...αναδημοσιεύουμε δύο άρθρα για την ΕΡΤ, από την εφημερίδα "εργατική αλληλεγγύη"...
1)ΕΡΤ Η μάχη συνεχίζεται
Εβδομάδα συζήτησης κι οργάνωσης του αγώνα ήταν αυτή που πέρασε για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, με την τριήμερη (!) συνέλευση που πραγματοποίησαν στα κατάμεστα γραφεία της ΕΣΗΕΑ.
Η συνέλευση ξεκίνησε με το χαιρετισμό της Ιωάννας Λούβρου, από την απεργιακή επιτροπή του ΕΚΠΑ και ολοκληρώθηκε με την εκλογή 7μελούς (+δύο εκπρόσωποι της περιφέρειας) συντονιστικής επιτροπής που μαζί με την ΠΟΣΠΕΡΤ, θα κάνουν τα απαραίτητα βήματα αφενός για να ενισχυθούν οι ΕΡΤ3 και οι ΕΡΑ της περιφέρειας με εργαζόμενους της Αθήνας, κι αφετέρου να γίνει ξανά πραγματικότητα η εκπομπή ραδιοτηλεοπτικού προγράμματος από την Αθήνα. Η επιτροπή αυτή θα πλαισιωθεί από ομάδες εργασίας που ήδη συγκροτούνται για να αντιμετωπιστούν όλα τα επιμέρους λειτουργικά προβλήματα.
Η αναγκαιότητα αυτής της συντονιστικής επιτροπής, ο χαρακτήρας και οι αρμοδιότητες που θα έχει, ήταν ένα από τα κυρίαρχα θέματα συζήτησης, με όλες τις προφανείς εντάσεις κι αντιπαραθέσεις που φέρνει μια τόσο μεγάλη, σε κρισμότητα και διάρκεια, διαδικασία.
Χαρακτηριστική ήταν η μεγάλη συμμετοχή με εκατοντάδες εργαζόμενους να συμμετέχουν ακόμα και μετά από 10 και 12 συνεχείς ώρες συζήτησης, καθώς και η έκρηξη δημοκρατικότητας όσο αφορά τη διαδικασία λήψης των αποφάσεων, με το κάθε μικρό ή μεγάλο ζήτημα να συζητιέται και να περνά σε ψηφοφορία.
Κοινός τόπος όλων ήταν ότι η μάχη συνεχίζεται παρά την εισβολή των ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο κι ότι η μεγάλη βάση των εργαζομένων της ΕΡΤ, ειδικά τώρα που δεν έχει το κτίριο στα χέρια της, πρέπει να οργανωθεί καλύτερα για να ξεπεράσει κι αυτή τη δυσκολία.
Ήδη βρίσκεται στα σκαριά η κατασκευή ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού στούντιο σε ελάχιστη απόσταση από το αστυνομοκρατούμενο κτίριο, από το οποίο θα εκπέμψει σύντομα πρόγραμμα.
Για το ξεπέρασμα των οικονομικών δυσκολιών συζητήθηκε η προβολή και η ενίσχυση του απεργιακού ταμείου, καθώς και ο μεγαλύτερος έλεγχος σε αυτό από τη γενική συνέλευση και το συντονιστικό.
Αρκετοί ομιλητές τόνισαν την ανάγκη για παρουσία με συγκεντρώσεις στην Αγ.Παρασκευή, την οργάνωση μιας μεγάλης συναυλίας έξω από το Ραδιομέγαρο κι άλλων αντίστοιχων δράσεων που θα στέλνουν το μήνυμα ότι η υπόθεση Ραδιομέγαρο δεν παρατιέται, ενώ ταυτόχρονα θα βάζουν δυσκολίες στην ομαλή λειτουργία της ΔΤ.
Πολλοί ήταν αυτοί που τοποθετήθηκαν για τη συνέχιση και την κλιμάκωση του συντονισμού και της κοινής κινηματικής δράσης με άλλα σωματεία κι αγωνιζόμενους κλάδους,. Η συνέλευση με ομόφωνη απόφασή της εξουσιοδότησε την Ειρήνη Φωτέλλη να συμμετέχει από τη μεριά των εργαζομένων στη σύσκεψη του Συντονισμού ενάντια στις Απολύσεις και τις Διαθεσιμότητες, το απόγευμα της 22/11. Όπως είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο Νάσος Μπράτσος (σχόλιό του μπορείτε να διαβάσετε δίπλα): “Δεν αγωνίζομαι μόνο για να ξανανοίξει η ΕΡΤ. Αγωνίζομαι για την ΕΡΤ, για τα νοσοκομεία, για τα σχολεία, για τις συγκοινωνίες, για τις εργασιακές σχέσεις, για όλα. Και μας έλαχε να είμαστε σε κεντρική θέση ανάμεσα στο σύνολο των εργαζομένων που παλεύει για να ανατραπεί αυτή η συμμορία”.
