Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023

Ναυτικός Όμιλος Πατρών: Aπό το 1929 πρωταγωνιστεί στον υγρό στίβο


...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

Κoντεύει τον ένα αιώνα δράσης ο Ναυτικός Όμιλος Πατρών (ΝΟΠ) αφού ιδρύθηκε στις 18 Απριλίου 1929.

Η ιδρυτική σύνθεση του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου ήταν: πρόεδρος Σοφοκλής Κόλλας, Κων. Νικολόπουλος αντιπρόεδρος, Κουλής Αναστασόπουλος ταμίας, Επ. Πετραλιάς Γεν. Γραμματέας, Αθ. Βλάχος έφορος, Ηρακλής Τριάντης, Γεώργιος Σαμαράς, Γεώργιος Καραβίτης σύμβουλοι.



                           ΝΟΠ 12 Σεπτεμβρίου 1929 Αθλ.Εβδομάς

Στην ιστορία του συλλόγου, αναφέρεται και μάλιστα με εντυπωσιακές περιγραφές, ή έναρξη της δραστηριότητάς του, σε συνδυασμό με τα μέσα εκείνης της εποχής: «Στο Ν.Ο.Π. προσχωρούν σχεδόν όλοι οι παλαιοί γνωστοί κολυμβητές από τα άλλα σωματεία της “Παναχαϊκής”, του “Ολυμπιακού”, και του “Αχιλλέα” καθώς και μερικοί μαθητές τότε όπως ο Τοτός Γεροθανάσης, Γιάννης Διλέρνιος, Σπύρος και Νιόνιος Τσιτσιλιάνος, Ανδρέας Μπουκαούρης, Παναγής Έρτσον, Ντίνος Μαχαίρας, Κίμωνας Μπουράτης, Χρήστος Παπαδημητρίου κ.λ.π.

                                           ΝΟΠ 1-7-1932 Αθλητικά Χρονικά



Για τις πρώτες εγκαταστάσεις του Ν.Ο.Π. μισθώνεται μαούνα. Με την προσωπική εργασία του Κυριάκου Σπέντζα, κατασκευάζεται μια μεγάλη τέντα που θα στεγάσει τους νεαρούς εραστές της θάλασσας.



8-9-1930 Αθλητικός Τύπος

Η μαούνα εξοπλίζεται με ένα καταδυτήρα 3 μέτρων και προσδένεται στο μόλο Τριάντη. Επιστάτης ο “Πέτρου”.



ΝΟΠ 8-7-1938 ΝΕΟΛΟΓΟΣ

Η νέα βάση εγκαινιάζεται επίσημα με αγιασμό την Κυριακή 30 Ιουνίου 1929. την ίδια μέρα ξεκινούν και οι πρώτες μεγάλες ναυτικές επιδείξεις του Ν.Ο.Π. Ξεχωριστό γεγονός για την Πάτρα.


12-8-1932 ΝΟΠ, αθλητικά χρονικά

Χιλιάδες κόσμου κατεβαίνουν στο Μόλο για να παρακολουθήσουν τους αγώνες. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ελεύθερη κολύμβηση 50 μέτρων. Καταδύσεις, water polo.



Για την ιστορία πρέπει να αναφερθεί ότι η εκκίνηση δινόταν με πιστόλι από το κότερο “Τζίτζικα” του Σοφ. Κόλλα και το τέρμα ήταν μια νοητή ευθεία μεταξύ δύο τενεκέδων που επέπλεαν σαν σημαδούρες! Την απόσταση διέπλεαν 25 κολυμβητές σε 6 σειρές».



ΝΟΠ 13-7-1938 ΝΕΟΛΟΓΟΣ

Ο ΝΟΠ ακολούθησε τα βήματα των σωματείων που προαναφέρθηκαν και είχαν τμήματα ναυταθλητισμού, όπως ο Ποσειδώνας το 1925, ο Αχιλλέας από το 1927, η Παναχαϊκή το 1928 και ο Ολυμπιακός Πατρών. Αυτό δείχνει ότι η πόλη είχε αναπτύξει ήδη μία αθλητική κουλτούρα στα αθλήματα αυτά και αντιλαμβάνονταν τις δυνατότητες που της έδινε η παραθαλάσσια περιοχή της.



