνηση αντί επιτέλους να κάνει μόνιμες προσλήψεις γιατρών σύμφωνα με τις ανάγκες, επιμένει σε εντολές διαρκών μετακινήσεων που θέτουν σε κίνδυνο τόσο τους ασθενείς (εν προκειμένω τους Παιδιατρικούς ασθενείς) όσο και τους γιατρούς που αναγκάζονται να οδηγούν κατάκοποι σε μεγάλες αποστάσεις από το ένα νοσοκομείο στο άλλο για να διεκπεραιώνουν αλλού εφημερία, αλλού πρωϊνό ωράριο κλπ. 

Οι σοβαροί κίνδυνοι που ελλοχεύουν είχαν πρόσφατα επισημανθεί με αφορμή παρόμοιες εντολές για καθημερινές μετακινήσεις Παθολόγων από Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις προς Ξάνθη και Δράμα. Μετά την καθιέρωση της πλανοδιακής - «νομαδικής» Αναισθησιολογίας, καθιερώθηκε η πλανοδιακή - «νομαδική» Παθολογία, η πλανοδιακή - «νομαδική» Πνευμονολογία και τώρα βλέπουμε να καθιερώνεται η πλανοδιακή - «νομαδική» νοσοκομειακή Παιδιατρική.

Κατά τα άλλα ο Υπουργός Υγείας κ. Γεωργιάδης υποκριτικά «απορεί» γιατί συνεχίζεται η καταιγίδα παραιτήσεων γιατρών από το ΕΣΥ, παρά το γεγονός ότι προσπάθησε να παρουσιάσει ως «δέλεαρ» το «νόμιμο» φακελάκι από τον λαό («απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία», ιδιωτικό έργο εκτός νοσοκομείων). Η πραγματικότητα βέβαια είναι ότι οι γιατροί απορρίπτουν το  «νόμιμο» φακελάκι από τον λαό και αυτό που θέλουν είναι μισθολογική – επιστημονική – εργασιακή αξιοπρέπεια διεκδικώντας το αυτονόητο, δηλαδή ασφάλεια για τους ασθενείς και για τους ίδιους.

Απαιτούμε από τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ κ. Σερέτη και από τον Υπουργό Υγείας κ. Γεωργιάδη να ακυρώσουν άμεσα αυτές τις επικίνδυνες εντολές, γιατί σε διαφορετική περίπτωση φέρουν την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για το οτιδήποτε ήθελε συμβεί στους Παιδιατρικούς ασθενείς και στους γιατρούς.  


ΔOE: Πρόσκληση κοινή σύσκεψη ΟΛΜΕ ΑΣΓΜΕ ΠΟΣΕΕΠΕΑ

 


Πρόσκληση-Κάλεσμα

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, 

Για το θέμα των συμπτύξεων τμημάτων που προωθεί επιθετικά το ΥΠΑΙΘΑ προτείνουμε να προχωρήσουμε σε άμεση παρέμβαση των Ομοσπονδιών μας. 

Ήδη πραγματοποιούνται συσκέψεις και κινητοποιήσεις ΣΕΠΕ και Ενώσεων γονέων σε πολλές περιοχές της χώρας.

Το Δ.Σ. της ΔΟΕ καλεί τις ΑΣΓΜΕ, ΟΛΜΕ και ΠΟΣΕΕΠΕΑ σε κοινή σύσκεψη την ερχόμενη Πέμπτη 29/8 στις 12:00 στα γραφεία της ΔΟΕ με στόχο την οργάνωση κοινών δράσεων και κινητοποίησης στο ΥΠΑΙΘΑ, με ενδεικτική ημερομηνία την Τρίτη 3/9.

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024

Η ΟΕΝΓΕ για το νοσοκομείο Τρικάλων


 Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας

Καταγγέλλουμε για μια ακόμη φορά την άσκηση πίεσης σε βάρος γιατρών ώστε να εξαναγκαστούν να μετακινηθούν σε άλλο νοσοκομείο, αντί για τη στελέχωση των νοσοκομείων με μόνιμους γιατρούς.

Συγκεκριμένα, στο νοσοκομείο Τρικάλων υπηρετούν πέντε (5) συνολικά Παιδίατροι από τους οποίους οι δύο (2) βρίσκονται σε νόμιμη κανονική άδεια και ο ένας (1) σε αναγκαστική αναρρωτική άδεια (λόγω νόσησης από Covid). Η Διεύθυνση Ιατρικής Υπηρεσίας ενημέρωσε σήμερα προφορικά τους δύο εναπομείναντες Παιδιάτρους πως η διοίκηση της 5ης ΥΠΕ απαιτεί μετακίνηση στο νοσοκομείο Λαμίας, την ίδια στιγμή που το νοσοκομείο Τρικάλων (μέσω πάλι της 5ης ΥΠΕ) αναγκάζει Παιδιάτρους των Κ.Υ να εφημερεύουν στο νοσοκομείο Τρικάλων έτσι ώστε να καλύπτονται κενά στο πρόγραμμα εφημεριών του Αυγούστου.

Απαιτούμε από τη διοίκηση της 5ης ΥΠΕ και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να μην προχωρήσουν στην μετακίνηση γιατρού από την Παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου Τρικάλων, που όχι μόνο θα οδηγήσει στην περαιτέρω αποδυνάμωσή της αλλά και δεν θα αντιμετωπίσει τις ελλείψεις των Παιδιάτρων στο νοσοκομείο Λαμίας. Αυτές οι πρακτικές όχι μόνο δεν λύνουν κανένα πρόβλημα, αλλά είναι μια πρόσθετη αιτία ώθησης γιατρών σε παραιτήσεις από το ΕΣΥ. 

Απαιτούμε την κάλυψη όλων των κενών θέσεων με μόνιμες προσλήψεις σύμφωνα με τις ανάγκες.

Σταθερή πυξίδα σε όλες τις εποχές του χρόνου

 


Με την πεπατημένη θα κινηθούμε και το επόμενο Σαββατοκύριακο που «πατάει» η μία μέρα στο καλοκαίρι και η άλλη στο φθινόπωρο. 

Συνεπώς ο πρωινός σας καφές θα συνδυαστεί και πάλι με την ανάγνωση των ερευνών που ετοιμάζουμε για εσάς και μακάρι να συμβεί αυτό μακριά από το αστικό περιβάλλον γι' αυτό βάλαμε και τη σχετική φωτο, σαν «οδηγό» και σαν ευχή. 

Να σας θυμίσουμε ότι εκτός των διαδικτυακών ερευνών, τα δύο τελευταία μας βιβλία πραγματεύονται σχετικές θεματικές.

 «Εργατικές Ιστορίες Β' μέρος», από τις εκδόσεις «Μαρξιστική Φωνή» και «Από τον Εργατικό Αστέρα έως την Πανεργατική» από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή», με τη δυνατότητα να τα παραγγείλετε και ηλεκτρονικά.

Συντονιστείτε εντύπως και διαδικτυακώς...

Κυριακή 25 Αυγούστου 2024

27 Αυγούστου 1973: Η νικηφόρα απεργία στα τρόλεϊ μέσα σε συνθήκες δικτατορίας

 


...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

Και όμως είχε γίνει. Μιλάμε για απεργία (στάση εργασίας) που έγινε στα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας και μάλιστα πέτυχε και τους στόχους της. Ήταν 27 Αυγούστου 1973 και η ημερομηνία αποτελεί σταθμό στην ιστορία του ελληνικού εργατικού κινήματος.


Ας ρίξουμε φως στις συνθήκες που το επέτρεψαν.

Στο χώρο επί δικτατορίας σφράγισε τα γραφεία του σωματείου η ασφάλεια και εξορίστηκαν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, τους έδιωξαν από τη δουλειά Στη συνέχεια φτιάχτηκαν υπήρχαν ελεγχόμενα σωματεία, επίτηδες για να υπάρχει πολυδιάσπαση αφού δεν οργάνωναν ανά ειδικότητα, αλλά όλους μαζί, πχ οδηγούς, εισπράκτορες, τεχνικούς, κλπ. Κυρίως ήταν εκδοτήρια ψηφισμάτων υπέρ του έργου της «εθνικής κυβερνήσεως». Το 1970 εξαγοράσθηκε η εταιρεία (λεγόταν ΗΕΜ) από το δημόσιο και το 1971 έγινε η «ένωση εργαζομένων ΗΛΠΑΠ».

