Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2020

Σπόρτιγκ 1936: Η αθλητική ιστορία των Κωνσταντινουπολιτών της Αθήνας μέχρι και το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο



...αναδημοσίευση από το ertnews.gr και το sports.ert.gr...
Στα πρώτα μπασκετικά βήματα ενός συλλόγου με τεράστια αθλητική προσφορά θα αναφερθούμε και συγκεκριμένα θα πάμε στα Πατήσια και τον Α.Ο. Σπόρτιγκ που ιδρύθηκε το 1936, με πυρήνα Κωνσταντινουπολίτες. Ήδη υπήρχε από το 1924 το Σπόρτινγκ Κλουμπ στην Κωνσταντινούπολη από Έλληνες ομογενείς και το 1936 ίδρυσαν σύλλογο με το ίδιο όνομα στην Αθήνα. Ο βασικός πυρήνας ήταν Κωνσταντινουπολίτες που ήταν μέλη του Σπόρτιγκ Κλαμπ Κωνσταντινούπολης και είχαν μεταναστεύσει στην Αθήνα.

Στην προπολεμική περίοδο θα αναφερθούμε στο αφιέρωμά μας και δεσμευόμαστε να επανέλθουμε και στις εποχές που ακολούθησαν και έκαναν τον Α.Ο. Σπόρτιγκ γνωστό σε όλη την Ελλάδα αλλά και έξω από αυτήν με τις σημαντικές πορείες που διέγραψε. Μπορεί στις μέρες μας ο σύλλογος στο μπάσκετ να βρίσκεται στις “χαμηλές” κατηγορίες, αλλά τίποτα δεν μπορεί να ακυρώσει τη μέχρι στιγμής προσφορά του, η οποία αποτελεί ένα μόνιμο κίνητρο για ¨επιστροφή” σε ανώτερα αγωνιστικά επίπεδα, αν και στον αθλητισμό δεν πρέπει να είναι αυτό ο αυτοσκοπός.

Στις 29 Ιανουαρίου 1937 η εφημερίδα “Αθλητισμός” αναφέρεται σε αγώνα Πανιωνίου – Σπόρτιγκ από την οποία θα προκύψει η τέταρτη ομάδα που θα πάρει μέρος στην τελική φάση τουρνουά. Βλέπουμε ότι στο τουρνουά συμμετείχαν το Παλαιό Φάληρο, ο Πειραϊκός, ο Πανελλήνιος, η Νήαρ Ήστ, η Χ.Α.Ν., οι Νέοι Βύρωνος, ο Εθνικός Πειραιά, ο Πανιώνιος, ο Πανελλήνιος και βεβαίως το Σπόρτιγκ.

Στο ίδιο φύλλο διαβαζουμε: “Από τας άλλας ομάδας που έλαβαν μέρος εις το πρωτάθλημαν, πολύ καλήν εμφάνισιν έκανε και η ομάς του Σπόρτιγκ Κλούμπ η οποία αποτελείται από τους Γράβαν, Ζαχαριάδην, Αγγελίδην, Βάλλαν, Σημαρίμπαν, Καψάμπελην, κλπ”.





Στις 13 Απριλίου 1938 η εφημερίδα “Αθλητικό Βήμα” αναφέρεται στο πρωτάθλημα – τουρνουά που διοργάνωσε στις 11 Απριλίου το Σπόρτιγκ στο γήπεδό του με άκρως κολακευτικά λόγια. Στο δημοσίευμα μαθαίνουμε ότι για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε πίνακας αναγραφής του σκορ για να μπορούν οι θεατές να το παρακολουθούν, αλλά και οι προσπάθειες των διοικούντων του Σπόρτιγκ που πέτυχαν να κόψουν το “σουλατσάρισμα” φιλάθλων στον αγωνιστικό χώρο (όπου έκαναν επίδειξη των όποιων μπασκετικών τους ικανοτήτων γράφει η εφημερίδα) και να τους πειθαρχήσουν στο ρόλο του θεατή. Στον αγώνα του Σπόρτιγκ με τη Χ.Α.Ν., οι Πατησιώτες κέρδισαν την απροπόνητη σύμφωνα με το συντάκτη του ρεπορτάζ, αντίπαλό τους με 22-7 (ημίχρονο 15-4). Με τα σημερινά δεδομένα θα λέγαμε ότι μάλλον “έσπασαν τα στεφάνια” από τα άστοχα σουτ. Αλλά πάντα μιλάμε για άλλες εποχές…
Η σύνθεση ήταν: Σιμαρίτας Ο., Σιμαρίτας Κ., Βάλλας, Ζαχαριάδης, Καρατζόπουλος, Σωτηρακόπουλος, Νιάρχος. Η εφημερίδα επαινεί για την απόδοσή του τον Σιμαρίτα Κ.

Στις 18 Απριλίου 1938 η ίδια εφημερίδα κάνει απολογισμό της διοργάνωσης και συγχαίρει τον Σπόρτιγκ για την “λαμπρά επιτυχία”, αναφέροντας ότι ο σύλλογος συντηρείται αποκλειστικά από τις συνδρομές των μελών του και πρέπει να στηριχθεί και ειδικά να τους χορηγηθεί από το κράτος το απαραίτητο ποσό για να γίνει το ανοιχτό γήπεδο της περιοχής Σωτηριάδου δικό τους. Η ύπαρξη για πρώτη φορά πίνακα με το σκορ, αλλά και χρονομέτρου ενθουσίασε και τους φιλάθλους και το συντάκτη. Γίνεται αναφορά στο “Απριλιάτικο κρύο” που δεν διευκόλυνε ώστε να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη προσέλευση φιλάθλων.

