Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Συναυλία για την Ικαρία και το Μίκη Θεοδωράκη

Στην συναυλία θα συμμετάσχει και το ικαριώτικο συγκρότημα του Νίκου Φάκαρου. Πέρα από την λαϊκή ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης και το συγκρότημα του Νίκου Φάκαρου ερμηνεύουν οι εξής:

    Λάκης Χαλκιά
    Δώρος Δημοσθένους
    Μπέτη Χαρλαύτη
    Μαρία Παπαγεωργίου
    Θεολόγος Κάππος
    Πάνος Τσίτσος

Το Βοτανικός Live stage βρίσκεται: Κασσάνδρας 19 – (Ιερά Οδός 72 & Σπύρου Πάτση)

Τηλ.επικοινωνίας: 210-3473.835

Κάποια ιστορικά στοιχεία για την εξορία του Μίκη

Την περίοδο 1947-1948 υπολογίζεται ότι στην Ικαρία βρίσκονταν 15.000 πολιτικοί εξόριστοι, όταν ο ντόπιος πληθυσμός ήταν γύρω στις 11.000. Οι πολιτικοί κρατούμενοι έφταναν στο νησί χωρίς να γνωρίζουν τον προορισμό τους, χωρίς να υπάρχει γι’ αυτούς εξασφαλισμένη στέγη ή κάποια ελάχιστα εφόδια.

Η Ικαρία βραχώδης και απομακρυσμένη γεωγραφικά από τον ηπειρωτικό κορμό, επιλέχθηκε ως κατάλληλη για να φυλακίσει την πρωτοπορία του 20ου αιώνα. Παρ’ όλα αυτά η Ικαρία,αποτέλεσε κάτι διαφορετικό από έναν απλό τόπο εξορίας. Η Ικαρία ως νησί, αγκάλιασε την κατατρεγμένη αριστερά και την περιέθαλψε με όποιο καλύτερο τρόπο ο ζεστός λαός της μπόρεσε να προσφέρει.

Μέσα στα πρόσωπα που φιλοξενήθηκαν εκείνη την περίοδο στο νησί ήταν και αυτό του Μίκη Θεοδωράκη,που δεν χρειάζεται να μιλήσουμε για την προσφορά του τόσο στην Ελληνική αριστερά όσο και στο τραγούδι.

Ο Μίκης θεοδωράκης βρέθηκε στο νησί μετά από συλληψή του που έγινε το 1947.Ο Μίκης το 1946 γράφει έργα για συμφωνική ορχήστρα και στις 31 Μαρτίου του 1946 βρίσκεται στην κεφαλή του μεγάλου συλλαλητηρίου που γίνεται στην Αθήνα, όπου βασιλεύει η λευκή τρομοκρατία και στις 27 Σεπτεμβρίου του 1946 έχει επιστρέψει στην Ελλάδα ο Βασιλέας Γεώργιος Β’ ύστερα από δημοψήφισμα που έγινε την 1ηΣεπτέμβρη του 1946. Με την επιστροφή του Βασιλέα  εντέινονται οι διώξεις έναντι των αριστερών και έτσι στις 28 Οκτωβρίου ιδρύεται ο δημοπκρατικός στρατός και ξεκινά ο εμφύλιος.

Το 1947 ακολουθεί το λεγόμενο δόγμα τρούμαν και πλέον οι Αμερικάνοι αναλαμβάνουν τον ρόλο της προστάτιδας δύναμης στην χώρα μας. Ο Παύλος διαδέχεται τον Γεώργιο Β και οι διώξεις εντείνονται. Στις 27 Δεκεμβρίου το ΚΚΕ βγαίνει εκτός νόμου και ο Μίκης Θεοδωράκης στην Ικαρία ως εξόριστος,ο ίδιος έχει αναφέρει ότι όταν είδε το νησί από μακριά,τα όμορφα βράχια του και την ρημοτομία έγραψε το γνωστό τραγούδι Βράχο βράχο τον καημό μου,βέβαια εκείνη την χρονιά 1947-48 έγραψε αρκετά από τα γνωστά τραγούδια του και αυτά θα εμφανιστούν στην παράσταση.

Το 1948 ο τότε πρωθυπουργός με καταγωγή από τη Σάμο,Θεμιστοκλής Σοφούλης, έδωσε γενική αμνηστία και ο Μίκης έφυγε από την Ικαρία και ήρθε στην Αθήνα, όπου πολύ σύντομα ξαναβγαίνει στην παρανομία. Τον Μαϊο του 1948 ξανασυλλαμβάνεται και εξορίζεται εκ νέου στην Ικαρία. Αν και το διάστημα της δεύτερης παραμανής του στο νησί είναι μικρότερο σε σχέση με την πρώτη, ξεκινά τη σύνθεση της πρώτης του συμφωνίας.

Το 1948 οι εξόριστοι καλούνται να υπογράψουν δήλωση μετανοίας,ο Μίκης δεν υπογράφει και εξορίζεται στην Μακρόνησο. Η παράσταση είναι ένα οδοιπορικό μνήμης που ταξιδεύει στην Ικαρία, παντρεύοντας τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη με τα τραγούδια της Ικαρίας.

MUSIC CORNER