Χρόνια πριν είχαμε μιλήσει με τον μη ευρισκόμενο σήμερα στη ζωή Κώστα Μυρογιάννη, εργαζόμενο από την 1/1/1970 στα τρόλεϊ επί δικτατορίας και μέλος της κίνησης αντιστασιακών συνδικαλιστών που ανέτρεψαν τη φιλοχουντική διοίκηση του σωματείου, πήραν την πλειοψηφία, οδήγησαν τον κλάδο σε απεργία και πήραν από τη δικτατορία, αυξήσεις 31%.

Ως προς τις συνθήκες εργασίας ο Κώστας Μυρογιάννης μας είχε πει ότι: «Το καθεστώς ήταν σχεδόν απάνθρωπο, αλλά δεν υπήρχε τότε δουλειά για μας, βέβαια υπήρχε και έλλειψη, γιατί δεν προτιμιόταν η δουλειά μας. Βέβαια φρονήματα και πεποιθήσεις τα έψαχναν, να φανταστείτε εγώ έπρεπε να είχα πάει από το 1969 και ένα χρόνο με ταλαιπωρούσαν, αργούσε να έρθει το πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων από τη Λιβαδειά.

Σάββατο 24 Αυγούστου 2024

Μία «βόλτα» στις ποδοσφαιρικές αλάνες της Αθήνας του 1931


...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

Είναι 12 Αυγούστου του 1931 και στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας «Αθλητικός Τύπος», υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και ειδικά για τα ανεπίσημα σωματεία και την προσφορά τους. Από την περιγραφή «βλέπει» κανείς την Αθήνα μίας άλλης εποχής, εντοπίζει το λαϊκό στοιχείο του αθλητισμού, διαπιστώνει την απόσταση του κόσμου της αθλητικής βάσης με τους παράγοντες, την γραφειοκρατία των αθλητικών αρχών. μας έδωσε η συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθήνας (ΕΠΣΑ).



Το δημοσίευμα εντοπίζει μία άλλη κουλτούρα στο χώρο των ανεπίσημων αθλητικών σωματείων, της εποχής, βλέπει κοινά στοιχεία και με τις δικές μας εποχές. Σημαντική αναφορά γίνεται στις σαφώς πιο ειρηνικές πτυχές (παρά τις καταγεγραμμένες εξαιρέσεις και σε αυτό το επίπεδο) που εξελίσσονται μέσα και έξω από τους αθλητικούς χώρους-αλάνες της εποχής, σε σύγκριση με τα μεγάλα εμπορικά ονόματα. 

Ας το απολαύσουμε διαβάζοντάς το

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024

Mε τους αλογατάρηδες στο Κάστρο του Κοσκινά

 


...αναδημοσίευση από την Ικαριακή Ραδιοφωνία...

Οι αλογατάρηδες Ικαρίας –  Πανικαριακός Ιππικός Όμιλος “Άγιος Γεώργιος Δοργανάς” – σας περιμένουν την 1η του Σεπτέμβρη για το ιδιαίτερο και μοναδικό πανηγύρι που διοργανώνουν στο Κάστρο του Κοσκινά – Κοσσοίκια, από το μεσημέρι!


Πρόθεση (βραστό κατσίκι) και άφθονο κρασί σας περιμένουν μαζί με τον Νίκο Κόχυλα (Ούγκα) και την ορχήστρα του για ένα αξέχαστο γλέντι!

Κινητοποίηση ΟΛΜΕ και ΕΛΜΕ Κιλκίς για την παραπομπή συναδέλφων

 


Την Πέμπτη 22 Αυγούστου κλιμάκιο από μέλη του ΔΣ της ΟΛΜΕ μετέβη στο Κιλκίς για να εκφράσει την υποστήριξη του στην παράσταση διαμαρτυρίας που οργάνωσε η ΕΛΜΕ ΚΙΛΚΙΣ με αφορμή την παραπομπή συναδελφισσών  και  συναδέλφων  εξαιτίας  της  συμμετοχής τους  στην  απεργία  αποχή   από  την  αξιολόγηση.   

Στη   συνέχεια  υπήρξε συνάντηση με τη διευθύντρια της Δ.Δ.Ε Κιλκίς με συμμετοχή μελών του Δ.Σ της ΕΛΜΕ και των μελών του κλιμακίου της ΟΛΜΕ. Στη συνάντηση αυτή παρουσιάστηκαν οι θέσεις της Ομοσπονδίας και ζητήθηκε η άμεση ανάκληση της διαδικασίας αυτής. Τονίστηκε με έμφαση   ότι   οι   συλλογικές  αποφάσεις   του   κλάδου   συνοδεύονται   από ισχυρή   νομική   θεμελίωση   και   ότι  η  συμμετοχή  σε  διάφορες   μορφές συνδικαλιστικής δράσης όπως η απεργία αποχή είναι και συνταγματικά κατοχυρωμένη   ενώ   ταυτόχρονα   αποτελεί   ουσιαστικό   δικαίωμα   των εργαζόμενων.  

Αποτυπώθηκε  με απόλυτο  τρόπο  η   αντίθεση  και  η εναντίωση  της  Ομοσπονδίας  σε  αυτή  τη  διοικητική  πρακτική. Μια διοικητική πρακτική  που εφαρμόζεται σύμφωνα με οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας όπως δηλώθηκε από την πλευρά της διοίκησης.

Η  Ομοσπονδία εκφράζει την αντίθεση της στην προσπάθεια αυτή συντριβής  της  συνδικαλιστικής   δράσης  και  στέκεται  στο  πλευρό  των συναδελφισσών και συναδέλφων. Θα αγωνιστούμε με αποφασιστικότητα απέναντι  σε  μια  τέτοια  επιλογή  η  οποία  είναι  πρωτόγνωρη  στα μεταπολιτευτικά δεδομένα  και διαμορφώνει συνθήκες εξοντωτικές για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες.  Η  επιλογή  στην  οποία  προχωρούν η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας  και  η  διοικητική  πυραμίδα  συγκροτεί   μια   πραγματικότητα καχεκτική,  σχεδόν δυστοπική  για  την  ύπαρξη  και  τη  λειτουργία  των συνδικάτων.   

Η επιλογή αυτή δυστυχώς αποτυπώνει και μια θεώρηση ουσιαστικής  απόστασης  από   τις   διασφαλίσεις  ενός  κράτους  δικαίου καθώς  στο  οποίο  το  δικαίωμα  στην  απεργία  και  στη  συνδικαλιστική δράση  θεωρείται δικαίωμα θεμελιακό για τη δημοκρατική  λειτουργία μιας κοινωνίας.

Ενωμένες και ενωμένοι θα δώσουμε τη μάχη για την υπεράσπιση της συνδικαλιστικής δράσης και των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Γιατί το μόνο καταφύγιο μας είναι η δύναμη των πολλών, η συσπείρωση όλων μας  στις  αξίες  και  την αποστολή του συνδικάτου  για  ένα  καλύτερο δημόσιο σχολείο αλλά και για ανθρώπινες συνθήκες ζωής και εργασίας.

