Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 2 Μαρτίου 2024

Η ομάδα που γεννήθηκε πριν από δεκαετίες από Μορφωτικό Σύλλογο - Ολυμπιακός Άσσου Κορινθίας


...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr... 

Στα δύσκολα μεταπολεμικά χρόνια, που η χώρα προσπαθούσε να γιατρέψει τις πληγές της, η δίψα για τον αθλητισμό σαν αναπόσπαστο στοιχείο για την ποιότητα ζωής που οι άνθρωποι διεκδικούν σε όλες τις εποχές και κάτω από όλες τις συνθήκες, εκφράστηκε με την ίδρυση σωματείων σε περιοχές που αναζητούσαν την αθλητική τους έκφραση.

Η Κορινθία με πλούσια προπολεμική αθλητική ιστορία δεν μπορούσε να είναι εξαίρεση.



«Σταθμός» μας ο Άσσος Κορινθίας, όπου ο τοπικός Ολυμπιακός, με τις κοπιώδεις προσπάθειες των ανθρώπων που συμμετέχουν σε αυτόν δίνει αθλητική διέξοδο στη νεολαία.

Ίσως για όσους/ες είναι μακριά από την οργανωτική ζωή των αθλητικών σωματείων να φαντάζουν όλα ρόδινα, αλλά δεν είναι. Μόνιμος βραχνάς το οικονομικό, καθώς πρέπει να καλυφθούν έξοδα μετακινήσεων, ιματισμός, παράβολα δελτίων, έξοδα διαιτησίας και ιατρού αγώνα, αλλά και δαπάνες «αόρατες» στους εκτός χώρου, όπως τα 10.000 φιαλίδια νερού που καταναλώνει η ομάδα σε όλη την περίοδο (αγώνες και προπονήσεις).

Συνεπώς λαχειοφόρες αγορές, χοροί, κληρώσεις, συνδρομές και κάθε είδους ενίσχυση είναι οι όροι για να μένει ζωντανό και λειτουργικό το κάθε σωματείο.





Προσθέστε και έκτακτες εμφανίσεις προβλημάτων όπως ότι το 2018 με τις βροχές πλημμύρισε ο γειτονικός χείμαρρος και καταστράφηκε το γήπεδο (ανήκει στο Δήμο Κορινθίων) από το οποίο χρειάστηκαν 65 μεγάλα φορτηγά για να φορτώσουν τη λάσπη που το κάλυψε και έχετε την εικόνα του ερασιτεχνικού αθλητισμού.



Επισκεφτήκαμε το σύλλογο και μιλήσαμε με τη διοίκησή του.

-Πότε ιδρύθηκε και από ποιους η ομάδα;

-Το 1956 με πρωτοβουλία της συζύγου του υπουργού Π. Παπαληγούρα ιδρύθηκε ο Μορφωτικός Αθλητικός Σύλλογος Άσσου.

Σκοπός του συλλόγου ήταν να δοθεί η δυνατότητα στη νεολαία του χωριού να έχει πολιτισμική και αθλητική διέξοδο διότι υπήρξαν τμήματα μουσικής, επιτραπέζιας αντισφαίρισης, βιβλιοθήκης και ποδοσφαίρου. Το τμήμα ποδοσφαίρου στελεχώθηκε από νέους του χωριού και είχε την ονομασία ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ.





-Ποια ήταν η κοινωνική κατάσταση της περιοχής;

-Η περιοχή ,όπως και άλλες περιοχές της χώρας, βίωνε δύσκολες καταστάσεις αφού μόλις λίγα χρόνια πριν η χώρα είχε βγει από την κατοχή και αμέσως μετά από την εμφύλια διαμάχη. Οι υποδομές ήταν υποτυπώδεις και η οικονομία της περιοχής ήταν σε μεγάλο ποσοστό βασισμένη στην αγροτική οικονομία.



-Στην ιστορία της ομάδας αναφέρεται ότι προηγουμένως το σωματείο είχε την ονομασία Μορφωτικός Αθλητικός Σύλλογος “Η Αναγέννηση”. Ποια ήταν η αθλητική παρουσία του συλλόγου πριν την ίδρυση του Ολυμπιακού;

-Τέσσερα χρόνια μετά την ίδρυση της ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ η προσπάθεια σε σχέση με το ποδόσφαιρο έλαβε τέλος διότι το τμήμα ποδοσφαίρου σταμάτησε τη λειτουργία του. Το 1969 ομάδα παραγόντων με επικεφαλής τον Ν. Παναγιωτόπουλο και με τη συμμετοχή των Μπισιώτη, Γιαννάκαινα, Λιάκαινα, Παφίλη και Κακιζή επανασύστασε το ποδοσφαιρικό τμήμα με την επωνυμία Μ.Α.Σ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΑΣΣΟΥ λόγω της αγάπης του ιδρυτή για τον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ.

