Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τρίτη 16 Μαρτίου 2021

Δύο ανακοινώσεις της ΟΕΝΓΕ

 


Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας

O.E.N.G.E. Federation of Hospital Doctors of Greece

Αθήνα 16 Μαρτίου 2021

Α.Π:11211


Προς:

ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ, κ. ΚΙΚΙΛΙΑ ΒΑΣΙΛΗ

ΤΟΝ ΑΝΑΠΛ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ, κ. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗ ΒΑΣΙΛΗ

ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΓΝ ΘΗΒΑΣ

ΔΙΟΙΚΗΤΗ 5ης ΥΠΕ

ΜΕΛΗ Γ.Σ ΟΕΝΓΕ

ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΕΝΩΣΕΩΝ

ΜΜΕ



ΘΕΜΑ: ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΜΙΔΗ ΑΣΘΕΝΩΝ COVID-19 ME ΣOBAΡΗ ΝΟΣΗΣΗ ΤΟΥ Γ.Ν.ΘΗΒΑΣ


Το Νοσοκομείο του Γ.Ν.Θ, µε αποφάσεις της Διοίκησης και αποφάσεις του κ. Διοικητή της 5ης Υ.Π.Ε,  έχει χαρακτηριστεί νοσοκομείο νοσηλείας ήπιων περιστατικών, με τη σημείωση ότι σε περίπτωση που τα περιστατικά βαρύνουν θα πρέπει να διακομίζονται σε νοσοκομεία αναφοράς χωρίς την ενδεδειγμένη υποστήριξη.

Οι συνάδελφοι γιατροί του Παθολογικού Τμήματος και του ΤΕΠ του Γ.Ν. Θήβας συναισθανόμενοι το βάρος της ευθύνης απέναντι στους ασθενείς τους, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Με τα σημερινά δεδομένα πληρότητας των κλινών ΜΕΘ τόσο στην Αττική όσο και στην περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας  και της Θεσσαλίας η οποία αγγίζει το 100%, αλλά και εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων τόσο σε εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό (αναισθησιολόγοι, πνευμονολόγοι, ακτινολόγοι) όσο και σε αναγκαίο εξοπλισμό και υποδομές του Γ.Ν. Θήβας, ελλοχεύει ο κίνδυνος αν ένας ασθενής επιδεινωθεί και χρήζει διασωλήνωσης και διακομιδής σε τριτοβάθμιο νοσοκομείο να παραμείνει για ένα χρονικό διάστημα στο νοσοκομείο της Θήβας προς αναζήτηση Μ.Ε.Θ. χωρίς την ενδεδειγμένη υποστήριξη.

Η παραμονή των περιστατικών εγκυμονεί κινδύνους τόσο για τους ασθενείς δεδομένου ότι σε αρκετές περιπτώσεις στο νοσοκομείο της Θήβας δεν υπάρχει ούτε ο απαραίτητος εξοπλισμός ούτε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των ειδικοτήτων που απαιτείται για την ασφαλή παρακολούθηση τους.

Καλούμε τη διοίκηση του Γ.Ν. Θήβας, τη διοίκηση της 5ης Υ.Π.Ε. και την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να προχωρήσουν άμεσα:

•Στην πρόσληψη του απαραίτητου αριθμού ειδικών ιατρών (ιδίως αναισθησιολόγων, πνευμονολόγων και ακτινολόγων) και την προμήθεια του προβλεπόμενου εξοπλισμού, ώστε να είναι δυνατή σε 24ωρη βάση η διασωλήνωση και η παρακολούθηση των ασθενών COVID-19 με σοβαρή νόσηση μέχρι την ανεύρεση Μ.Ε.Θ.

•Στην επίσημη γραπτή ενημέρωση των γιατρών ως προς την ακριβή διαδικασία με την οποία θα γίνεται η διεκπεραίωση των περιστατικών με σοβαρή νόσηση, για όσο χρονικό διάστημα εξακολουθεί η υφιστάμενη κατάσταση.


2)Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας

O.E.N.G.E. Federation of Hospital Doctors of Greece

Αθήνα 16 Μαρτίου 2021

Α.Π:11212


Προς:

ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ, κ. ΚΙΚΙΛΙΑ ΒΑΣΙΛΗ

ΤΟΝ ΑΝΑΠΛ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ, κ. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗ ΒΑΣΙΛΗ

ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΓΝ ΛΕΡΟΥ

ΔΙΟΙΚΗΤΗ 2ης ΥΠΕ

ΜΕΛΗ Γ.Σ ΟΕΝΓΕ

ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΕΝΩΣΕΩΝ

ΜΜΕ


Στις μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης του Γ.Ν.-Κ.Θ. Λέρου φιλοξενούνται 225 ασθενείς με μείζονες ψυχικές διαταραχές, εγκεφαλοπάθειες κλπ., πολλοί από τους οποίους έχουν και άλλα σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Πρόκειται για εξαιρετικά ευπαθείς ομάδες οι οποίοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο νόσησης από Covid-19 λόγω των συνθηκών διαβίωσης σε συνθήκες στενού συγχρωτισμού, αλλά και λόγω της φύσης της ασθένειας η οποία πρακτικά καθιστά αδύνατη την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας παρά τις άοκνες προσπάθειες του προσωπικού.

90 από τους 225 φιλοξενούμενους είτε δεν έχουν δικαιοπρακτική ικανότητα, είτε δεν έχουν νόμιμη εκπροσώπηση, είτε δεν έχουν οικογενειακό περιβάλλον με αποτέλεσμα να μη μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία του αναγκαίου εμβολιασμού.

Είναι επιτακτική ανάγκη να δοθεί άμεσα λύση και να προβείτε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες ώστε να αρθούν τα νομικά κωλύματα για τον εμβολιασμό των ασθενών.