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΕΝΟΤΗΤΑ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΩΝ

ΘΕΜΕΛΙΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

H OENΓΕ για το νοσοκομείο της Σάμου

 


Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας

Αθήνα 23 Αυγούστου 2024Α.Π:14063

ΠΡΟΣ: ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ, κ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΑΔΩΝΙ

 ΤΗΝ ΑΝΑΠΛ. ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ, κ. ΑΓΑΠΗΔΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ, κ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ ΜΑΡΙΟ

 ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ Γ.Ν. ΣΑΜΟΥ

 ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ 2ης ΥΠΕ

 ΜΕΛΗ Γ.Σ ΟΕΝΓΕ 

 ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΕΝΩΣΕΩΝ

 ΦΟΡΕΙΣ

 ΜΜΕ

Η κατάρρευση της  μοναδικής  μόνιμης Παιδιάτρου του νοσοκομείου της Σάμου, λόγω των εξαντλητικών ωραρίων και των συνεχών ενεργών εφημεριών, η οποία υπέστη ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο για  το  οποίο   διακομίσθηκε   σε   νοσοκομείο  της  Αττικής, είναι   αδιάψευστος  μάρτυρας  των τραγικών ελλείψεων  σε   ιατρικονοσηλευτικό  προσωπικό  και  της   δραματικής  κατάστασης  που  επικρατεί   στο νοσοκομείο,   την   οποία   επανειλημμένως  έχουν   αναδείξει  και  καταγγείλει  η  Ένωση   Νοσοκομειακών Γιατρών Σάμου, ο Σύλλογος των Εργαζομένων του Νοσοκομείου, το Έργατικό Κέντρο Σάμου, σωματεία και μαζικοί φορείς του νησιού. 

Έπισημαίνουμε (όπως είχαμε επισημάνει και στην περίπτωση της συναδέλφου Αναισθησιολόγου στο Παπανικολάου Θεσσαλονίκης) πως η αιτιολογική συσχέτιση της  υπερεργασίας με την πρόκληση ισχαιμικών αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων είναι απόλυτα τεκμηριωμένη επιστημονικά.

«Μπαρκάρουν» για τη Λέσβο ο Εργατικός Αστέρας και η Πανεργατική

Αθλητική ομάδα της ΟΚΝΕ στη Μυτιλήνη

 Στο φεστιβάλ της ΚΝΕ στη Μυτιλήνη θα παρουσιαστεί το νέο μας βιβλίο «Από τον Εργατικό Αστέρα έως την Πανεργατική» το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου. 

Ευχαριστούμε για την πρόσκληση και μπαίνουμε δυνατά στο φθινόπωρο με εκδηλώσεις βιβλιοπαρουσίασης.

Είναι η τρίτη φορά που πηγαίνουμε στη Μυτιλήνη.

-η πρώτη ήταν τον Ιανουάριο του 1994 για τη βράβευση της Ικαριακής Ραδιοφωνίας από την Περιφέρεια Β. Αιγαίου, για το ρόλο που έπαιξε στην πολύνεκρη πυρκαγιά του 1993 στην Ικαρία.

-η δεύτερη ήταν τον Ιανουάριο του 2020 για την παρουσίαση του βιβλίου «Αιγαιοπελαγίτες Πρόσφυγες στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», με διοργανωτές τους Φίλους της Ιστορικής Μνήμης και της Πολιτιστικής Δημιουργίας (ΦΙΜΠΟΔ).

-τώρα είναι η τρίτη φορά στα πλαίσια διοργάνωσης του φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή.

Βεβαίως δεν είναι η πρώτη φορά που μας έχει απασχολήσει η αθλητική ιστορία του νησιού, αφού ο Άτλας, ο Παλλεσβιακός και οι Αιγαιοπελαγίτικοι αγώνες, ο αθλητισμός των Μικρασιατών προσφύγων, o Αιγέας Πλωμαρίου, έχουν τροφοδοτήσει αναρτήσεις και κεφάλαια στα βιβλία μας.

Κάποια στιγμή «θα κάτσει» να πάμε και για διακοπές, αφού οι ολιγοήμερες παραμονές μας,  μας έχουν πείσει ότι το νησί το αξίζει και με το παραπάνω.



Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024

ΓΣΕΕ: Νέο εργατικό ατύχημα με σοβαρό τραυματισμό στο λιμάνι του Πειραιά


...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

 Στο σοβαρό εργατικό ατύχημα που σημειώθηκε στο λιμάνι του Πειραιά, αναφέρεται η ΓΣΕΕ τονίζοντας ότι απαιτείται η λήψη μέτρων, που έχουν επισημανθεί εδώ και καιρό, αλλά δεν έχουν εφαρμοσθεί.

Συγκεκριμένα στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως: «Για πολλοστή φορά η ΓΣΕΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα εργατικά ατυχήματα στη χώρα μας. Ένας ακόμη συνάδελφος, αυτή τη φορά στο λιμάνι του Πειραιά, τραυματίστηκε σοβαρά εν ώρα εργασίας και κινδυνεύει να χάσει το πόδι του, ενώ δεν έχει γίνει γνωστή ακόμα η συνολική κατάσταση της υγείας του. Είναι πλέον εμφανές ότι η έλλειψη μέτρων ασφαλείας έχει τραγικά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους.

Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο η ΟΜΥΛΕ, όσο και πρωτοβάθμιες οργανώσεις μέλη της, είχαν προειδοποιήσει τη Διοίκηση της εργοδότριας εταιρείας ζητώντας εγκαίρως τη λήψη κατάλληλων μέτρων πρόληψης. Σε μια περίοδο που η εύρεση εργασίας είναι δύσκολη υπόθεση και ο εργαζόμενος εντατικοποιεί τη δουλειά του, πολλές φορές χωρίς τις κατάλληλες προϋποθέσεις, οι πολλοί και ουσιαστικοί έλεγχοι στους χώρους δουλειάς, με σκοπό την πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων, επιβάλλονται όσο ποτέ άλλοτε.

Η Συνομοσπονδία ζητά την άμεση παρέμβαση των αρμοδίων αρχών και φυσικά την απόδοση ευθυνών όπου αυτές αναλογούν. Είναι απαίτησή μας, τόσο το Υπουργείο Εργασίας, όσο και το ΣΕΠΕ, να κατανοήσουν επιτέλους ότι κανείς δεν πρέπει να παίζει με τις ζωές όσων παλεύουν για το μεροκάματα».

H ΟΜΥΛΕ

Από την πλευρά της η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας τονίζει: «Ένα νέο ατύχημα στο χώρο του Λιμανιού του Πειραιά, με σοβαρό τραυματισμό ενός συναδέλφου μας, έγινε σήμερα το πρωί.

Ο συνάδελφός μας βρίσκεται στο Νοσοκομείο με σοβαρό τραύμα στο πόδι, χωρίς ακόμα να έχει γίνει γνωστή η τελική κατάληξη.

Εδώ και καιρό, αλλά και πρόσφατα, σε επιστολές των Σωματείων των εργαζομένων του ΟΛΠ, είχαμε επισημάνει στη Διοίκηση την ανάγκη για πιστή εφαρμογή των κανόνων Υγείας και Ασφάλειας.

Απαιτήσαμε την παροχή στους εργαζόμενους των μέσων ατομικής προστασίας που από τη φύση της εργασίας μας, αλλά και από την Εργατική Νομοθεσία, κρίνονται απαραίτητα.

Επίσης σταθερά ζητάμε την πλήρη κάλυψη των αναγκαίων θέσεων εργασίας, ώστε η καταπόνηση των εργαζομένων να μην προκαλεί τέτοιου είδους ατυχήματα.

Πιστεύουμε ότι οι επισημάνσεις μας αυτές, έπρεπε να είχαν γίνει σεβαστές από τους Διοικούντες την Εταιρεία και να έχουν παρθεί εγκαίρως τα μέτρα που προτείναμε, ώστε να αποφεύγονται τέτοιου είδους γεγονότα που σημαδεύουν τη ζωή των συναδέλφων μας.

Θεωρούμε τη Διοίκηση καθ’ όλα υπεύθυνη για το σημερινό συμβάν, όπου ο συνάδελφός μας κινδυνεύει να χάσει το πόδι του, καθώς ούτε και μετά την τελευταία επιστολή μας δεν έγινε κάτι, όσον αφορά τα ζητήματα που σας θέσαμε.