Η δυναμική ανάπτυξη του ΝΟΠ και η συμμετοχή του σε Πανελλήνιους Αγώνες, είχε σαν αποτέλεσμα τόσο την αναγνώρισή του από την Ελληνική Κολυμβητική Ομοσπονδία Φιλάθλων - ΕΚΟΦ, όσο και την προσέλκυση φιλάθλων, αλλά και την αποδοχή της πρόσκλησης που του έγινε από το ΝΟΠ, του Ιταλού Vecci, προπονητή που ανέλαβε την εξάσκηση των κολυμβητών. Και είμαστε μόλις στο 1930.

                                 19-8-1932 αθλ.χρονικά


Τα λιμάνια εκείνα τα χρόνια του Μεσοπολέμου, ανοιχτά σε ρεύματα και πληροφορίες από άλλες χώρες, αποτέλεσαν «μεγενθυτικούς φακούς» στην μεταφορά γνώσεων και εμπειριών σε όλους τους τομείς και στον αθλητισμό, αρκεί να αναλογιστούμε τη διάδοση του ποδοσφαίρου μέσα από αγώνες με πληρώματα πλοίων από προηγμένες για την εποχή ποδοσφαιρικά χώρες.
Έτσι και ο ναυταθλητισμός σε μία χώρα με μεγάλη ναυτική παράδοση και τριβή με το υγρό στοιχείο, μπόρεσε να γίνει δέκτης μηνυμάτων από χώρες που είχαν να παρουσιάσουν αξιόλογη εμπειρία.



ΝΟΠ 19-7-1938 ΝΕΟΛΟΓΟΣ


Ανατρέχουμε και πάλι στην ιστορία του συλλόγου και διαβάζουμε ότι: «Την διετία 1930-31 ο Ν.Ο.Π. φωλιάζει στις καρδιές των Πατρινών με θεαματικούς αγώνες στο μόλο Αγ. Νικολάου. Υπήρξαν αγώνες με περισσότερους από 200 φιλάθλους(!).

Τις χρονιές 1932-1933 διαγράφει μια εντυπωσιακή πορεία για να βρεθεί στην κορυφή της ελληνικής κολύμβησης και υδατοσφαίρισης.



ΝΟΠ 28-7-1938 ΝΕΟΛΟΓΟΣ

Από εφημερίδα της εποχής διαβάζουμε ότι το 1932 με προπονητή τον Κλ. Παλαιολόγο, μεγάλη στη συνέχεια φυσιογνωμία του ελληνικού αθλητισμού “ο Όμιλος ευρίσκεται εις το ζενίθ της δράσεως του. Οι κολυμβητές του, πλέον των 150, καταρρίπτουν συνεχώς τα ρεκόρ”.

Στις 17 Ιουνίου του 1933 ο διαπρεπής Ούγγρος προπονητής και καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βουδαπέστης Ζόζεφ Μπέρκε θα πει για το Ν.Ο.Π.: “Ευρίσκω - και τούτο το λέγω μεθ' ικανοποιήσεως - θαυμάσιον έμψυχον υλικόν και ιδίως εις την κλίμακα των νεαρών κολυμβητών… το αίσθημα της πειθαρχίας και του σεβασμού ευρίσκεται εις ιδεώδη βαθμόν”».



                                               Aθλητικά Χρονικά 18 Ιουλίου 1934

Έτσι το λιμάνι της Πάτρας εκτός από την εμπορική κίνηση που είχε και τη λειτουργία του σαν τόπος εργασίας για σημαντικό εργατικό δυναμικό της περιοχής, όταν αγωνίζονταν ο ΝΟΠ γίνονταν και τόπος ψυχαγωγίας, αθλητισμού, πολιτισμού και κοινωνικοποίησης.



Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος διέκοψε αυτές τις δραστηριότητες και μεταπολεμικά σε μία χώρα που οι συνέπειες του πολέμου, σε συνδυασμό με τα δύσκολα εμφυλιακά και μετεμφυλιακά χρόνια, με δύναμη ψυχής όλοι όοι είχαν μεράκι με τον αθλητισμό, που να μην ξεχνάμε αποτελεί ανθρώπινη ανάγκη, επιχείρησαν την επανεκκίνηση, σε ένα περιβάλλον με μεγάλες δυσκολίες. Και εδώ ο ΝΟΠ «μπαίνει με φόρα» στη νέα περίοδο αφού και επανεκκίνησε αρκετά γρήγορα, το 1945 και κατέκτησε το πρωτάθλημα υδατοσφαίρισης, πιάνοντας το νήμα από εκεί που το είχε αφήσει προπολεμικά, δηλαδή τη δυναμική που παρουσίαζε σαν σύλλογος.


