Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Κυριακή 14 Αυγούστου 2022

Ολοκληρώνει την 11ετή παρουσία του ο «Τσάρος» στην Ικαρία - Τέρμα τα «Χειμερινά Ανάκτορα»

 


«Aλλαγές τοπίου» στην Αρέθουσα Ικαρίας, καθώς από το Σεπτέμβρη και μετά από 11 χρόνια λειτουργίας, ολοκληρώνει τον κύκλο του το καφενείο (αλλά και μεζεδοπωλείο» «Στου Τσάρου» και προς αποφυγή παρεξηγήσεων μιλάμε για καλό Τσάρο και όχι για τους κακόφημους που κατέγραψε η ιστορία. Ήδη υπάρχει αγγελία ενοικίασης ή πώλησης της επιχείρησης. Πριν τον 11ετή κύκλο, οι ιδιοκτήτες του «Τσάρου» που τον λειτουργούσαν οι ίδιοι, είχαν δώσει την επιχείρηση σε μία άλλη θρυλική μορφή, τον Αντώνη που και επί των ημερών του γράφτηκαν μεγάλες στιγμές στο χωριό. Διαβάστε ΕΔΩ την απαραίτητη προϊστορία. 

Ο «Τσάρος» δεν ήταν μόνο «μαγαζί», αλλά και μουσείο με τις τόσες ιστορικές φωτογραφίες και αντικείμενα που είχε στο εσωτερικό του (ακόμα και φωτογραφίες στρατευμένων συγχωριανών στη Μέση Ανατολή και με συμμετοχή στο αντιφασιστικό κίνημα της περιόδου - η Αρέθουσα καταγράφει πάνω από 80% ποσοστά για το ΚΚΕ και είναι από τα πρώτα χωριά σε πανελλαδική βάση με τέτοιες επιδόσεις). Τον «Τσάρο» έχει επισκεφτεί στο παρελθόν και η Αλέκα Παπαρήγα. 

Το παρατσούκλι «Τσάρος», όπως μας είχαν πει κάποτε οι σημερινοί ιδιοκτήτες, είχε βγει για έναν προγενέστερο που είχε δουλέψει το μαγαζί που ήταν ως χαρακτήρας καλοκάγαθος και ως παρουσιαστικό ψηλός, ξανθός, γαλανομάτης και δεξιών φρονημάτων, οπότε το παρατσούκλι δεν ήθελε και πολύ για να βγει. Και έμεινε στο μαγαζί, μέχρι που του έδωσε και το όνομά του.

Χωρίς να ξέρουμε ποια θα είναι η επόμενη μέρα ως προς τη λειτουργία του χώρου και την τύχη του αρχειακού του υλικού, αναρτούμε τιμητικά φωτο από την τελευταία μας επίσκεψη, καθώς και κάποιες πιο παλιές, αλλά και ένα Link από γλέντι του 2015. Μοναδική «κακή» μας ανάμνηση είναι ο χαμένος τελικός για την Αθλέτικο Μαδρίτης (1-1 με τη Ρεάλ και 3-5 στα πέναλτυ, που παρακολουθήσαμε το 2016 στου «Τσάρου» και φύγαμε στεναχωρημένοι από το αποτέλεσμα. Ανοίξτε το θέμα για περισσότερες φωτο.