Είναι ξεκάθαρο ότι η απραξία της Εταιρείας και των στελεχών της για την πρόληψη, με την εφαρμογή όσων σας έχουμε προτείνει, οδήγησε και στο συγκεκριμένο ατύχημα.

Εμείς είμαστε σε κάθε περίπτωση αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να διεκδικούμε άμεσα μέτρα και δηλώνουμε ότι θα τα διεκδικήσουμε με κάθε μέσο».

Κινητοποιήσεις για την Υγεία σε Σάμο και Ικαρία την Τετάρτη 28 Αυγούστου


Kάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Νομού Σάμου για κινητοποιήσεις  σε Σάμο και Ικαρία για το θέμα της Υγείας.


ΌΛΟΙ και ΟΛΕΣ στις ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ για την Υγεία την ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ  

ΣΑΜΟΣ: 7:30 μ.μ., πλατεία Πυθαγόρα, Βαθύ

ΙΚΑΡΙΑ: 9:00 μ.μ. πλατεία Ευδήλου

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Η ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΚΑΙ Η ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ!

Στελέχωση τώρα του νοσοκομείου και όλων των μονάδων υγείας

Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους

Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας!

Απαιτούμε λύσεις τώρα!

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Η κατάσταση όπως τη ζούμε καθημερινά όσοι χρειαστούμε κάποια παροχή υγείας στο νομό μας είναι τραγική. Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σάμου όπως και το Εργατικό Κέντρο διαρκώς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Δεν πάει πολύ καιρός από τις μεγάλες κινητοποιήσεις που κάναμε συντονισμένα σχεδόν 200 φορείς του Αιγαίου στα νησιά και στο υπουργείο, και μας έλεγαν ότι κινδυνολογούμε. Σήμερα μας λένε το ίδιο. Αλλά το έγκλημα που διαπράττουν καθημερινά είναι εδώ!

Οι τραγικές ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό, διοικητικό και προσωπικό καθαριότητας, τόσο στα δύο νοσοκομεία όσο και σε όλες τις άλλες δομές είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής που ακολουθούν στην υγεία εδώ και χρόνια τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και όλες οι προηγούμενες από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ. Στη Σάμο η χρόνια υπολειτουργία της Παιδιατρικής που επηρεάζει τη βιωσιμότητα και της Μαιευτικής, της ΜΕΘ με κίνδυνο το κλείσιμό της, το τμήμα επειγόντων που λειτουργεί με αγροτικούς ιατρούς, η ανυπαρξία βασικών ειδικοτήτων όπως Οφθαλμίατρος, ΩΡΛ, Ενδοκρινολόγος, Γαστρεντερολόγος, Ογκολόγος, Ψυχίατρος, Παιδοψυχίατρος και η έλλειψη άλλων ειδικοτήτων, κάνουν πολλά τμήματα να μην λειτουργούν επαρκώς όπως πχ το ακτινολογικό, με τα ραντεβού πχ για μαστογραφία να είναι και 1 χρόνο μετά. Στην Ικαρία η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη.

Δεν πάει άλλο! Καμιά ανοχή σε αυτή την κατάσταση! Δεν μπορούμε να μπαίνουν σε κίνδυνο άλλες ανθρώπινες ζωές. Δεν μπορούμε να ξενιτευόμαστε και να χαλάμε μια περιουσία, που οι περισσότεροι δεν έχουμε καν, για να βρούμε γιατρό. Φτάνει πια! Φταίνε όλοι όσοι κυβέρνησαν αυτόν τον τόπο γιατί η πολιτική τους στηρίζεται στο κέρδος και την ανθρώπινη ζωή την θεωρούν κόστος. Για αυτό μας αφήνουν χωρίς γιατρούς, χωρίς δημόσιες και δωρεάν παροχές υγείας! Δεν είναι ανίκανοι. Είναι συνειδητοί στην πολιτική τους και εγκληματούν εις βάρος του λαού. Το ίδιο κάνουν και οι εκάστοτε διοικήσεις αφού ακολουθούν κατά γράμμα τις κυβερνητικές πολιτικές.

Στεκόμαστε στο πλευρό των μαχόμενων υγειονομικών, ανταποκρινόμαστε ακόμη μια φορά στη μάχη που δίνει ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σάμου και καλούμε όλους τους φορείς τους συλλόγους, το λαό του νησιού μας σε κινητοποίηση την Τετάρτη 28 Αυγούστου στις 7:30 μ.μ. στη Σάμο, στο Βαθύ, πλατεία Πυθαγόρα και στις 9:00 μ.μ. στην πλατεία Ευδήλου στην Ικαρία.

Δε συμβιβαζόμαστε! Όλοι στον αγώνα για την υγεία του λαού μας!

Υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν για όλους, με πλήρη στελέχωση όλων των δημόσιων δομών και του ΕΚΑΒ σε προσωπικό και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, με γενναία κρατική χρηματοδότηση.

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Υπαρκτός ο κίνδυνος για Βιομηχανικό Ατύχημα Μεγάλης Έκτασης στο Θριάσιο

 


«Η πρόσφατη πυρκαγιά σε εργοστάσιο χημικών στον Ασπρόπυργο επιβεβαίωσε, για άλλη μια φορά, ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος για Βιομηχανικό Ατύχημα Μεγάλης Έκτασης και ανέδειξε την επιτακτική ανάγκη για ουσιαστικά μέτρα προστασίας εργαζομένων και κατοίκων και για ενίσχυση του νοσοκομείου ΘΡΙΑΣΙΟ και των Κέντρων Υγείας της περιοχής», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο.

Παράλληλα τονίζει πως:

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024

OΛMΕ: Ιερό και κατοχυρωμένο το δικαίωμα της απεργίας

 


Ο.Λ.Μ.Ε.                                                                    

Ερμού & Κορνάρου 2

ΤΗΛ: 210 32 30 073 – 32 21 255

www.olme.gr

e-mail: olme@otenet.gr                                          Αθήνα, 21/08/2024

                  Α.Π.: 34   


ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΙΕΡΟ ΚΑΙ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΟ  ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ.

Και αυτό το δικαίωμα θα το υπερασπιστούμε με ενότητα και αποφασιστικότητα όλες και όλοι μας


Το Υπουργείο Παιδείας, μετά την παραπομπή των τριών συναδέλφων/ισσών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη Ροδόπη, κλιμακώνει την επίθεση παραπέμποντας συναδέλφισσες και συναδέλφους από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή του Κιλκίς.

Η επιλογή αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά ενεργειών και πολιτικών που έχουν ως κυρίαρχο πρόσημο τον αυταρχισμό και τον εκφοβισμό. Αποτελεί μια στοχευμένη προσπάθεια συντριβής κάθε συνδικαλιστικής δράσης και υπονομεύει με τρόπο ανέκκλητο δικαιώματα και ελευθερίες που έχουν κατοχυρωθεί συνταγματικά αλλά και μέσα από  αγώνες δεκαετιών.

Καταδικάζουμε αυτή την επιλογή η οποία και αποτελεί εμφανή απόπειρα κλιμάκωσης της επίθεσης στον αγωνιζόμενο κόσμο της εκπαίδευσης αλλά και μια πρωτοφανή διοικητική πρακτική. Με τρόπο συστηματικό μα και συστημικό πια, επιλέγεται η αποδόμηση της ανάγκης για τη διασφάλιση μιας ατμόσφαιρας σύνθεσης και ευρύτερων συναινέσεων που τόσο έχει ανάγκη ο χώρος της παιδείας και της παιδαγωγικής λειτουργίας.

Η πολιτική αυτή του αυστηρού διοικητισμού και της ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης έχει εξαιρετικά αρνητικό πρόσημο, τόσο σε επίπεδο ουσίας όσο και σε αυτό του συμβολισμού. Στρέφεται ενάντια σε συναδέλφισσες και συναδέλφους που συμμετέχουν στις συλλογικές αποφάσεις της Ομοσπονδίας και στην απεργία-αποχή η οποία και είναι σε πλήρη ισχύ αλλά και εδράζεται σε στέρεα νομική βάση.  Οι συναδέλφισσες και οι συνάδελφοι με τη στάση τους αυτή αγωνίζονται μαζί με τον κλάδο ενάντια στην κατηγοριοποίηση των σχολείων και των εκπαιδευτικών μέσω της λεγόμενης ατομικής αξιολόγησης. 

