Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

Αποχή από το δημοψήφισμα-οπερέτα


Δεν σώζουν τον ΕΔΟΕΑΠ, τον καταστρέφουν!
Όχι στο νέο πραξικόπημα
Αποχή από το δημοψήφισμα-οπερέτα
Γενική συνέλευση τώρα!
Υπάρχει και άλλος δρόμος


Με ένα ακόμη πραξικόπημα, οι εργοδοτικές-κυβερνητικές πλειοψηφίες των ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ, της ΠΟΕΣΥ, της ΕΣΗΕΑ και της ΕΠΗΕΑ, της ΕΣΗΕΜΘ και της ΕΠΗΕΘ επιχειρούν να βάλουν ταφόπλακα στο Ταμείο μας. Σπεύδουν να ολοκληρώσουν το σχέδιο που υπηρετούν εξαρχής, κοροϊδεύοντας τους ασφαλισμένους συναδέλφους.
Ενώ η κυβέρνηση προκάλεσε την οικονομική ασφυξία του Ταμείου με την κατάργηση του αγγελιόσημου, που το πρόσφερε δώρο στους εργοδότες, αυτοί μας έσυραν επί ενάμιση χρόνο σε ατέρμονα παζάρια κορυφών. Έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τη συντριπτική απόφαση της γενικής συνέλευσης για κινητοποιήσεις διαρκείας. Οδήγησαν τον κλάδο σε ομηρεία και τον ΕΔΟΕΑΠ σε οικονομικό αδιέξοδο.


Εργοδότες, συνδικαλιστική γραφειοκρατία και κυβέρνηση, σε αγαστή σύμπνοια, προχωρούν τώρα στην τελευταία πράξη του δράματος. Μαζί τους και η τρόικα, η οποία επιχαίρει επειδή βρέθηκαν άλλοι «πρόθυμοι» να κάνουν τη βρόμικη δουλειά, χωρίς να λερώσει η ίδια τα χέρια της και σε αυτό το θέμα.

Αν τους περάσει, θα σβήσουν μισό αιώνα ιστορίας και προσφοράς αξιοπρεπών υπηρεσιών υγείας και επικουρικών συντάξεων μέσα σε τρεις ημέρες, με ένα δημοψήφισμα-οπερέτα. Γιατί αυτό που ονομάζουν «σωτηρία του ΕΔΟΕΑΠ» δεν είναι παρά ένα κουφάρι που θα φοράει τη φανέλα του ΕΔΟΕΑΠ – μέχρι να του την βγάλουν και αυτή.
Είναι η ώρα να αντισταθούμε, να επιλέξουμε τον αγώνα, τη ρήξη και την ανατροπή και όχι την ηττοπάθεια, τον συμβιβασμό, τον ατομισμό. Γιατί αυτή είναι μια μεγάλη, ιστορική στιγμή για τον κλάδο και όλοι θα κριθούμε όταν τεθεί το ερώτημα «και εσύ τι έκανες και με ποιους πήγες στον πόλεμο;».