                                            20-5-1932 αθλ.χρονικά


Στα μεταπολεμικά χρόνια υπήρξαν και ξένοι προπονητές που ανέλαβαν τα ηνία του ΝΟΠ, δείγμα της σημασίας που έδινε στη μεταφορά γνώσεων και τεχνικών στα αθλήματα που καλλιεργούσε.



Αρκετοί αθλητές του ΝΟΠ στα «στεριανά αθλήματα», αγωνίζονταν στην Ένωση Αθλοπαιδειών Πατρών – ΕΑΠ, που είχε έτος ίδρυσης το 1927 και κυριολεκτικά έφερε το μπάσκετ στην πόλη, ενώ σημαντικό ρόλο είχε και στη διάδοση του βόλεϊ, εκείνα τα μεσοπολεμικά χρόνια. Συχνό ήταν το φαινόμενο να αγωνίζονται αθλητές σε παραπάνω από ένα άθλημα, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις να είναι ταυτόχρονα αθλητές, μέλη διοικήσεων συλλόγων και διαιτητές. Ή ακόμα να αγωνίζονται στο ίδιο άθλημα σε δύο ομάδες (μία επίσημη που έπαιρνε μέρος σε διοργανώσεις και μία ανεπίσημη που έδινε φιλικούς αγώνες). Ο αθλητισμός ήταν ερασιτεχνικός και δεν υπήρχαν οι περιορισμοί της σύγχρονης περιόδου.


Ακολούθησαν πολλές αλλαγές στο χάρτη των αθλητικών εγκαταστάσεων της Πάτρας, καθώς και στην εξέλιξη των ναυταθλητικών σπορ στη διάρκεια των δεκαετιών της μεταπολεμικής περιόδου, έως τις μέρες μας.



5-8-1938 εφημ. ΝΕΟΛΟΓΟΣ




Φυσικά εκτός της εξέλιξης των αθλημάτων σε κλειστούς χώρους, τα λιμάνια με ελάχιστες εξαιρέσεις σε μικρά νησιά της χώρας, δεν αποτελούν λόγω ρύπανσης από την εμπορική τους χρήσης και ασφάλειας για τους ίδιους λόγους, αξιοποιήσιμους χώρους για την προπόνηση σε σπορ όπως η υδατοσφαίριση ή η κολύμβηση.

Ομάδα Κυπέλλων μπορεί να χαρακτηριστεί ο Ν.Ο.Π. αφού στην δεκαετία του 1990 κατάφερε να παίξει σε 6 τελικούς αγώνες (τα έτη 1957,1958, 1992,1995,1996,1997) το κατέκτησε το 1995 Ν.Ο.Π. - Βουλιαγμένη:13-12 στο Ο.Α.Κ.Α. με παρουσία 1500 φιλάθλων από την Πάτρα.





Στις μέρες μας ο ΝΟΠ διαθέτει ιδιόκτητο κολυμβητήριο στην Ακτή Δυμαίων, με χωρητικότητα εξεδρών 3.000 θεατών, καθώς και υποστηρικτικούς χώρου, όπως αίθουσα γυμναστικής, ιατρείο, αποδυτήρια, αίθουσα Συσκέψεων, δημοσιογραφικά θεωρεία, γραφεία, κυλικείο, αποθηκευτικοί χώροι, ενώ υπάρχει πλήρης εξοπλισμός για τη διεξαγωγή αγώνων πόλο, κολύμβησης, και συγχρονισμένης κολύμβησης.





Την αθλητική περίοδο 2023-2024 ο ΝΟΠ επιστρέφει στην Α1 Εθνική Κατηγορία το πόλο, κερδίζοντας την προηγούμενη περίοδο την άνοδο και συνεχίζει τη δημιουργική του πορεία που ξεκίνησε στην αίθουσα του ΔΣ της Φιλαρμονικής τον Απρίλιο του 1929.