Οι πολιτικές αυτές πρακτικές με εμφατικό το αποτύπωμα αυταρχισμού και επιβολής αποτελούν επιβεβαίωση ότι ο αγώνας μας για να υπερασπιστούμε τον ρόλο του/της εκπαιδευτικού και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών/τριών μας, έχει διαμορφώσει ισχυρό ανάχωμα στις πολιτικές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Ο διοικητικός αυτός αυταρχισμός μας μεταφέρει σε άλλες εποχές και έρχεται να προστεθεί στη επιλογή της ηγεσίας του Υπουργείου να μην συμμορφωθεί με την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών σχετικά με τη μονιμοποίηση των νεοδιόριστων συναδελφισσών και συναδέλφων. Η επιλογή αυτή αποτυπώνει και την ουσιαστική απόσταση του Υ.ΠΑΙ.ΘΑ από θεμελιώδεις παραδοχές που συγκροτούν το Κράτος Δικαίου.

Η πρωτόγνωρη στα μεταπολιτευτικά δεδομένα παραπομπή ανθρώπων της εκπαίδευσης για συμμετοχή σε συνδικαλιστική δράση μέσα από τη συμμετοχή τους στην απεργία αποχή από την διαδικασία της αξιολόγησης διαμορφώνουν ένα εξαιρετικά σοβαρό προηγούμενο. 

Ανοίγουν δηλαδή το δρόμο σε μια βαθιά αντιδραστική και αντιδημοκρατική πολιτική που θα αποτελέσει και το όχημα για τον αποχαρακτηρισμό της εκπαίδευσης ως δημόσιου αγαθού και τον σταδιακό μετασχηματισμό της σε μια κατασκευή που μικρή σχέση πια θα έχει με την παιδαγωγική και διδακτική λειτουργία.

    • Απαιτούμε την άμεση απόσυρση της παραπομπής.

    • Δηλώνουμε την απόλυτη στήριξη στις συναδέλφισσες και στους συναδέλφους. 

Στηρίζοντας την παράσταση διαμαρτυρίας στην οποία θα συμμετέχει και κλιμάκιο του ΔΣ της ΟΛΜΕ,  δηλώνουμε με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ότι οι διωκόμενοι/ες συνάδελφοι/ισσες δεν είναι μόνοι/ες. Θα τους/τις στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις! Απέναντι σε πρακτικές ενός διοικητικού αυταρχισμού θα αντιμετωπίσουν την ενιαία, μαζική, αγωνιστική στήριξη των συναδέλφων/ισσών μας. 

  Η δική μας δύναμη και τα δικά μας όπλα είναι ο ανυποχώρητος αγώνας, η αλληλεγγύη και η συσπείρωση γύρω από τα σωματεία. Ενωμένες και ενωμένοι είμαστε δυνατοί. Για το δικαίωμα στην απεργία έχουν δοθεί αιματηροί αγώνες από τον 19ο αιώνα και δεν είναι δυνατό να το εκχωρήσουμε υποχωρώντας στην τρομοκρατία και τις απειλές οποιασδήποτε κυβέρνησης. Κάθε προσπάθεια αμφισβήτησης του δικαιώματος συμμετοχής στις συλλογικές αποφάσεις, κάθε απόπειρα υπονόμευσης του απεργιακού δικαιώματος των εκπαιδευτικών θα συναντήσει την αντίδραση μας.

Στηρίζουμε την Παράσταση Διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δ.Ε. Κιλκίς την Πέμπτη 22/8

Στηρίζουμε τους/τις συναδέλφους/ισσες  μας με όλες μας τις δυνάμεις!

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΗ ΜΑΧΗ

ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ!!!


Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024

Eπετειακό βίντεο για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Νίκης Βόλου

 


Με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Νίκης Βόλου από Μικρασιάτες πρόσφυγες, δόθηκε στη δημοσιότητα το ακόλουθο βίντεο.


Δήμος Σερίφου: Εκδηλώσεις για την 108η επέτειο της απεργίας του 1916 που καθιέρωσε το οκτάωρο

 


...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

Με ανακοίνωσή του ο Δήμος Σερίφου, κάνει γνωστό ότι την Τρίτη 20 Αυγούστου 2024 στις 8.30μμ θα πραγματοποιηθεί συναυλία αφιερωμένη στη μνήμη των μεταλλωρύχων του νησιού, με τραγούδια εμπνευσμένα από τη θεματική αυτή σε στίχους και μελωδία του Θοδωρή Γ. Λιβάνιου. Aφορμή η επέτειος της ιστορικής απεργίας του 1916 που καθιέρωσε το οκτάωρο.


Στα πλαίσια αυτά την Τετάρτη 21 Αυγούστου στις 7μμ θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις και εξιστόρηση των γεγονότων του 1916 και στις 8μμ θα παρουσιαστεί η διλογία της συγγραφέως Μαίρης Κόντζογλου με τίτλο «Από ήλιο σε ήλιο» στο προαύλιο χώρο του Μεταλλευτικού Μουσείου και ακολούθως θα προβληθεί σχετικό ντοκιμαντέρ για την ιστορία των μεταλλωρύχων και της ιστορικής απεργίας.

Σχετικά θέματα

Οδοιπορικό στους δρόμους των μεταλλωρύχων της Σερίφου του 1916 (φωτορεπορτάζ)

Η Σέριφος τίμησε τους πεσόντες του 1916 στη μάχη για το οκτάωρο

107 χρόνια από την απεργία της Σερίφου για την πρώτη εφαρμογή του οχτάωρου στην Ελλάδα

Σέριφος: Βάδισαν στους δρόμους των μεταλλωρύχων για τρίτη φορά – Εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης



Μάχη για την αποκατάσταση των ζημιών από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική δίνει το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ

 


...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

Μία «γνώριμη» γι' αυτούς μάχη έδωσαν οι τεχνικοί της ΔΕΗ μετά την πρόσφατη πυρκαγιά στη Βορειοανατολική Αττική, αφού σε αρκετές περιπτώσεις στο παρελθόν, άλλες φορές από πυρκαγιές, άλλες από πλημμύρες και άλλες φορές με χιόνια, καθώς και σε άλλες διαφορετικές περιπτώσεις, παρεμβαίνουν μέσα σε αντίξοες συνθήκες για να αποκαταστήσουν τις ζημιές στο δίκτυο, όσο πιο γρήγορα μπορούν.

Στο θέμα αναφέρθηκε με δημόσιο ευχαριστήριο η Ένωση Τεχνικών Ομίλου ΔΕΗ-ΚΗΕ.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι:

Παρέα με τις διαδικτυακές και έντυπες έρευνες

 


To καλοκαιράκι βαδίζει στο τέλος του και για άλλη μία χρονιά μας αφήνει πικρή γεύση τόσο για τις φωτιές όσο και για την ακρίβεια που δυσκολεύει τη ζωή μας. 

Παρ' όλα αυτά και το Σαββατοκύριακο που έρχεται εμείς θα μείνουμε συνεπείς στις επιλογές μας. 

Οπότε ο πρωινός σας καφές θα συνδυαστεί και πάλι , με την ανάγνωση των ερευνών που ετοιμάζουμε για εσάς. 

Ευχή μας είναι να τον απολαύσετε σε κάποια εξοχή, μελετώντας τις έρευνές μας από το κινητό σας.

Συντονιστείτε στο Blog μας

Υ.Γ. για άλλη μία φορά σας υπενθυμίζουμε τα δύο τελευταία μας βιβλία, τις «Εργατικές Ιστορίες» Β' μέρος και «Από τον Εργατικό Αστέρα έως την Πανεργατική». Το φθινόπωρο θα επανέλθουμε σε τροχιά εκδηλώσεων βιβλιοπαρουσίασης.

