Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021

Ο Άρης στο στάδιο Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης - 1930

...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr και το sports.ert.gr...
 

Ήταν Οκτώβριος του 1930 και οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας έμπαιναν σε διαδικασία εξομάλυνσης με την υπογραφή του συμφώνου φιλίας και συνεργασίας, γνωστού και σαν σύμφωνο Βενιζέλου - Ινονού. Στο ποδοσφαιρικό επίπεδο οι αγώνες ελληνοτουρκικής φιλίας έδιναν και έπαιρναν, ενώ στις παράπλευρες δραστηριότητες, τις εξωαγωνιστικές, επιχειρηματίες των δύο χωρών έβρισκαν την ευκαιρία να εξετάσουν τα πιθανά πεδία συνεργασίας τους. Σε αυτό το πλαίσιο ο Άρης Θεσσαλονίκης πηγαίνει στην Κωνσταντινούπολη για φιλικούς αγώνες με τη Φενέρ Μπαξέ και τη Γαλατασεράι, τις μεγάλες ομάδες της Τουρκίας.

Για την επίσκεψη του Άρη, την καλή υποδοχή, τον ενθουσιασμό που δημιούργησε στον ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης έχουμε γράψει πρόσφατα, στην ανάρτηση με τίτλο 1930: Ο Άρης Θεσσαλονίκης στην Τουρκία – Οι αγώνες με Φενέρ Μπαξέ και Γαλατασεράι
Ακριβώς λόγω της αναλυτικής αναφοράς σε αυτά τα θέματα, «χρωστάμε» μία πιο αναλυτική αναφορά στο αγωνιστικό σκέλος.


Με τη Φενέρ Μπαξέ στις 24 Οκτωβρίου 1930

Ο αγώνας στα πρώτα λεπτά ήταν αυτό που λέμε «αναγνωριστικό παιχνίδι», ενώ στη συνέχεια ο Άρης πήρε την πρωτοβουλία των κινήσεων, επισκέφτηκε τα καρέ των Τούρκων.
Ο Αγγελάκης για τον Άρη και ο Ζεκί για τους Τούρκους, με τα τέρματα που πέτυχαν οδήγησαν στην ανάπαυλα του ημιχρόνου τις ομάδες στα αποδυτήρια με 1-1.
Στην επανάληψη οι κιτρινόμαυροι είχαν την πρωτοβουλία των κινήσεων και τελικά ο Αγγελάκης στα μέσα του β' ημιχρόνου έγραψε το 1-2.
Με πέναλτι που σφύριξε ο διαιτητής στο 84' και η ελληνική πλευρά θεώρησε άδικο, ο Μπουρχάν έγραψε το τελικό 2-2 στο 87'. Ο τουρκικός Τύπος σχολίασε θετικά την εμφάνιση της ελληνικής ομάδας.
Η σύνθεση της Φενέρ Μπαξέ ήταν: Ριζά, Καδρί, Ζιά, Ρεσάτ, Σαντή, Τζεβάτ (Μπουρχάν), Λουτφή, Αλαεντίν, Ζεκή, Μουζαφέρ, Φικρέτ.

Ο Άρης κατέβηκε με τους: Κουμής, Γκικόπουλος, (Οπλοποιός), Οικονόμου, Κατσαούνης, Bικελίδης Κ., Βικελίδης Ν., Παππάς, Βογδάνου, Αγγελάκης, Κίτσος, Καλτέκης, Αργυριάδης


Με τη Γαλατασεράι στις 26 Οκτωβρίου 1930

O αγώνας ξεκίνησε στις 3.30μμ και οι Τούρκοι έκαναν την πρώτη φάση με τον Λατίφ, που από ευνοϊκή θέση σούταρε άουτ. Σύμφωνα με την εφημερίδα Τζουμχουριέτ, η φάση αυτή δημιούργησε σύγχιση στον Άρη, με αποτέλεσμα και πάλι ο Λατίφ στο 5πέμπτο λεπτό να κεραυνοβολήσει την εστία του Άρη και να γράψει το 1-0.
Ο Λατίφ χτύπησε ξανά με κεφαλιά και έκανε το 2-0, μέσα σε ένα δεκάλεπτο.
Στην προσπάθειά του ο Άρης να ανασυγκροτηθεί, καταφέρνει να μειώσει σε 2-1, με την Τζουμχουριέτ να γράφει ότι η προσπάθεια αμυντικού να αποκρούσει λειτούργησε σαν εμπόδιο στον τερματοφύλακα, που δεν μπόρεσε να αντιδράσει. Στη συνέχεια ο Νετζέτ με βολίδα από τα τριάντα μέτρα γράφει το 3-1, ενώ από τους Τούρκους ο Νιχάτ έπαθε κράμπα από την υπερπροσπάθεια.
Στο δεύτερο ημίχρονο μετά από ασίστ του Ριφάτ στον Νιτζέτ, αυτός σημειώνει το τέταρτο τέρμα των Τούρκων, ενώ ο αγώνας έχει γίνει σκληρός, με δυνατά μαρκαρίσματα.
Στο 83' ο Ριφάτ σημειώνει το πέμπτο τέρμα της Γαλατασεράι και τελικά ο αγώνας έληξε με 5-1. Ο Καλτέκης του Άρη σημείωσε τέρμα που ακυρώθηκε ως οφσάιντ. Στην εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ διαβάζουμε σχόλιο ότι τρία από τα τέρματα της Γαλατασεράι ήταν οφσάιντ και ότι η διαιτησία δεν ήταν καλή.
Διαιτητής ήταν ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ένωσης Κωνσταντινούπολης και εκ του Αλτούν Ορντού, Χαμδή Εμίν βέη και ένας από το Πέρα Κλούμπ.

Η σύνθεση της Γαλατασεράι ήταν: Αβνή, Βαχή (46' Νιαζή), Μπουρχάν, Μιτάτ, Νιχάτ, Μουαμέρ, Ρεμπή, Λατίφ, Νετζέντ, Κεμάλ, Φαρουκή (Ριφάτ), Κιουτζούκ, Τζελάλ

Τις ανταποκρίσεις για την εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ είχε κάνει ο απεσταλμένος αρχισυντάκτης της Νίκος Φάρδης.

Σχετικές ειδήσεις

1930: Ο Άρης Θεσσαλονίκης στην Τουρκία – Οι αγώνες με Φενέρ Μπαξέ και Γαλατασεράι

Η “Οδύσσεια” του Ολυμπιακού Πατρών στην Τουρκία το 1933

Αθλητική κυψέλη από το 1925: Το ertnews.gr στα γραφεία του Ολυμπιακού Πατρών

1930: Σύμφωνο φιλίας Βενιζέλου – Ινονού και αθλητική γιορτή Παλλεσβιακός – Idman Yurdu: 3-2

Ένας ποδοσφαιρικός αγώνας “διαρκείας” από τη Χίο μέχρι τη Σμύρνη

Αγώνας ελληνοτουρκικής φιλίας (video)

Φιλικό ματς Παλλεσβιακού -Καρσίγιακα στην Καλλονή Λέσβου (video)

93 χρόνια ιστορίας αθλητικής και κοινωνικής προσφοράς από τον Παλλεσβιακό