Να, λοιπόν, τι προβλέπει το σχέδιο που μας φέρνουν εκβιαστικά και με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, για να είμαστε καθαροί:
1.    Οι παροχές υπολογίζονται με βάση τους νόμους της αγοράς (κεφαλαιοποιητικό σύστημα και ανταποδοτικότητα, αντί της αναδιανομής και της αλληλεγγύης) και μάλιστα θα αναπροσαρμόζονται σε ετήσια βάση (ετήσιες αναλογιστικές μελέτες), προφανώς προς τα κάτω. Έτσι, πρακτικά, σε λίγο καιρό είναι πιθανό να υπολείπονται ακόμη και εκείνων του ΕΟΠΥΥ.
2.    Δίνεται δικαίωμα βέτο στους εργοδότες (απαιτείται ομοφωνία για υπέρβαση προϋπολογισμού), δηλαδή αυτούς που έχουν οδηγήσει στην καταστροφή χιλιάδες θέσεις εργασίας και έχουν κλέψει εκατομμύρια ευρώ εισφορών, φέροντας έτσι μεγάλο μέρος της ευθύνης για τη σημερινή κατάσταση.
3.    Θεσπίζεται ουσιαστικά αυτόματος «κόφτης» στις δαπάνες και προαναγγέλλονται έτσι – εκτός από την περαιτέρω υποβάθμιση των παροχών – απολύσεις μόνιμου προσωπικού, διοικητικών, υγειονομικών και γιατρών, καθώς και μειώσεις μισθών.
4.    Αυξάνονται οι εισφορές των εργαζομένων (συνολικά στο 7% επί των αποδοχών), οι συνταξιούχοι επιβαρύνονται με 5%, ενώ οι εισφορές των εργοδοτών διαμορφώνονται στο 8% και παραμένουν έτσι πιο χαμηλά από τις αντίστοιχες που ισχύουν στο ΙΚΑ.
5.    Δεν προβλέπεται σαφώς και δεν διασφαλίζεται η κάλυψη των ανέργων συναδέλφων μας, ούτε όμως και εκείνων που εργάζονται με μπλοκάκια, ενώ αποκλείονται και σημαντικές κατηγορίες συνταξιούχων – δηλαδή, μένει εκτός ένα μεγάλο μέρος του κλάδου, με βάση και τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά.
6.    Δικαίωμα στο εφάπαξ προβλέπεται μόνο για όσους είναι ασφαλισμένοι μέχρι την ψήφιση του νόμου, οι οποίοι υπάγονται από εκεί και πέρα στις λεγόμενες «ατομικές μερίδες». Τα μέλη του ΕΔΟΕΑΠ παύουν να είναι «μέτοχοι». Για τους υπόλοιπους δεν γίνεται καμία αναφορά στη συγκεκριμένη παροχή.
7.    Η εισφορά 2% επί του κύκλου εργασιών έχει υπολογιστεί πρόχειρα και χωρίς ουσιαστική τεκμηρίωση για το πόσο θα αποδίδει, ενώ σε κάθε περίπτωση υπολείπεται σημαντικά του παλιού αγγελιοσήμου και δεν είναι σε θέση να καλύψει την μαύρη τρύπα που υπάρχει.
8.    Οι όποιες αναλογιστικές μελέτες έχουν γίνει αφορούσαν εισφορές και μισθούς προηγούμενης εποχής, που σήμερα έχουν περιοριστεί δραματικά, ενώ δεν υπάρχει συλλογική σύμβαση, οπότε η αυθαιρεσία είναι νόμος. Καθώς δε τα μπλοκάκια μένουν εκτός ΕΔΟΕΑΠ, οι εργοδότες θα δελεαστούν να επεκτείνουν τη χρήση τους, ώστε να πληρώνουν μηδαμινές εισφορές.
9.    Εγκαταλείπεται πρακτικά κάθε διεκδίκησή μας για τα χαμένα, μέσω PSI και εισφοροκλοπής-εισφοροδιαφυγής, που ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, όπως έχει δείξει και η έρευνα της Prudential. Παράλληλα, αθωώνονται όσοι υπήρξαν συνένοχοι σε αυτό το έγκλημα.
10.    Διαρρηγνύεται κάθε σχέση του Ταμείου με τις Ενώσεις που το ίδρυσαν, οδηγώντας τις σε περαιτέρω αποδυνάμωση και πορεία αποσύνθεσης. Εκδότες και καναλάρχες θα αποφασίζουν πλέον για όλα απευθείας.
11.    Δεν ικανοποιείται το δίκαιο αίτημα και η πάγια διεκδίκησή μας για αποσύνδεση της ασφάλισης από την εγγραφή στις Ενώσεις, που είχαν στόχο την εξασφάλιση αναβαθμισμένης ασφάλισης και περίθαλψης για όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, χωρίς προαπαιτούμενα. Αντιθέτως, η νομοθετική ρύθμιση όχι απλώς κουτσουρεύει τα δικαιώματα όλων αλλά, επιπλέον, αποκλείει ανέργους, μπλοκάκηδες και μέρος των συνταξιούχων.