Κυριακή 18 Αυγούστου 2024

100 χρόνια Νίκη Βόλου (1924-2024) - Το καμάρι των Μικρασιατών προσφύγων

 


...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

Γενέθλια 100 χρόνων για τη Νίκη Βόλου, την ομάδα που ιδρύθηκε στις 19 Αυγούστου 1924 με αρχικό όνομα «Γυμναστικός Σύλλογος Προσφύγων Βόλου» ή για συντομία «Προσφυγική», και σκοπός της ήταν, όπως ανέφερε το καταστατικό της «Η διάδοσης και επέκτασις της γυμναστικής εις πάσας τας κοινωνίας τάξεις των προσφύγων». Όπως και σε άλλα σημεία της χώρας, οι Μικρασιάτες πρόσφυγες με πλούσια αθλητική παράδοση και κουλτούρα, δεν μπορούσαν παρά να δημιουργήσουν και στη Νέα Ιωνία του Βόλου ένα αθλητικό σωματείο που διέγραψε και διαγράφει σημαντική τροχιά στα αθλητικά πράγματα της χώρας.




Καταλυτικό ρόλο έπαιξε ο Παντελής Μαγουλάς (το όνομά του δόθηκε στην ιστορική έδρα της ομάδας) που πριν τον ξεριζωμό ήταν ποδοσφαιριστής του «Απόλλωνα Σμύρνης», και έγινε ιδρυτής και πρόεδρος της ομάδας.

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024

Νέα Μάκρη: Η ίδρυση της περιοχής που έπληξε η πυρκαγιά στη ΒΑ Αττική από Μικρασιάτες πρόσφυγες πριν από 100 χρόνια

 


...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

Περιοχή που δοκιμάστηκε από την πρόσφατη πυρκαγιά, αλλά και από άλλες στο παρελθόν, η Νέα Μάκρη, ιδρύθηκε από ανθρώπους που γλίτωσαν από μία άλλη «φωτιά», αυτή του πολέμου στα χρόνια της Μικρασιατικής καταστροφής. Ας θυμηθούμε βασικά σημεία της ιστορίας της περιοχής.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι πρόσφυγες βρήκαν τότε στην περιοχή μερικές οικογένειες Σαρακατσάνων κτηνοτρόφων με τους οποίους απέκτησαν αμέσως άριστες σχέσεις ενώ οι σχέσεις με τους κατοίκους του γειτονικού οικισμού του Μαραθώνα ήταν για πολλές δεκαετίες πολύ εχθρικές, όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας στα πρώτα χρόνια της εγκατάστασης των προσφύγων, όπου μέρος των γηγενών δεν τους δέχτηκε με θετικό τρόπο.

Μετά τα πρώτα βήματα έρχεται σε όλες αυτές τις περιοχές που έγιναν οι νέες πατρίδες των ξεριζωμένων και η θεσμική τους συγκρότηση, έτσι η Νέα Μάκρη ιδρύθηκε το 1924, από τον Αντώνιο Τζιζή.

Όπως αναφέρει ο Δήμος Μαραθώνος: «Η Νέα Μάκρη δεσπόζει πανέμορφη στην Βορειοανατολική πλευρά της Αττικής. Ιδρύθηκε το 1924, όταν έφθασαν οι πρώτοι κάτοικοί της, πρόσφυγες από τα παράλια της Λυκίας της Μικράς Ασίας από τις ιωνικές κωμοπόλεις Μάκρη και Λιβίσι.

Παρουσιάζει ένα εξαιρετικό τοπίο, ξεχωριστό, αφού η φύση την προίκισε απλόχερα με το πράσινο του δάσους και το γαλάζιο της θάλασσας. Συνορεύει βόρεια με τον Μαραθώνα, νότια με τη Ραφήνα, δυτικά με τον ορεινό όγκο του Πεντελικού ενώ βρέχεται ανατολικά από το Νότιο Ευβοϊκό σε μήκος ακτών 10 χλμ. περίπου».

Ως προς το ιστορικό σκέλος ο Δήμος καταγράφει ότι: «Η Νέα Μάκρη υπήρξε το λιμάνι υποδοχής ενός μικρού μέρους του μεγάλου προσφυγικού κύματος που συντάραξε τη νεότερη ελληνική ιστορία κατά τα έτη 1922 – 23. Εντελώς τυχαία επελέγη ο συγκεκριμένος χώρος.

Την εποχή εκείνη η περιοχή αυτή ήταν ένας τόπος ελώδης, ακατοίκητος, χωρίς ενδείξεις ότι θα μπορούσε να φιλοξενήσει ανθρώπους, ζωή και δράση. Το τέλος Αυγούστου του 1922 βρίσκει τις μεγάλες ελληνικές πόλεις της Ιωνίας ζωσμένες στις φλόγες. Το τέλος είναι προδιαγεγραμμένο. Οι ελληνικές σημαίες υποστέλλονται και το κουράγιο του Ελληνισμού δοκιμάζεται. Τον τραγικό Ιούλιο του ʼ23 υπογράφεται η συνθήκη της Λωζάνης που ρυθμίζει θέματα διεθνούς αλλά και ελληνοτουρκικού ενδιαφέροντος, όπως τα σύνορα των δύο κρατών Ελλάδας και Τουρκίας, τις μειονότητες, αλλά και την ανταλλαγή των πληθυσμών.

Και είναι αυτή η ανταλλαγή που υποχρέωσε περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο Έλληνες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, το βιός τους, τη γη όπου ζούσαν αυτοί, οι γονείς τους και οι γονείς των γονιών τους περισσότερα από 2.500 χρόνια και ξεριζωμένοι να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς.

Μια μεγάλη συντροφιά ανθρώπων – μέλη 90 τόσων οικογενειών από τις ιωνικές κωμοπόλεις Μάκρη και Λιβίσι – απαγκιάζουν ένα μουντό και κρύο πρωινό του Νοέμβρη του 1923 εδώ, στα βράχια της Ξυλοκέριζας στην Αττική, δαρμένοι από τον πόνο και την αναποδιά της ζωής, οπλισμένοι όμως με ελπίδα και ατσάλινο θάρρος για ένα καλύτερο αύριο. Δεν τους επέτρεψαν να φέρουν τίποτε μαζί τους. Μόνο λίγα ρούχα και θέληση για ζωή.

Στη γη αυτή που σήμερα πατάμε, ζούμε και απολαμβάνουμε δεν βρισκόταν παρά ένας δασωμένος και άγονος αγριότοπος με σχίνα, πουρνάρια και πεύκα και δίπλα ένας βαλτότοπος με βούρλα, βδέλλες, νερόφιδα και κουνούπια. Μόνοι κάτοικοι, 10 οικογένειες βοσκών με τα κονάκια τους στο Γεροτσακούλι (τη σημερινή Αγία Μαρίνα) και άλλες τόσες στη Ραπεντώσα (τη σημερινή Ανατολή).

Οι ξεριζωμένοι πρόσφυγες εγκαθίστανται προσωρινά και μέχρι να ετοιμαστούν τα πλινθόκτιστα σπίτια του συνοικισμού, σε μερικά ετοιμόρροπα κελιά του μοναστηριού της Αγίας Παρασκευής στο Μετόχι, άλλοι στη Χάνα, το παλιό Λιοτρίβι, άλλοι σε μιαν αποθήκη στην Ανατολή και οι υπόλοιπες οικογένειες σε στρατιωτικές σκηνές γύρω από το ναό του Αγίου Κωνσταντίνου.

Το χτίσιμο των σπιτιών άρχισε την άνοιξη του 1924 και συνεχίστηκε μέχρι το 1927. Τα σπίτια διανεμήθηκαν με κλήρο. Μόλις ολοκληρωνόταν ένα, οι κληρούχοι μετακόμιζαν σε αυτό. Το νερό το κατέβασαν από το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής και η πρώτη βρύση φτιάχτηκε κάτω από το μεγάλο πεύκο της κεντρικής πλατείας.

