...αναδημοσίευση από το ert.gr και το sports.ert.gr...
Στο σταυροδρόμι της συνάντησης δύο προσφυγικών ρευμάτων, του Μικρασιατικού που το 1928 ίδρυσε τον αθλητικό όμιλο Νέας Σμύρνης και των Aιγυπτιωτών που από το 1931 ίδρυσαν τον Μίλωνα της Αλεξάνδρειας και τη δεκαετία του ΄50 ήρθαν στην Ελλάδα, προέκυψε το δημιουργικό αποτέλεσμα της συνεργασίας τους. Πρόσφατα είχαμε αναφερθεί στην πορεία, την ιστορία και τη δράση του Μίλωνα, χωρίς όμως να έχουμε επικεντρώσει ιδιαίτερα στην προϊστορία της ελληνοαιγυπτιακής ρίζας.
ΜΙΛΩΝ Αιγύπτου 26 Ιουλίου 1939 εφημ.ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Νέοι από το χώρο των Μικρασιατών προσφύγων που βρήκαν νέα πατρίδα στην περιοχή της Νέας Σμύρνης, αποφάσισαν να δημιουργήσουν το 1928 τον πρώτο «Αθλητικό Όμιλο Νέας Σμύρνης». Κατά τη δεκαετία του 1950, ένα νέο προσφυγικό κύμα από την Αίγυπτο βρήκε καταφύγιο στην περιοχή της Νέας Σμύρνης και τους κόλπους του Α.Ο.Ν.Σ. Τότε προστέθηκε και το όνομα του θρυλικού ΜΙΛΩΝΑ στην επωνυμία του Συλλόγου, Ολυμπιονίκη στο άθλημα της Πάλης που γεννήθηκε και έζησε στο Κρότωνα της Ιταλίας περί το 540 π.Χ.
28 Ιουλίου 1939 Μίλων Αιγύπτου -εφ.ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Ποια όμως είναι η ρίζα του ονόματος “Μίλων” στα αθλητικά πεπραγμένα του αθλητισμού των Ελλήνων στην Αίγυπτο;
Ο Μίλωνας της Αλεξάνδρειας ιδρύθηκε το 1931 “από φανατικούς φιλάθλους και αθλητάς Έλληνας, τη υποστηρίξει Αιγυπτίων και Ευρωπαίων και κατέστη σήμερον ένα από τα πλέον σοβαρά και ισχυρά αθλητικά σωματεία της Αιγύπτου”, σημειώνει ο υπογράφων την ανταπόκριση Γεώργιος Γαλάτης. Και συνεχίζει λέγοντας: “Ο Μίλων διαθέτει επίσης τας καλυτέρας ομάδας του Μπάσκετ και του Βόλλεϋ, όπου δίδονται συχνά αγώνες εις το γήπεδον του Μίλωνος. Εις τον Μίλωνα γυμνάζονται και όλαι αι αθλήτριαι της καλυτέρας Κοινωνίας της Ελληνικής παροικίας και των ξένων παροικιών”.
“Τελευταίως επεσκέφθη τον Μίλωνα ο Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας της Αιγύπτου, κ. Ταχήρ Πασσάς, ο οποίος εξεφράσθη ευμενέστατα υπέρ του Ελληνικού τούτου σωματείου, αποκομίσας τας πλέον καλάς εντυπώσεις”, αναφέρει το δημοσίευμα της 10ης Φεβρουαρίου 1939 της εφημερίδας “Αθλητισμός”.
Πως φτάσαμε όμως μέχρι του σημείου να δίνει συγχαρητήρια ο Ταχήρ Πασάς;
Ορισμένα από τα βήματα που προηγήθηκαν είναι τα ακόλουθα:
Στις 19 Ιουλίου 1935 στην εφημερίδα Αθλητική Φωνή, η ανταπόκριση από την Αίγυπτο, αναφέρεται “στα εγκαίνια του εντευκτηρίου Μίλωνος” και υπογράφεται από τον Α. Πλωμαρίτη.
Γυμναστήριο 350 τετραγωνικών μέτρων και επιπλέον αποδυτήρια, λουτήρες, αίθουσα για πάλη, βιβλιοθήκη, γήπεδα βόλλεϋ και μπάσκετ, αίθουσα πυγμαχίας, μονόζυγο, δίζυγο, βάρη, κλπ
Όπως προκύπτει από το δημοσίευμα της 20 Απριλίου 1938 της εφημερίδας Αθλητικό Βήμα, πέντε ελληνικές ομάδες συμμετέχουν στα τοπικά πρωταθλήματα μπάσκετ και είναι ο Όμιλος Φιλάθλων Καΐρου, ο Όμιλος Μανσούρας, η Αθλητική Ένωση Ελλήνων Αλεξάνδρειας, ο έχων δράση στο μπάσκετ από το 1926, Όμιλος Ιμβραημίας της Αλεξάνδρειας, που μάλιστα είχε και γυναικείο τμήμα μπάσκετ και ο Μίλωνας.
Στις 29 Αυγούστου 1938 ο Μίλωνας κατακτά το πρωτάθλημα βόλλεϋ σε αγώνες στην Αλεξάνδρεια και η ανταπόκριση επισημαίνει τη σημαντική απόδοση “του καρφωτού Ζαχαρίου”.
Η σύνθεση του Μίλωνα ήταν: Γ. Και Α. Δόντης, Σ. Παπακότσιος, Ζαχαρίου, Ταμβακάκης, Κοάλ, Μπαρτζίλης και Α. Αμπελάς.
Στο δημοσίευμα δεν διευκρινίζεται αν είναι διοργάνωση μόνο ελληνικών ομάδων (το πιο πιθανό) σε αυτές βλέπουμε την Μανσούρα, τον Ερμή, το Μίλωνα, την Ιβραημία, την Ένωση, αλλά βλέπουμε και την ομάδα Κάφρ Ζαγιάτ για την οποία δεν έχουμε κάποια πληροφορία. Οι αγώνες έληγαν στα δύο νικηφόρα σετ.
Η λήξη της διοργάνωσης έγινε με χορός έως τις πρώτες πρωινές ώρες.
Η δημιουργική αθλητική πορεία συνεχίζεται ως τις μέρες μας με ισχυρές ρίζες.
Έρευνα: Νάσος Μπράτσος
Σχετική είδηση: Α.Ο.Ν.Σ Μίλων 1928: Η αθλητική κυψέλη συνεχίζει το δημιουργικό της έργο