Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021

Για τη φασιστική επίθεση στη Θεσσαλονίκη

 

ΔΥΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ


1)Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ     Κ Α Τ Α Γ Γ Ε Λ Ι Α

Αυτά που συμβαίνουν καθημερινά στη Θεσσαλονίκη δεν είναι «μεμονωμένα, τυχαία και ασύνδετα περιστατικά», ούτε «απλοί τραμπουκισμοί και αντεγκλήσεις μεταξύ αντιφρονούντων». Είναι μια οργανωμένη,συστηματική, μεθοδευμένη και στηριζόμενη από πλήρεις δομές και εξοπλισμό εγκληματική δράση σε βάρος των αντιφασιστών και της αριστεράς, που αποτελούσαν ανέκαθεν πρωταρχικό στόχο της ναζιστικής εγκληματικής βίας.

Όπως και την περίοδο 2012 – 2013, πολυάριθμες ομάδες οπλισμένων τραμπούκων, που αναμφισβήτητα εκτελούν εγκληματικές δράσεις που εκπορεύονται από ενιαίο πλαίσιο και αποσκοπούν στην τρομοκρατία όσων θεωρούν αντιπάλους, επιτίθενται σε σχολικά κτίρια και δρόμους και πλατείες, μέρα και νύχτα και επιστρέφουν στη συνέχεια στα ορμητήριά τους, ανάμεσα στα οποία και τα παλιά γραφεία της Χ.Α. στη Θεσσαλονίκη, με την ανοχή της αστυνομίας.

Η σημερινή επίθεση στα μέλη της ΚΝΕ στην Ηλιούπολη με σιδηρολοστούς και αλυσίδες έχει πολλές ομοιότητες με εκείνην της 12.9.2013 στα μέλη του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, που εσφαλμένα χαρακτηρίστηκε ως πλημμέλημα και έχει ήδη παραγραφεί. Το ότι μέχρι τώρα δεν έχει χαθεί ανθρώπινη ζωή είναι συμπτωματικό.

Είναι άξιο προβληματισμού οι παράγοντες που προκαλούν τις αντικειμενικές συνθήκες μέσα από τις οποίες τα υπολείμματα του ναζισμού επιχειρούν να επανέλθουν στο πολιτικό προσκήνιο και να κυριαρχήσουν ξανά στο δρόμο. Και φταίει προφανώς και η ελλιπής συμμόρφωση της κυβέρνησης στη δικαστική απόφαση που πριν ένα χρόνο έκρινε ότι η Χρυσή Αυγή αποτελεί εγκληματική οργάνωση και η όλη κυβερνητική πολιτική που επιτίθεται θεσμικά και κατασταλτικά στους ίδιους στόχους (αντιφασιστικό κίνημα, αριστερά, απεργοί εργάτες, πρόσφυγες και μετανάστες) και κορυφώνεται με το θράσος να επαναφέρει τη θεωρία των δύο άκρων εξισώνοντας τους θύτες με τα θύματα.

Όμως αυτή τη στιγμή επείγει η πρόληψη. Έναν χρόνο μετά την καταδίκη της Χ.Α. δεν πρέπει να επιτρέψουμε να υπάρξει άλλος νεκρός, όπως ο Λουκμάν και ο Φύσσας, σε μία πόλη που η δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη φωνάζει ακόμα για την ιστορία του παρακράτους. Δεν πρόκειται απλά για μεμονωμένες αξιόποινες πράξεις τυχαίων δραστών. Οι διωκτικές αρχές θα πρέπει να διερευνήσουν την ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου και την τέλεση των αξιόποινων πράξεων από ασύλληπτα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» και παραφυάδων της. Πρόκειται για τρομοκρατική οργάνωση και εγκληματικές πράξεις με τρομοκρατικά χαρακτηριστικά από αυτά που στοιχειοθετούν το ΠΚ 187 Α, που αφού ισχύει δεν είναι δυνατό να εφαρμόζεται μόνο στο «άλλο άκρο» του πολιτικού χάρτη (διαρκής εγκληματική δράση, δομή, σκοπός τέλεσης κακουργημάτων, όπως εγκλήματα κατά της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας, διακεκριμένη οπλοκατοχή, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών και εκρήξεις κλπ, τέλεση των παραπάνω εγκλημάτων υπό συνθήκες που προκαλούν σοβαρό κίνδυνο για τη χώρα με σκοπό εκφοβισμού μεγάλου μέρους πληθυσμού και σοβαρής βλάβης της συνταγματική ελευθερίας της διακίνησης των ιδεών και των συναθροίσεων).

Η αστυνομία και η κυβέρνηση οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους πριν η αναγεννώμενη ναζιστική βία βάψει ξανά την ιστορία με αίμα.

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου οφείλει να παρέμβει άμεσα και να παραγγείλει τις ανάλογες ποινικές διώξεις, που θα πλήξουν στον πυρήνα της την τρομοκρατική εστία αντί να εξαντλούνται σε αποσπασματικές προσαγωγές.

Ένα χρόνο μετά την ιστορική καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, που σήμανε τουλάχιστον την αρχή του τέλους της ατιμωρησίας της ναζιστικής εγκληματικής βίας στη χώρα μας, καλούμαστε όλοι να δώσουμε τη μάχη ενωμένοι ενάντια σε κάθε προσπάθεια αναβίωσης, νομιμοποίησης και ανοχής της με την πεποίθηση ότι κερδίσαμε μία μεγάλη μάχη και ότι ο πόλεμος, μέσα και έξω από τα δικαστήρια, μαίνεται. Ο λαός στο δρόμο θα υποχρεώσει την εξουσία να αναλάβει τις ευθύνες της και θα φράξει το δρόμο στο φασισμό.