Η ζωή άρχισε να κυλάει. Το ξεχέρσωμα του δάσους ήταν εξαντλητικό για τους νοικοκυραίους επαγγελματίες και εμπόρους πρόσφυγες, που ίσως οι περισσότεροι, για πρώτη φορά έπιαναν τσάπα στα χέρια τους. Και η ελονοσία θέριζε γέρους και παιδιά χωρίς γιατρό, χωρίς περίθαλψη μέχρι το 1934, οπότε έγιναν τα αποξηραντικά έργα στην περιοχή από το ίδρυμα Ροκφέλερ. Όμως το μικρασιατικό πείσμα και φιλότιμο νικούν. Οι νεοφερμένοι ανοίγουν πηγάδια, αρχίζουν καλλιέργειες, πωλούν τα κηπευτικά τους φθάνοντας μέχρι τα Μεσόγεια και την Κηφισιά. Και προοδεύουν».

Σε συνέντεξη που μας είχε παραχωρήσει η Πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Μακρηνών-Λιβισιανών Ν. Μάκρης ΑττικήςΔέσποινα Μ. Δαμιανού, τόνιζε μεταξύ άλλων: «Οι πρόσφυγες από τη Μάκρη και το Λιβίσι ενώ στην συντριπτική τους πλειονότητα ήταν τεχνίτες (υποδηματοποιοί, καλαϊτζήδες, ξυλουργοί, χτίστες), στη Ν Μάκρη αναγκάστηκαν να ασχοληθούν με τη γη κι έγιναν οι περισσότεροι γεωργοί. Με την πάροδο του χρόνου διαμορφώθηκε η τοπική οικονομία και οι πρόσφυγες ασχολήθηκαν με την ανοικοδόμηση κατοικιών και το εμπόριο. Από τη δεκαετία ’50 η Ν Μάκρη αναδεικνύεται ως τόπος παραθερισμού».

Έρευνα: Νάσος Μπράτσος

Σχετικά θέματα

Η εγκατάσταση των Μικρασιατών προσφύγων στη Νέα Μάκρη

Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μακρηνών – Λιβισιανών Ν. Μάκρης στο ertnews.gr

Νέα Μάκρη: Το παλιό εργοστάσιο πορσελάνης και μελλοντικός πολυχώρος πολιτισμού (φωτορεπορτάζ)

Έκθεση Μικρασιατικής δαντέλας και κεντήματος στη Νέα Μάκρη

Εθνικός Λυκίας – Νέας Μάκρης: Με Μικρασιάτικη ρίζα από το Μεσοπόλεμο έως σήμερα στα γήπεδα της Αττικής

Νέα Μάκρη: 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή

Εικαστικός διαγωνισμός σχολείων για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή

Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024

Το Μπλόκο της Κοκκινιάς στις 17 Αυγούστου 1944


 του Νάσου Μπράτσου


Ήταν κοντά 3 τα ξημερώματα της Πέμπτης 17 Αυγούστου 1944, όταν οι Γερμανοί με τους Έλληνες συνεργάτες τους – κουκουλοφόρους, ξεκίνησαν μια επιχείρηση που οδήγησε σε λουτρό αίματος με ομαδικές εκτελέσεις, εμπρησμούς και λεηλασίες σπιτιών.


Στις εποχές μας ήρθε να προστεθεί ένα στοιχείο που κάνει τραγικά επίκαιρο να θυμάται κανείς τις θηριωδίες των ναζί στη συγκεκριμένη περιοχή, καθώς εκεί που πάτησαν οι μπότες του Γ΄ Ράιχ, ακολούθησαν μερικές δεκαετίες μετά, τα στιλέτα του χρυσαυγίτη Ρουπακιά, που στην περιοχή της Νίκαιας ξεδίπλωσε τη δράση του, με τραγικό αποτέλεσμα τη δολοφονία του Π. Φύσσα στη γειτονική περιοχή του Κερατσινίου.


Παρουσιάζουμε συνέντευξη με μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) παραρτήματος Νίκαιας, που είχαν ζήσει τα συγκεκριμένα γεγονότα.

Οι αντιστασιακοί είναι οι: Δημήτρης Μαυράκης, Μαρίτσα Παπαδημητρίου – Κοκκινάρη, Δέσποινα Κρομμυδάκη.

Το Μπλόκο της Κοκκινιάς στις 17 Αυγούστου 1944Οι συνεντεύξεις τους προέρχονται από το εξαντλημένο πια βιβλίο «Εργατικές Ιστορίες – συνεντεύξεις με πρωταγωνιστές του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα από το 1920 έως το 1967». Εκδόσεις BUX 1998, ISBN 960-7939-00-X, συγγραφέας Νάσος Μπράτσος.


Το Μπλόκο της Κοκκινιάς στις 17 Αυγούστου 1944Δ.Κ.: «Τότε η Κοκκινιά απαρτίζονταν, όπως και σήμερα, από προσφυγιά που είχε καυτά ζωτικά προβλήματα. Ο λαός που είχε έρθει από τη Μικρά Ασία, από τον Πόντο και από άλλες περιοχές, ήταν ρακένδυτος, χωρίς στέγη, χωρίς το νοικοκυριό του. Τα είχαν αφήσει εκεί πέρα, που τους είχαν κυνηγήσει οι Τούρκοι και τους ξεκληρίσανε. 

Φοβούμενοι μήπως χάσουν και τη ζωή τους, προτιμήσανε να εγκαταλείψουν τα υπάρχοντά τους και να έρθουν στην Ελλάδα και να ξαναρχίσουν πάλι από την αρχή. Ο κόσμος αυτός είχε συσπειρωθεί γύρω από τα εργατικά σωματεία και αγωνιζόταν για να μπορέσει να επιβιώσει εδώ. Τα προβλήματά τους ήταν η εργασία, η στέγη, φως, νερό κλπ και συσπειρώθηκαν γύρω από το εργατικό ΕΑΜ.



Τότε όλοι οι ξένοι (Γερμανοί, Ιταλοί, Άγγλοι) είχανε τα βλέμματά τους στραμμένα στην Ελλάδα και όταν συστάθηκαν ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ με αιμοδότη το ΚΚΕ, στα διάφορα καλέσματα που έκανε το εργατικό ΕΑΜ, ο λαός της Κοκκινιάς και ιδιαίτερα η προσφυγιά, ήταν πρώτη και ενωμένη.

Οι φασίστες ονομάζανε την Κοκκινιά “Μικρή Μόσχα” και είχαν βάλει στόχο να μας ξεκληρίσουνε. Καλούσαν να παρουσιαστούμε με ψηλά τα χέρια στην πλατεία του Αγίου Νικολάου και από εκεί άλλους θα τους κρατούσανε, άλλους θα τους πηγαίνανε στη Γερμανία, άλλους στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου για εκτέλεση, κλπ».



Δ.Μ.: «Οι Γερμανοί μαζί με τους ταγματασφαλίτες, άρχισαν από το Μάρτη μέχρι τον Αύγουστο που έγινε το μπλόκο, να μπαίνουν κρυφά με πολιτικά στην περιοχή. Γίνονταν όμως αντιληπτοί, τους κυνηγούσανε και έφευγαν.

Υπήρχαν πληροφορίες πριν το μπλόκο για κάποιες κινήσεις των Γερμανών και πάντα ο ΕΛΑΣ έπαιρνε τα μέτρα του. Και περιφρούρηση το βράδυ έβγαινε και φρουραρχείο είχε. Συλλαμβάναμε διάφορους γερμανοτσολιάδες με πολιτικά, τους παίρναμε τα ρούχα και φεύγανε γυμνοί.


Οι μάχες στην περιοχή της Νίκαιας, άρχισαν στις 7 του Μάρτη. Δόθηκε σκληρή μάχη από τον ΕΛΑΣ και έτσι δεν κατάφεραν να μπουν στην Κοκκινιά. Ξαναδοκίμασαν πάλι, αλλά δεν κατάφεραν τίποτα. Τότε ετοίμασαν άλλο σχέδιο και στις 15 Αυγούστου, δεν επιχείρησαν να μπουν κατευθείαν στην Κοκκινιά, αλλά να μπαίνουν σιγά – σιγά, από την Αγιά Σοφιά, τα Μανιάτικα, να κυκλώνουν δηλαδή την Κοκκινιά.



