Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τρίτη 26 Απριλίου 2022

Σοβαρότατα προβλήματα λειτουργίας του Ακτινοδιαγνωστικού Εργαστηρίου στο ΓΝΕ ΘΡΙΑΣΙΟ

 



ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Γ.Ν.Ε. ΘΡΙΑΣΙΟ                                         

Ελευσίνα: 26/4/2022                                                                 Αρ. Πρωτ.: 749

ΠΡΟΣ Υπουργό και Αν. υπουργό Υγείας                                                                  
 Διοικητές 2ης ΥΠΕ και ΓΝΕ ΘΡΙΑΣΙΟ

ΘΕΜΑ: Σοβαρότατα προβλήματα λειτουργίας του Ακτινοδιαγνωστικού Εργαστηρίου λόγω των μεγάλων ελλείψεων ιατρικού και παραιατρικού προσωπικού. 

Με αλλεπάλληλα «εντέλλεσθε», οι γιατροί υποχρεώνονται να εκτελούν διπλάσιο αριθμό εφημεριών από τον προβλεπόμενο, ξεπερνώντας τις σωματικές και ψυχικές τους αντοχές.
 

Σοβαρότατα προβλήματα στο Ακτινοδιαγνωστικό τμήμα, που η ασφαλής στελέχωση του είναι απολύτως αναγκαία για τη λειτουργία του νοσοκομείου, προκαλούν οι μεγάλες ελλείψεις ιατρικού και παραιατρικού προσωπικού.
 

Συγκεκριμένα, στο Ακτινοδιαγνωστικό τμήμα έχουν απομείνει μόνο 8 ειδικευμένοι γιατροί (η επιστημονική υπεύθυνη έχει καταθέσει αίτηση παραίτησης, μια επικουρική γιατρός είναι σε άδεια λόγω κυήσεως και μία μόνιμη γιατρός δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα εφημεριών λόγω κύησης) ενώ είναι κενές και οι 8 θέσεις ειδικευόμενων γιατρών. Αποτέλεσμα είναι να είναι αδύνατη η κατάρτιση ασφαλούς προγράμματος εφημεριών.



Οι γιατροί του τμήματος έχουν ήδη ξεπεράσει τις σωματικές και ψυχικές τους αντοχές τους, δεδομένου ότι στο Ακτινοδιαγνωστικό τμήμα του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου, με πολύ μικρότερο αριθμό γιατρών, εκτελείται καθημερινά πολύ μεγάλος αριθμός ακτινολογικών εξετάσεων, που στις ημέρες Γενικής Εφημερίας του νοσοκομείου προσεγγίζει τον αριθμό των διενεργούμενων εξετάσεων σε αντίστοιχες εφημερίες μεγαλύτερων νοσοκομείων, όπως ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ και το ΓΕΝΙΚΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ. 


Αντί για την ενίσχυση του τμήματος με ειδικευμένους γιατρούς, για να εξασφαλισθεί η ασφαλής λειτουργία, η «λύση» που επιλέχθηκε είναι ο εξαναγκασμός των γιατρών, με αλλεπάλληλα «εντέλλεσθε» να εκτελούν διπλάσιο αριθμό εφημεριών από τον προβλεπόμενο, χωρίς καμία προοπτική βελτίωσης της κατάστασης, οδηγώντας τους σε σωματική και ψυχική εξάντληση.


Αντίστοιχα είναι τα προβλήματα από τη μεγάλη έλλειψη ιατρικού προσωπικού και στις υπόλοιπες κλινικές και τμήματα του νοσοκομείου ΘΡΙΑΣΙΟ, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις Παθολογικές κλινικές, τις ΜΕΘ (Γενική και Κέντρου Εγκαυμάτων) και το Μικροβιολογικό – Μοριακό και Βιοχημικό Εργαστήρια.


 Με διακοπή λειτουργίας κινδυνεύει η Παιδιατρική, όπου έχουν απομείνει μόνο 2 μόνιμοι και 1 επικουρική ειδικευμένοι παιδίατροι και 4 ειδικευόμενοι, η Αιμοδοσία, όπου έχουν απομείνει 3 μόνιμοι γιατροί, και η Πνευμονολογική Κλινική, όπου έχουν απομείνει 3 μόνιμοι γιατροί.
 

Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις σε παραιτρικό προσωπικό, δεδομένου ότι παραμένουν κενές 8 θέσεις τεχνολόγων ακτινολόγων και χειριστών ιατρικών συσκευών ενώ 2 ακόμη τεχνολόγοι ακτινολόγοι είναι σε μακρόχρονη απόσπαση στο υπουργείο Υγείας και σε άλλη μονάδα υγείας. 


Απολύτως απαραίτητη για τη συνέχιση της λειτουργίας του Ακτινοδιαγνωστικού τμήματος είναι η παραμονή στην εργασία των συμβασιούχων συναδέλφων (4 επικουρικοί και 1 εργαζόμενη μέσω του προγράμματος του ΟΑΕΔ) που καλύπτουν μέρος των ελλείψεων μόνιμου προσωπικού. 


Λόγω των μεγάλων ελλείψεων ιατρικού και παραιατρικού προσωπικού, είναι εξαιρετικά δύσκολη η αξιοποίηση του ψηφιακού αγγειογράφου και καθίσταται πρακτικά αδύνατη η στελέχωση μαγνητικού τομογράφου και ψηφιακού μαστογράφου, που η προμήθεια τους είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ για την αναβάθμιση του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου και την κάλυψη των αναγκών των δεκάδων χιλιάδων λαϊκών οικογενειών της περιοχής.


Οι μεγάλες ελλείψεις μόνιμου προσωπικού και η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων είναι τα αποτελέσματα της υποστελέχωσης των δημόσιων μονάδων υγείας από όλες τις κυβερνήσεις, που επιδεινώθηκαν από την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ κατά τη διάρκεια της επιδημίας.  


Για να εξασφαλισθεί η ασφαλής στελέχωση του Ακτινοδιαγνωστικού τμήματος με ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, ζητάμε να προχωρήσετε στις αναγκαίες ενέργειες, ώστε
► να συσταθούν και να προκηρυχθούν 4 οργανικές θέσεις ειδικευμένων γιατρών. Να προκηρυχθούν οι 8 κενές θέσεις τεχνολόγων ακτινολόγων και χειριστών ιατρικών συσκευών
► να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων
 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
             Ο Πρόεδρος                                         Η Γραμματέας
 Βαρδαβάκης Μανώλης                                        Φεργάδη Άννα