Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022

Ρεματιά Χαλανδρίου: Ένας σημαντικός πνεύμονας πρασίνου (φωτορεπορτάζ)

...αναδημοσίευση από το ertnews.gr...

Ένας από τους μικρούς Παραδείσους που υπάρχουν στο λεκανοπέδιο Αττικής είναι η Ρεματιά Χαλανδρίου, με την αφετηρία της να βρίσκεται στις πλαγιές της Πεντέλης. Από εκεί τρία μικρότερα ρέματα ξεκινούν την υδάτινη διαδρομή τους για να ενωθούν τα όρια των Δήμων Βριλησσίων και Μελισσίων και από εκεί ξεκινάει σαν ενιαίο ρέμα Πεντέλης – Χαλανδρίου.

Η διαδρομή είναι ανοιχτή έως το σημείο που μπαίνει σε σκεπαστό αγωγό για να φτάσει η υδάτινη διαδρομή στην εκβολή της στον Ποδονίφτη και ακολούθως στον Κηφισό.

Δυστυχώς αυτό που κυριαρχεί, είναι η κατά καιρούς αρνητική ειδησεογραφία λόγω των πλημμυρικών φαινομένων στον Ποδονίφτη, αλλά και οδική κατάσταση που επικρατεί από το σκέπασμα του ρέματος και τη δημιουργία δρόμου πάνω από αυτό, με ανάποδες κλίσεις και πολλά τροχαία, αφού η οδοποιία ακολούθησε τη ροή του ρέματος.


Γυρνάμε όμως στο Χαλάνδρι όπου η ρεματιά προσφέρει στο κλίμα της περιοχής, με τη δροσιά της να είναι αισθητή σε όποιον βρεθεί κοντά στο ρέμα, αλλά και με σημαντική συμβολή στην πανίδα και τη χλωρίδα, λέξεις που η αντιπαροχή, οι πολυκατοικίες και τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, τείνουν να τις κατατάξουν στις «άγνωστες λέξεις» για τις νέες γενιές.

 ήπια άσκηση στο περιβάλλον της Ρεματιάς 

Πλούσια σε ορνιθοπανίδα η ρεματιά έχει γίνει σπίτι για Δεκαοχτούρες, Κοτσύφια, Σπίνους, Καρδερίνες και Παπαγάλους. Πρόκειται για περιοχή που αποτελεί ιδανική περίπτωση για περιπάτους και για το λόγο αυτό έχουν τοποθετηθεί σε ορισμένα σημεία κιόσκια από το Δήμο Χαλανδρίου, που σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκε να παρέμβει για να αποτρέψει καταπατήσεις και τσιμεντοστρώσεις που επιχειρήθηκαν.




χώρος περιπάτου στις όχθες της Ρεματιάς

  πράσινο στις όχθες της Ρεματιάς[

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κοίτη του ρέματος όπως συμβαίνει σε όλα τα ρέματα, δεν παραμένει ακριβώς η ίδια αλλά παρουσιάζει αλλαγές από διαβρώσεις λόγω της συνεχούς ροής ύδατος. Αρκετοί, που δεν είναι κάτοικοι της περιοχής, έχουν μάθει τη Ρεματιά λόγου του ανοιχτού θεάτρου και των πολιτιστικών εκδηλώσεων που γίνονται εκεί, συνήθως βραδυνές ώρες.



Ευκαιρία λοιπόν να γίνει και το επόμενο βήμα, αυτό της ημερήσιας επίσκεψης που θα αποζημιώσει τον επισκέπτη και θα δώσει κίνητρο για την προστασία του περιβάλλοντος και σε άλλες περιοχές, αφού η Ρεματιά αποτελεί απτό παράδειγμα του οφέλους που προκύπτει από την προστασία του.


Κείμενο & φωτο: Νάσος Μπράτσος

Δείτε το χάρτη της Ρεματιάς