Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017

Eπανέκδοση του βιβλίου «Αθλητισμός & Κοινωνικά Κινήματα»

 ...αναδημοσίευση από το www.ert.gr...

Η συνεχής ζήτηση του βιβλίου, ειδικά με αφορμές σημαντικά γεγονότα στον αθλητισμό, είτε μέσα, είτε έξω από τους αγωνιστικούς χώρους, οδήγησε τις εκδόσεις «Νότιος Άνεμος», στην απόφαση να προχωρήσουν σε επανέκδοση του βιβλίου. 

Το βιβλίο «Αθλητισμός & Κοινωνικά Κινήματα», κυκλοφόρησε στις 6 Απριλίου 2015 και μέχρι και τον Ιανουάριο του 2017 είχε πραγματοποιήσει περίπου 20 εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, με διοργανωτές μαζικούς φορείς και το συγγραφέα να αποδίδει το ποσοστό που του αναλογούσε σε σκοπούς σχετικούς με τη δράση του διοργανωτή – οικοδεσπότη.
Από τότε ο αθλητισμός συνεχίζει να γοητεύει ένα ευρύ κοινό, αλλά και να προβληματίζει με διάφορες λογικές και πρακτικές που αναπτύσσονται από υποσύνολα που βρίσκονται εντός του χώρου αυτού.Θυμίζουμε τον πρόλογο του βιβλίου, που έκανε ο Δημήτρης Λιβιεράτος ιστορικός – συγγραφέας: «Ο Νάσος Μπράτσος παρουσιάζει στις σελίδες του μια σπουδαία εποχή για τον Αθλητισμό αλλά και για ολόκληρη την κοινωνία. Τότε που ήταν ερασιτεχνικός, στηριζόμενος στην ατομική και ομαδική προσπάθεια, την ευγενή άμιλλα των ανθρώπων. Τότε που δεν υπήρχε ακόμα επαγγελματισμός, βελτιωμένα φάρμακα, εμπόριο σωμάτων και προσπαθειών. Μπορεί σήμερα να μη μας φαίνονται μεγάλα τα ρεκόρ, αλλά στηρίζονταν πραγματικά στη μυϊκή και στην ηθική δύναμη του αθλητή. Την αγάπη του για το άθλημα που υπηρετούσε.Ο Νάσος Μπράτσος διατηρεί μια σπουδαία πρωτογενή, λαϊκή ιστορία. Σώζει μνήμες και παραδείγματα. Η προσπάθειά του είναι στην πρωτοπορία της αναγέννησης της κοινωνίας μας. Δεν είναι η ιστορία των μεγάλων, των «διάσημων». Είναι η ιστορία από τα κάτω που δημιουργεί. Έχει ιδιαίτερη σημασία να την υπενθυμίζουμε, να την κοινοποιούμε σε αυτούς, κυρίως στους νέους, που δεν τη γνωρίζουν. Συγχρόνως, παράδειγμα σημερινής δράσης. Για τις μεγάλες δυνατότητες που έχει αυτός ο πολύς, ο μεγάλος, ο σπουδαίος λαός. Πάντα δημιουργικός και πάντα κυνηγημένος, όπως αναφέρει σε σημαντικά παραδείγματα ο Νάσος Μπράτσος.

Σπουδαία και η αντιστασιακή στάση πολλών αθλητών. Πολλοί έδωσαν και τη ζωή τους για την αντιστασιακή τους δραστηριότητα. Και σήμερα, με άλλους τρόπους, στον αθλητισμό υπάρχει η προσπάθεια. Σήμερα, που πολλές φορές τα συμφέροντα «παραγόντων» σπρώχνουν τους νέους φιλάθλους σε αντιαγωνιστικές δραστηριότητες.

Η ιστορία δεν σταματά. Οι άνθρωποι, οι εργαζόμενοι, οι διανοούμενοι, η νεολαία αυτής της κοινωνίας συνεχίζουν αυτή τη δημιουργική δράση.

Η κοινωνική ιστορία συνεχίζεται κάθε μέρα. Ακόμη και με αθλητικές φανέλες. Και σήμερα υπάρχουν πραγματικές αθλητικές δραστηριότητες, όπως τότε, αλλά δεν τους δίνουν μεγάλη δημοσιότητα. Ακόμα και τα μεγάλα μέσα πληροφόρησης αγνοούν αυτές τις τοπικές αγωνιστικές εκδηλώσεις. Αλλά σε αυτές βρίσκεται η επαναφορά του αθλητισμού στην πραγματική του αντίληψη.
Ο Νάσος Μπράτσος δίνει μια σπουδαία ώθηση με αυτό το βιβλίο του. Καλό κουράγιο για τη συνέχεια!».εξόριστοι παίζουν ποδόσφαιρο στη Γυάρο
Οι υποενότητες του βιβλίου είναι οι εξής:
-Αθλητικά σωματεία και διοργανώσεις σε περιόδους κοινωνικών και απελευθερωτικών αγώνων -Ο εργατικός αθλητισμός στο Μεσοπόλεμο -Εργατικές Ολυμπιάδες και Σπαρτακιάδες -Αθλητισμός και Αντίσταση στην περίοδο της γερμανικής Κατοχής -Διώξεις αθλητών και συλλόγων: εμφύλιος, εξορίες, δικτατορία 67-74 -Η αθλητική αλληλεγγύη κατά τη μνημονιακή περίοδο

Info
Εκδόσεις: Νότιος Άνεμος
notiosanemos.editions@yahoo.gr
Σελίδες: 136
Έτος εκδόσεως: 2015
ISBN: 978-960-9511-26-1