Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019

Η επιστολή του ΚΥΠΟΤΕ στην ΕΡΤ

Με επιστολή του προς την ΕΡΤ ο Κύκλος Πολιτισμού και Τέχνης, με έδρα την Ικαρία, ζητάει τη δρομολόγηση των διαδικασιών για να αξιοποιηθεί μετά από 28 μήνες αναμονής το υλικό για το προσφυγικό ταξίδι των αιγαιοπελαγιτών στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

 Αποστολέας:  ΚΥΠΟΤΕ / (ΚΥΚΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΕΧΝΗΣ με έδρα την Ικαρία)
 

Θέμα: Δρομολόγηση της επεξεργασίας του ντοκιμαντέρ για το προσφυγικό ταξίδι των συμπατριωτών μας στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Αξιότιμοι κύριοι

ο Κύκλος Πολιτισμού Τέχνης (ΚΥΠΟΤΕ) δραστηριοποιήθηκε έντονα πάνω στο προσφυγικό ζήτημα των τελευταίων χρόνων, αλλά και με την μελέτη της περιόδου που οι συμπατριώτες μας έγιναν και οι ίδιοι πρόσφυγες από τα νησιά του Β. Αιγαίου προς την Τουρκία, τη Μ. Ανατολή και την Αφρική.

Ειδικά στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου, είναι συνεχείς οι προσπάθειες ακραίων κύκλων να δημιουργούν εντάσεις σε τέτοια θέματα, οπότε η διάσωση της ιστορικής μνήμης, είναι αναγκαία για να καταπολεμηθούν τέτοια φαινόμενα.

Στα πλαίσια αυτά οργανώσαμε εκδηλώσεις, ομιλίες, εκθέσεις φωτογραφίας, συνδράμαμε σε μελέτες και έρευνες, όπως και αυτή της ΕΡΤ, στηρίζοντας και παρέχοντας οργανωτική βοήθεια για την υλοποίηση του σχετικού ντοκιμαντέρ.


Έχουμε συγκεντρώσει πρωτότυπο υλικό από μαρτυρίες ανθρώπων εκείνης της περιόδου, έχουμε καταγράψει στο μέτρο των δυνάμεων μας προφορικά τις αφηγήσεις των δικών μας προσφύγων, έχουμε πραγματοποιήσει μία μεγάλη εκδήλωση φορτωμένη μνήμες, στο Πολιτιστικό Κέντρο στο ΜΑΡΑΘΟ ΙΚΑΡΙΑΣ το 2016.

Σήμερα 28 μήνες μετά, μας λυπεί το γεγονός ότι η επεξεργασία του υλικού και η δρομολόγηση της μετάδοσής του παραμένει στο μηδέν., παρά τις κατά καιρούς οχλήσεις του συντονιστή της έρευνας προς τις εκάστοτε διοικήσεις της ΕΡΤ.

Στηρίζουμε την ΕΡΤ και με το ανταποδοτικό τέλος και με τη θέλησή μας σε κάθε προσπάθεια αναβάθμισης του έργου της, πολύτιμου ειδικά στις ακριτικές μας περιοχές και ειδικά σε θέματα ιστορικής μνήμης.

Το ενδεχόμενο οι επερχόμενες εκλογές να δεσμεύσουν το προσωπικό της ΕΡΤ στις τρέχουσες ανάγκες αφήνοντας στη άκρη τέτοιο υλικό και οι πιθανές μετεκλογικές εξελίξεις σε σχέση με την ίδια την ύπαρξή της ή τις δυνατότητες που μπορεί να έχει, δημιουργούν τον κίνδυνο αυτό το υλικό να χαθεί οριστικά.
Ευελπιστούμε να χειριστείτε το θέμα με τη δέουσα προσοχή και ιστορική ευθύνη

Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας

Για τον ΚΥ.ΠΟ.ΤΕ.
Χαρούλα και Ζαχαρούλα Κοτσάνη  / fb: κυποτε ικαρια