Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017

Η Κιβωτός του Κόσμου παίζει μπάσκετ


...αναδημοσίευση από το www.ert.gr....


Βάζουν τρίποντα, έχουν τέσσερις νίκες σε τέσσερις αγώνες και η ομάδα «πετάει» μέσα κι έξω από το παρκέ.
Ο λόγος για την ομάδα μπάσκετ της Κιβωτού του Κόσμου, που στο δεύτερο χρόνο της οργανωμένης παρουσίας της στα πρωταθλήματα της ΕΣΚΑ, συμμετέχει στη Δ’ κατηγορία. Για όλα αυτά μας μίλησε ο πατέρας Αντώνιος Παπανικολάου.


 

-Τι προηγήθηκε της θεσμικής συγκρότησης της ομάδας;

-Όταν πρωτοήρθα στην ενορία στον Άγιο Γεώργιο στην Ακαδημία Πλάτωνος, είδα μία δύσκολη περιοχή με νεανική εγκληματικότητα, με παιδιά σε ώρες σχολείου να γυρνάνε στις πλατείες και τότε αποφασίσαμε να βγούμε προς τα έξω. Αρχικά φτιάξαμε ομάδες άτυπες που συμμετείχαν στο πρωτάθλημα της Αρχιεπισκοπής, ήταν ένας τρόπος να προσεγγίσουμε τα παιδιά.

-Ποιές ήταν οι επιπτώσεις αυτής της επιλογής;

-Ήταν θετικές γιατί με όχημα το μπάσκετ υποστηρίξαμε αυτά τα παιδιά, τα βοηθήσαμε να μπουν σε ένα πιο υποστηρικτικό περιβάλλον, να εξασφαλιστεί το φαγητό τους, να ενθαρρυνθούν ώστε να διαβάζουν, γιατί ήταν κυρίως από οικογένειες που αντιμετώπιζαν σημαντικά προβλήματα.

 
-Η δημιουργία «επίσημης» ομάδας και οι υποχρεώσεις – πειθαρχία που απαιτεί (προπονήσεις, αγώνες, κλπ), πώς έγινε αποδεκτή;

-Με ενθουσιασμό, αφού σήμερα στην αντρική ομάδα της Κιβωτού, παίζουν τα πρώτα παιδιά εκείνων των άτυπων ομάδων που προηγήθηκαν, δηλαδή είναι σήμερα 27 και 30 ετών, έχουν κάνει οικογένειες, κλπ
Επίσης φτιάξαμε παιδικό και εφηβικό τμήμα.

 

-Πού παίζει και αθλείται η ομάδα;

-Στο κλειστό του Ρούφ, επίσης και στο σχολικό κλειστό του Αγίου Νικολάου και στα ανοιχτά της Κάδμου.

-Προσέλευση θεατών έχετε;

-Βεβαίως από το φιλικό και συγγενικό περιβάλλον, από τους εθελοντές της Κιβωτού και γενικά από αρκετό κόσμο.

-Πώς σας αντιμετωπίζουν οι άλλες ομάδες και η ΕΣΚΑ;

-Λειτουργούμε με άλλη λογική και πνεύμα, δεν έχουμε αυτοσκοπό τη νίκη και χάσουμε – κερδίσουμε δίνουμε δώρα στους αντιπάλους μας και τους μοιράζουμε φυλλάδια για το γεωργικό σχολείο που έχουμε στην Πωγωνιανή Ηπείρου (ανθοκομία, τυροκομία, μελισσοκομία, αρωματικά φυτά). Πολλοί δείχνουν ενδιαφέρον γι αυτά. Άρα το μπάσκετ δεν λειτούργησε μόνο εσωτερικά στην Κιβωτό, αλλά και θετικά προς τα έξω.

 


-Τα αθλητικά σχέδια για το μέλλον ποιά είναι. Θα αναπτύξετε και άλλα αθλήματα;
-Η περιοχή μας δεν έχει υποδομές, δεν υπάρχει κλειστό και στο Ρουφ συνωστίζονται πάρα πολλά σωματεία, εμείς κάνουμε και άνοιγμα στα σχολεία και τα παιδιά γράφονται δωρεάν χωρίς συνδρομές, ενώ και οι προπονητές μας είναι εθελοντές.

Συνέντευξη: Νάσος Μπράτσος

Info
Επόμενος αγώνας της Κιβωτού: κλειστό γήπεδο Ρουφ, 21/11/2017 22:00, ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΑΣΚ – ΠΑΟ ΔΑΦΝΗ