Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

Νικόλαος Φράγκος: H φυγή στη Μ. Ανατολή το 1942 και η στράτευσή του

 ...αναδημοσίευση από το www.ert.gr...

Με στόχο να πολεμήσει τους κατακτητές, έκανε το ταξίδι προς την Τουρκία και ακολούθως στην Κύπρο και τη Μέση Ανατολή ο Νικόλας Φράγκος. Η κόρη του Θάλεια Φράγκου, μας μετέφερε όλα τα ιστορικά στοιχεία.


Πρόκειται για προδημοσίευση υλικού που περιλαμβάνεται στο βιβλίο «Αιγαιοπελαγίτες πρόσφυγες στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» (εκδόσεις Νότιος Άνεμος, συγγραφέας Νάσος Μπράτσος, 220 σελίδες, ISBN 978-960-9511-56-8), που θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017 στις 6.30μμ στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ.


O Νικόλαος Φράγκος (του Σαράντου και της Ευθαλείας γένος Χριστόδουλου Μαλαχία) γεννήθηκε το 1919. Ο πόλεμος τον βρήκε στην Αθήνα, σπουδαστή μηχανικό εμπορικού ναυτικού. Έμενε στον ξάδελφό του Καλοκαιρινό και μπήκαν στην πρώτη αντιστασιακή οργάνωση σπουδαστών και φοιτητών, από αυτές που φτιάχτηκαν πριν το ΕΑΜ και ακολούθως μπήκαν στις τάξεις του.




ο Ν. Φράγκος κάτω στη μέση ξαπλωτός
Η πείνα που έπεσε στην κατοχική Αθήνα, τον οδήγησε να επιστρέψει στη γενέτειρά του Ικαρία στα τέλη του 1941, αποφασισμένος να φύγει και από εκεί γρήγορα για να πάει στη Μέση Ανατολή να πολεμήσει.



Τα καταφέρνει τον Απρίλιο του 1942 μαζί με άλλους τέσσερις, αφού εντοπίζουν μία βάρκα κρυμμένη μέσα σε ένα αμπέλι στο Κυπαρίσσι. Και οι πέντε την κουβαλούν και φεύγουν κρυφά ένα βράδυ για την Τουρκία. Είχε ήδη τρεις αδερφές παντρεμένες στην Αίγυπτο.

Στην Τουρκία καταγράφονται και με καΐκι μεταφέρονται στην Κύπρο που γίνεται η βασική τους εκπαίδευση, εκεί γίνεται λοχίας και μετά τους πάνε στην Αίγυπτο. Εκεί βρίσκει το ηγετικό στέλεχος της Αντιφασιστικής Στρατιωτικής Οργάνωσης, Γιάννη Σαλλά, με τον οποίο είναι και συγγενείς από το σόι των Μαλαχιάδων.



Περιμένοντας την εκτέλεση στο Γεντί Κουλέ το 1947, τη φωτογραφία τράβηξε ο δεσμοφύλακας
Ήθελαν να πολεμήσουν τους Γερμανούς αντί να φυλάνε σκοπιές σε στρατόπεδα προσφύγων, ξεσηκώνονται και οι Εγγλέζοι τους κλείνουν στα «σύρματα», όπου και κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες, οργανώνουν τη ζωή τους.

Επέστρεψε με καράβι στη Χίο και από εκεί με καΐκι στην Ικαρία το 1946. Στα πλαίσια των διώξεων της εποχής, του αφαιρούν το ναυτικό του φυλλάδιο. Όταν επιχείρησε να ζητήσει αντίγραφο από τη σχολή του είπαν ότι είχαν καεί τα αρχεία στην κατοχή. Το 1947 ενώ είχε φυλακιστεί στο Γεντί Κουλέ και περίμενε την εκτέλεσή του, δόθηκε χάρη την τελευταία στιγμή.

Πηγή φωτο: οικογενειακό αρχείο Θάλειας Φράγκου

Διαβάστε στο www.ert.gr:
19/12: Αριστοτέλης Ελευθερόγλου: Πρόσφυγας από τη Σάμο στην Αβησσυνία