Σε δημοσίευμα της 1ης Ιουνίου 1938 στην εφημερίδα “Αθλητικό Βήμα” βλέπουμε ότι το Σπόρτιγκ έχει οργανώσει τουρνουά. Όπως προκύπτει από το δυσανάγνωστο κείμενο της εφημερίδας στο τουρνουά γίνεται αναφορά σε αγώνα του Πανελλήνιου Γυμναστικού Συλλόγου με την ομάδα μπάσκετ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στις 22 Νοεμβρίου 1939 η εφημερίδα “Αθλητισμός” γράφει: “Από τους αγώνας αυτούς απεδείχθη ότι ήταν απαραίτητο πια να χωρισθούν εις κατηγορίας τα σωματεία μας των αθλοπαιδιών.

Γιατί και οι εμποροϋπάλληλοι και ο Α.Ο.Ν. Σμύρνης, μπροστά στους αντιπάλους τους των Σπόρτιγκ και Πανιώνιον με τις ομάδες που κατέβασαν προχθές ήταν κλάσι ολόκληρη κατώτεροι.

Όπως φάνηκε από το παιχνίδι τους, ο Πανιώνιος και ο Σπόρτιγκ κατέρχονται και εφέτος ισχυροί εις το πρωτάθλημα και θα παίξουν εις αυτό πρωτεύοντα ρόλον”.

Επίσης δίνει τη σύνθεση του Σπόρτιγκ στο νικηφόρο με 32-9 αγώνα με τους εμποροϋπαλλήλους. ΣΠΟΡΤΙΓΚ: Καπετάνης, Βάλλας, Αποστολίδης, Ζαχαριάδης, Σωτηρακόπουλος, Φουρλέκας και Λουκόπουλος.

Στις 9 Δεκεμβρίου του 1938 στο “Αθλητικό Βήμα” διαβάζουμε ότι ο Σπόρτιγκ κέρδισε την “παρελθούσαν Κυριακή” την περυσινή πρωταθλήτρια ομάδα της Νήαρ Ήστ με βαθμούς (αντί για πόντους) 41-26.

Το 1939 ο Σπόρτιγκ έρχεται δεύτερος στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα το 1939. Ηττήθηκε στον τελικό του πρωταθλήματος από τον Πανελλήνιο.
Το 1939-40 κατατάχθηκε δεύτερος χάνοντας και πάλι τον τίτλο από τον Πανελλήνιο.

Στην κατοχή και από το αρχείο του Τρίτωνα βλέπουμε φωτο από πασχαλινό τουρνουά του 1943 που διοργάνωσε ο Σπόρτιγκ και ήταν η πρώτη διοργάνωση στην οποία προσκλήθηκε ο νεοϊδρυθείς εκείνη την περίοδο (1942 η ίδρυσή του) Τρίτωνας, που τότε δεν είχε έδρα τα Σεπόλια, αλλά την πλατεία Βικτωρίας.


Πάσχα 1943 αγώνας Τρίτων-Σπόρτιγκ-αρχείο Σύλλογος Παλαιμάχων Αθλητών Καλαθοσφαίρισης Ελλάδος «Σ.Π.Α.Κ.Ε»

Από το ίδιο αρχείο, βλέπουμε ότι συμμετείχαν σε αγώνες επί κατοχής, οι ομάδεςΤρίτωνας Παγκράτι, Πανιώνιος, Αγία Σοφία, Αττικός, Φάληρο, Νέα Σμύρνη, Α.Ο. Αντισφαίρισης, κλπ

μπάσκετ στην Κατοχή-γήπεδο Σπόρτιγκ Πηγή αρχείου Σύλλογος Παλαιμάχων Αθλητών Καλαθοσφαίρισης Ελλάδος «Σ.Π.Α.Κ.Ε»
Επίσης από το αρχείο του συλλόγου παλαιμάχων καλαθοσφαιριστών Ελλάδας, βλέπουμε και φωτογραφία από αγώνα μπάσκετ επί κατοχής στο ανοιχτό τότε γήπεδο του Σπόρτιγκ.

Το 1945 ο Σπόρτιγκ κατακτά το πρωτάθλημα Ελλάδος το οποίο όμως λόγω της κατοχής δεν ήταν δυνατό να αναγνωριστεί επίσημα και έτσι ονομάστηκε Κύπελλο Ελευθερίας.

Ο κατοχικός αθλητισμός είναι μία ενδιαφέρουσα πτυχή της αθλητικής ιστορίας καθώς τόνωσε το ηθικό των Ελλήνων και στην πλειοψηφία των κατοχικών διοργανώσεων ήταν οργανωτής η Ένωση Ελλήνων Αθλητών, συνδυάζοντας την αθλητική με την αντιστασιακή δράση (περισσότερα στο βιβλίο «Σπόρ και Κοινωνικές Αντιστάσεις», εκδόσεις Νότιος Άνεμος- Ιανουάριος 2020).

Ο Βλαδίμηρος Βάλλας

Εκ των κορυφαίων προσωπικοτήτων του συλλόγου ήταν ο Βλαδίμηρος Βάλλας, παίκτης, μετέπειτα προπονητής (και της εθνικής ομάδας) και παράγοντας (πρώτος πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης).

Σε ηλικία 15 ετών το 1929 ασχολήθηκε με το βόλεϊ και αγωνίστηκε στην Πέρα Κλουμπ Κωνσταντινούπολης με την οποία κατέκτησε το πρωτάθλημα Τουρκίας το 1932, ενώ το 1935 ήρθε στην Αθήνα κι ήταν ιδρυτικό μέλος του Σπόρτιγκ.

Σε αυτό το σπουδαίο αθλητικό σωματείο θα επανέλθουμε με την μεταπολεμική του ιστορία.

Έρευνα: Νάσος Μπράτσος