Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τρίτη 30 Ιουλίου 2019

Ο "άλλος" χάρτης της Ικαρίας



Mε κύκλους κόκκινου χρώματος είναι περιοχές με ιστορικό - κοινωνικό ενδιαφέρον (προφανώς υπάρχουν και άλλες από διάφορες ιστορικές περιόδους, αλλά ας κάνουμε την αρχή).

Σημεία αναχώρησης προσφυγικών ροών στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου πολέμου, ήταν στη βόρεια πλευρά ο Αύλακας, το Κιόνι, ο Άγιος Φωκάς (στην ίδια περιοχή), το Βουδοκόκκαλο, το Καραβόσταμο, ο Εύδηλος, το Σκαλί - Παρθένι όπως το ξέρουμε σήμερα, το Αυλάκι, ο Νας και το κοντινό  "Μαύρο Ακρωτήρι".

Στη νότια πλευρά η Δαιμονόπετρα - Νεάλια και ο Φάρος. Λίγο πιο πάνω από το Φάρο στη θέση Βίγλα του χάρτη ήταν η Casarma το φυλάκιο των Ιταλών που σήμερα είναι ερειπωμένο.

Στα Θέρμα πήγαιναν οι Γερμανοί μετά την συνθηκολόγηση των Ιταλών και στρατοπέδευαν για λίγες μέρες κάνοντας επιδρομές.

Στο Μαυράτο έκαψαν σπίτια στοχευμένων οικογενειών όπως της οικογένειας Τσερμέγκα με παρουσία στις Διεθνείς Ταξιαρχίες στον ισπανικό εμφύλιο, αλλά και στην αντίσταση στο Β' ΠΠ (και μετά στην περίοδο του εμφυλίου), και με εκτελεσμένο στους 200 της Καισαριανής.

Στο Φραντάτο γεννήθηκε ο Γιάννης Σαλλάς, ηγετικό στέλεχος της Αντιφασιστικής Στρατιωτικής Οργάνωσης.

Στην πρωτεύουσα τον Άγιο Κήρυκο είχε γίνει συλλαλητήριο (όπως και στις Ράχες και στον Εύδηλο) στα χρόνια της κατοχής, ενάντια στην πείνα.

Στον Εύδηλο είχε γίνει συλλαλητήριο (κυρίως αγροτών) και τη δεκαετία του '30 με χτύπημά του από τις δυνάμεις καταστολής.

Θα επανέλθουμε με πληρέστερες καταγραφές.