Έρευνα: Νάσος Μπράτσος


Σχετικά θέματα – Πάτρα και αθλητισμός

ΕΑΠ -1927: Η ομάδα που έφερε το μπάσκετ στην Πάτρα και ο Γάλλος μοναχός

Η διαχρονική προσφορά της Πάτρας στον αθλητισμό

Απόλλων Πατρών: Από το Μεσοπόλεμο έως σήμερα

Θύελλα Πατρών: Η παρέα των Μικρασιατών προσφύγων του 1930

Ένα πρότυπο Μητροπολιτικό Κέντρο Αθλητισμού στη Δυτική Ελλάδα και τη χώρα

Αθλητική κυψέλη από το 1925: Το ertnews.gr στα γραφεία του Ολυμπιακού Πατρών

Η “Οδύσσεια” του Ολυμπιακού Πατρών στην Τουρκία το 1933

Το γήπεδο «Προσφυγικών» στην Πάτρα – Το έφτιαξαν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες

ΑΣΟ και Λαδόπουλος: Τα παρατημένα εργοστάσια γίνονται χώροι αθλητισμού & Πολιτισμού (φωτορεπορτάζ)

«Χάσουμε κερδίσουμε, εμείς θα το γλεντήσουμε…»

Ο «ποδοσφαιρικός παππούς» της Αχαΐας – Ολυμπιακός Πατρών η ψυχή των Μικρασιατών προσφύγων

Γρηγόρης Πλιάτσικας: Ο αίλουρος «ήρωας του Γκρατς»

130 χρόνια Παναχαϊκή – Αφιέρωμα στο ιστορικό σωματείο

90 χρόνια Ατρόμητος Πατρών – Αθλητική δράση με κέντρο τα Ζαρουχλέικα

Ο ποδοσφαιρικός “γύψος” 1967 – 1974 στην Πάτρα

Γλαύκος Πατρών: Γήπεδο μπάσκετ στην εγκαταλελειμένη Πειραϊκή – Πατραϊκή

Aετός Ρίου 1928: Αθλητική στέγη για τους Μικρασιάτες πρόσφυγες

Άρης Πατρών: Η διπλή προσφυγιά ενός ποδοσφαιρικού σωματείου

Θύελλα Πατρών: Από το 1930 προσφέρει στον αθλητισμό της Αχαΐας

A.Σ. Ρομαϊκός Κάτω Αχαγιάς: Νέος σύλλογος με βαριά αθλητική κληρονομιά

O σύνδεσμος ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών Αχαΐας στο ertnews.gr (pic)

Δήμος Πατρέων: Παράδοση νέου γηπέδου ποδοσφαίρου

Το ertnews.gr στα δημοτικά γήπεδα ποδοσφαίρου του Δήμου Πατρέων

Το έργο του Αθλητικού Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πάτρας “Ιάσων” και οι παρεμβάσεις του Δήμου στην πλαζ – Το ert.gr στην Αχαΐα

Δήμος Πατρέων: Ανάδειξη & ενίσχυση του κοινωνικού ρόλου του αθλητισμού – Συνέντευξη του Τ. Πετρόπουλου στο ert.gr

H “άγνωστη” ιστορία του νέου προπονητήριου της Παναχαϊκής (pic)

Φωστήρας Οβρυάς: Με συλλογική δράση έφτιαξαν το γήπεδό τους

Ο “Καπετάν Νικήτας” θα “ξαναπατήσει” στο χόρτο

Η Λέσχη Ορεινής Ποδηλασίας Πάτρας (Λ.Ο.Π.Π) – Ο Ερυμάνθιος Κάφρος στο ert.gr

Η πρώτη Δημοτική πίστα Pump Track στην Ελλάδα από το Δήμο Πατρέων

«Εκτοπισμένοι, μικρές πράξεις επιβίωσης»: Ντοκιμαντέρ των Α. Μπάρλου – Α. Ribagorda -C. Burck

Στα βήματα του Φάνη Τσιμιγκάτου – Η Αχαϊκή πρωτεύουσα θυμάται και τιμά

Επίκαιρο όσο ποτέ το μήνυμα των Διεθνών Παιδικών Αγώνων

Παγκόσμιoι Παιδικοί Αγώνες με αντιπολεμικό χαρακτήρα

Αφετηρία το 1929 για το αθλητικό ταξίδι της AEΚ Πατρών μέχρι σήμερα