Γίνονταν μάχες με τον ΕΛΑΣ αλλά 17 Αυγούστου μπήκαν μέσα και κύκλωσαν την Κοκκινιά από βραδύς. Με τις ντουντούκες που είχαν καλούσαν όλους τους άνδρες, από 15 χρονών έως 60, να παρουσιαστούν όλοι στην πλατεία της Οσίας Ξένης. Tα συνθήματα τα φωνάζανε οι προδότες που ήξεραν ελληνικά».


Δ.Κ.: «Οι προδότες της εποχής εκείνης που ματοκύλισαν την Κοκκινιά, δείχνοντας στους Γερμανούς τους προοδευτικούς ανθρώπους, ήταν οι παρακάτω: ο Μπατράνης, ο Βακαλόπουλος, ο Σγούρος, ο Πλυντζανόπουλος, κλπ. Οι χαφιέδες αυτοί είχαν παράδοση συνεργασίας και με τη δικτατορία του Μεταξά».


Δ.Μ.: «Όταν γέμισε η πλατεία της Οσίας Ξένης, από τους συγκεντρωμένους, τους γονάτισαν όλους. Βάλανε τότε τις κουκούλες οι χαφιέδες και περνάγανε δίπλα από τον κόσμο και έδειχναν. Όποιον έδειχναν τον έπαιρναν για εκτέλεση στη μάντρα. Όπου υπήρχε παράνομος που κρυβόταν, οι Γερμανοί έβαζαν φωτιά στη συνοικία. Το μεγαλύτερο ολοκαύτωμα έγινε στην περιοχή Αρμένικα. Τα σπίτια τα λαμπάδιασαν και εκτέλεσαν πολλούς στη μάντρα που σήμερα είναι το γήπεδο.

Τη μέρα του μπλόκου έγινε μάχη με την Κουμπάτη τη Διαμάντω. Σκοτωθήκανε πολλοί κι έμεινε μόνη της. Την φέρανε σέρνοντας από τα μαλλιά στη μάντρα για την εκτέλεση.


Όσοι δεν εκτελέστηκαν τους πήγαν στο Χαϊδάρι κι από εκεί στη Γερμανία. Οι Γερμανοί εκτέλεσαν κι ένα προδότη, τον Μπαστράνη, μέχρι κι αυτοί τον σιχάθηκαν. Έψαξαν τα σπίτια κι όποιον έβρισκαν κρυμμένο, τον εκτελούσαν επιτόπου στο δρόμο. Γι αυτούς τους εκτελεσμένους, κάνουμε κάθε χρόνο στις 17 Αυγούστου μια ειδική εκδήλωση, που τη λέμε «τα Στεφανώματα». Δηλαδή στον τόπο των εκτελέσεων, καταθέτουμε στεφάνι και λέμε και δύο λόγια. Υπήρχε και κόσμος που κατάφερε να φύγει από την περιοχή και βγήκε στην παρανομία».


Δ.Κ.: «Οι εκτελεσμένοι ήταν γύρω στα 200 άτομα, αλλά δεν είναι οι μόνοι νεκροί της περιοχής, αφού τόσο στον αγώνα εναντίον των Ιταλών, όσο και ενάντια στους Γερμανούς, αλλά και αργότερα στους Άγγλους, είχαμε νεκρούς. Την ημέρα του μπλόκου, που θα μείνει στη μνήμη όλων μας, είναι το αιματοκύλισμα, αλλά πιο πολύ εντύπωση μου έκανε το σπάσιμο της επάνω μάντρας των Αρμένικων. Είχανε στοιβάξει όλα τα άτομα το ένα πάνω στο άλλο και βγήκε το χωνί και είπε να έρθουν οι οικογένειες να πάρουν τους νεκρούς τους για να τους θάψουνε.


Όμως δεν υπήρχανε τότε τα κατάλληλα μέσα, εμένα προσωπικά μου έκανε εντύπωση του Μπογδάνου η περίπτωση, που ήρθε στη μάντρα στα Αρμένικα και πήρε το παιδί του σαν σφαγμένο πρόβατο, το έβαλε στον ώμο του και το κατέβασε σπίτι του, βάφοντας όλο τον δρόμο με αίμα.

Επειδή έζησα όλα αυτά τα γεγονότα, θα φωνάζω με όλη μου τη δύναμη που έχει απομείνει, ποτέ πια πόλεμος, ποτέ πια φασισμός, εδραίωση της ειρήνης σε όλες τις χώρες».


Δ.Μ.: «Παρά τα θύματα που είχε ο Κοκκινιώτικος λαός, συνέχισε τον αγώνα με διαμαρτυρίες, με συγκεντρώσεις και ξαναβρήκε το ηθικό του, μέσα σε ένα τέτοιο κακό.

Ο αντίκτυπος του μπλόκου ήταν να δυναμώσει το αντιστασιακό κίνημα. Τα χτυπήματα σε βάρος των κατακτητών τα συνεχίσαμε και φυσικά ξέραμε ποιοι προδότες τους είχαν βοηθήσει, έτσι ώστε κάναμε αυτό που έπρεπε, τα χτυπήματα πήραν το δρόμο που έπρεπε να πάρουν.


Για το σήμερα, για τις ομάδες των νοσταλγών του φασισμού που εμφανίζονται αμελητέες, έχω να πω ότι το μικρό γίνεται μεγάλο. Ξεκινάει κάτι με 5-6 άτομα, γίνονται 10-20 και ανεβαίνει. Το κακό πρέπει να το χτυπάς στη ρίζα του.

Βλέπω ότι ορισμένοι μεγαλοκαρχαρίες και κυβερνήσεις, υποστηρίζουν έμμεσα τους νεοναζί. Εάν θέλουνε μπορούσαν να τους είχαν εξαφανίσει μόλις είχαν εμφανιστεί, όμως τους άφησαν και μεγαλώνουν και τους βοηθάνε.

Μέχρι και στα γραφεία μας έστειλαν απειλητικές επιστολές και αγκυλωτούς σταυρούς. Εμείς αυτή την κατάσταση την πολεμήσαμε και θα συνεχίσουμε. Τον αγώνα που αρχίσαμε, θα τον συνεχίσουμε, δεν θα αφήσουμε να πάνε χαμένα τα όνειρα αυτών που έπεσαν».


Δ.Κ.: «Να επιμείνουμε στα τότε αιτήματα, που ήταν για ψωμί, για παιδεία, για ελευθερία, για ανεξαρτησία, για ειρήνη. Οράματα που ακόμα και σήμερα μένουν ανεκπλήρωτα και συνεχίζουμε όλοι εμείς τον αγώνα και θα τον συνεχίζουμε μέχρι να πεθάνουμε.


Μετά από τον αγώνα του Κοκκινιώτικου λαού και ειδικά των κομμουνιστών, θα το τονίσω αυτό, γι αυτά όλα τα ιδανικά που έκαναν τον αγώνα, τους στείλανε φυλακή και εξορίες. Αυτή ήταν η αμοιβή των αντιστασιακών και σήμερα παραμένει το πρόβλημα καυτό και ανεκπλήρωτο».


*στοιχεία της ομάδας γυναικείων σπουδών του Α.Π.Θ.

Από τα τρία εκατομμύρια οργανωμένων μελών της εθνικής αντίστασης, οι 1.740.000 ήταν γυναίκες, ενώ γυναίκες και κορίτσια ήταν τα περισσότερα μέλη της ΕΠΟΝ και του παιδικού της τμήματος. Οι γυναίκες της αντίστασης ίδρυσαν 679 λαϊκά ιατρεία, 169 λαϊκά νοσοκομεία και 1.253 λαϊκά φαρμακεία σε όλη τη χώρα.