2)Συντονισμός και δράσεις, πολύτιμα εργαλεία
Από μαζική συμμετοχή έχουν χαρακτηριστεί οι τελευταίες δραστηριότητες των εργαζομένων της ελεύθερης ΕΡΤ, τόσο στις κινητοποιήσεις που γίνονται στα πλαίσια του συντονισμού ενάντια στις απολύσεις και τις διαθεσιμότητες, όσο και στις τελευταίες συνελεύσεις, που έγιναν στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, αφού το ραδιομέγαρο είναι υπό την κατοχή των ΜΑΤ.
Δύο είναι τα βασικά επίπεδα που θα κριθεί η συνέχεια. Το ένα είναι η επαναφορά ραδιοτηλεοπτικού προγράμματος, δεν λέμε ιντερνετικού γιατί η ενημερωτική ιστοσελίδα, το www.ertopen.com δεν έχει σταματήσει δευτερόλεπτο. Εδώ η εκλογή επιτροπής από την τελευταία συνέλευση, σε συνεργασία και με τα συνδικάτα του χώρου, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα πράξει το καλύτερο για την «επαναφορά», δίνοντας τη δυνατότητα στο εκπεμπόμενο πρόγραμμα να βρουν τη φωνή τους όλοι οι κλάδοι που βρίσκονται σε τροχιά αγώνα.
Το δεύτερο επίπεδο είναι να μην ξεχάσουμε ότι και εμείς είμαστε μέρος των εργαζομένων και έχουμε συνδικάτα, από τα οποία οφείλουμε να έχουμε απαιτήσεις που όμως να προκύπτουν από την αξιοπιστία που δίνει η συμμετοχή μας. Αυτό στα ΜΜΕ σκοπίμως το ξεχνάνε οι συνδικαλιστικές ηγεσίες και όσοι τους στηρίζουν. Εκεί κρινόμαστε όλοι, συνελεύσεις, συνδικάτα, είτε είναι η ΕΣΗΕΑ, είτε η ΠΟΣΠΕΡΤ και η ΠΟΕΣΥ, ανακλητές επιτροπές, άτομα, ομάδες, παρέες, παρατάξεις.
Τα ερωτήματα είναι απλά: μας ικανοποίησε η.τρίωρη στάση εργασίας τη μέρα της εισβολής των ΜΑΤ, που ήταν αντίστοιχη με την ανυπαρξία μηνών της ΓΣΕΕ?
Γιατί πέντε μήνες τώρα και πάμε και για τον έκτο, είχαν τα δημοσιογραφικά σωματεία "σιγή ασυρμάτου" μέσα στους χώρους δουλειάς και δεν έκανε ένα σωματείο μια περιοδεία στα ιδιωτικά ΜΜΕ για να ενημερώσει για τον αγώνα στην ΕΡΤ, να ζητήσει συμμετοχές ενίσχυσης και να θέσει την προοπτική κλιμάκωσης?
Έτσι θα πέσουν οι τροϊκανοί, με δελτία τύπου και χαρτοπόλεμο? Αυτοί δε νομοθετούν και για τα χάλια στις ιδιωτικές επιχειρήσεις των ΜΜΕ και ευρύτερα?
Ή μήπως θεωρούν μερικοί ότι δεν βλέπουμε το «πλυντήριο» που επιχειρούν να περάσουν τους για χρόνια υπηρέτες της τρόικας και μέσα στα ΜΜΕ για να τους «αξιοποιήσουν» στις εκλογές που έρχονται;
Ούτε καν μια καταδίκη του ότι συνδικαλιστές διάφορων αποχρώσεων υπέγραψαν στη ΔΤ δεν τόλμησαν να βγάλουν, παρά τις προτάσεις που έγιναν. Αλλά αυτά «ξεχνάνε» να μας τα πουν στις συνελεύσεις. Δεν πειράζει θα τα θυμίζουμε συνεχώς.
Επανερχόμαστε στη μαζική συμμετοχή των τελευταίων συνελεύσεων για να τονίσουμε ότι στην πράξη ήταν η εκδήλωση της επιθυμίας των συναδέλφων να μπουν σε δουλειές (πολλοί εξέφρασαν το παράπονο ότι έμεναν αναξιοποίητοι από κακοοργανωσιά) για να κλιμακώσουμε τον αγώνα τόσο εντός ΕΡΤ, όσο και με ανοίγματα στην κοινωνία και επί του προγράμματος, όσο και επί του κινηματικού, που το ένα βοηθάει το άλλο.
Εδώ λοιπόν είναι το στοίχημα των ημερών, οργάνωση του κόσμου αυτού με βάση τη διάθεση της προσφοράς του και με κριτήριο δράσεις εξωστρέφειας, άλλωστε με τον «μικρό» σε τετραγωνικά χώρο που είναι διαθέσιμος (γραφεία απέναντι από το ραδιομέγαρο - να λέμε και μια «καλημέρα» στους τροϊκανούς ρουφιάνους της ΔΝΤ ΤV), αποτελεί και αντικειμενική ανάγκη. Το βήμα που έχει γίνει με τη συμμετοχή των εργαζομένων της ΕΡΤ στο συντονισμό με σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, είναι πολύτιμο εργαλείο σε αυτή την κατεύθυνση.
Νάσος Μπράτσος, δημοσιογράφος στο www.ertopen.com