Ιδού και τι προτείνουμε, πιστοί στις απόψεις που έχουμε προβάλλει μαχητικά και ασυμβίβαστα τόσα χρόνια, εντός και εκτός ΔΣ:
    Υπαγωγή στον ΕΔΟΕΑΠ όλων ανεξαιρέτως των εργαζομένων στον κλάδο, είτε με μισθολόγιο είτε με μπλοκάκι, καθώς και του συνόλου των ανέργων και των συνταξιούχων, που πρέπει να απολαμβάνουν δωρεάν τις παροχές υγείας.
    Καμία αύξηση στο ποσοστό των εισφορών που αντιστοιχεί στους εργαζόμενους.
    Υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας με μισθούς που θα επιτρέπουν στον καθένα να ζει αξιοπρεπώς, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες – έτσι ώστε να αυξηθούν αναλογικά και οι εισφορές προς τον ΕΔΟΕΑΠ.
    Κάλυψη του ελλείμματος του ΕΔΟΕΑΠ από εργοδότες και κράτος, που φέρουν την αποκλειστική ευθύνη για το γεγονός ότι βρέθηκε στο χείλος της χρεοκοπίας, μετά τη ληστεία των αποθεματικών του και τον Αρμαγεδδώνα που έπληξε τις θέσεις εργασίας και τους μισθούς.
    Άμεση δήμευση και πλειστηριασμός των περιουσιακών στοιχείων όσων εργοδοτών αποδεδειγμένα χρωστούν εισφορές από προηγούμενα χρόνια.
    Καθολικό και δημόσιο σύστημα υγείας και συνταξιοδότησης, για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ και όλο τον λαό.
    Υπερασπιζόμαστε τον ΕΔΟΕΑΠ ως πρότυπο ασφαλιστικής κάλυψης, που πρέπει να διεκδικηθεί και να εξασφαλισθεί για κάθε εργαζόμενο. Δεν θέλουμε ένα Ταμείο για λίγους και εκλεκτούς, για τους προνομιούχους των ΜΜΕ, όταν άλλοι στενάζουν.
    Συγκρότηση ενός ανεξάρτητου και δημοκρατικού συνδικάτου για όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, χωρίς τους εργοδότες.

Γιατί εμείς δεν αγωνιζόμαστε για να χωριστούμε από την κοινωνία, αγωνιζόμαστε για να ενωθούμε μαζί της και να την ενώσουμε, απέναντι σε όλους αυτούς που την πληγώνουν και μας σκοτώνουν.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ τις πλειοψηφίες των ΔΣ, καθώς ο μοναδικός λόγος που αρνούνται τη συνέλευση και παραβιάζουν κατάφωρα το καταστατικό και κάθε έννοια ηθικής και νομιμότητας είναι γιατί φοβούνται ότι θα αποκαλυφθούν και θα εκτεθούν δημοσίως, ενώ τώρα ανέξοδα τολμάνε και ισχυρίζονται ότι δήθεν σώζουν τον ΕΔΟΕΑΠ.
ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ να νομιμοποιήσουμε το νέο πραξικόπημα σε βάρος του Ταμείου, του κλάδου και των δικαιωμάτων μας.
ΚΑΛΟΥΜΕ τους συναδέλφους να απέχουν από το δημοψήφισμα-οπερέτα που οργανώνεται την ερχόμενη εβδομάδα και να μην υποκύψουν στο ψευτοδίλημμα «ή ψηφίζεις ή πεθαίνει ο ΕΔΟΕΑΠ». 
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την άμεση διεξαγωγή γενικής συνέλευσης, με βάση το καταστατικό του οργανισμού, για να κατατεθούν και να συζητηθούν ανοιχτά όλες οι προτάσεις και στη συνέχεια να αποφασίσουμε τον δρόμο που θα ακολουθήσουμε.

ΟΧΙ στη φίμωση του κλάδου, στο νέο πλήγμα στην ενημέρωση, στην καταστρατήγηση των δημοκρατικών διαδικασιών.

•    Πρωτοβουλία για την Ανατροπή
ΕΣΗΕΑ
(Financial Crimes, Αριστερό Ριζοσπαστικό
ΜΜΕτωπο, Σπάρτακος, ανένταχτοι)

•    Ασύνταχτο Μέτωπο Αγώνα Δημοσιογράφων
ΕΣΗΕΜ-Θ

2 Noεμβρίου 2017