Αθήνα, 3/10/2021

Θανάσης Καμπαγιάννης

Κώστας Παπαδάκης

Συνήγοροι πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής


2) ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  Γ.Ν.Ε. ΘΡΙΑΣΙΟ                                              Ελευσίνα: 2/10/2021

                                                             Αρ. Πρωτ.: 646

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ  ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Καταδικάζουμε τη δράση φασιστικών ομάδων στο 1ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης και σε υπόλοιπα σχολεία της Θεσσαλονίκης, όπου αρχικά με τραμπουκισμούς και ξυλοδαρμούς προσπάθησαν να εμποδίσουν προγραμματισμένη φοιτητική συγκέντρωση, ενώ στην συνέχεια επιτέθηκαν τόσο σε μαθητές όσο και σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Απαράδεκτη ήταν η στάση της διεύθυνσης του 1ου ΕΠΑΛ που ουσιαστικά ανεχόταν τη δράση των φασιστικών ομάδων εντός του σχολικού συγκροτήματος αλλά και της Αστυνομίας που, όπως αποδεικνύεται από φωτογραφικό υλικό, έκανε τα «στραβά μάτια» στην είσοδο φασιστικών ομάδων από πόρτα του σχολείου, που η ίδια «φρουρούσε»!


Αποδείχθηκε, για άλλη μια φορά, ότι οι φασιστικές ομάδες είναι το μακρύ χέρι της εξουσίας της άρχουσας τάξης. Αξιοποιούνται ως όπλο ενάντια σε όσους αντιστέκονται και διεκδικούν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ενάντια σε μαθητές και φοιτητές που αγωνίζονται ενάντια στην κυβερνητική πολιτική που θυσιάζει τη μόρφωση των παιδιών των λαϊκών οικογενειών για να εξασφαλίσει «ευέλικτους και πειθήνιους» αυριανούς εργαζόμενους στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Επομένως δεν μας εκπλήσσει η απαράδεκτη ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, που αντί να καταδικάσει τις 2ήμερες επιθέσεις των φασιστοειδών, τους «βάζει στο ίδιο τσουβάλι» με αυτούς που μάχονται τον φασισμό!

Η ίδια ανοχή στις ακροδεξιές ομάδες εκδηλώθηκε και στην περίπτωση «εισβολής» ομάδας, που αυτοαπακαλούνται «θεματοφύλακες», στο ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο και συγκεκριμένα στην Πνευμονολογική – όπου νοσηλεύονται ασθενείς με COVID-19 - όπου και προπηλάκισαν εργαζόμενους - γιατί διασωλήνωσαν ασθενή, με τη συναίνεση της – και απειλούσαν ότι θα εμποδίσουν τη διακομιδή της σε ΜΕΘ.

Γνωρίζουμε ότι οι σκοταδιστικές απόψεις των ομάδων αυτών ενισχύονται από τις κυβερνητικές παλινωδίες, αντιφατικές τοποθετήσεις και μέτρα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα σημερινού υπουργού, που για να καλύψει τις τεράστιες ευθύνες όλων των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ για τις ελλείψεις σε κλίνες ΜΕΘ, έφτανε να δηλώνει: «αν υποθέσουμε ότι είχαμε 5.000 ΜΕΘ αυτό θα σήμαινε κατά τη φυσιολογική φορά των πραγμάτων ότι θα είχαμε έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό νεκρών, γιατί η θνητότητα μέσα στις μονάδες είναι περίπου στο μισό, 45-50%».


Παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις μας, δεν έχει κινηθεί καμία νομική διαδικασία ενάντια στις ακροδεξιές ομάδες που απειλούν υγειονομικούς, αλλά και ενάντια σε όσους τους υποκινούν μέσω δημοσιευμάτων στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, οι οποίοι φτάνουν στο σημείο να συκοφαντούν υγειονομικούς ως «εγκληματική οργάνωση».

Κανένα μέτρο δεν έχει παρθεί για την εξασφάλιση νομικής κάλυψης, με ευθύνη του κράτους, στους υγειονομικούς που δέχονται επιθέσεις κατά τη διάρκεια της εργασίας, ούτε για την ενίσχυση της φύλαξης του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου και των υπόλοιπων δημόσιων μονάδων υγείας..

 Απέναντι στις φασιστικές ομάδες και το σύστημα που τους γεννά, χρειάζεται η δυναμώσει η δράση των υγειονομικών, μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, για να μην επιτρέψουμε να «εκκολαφθεί το
αυγό του φιδιού».

Να απομονωθούν οι φασίστες, με όποιο «προσωπείο» και να εμφανίζονται, στα νοσοκομεία, κέντρα υγείας και κάθε χώρο δουλειάς και μόρφωσης.

Στην κατεύθυνση αυτή καταδικάζουμε απερίφραστα το γεγονός ότι σε συγκέντρωση, που οργανώθηκε από την Πανελλήνια Ομάδα Υγειονομικών στη Θεσσαλονίκη, ακούστηκε «χιτλερικό εμβατήριο», προκαλώντας τον αποτροπιασμό των περαστικών και αγανάκτηση στους υπόλοιπους υγειονομικούς.


Καλούμε όλους τους συναδέλφους να απομονώσουν όσους επιχειρούν να αξιοποιήσουν την απαράδεκτη κυβερνητική πολιτική της «ατομικής ευθύνης» για να σπείρουν το φασιστικό δηλητήριο. Να συσπειρωθούμε στα Σωματεία και να δυναμώσουμε τον αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και συνολικά της εξουσίας της άρχουσας τάξης, που «γεννά και θρέφει» τον φασισμό.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

       Ο Πρόεδρος                                Η Γραμματέας


Βαρδαβάκης Μανώλης                                                          Φεργάδη Αννα