ο πρόεδρος Κ. Παπαϊωάννου

-Σε ποιο γήπεδο έπαιζε. Ποιες ήταν οι αθλητικές υποδομές της περιοχής εκείνα τα χρόνια.

-Αθλητικές υποδομές δεν υπήρχαν, η ομάδα έπαιζε στο γήπεδο που είναι και τώρα, βέβαια τότε δεν υπήρχε τάπητας στο γήπεδο (ξερό).



-Ποια χρώματα έχει και ποιο σήμα;

-Χρώματα της ομάδας όπως και τώρα ήταν το κόκκινο και το άσπρο και σήμα ο αναμμένος πυρσός.

-Ποια είναι η σχέση του συλλόγου με την τοπική κοινωνία;

-Η ομάδα δέχτηκε μεγάλη αποδοχή και αγάπη από τους κατοίκους του χωριού και ήταν ένα από τα αγαπημένα θέματα συζήτησης και ενασχόλησης της νεολαίας και όχι μόνο.

Το 1971 στη β' κατηγορία κατέκτησε το πρώτο κύπελλο Κορινθίας, ενώ το 1972 πήγε πάλι στον τελικό που έχασε στα πέναλτι. Επίσης το 1972 έφτασε στους 4 του κυπέλλου ερασιτεχνών Ελλάδος.

Τη φανέλα της ομάδας μεταξύ άλλων έχουν φορέσει ο Π. Λαμπρινός και ο Σ. Μαυρονάσιος οι οποίοι πήραν μεταγραφή αργότερα στο μεγάλο τότε ΕΘΝΙΚΟ του Καρέλλα.

Το 2003 ιδρύθηκαν παιδικά τμήματα  και συμμετέχουμε συνεχώς στα πρωταθλήματα Κ14 και Κ16 'έχοντας κατακτήσει και μια φορά το πρωτάθλημα νέων.

Η μεγάλη ομάδα αγωνίζεται στην Α' κατηγορία Κορινθίας στελεχωμένη κυρίως με παιδιά από τις ακαδημίες, εδώ πρέπει να τονίσουμε πως παιδιά των ακαδημιών μας έχουν προχωρήσει σε ΑΕΚ,ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ, ΑΣΤΕΡΑ ΤΡΙΠΟΛΗΣ, ΑΤΡΟΜΗΤΟ και ΚΟΡΙΝΘΟ.





-Στη σημερινή εποχή πόσα τμήματα και αθλήματα καλλιεργεί η ομάδα και πόσους ενεργούς αθλητές έχει και σε ποιο γήπεδο παίζει σήμερα;

-Στη σημερινή εποχή υπάρχει ένα τμήμα ποδοσφαίρου το οποίο αποτελείται από 22 παίκτες και παίζει στο ίδιο γήπεδο από τότε που ξεκίνησε.



Το Δ.Σ της ομάδας τώρα είναι:

1)Πρόεδρος Κ. Παπαϊωάννου

2)Αντιπρόεδρος Σ. Φιλιππάκης

3)Γενικός Γραμματέας Δ. Χατζηγιαννίδης

4)Ταμίας Β. Καμπούρη

5)Έφορος Λ. Χριστόπουλος


6)Υπεύθυνος Ακαδημιών και Επικοινωνίας Σ. Ροτζιώκος

7)Αναπληρωτής Ταμίας Β.Γκιώνη

8)Γενικός Αρχηγός Ακαδημίας Α.Νικολάου

9)Μέλος Γ. Ζουγλής

Πηγές φωτο: ιστορικές - από το αρχείο της ομάδας

Συνέντευξη & σύγχρονες φωτο από τον αγώνα Oλυμπιακός Άσσου - Τενεάτης Αθικίων: 1-0, το Σάββατο 17/2/2024: Νάσος Μπράτσος


...επόμενο αφιέρωμα στην ιστορία του αθλητισμού στην Κορινθία, το Σάββατο 30 Μαρτίου 2024...