Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

Η μάχη του Ελ Αλαμέιν και η επίπτωσή της στις μετακινήσεις Ελλήνων προσφύγων

...αναδημοσίευση από το www.ert.gr...

Πεδίο σκληρής αντιπαράθεσης μεταξύ των δυνάμεων του άξονα και του στρατού των συμμάχων, αποτέλεσε η Βόρεια Αφρική. Αρχικά οι Γερμανοί ήταν αυτοί που είχαν νίκες  στις μάχες και η απειλή της επέκτασής τους ήταν ορατή. 

Αυτό είχε επιπτώσεις εκτός από τους στρατιωτικούς σχεδιασμούς και στον τρόπο αντιμετώπισης των χιλιάδων προσφύγων πολέμου από την Ελλάδα που είχαν περάσει στα τουρκικά παράλια και ακολούθως στη Μέση Ανατολή.


Μία από τις επιλογές, αν στο Ελ Αλαμέιν το φθινόπωρο του 1942, δεν σταματούσαν την προέλαση του Ρόμελ, ήταν η μεταφορά των προσφύγων από τη Μέση Ανατολή σε αφρικανικές χώρες, ενώ όσοι βρίσκονταν στο hot spot του Τσεσμέ στην Τουρκία παρέμεναν επί μακρόν, σε σχέση με αυτούς που πέρασαν εκεί μετά την ήττα του Ρόμελ και μετά τη συνθηκολόγηση των Ιταλών και είχαν πιό γρήγορη προώθηση προς τη Μέση Ανατολή, που «ανέπνευσε» μετά τη συμμαχική νίκη στο Ελ Αλαμέιν.

Παράλληλα η Τουρκία, ουδέτερη στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και με συμφωνίες και επικοινωνίες, τόσο με τους Γερμανούς, όσο και με τους Εγγλέζους, «ζύγιζε» τις εξελίξεις και τουλάχιστον σε επίσημο επίπεδο, η συμπεριφορά της γίνονταν πιό ευνοϊκή προς τις προσφυγικές ροές των Ελλήνων, όταν η ζυγαριά έδειχνε ότι θα γείρει προς τη νίκη των συμμάχων.

Θυμίζουμε από τη συνέντευξη της Καίτης Φράγκου – Ζηκίδη, για την προσφυγική της διαδρομή που ξεκίνησε το 1942 από την Ικαρία και συνεχίστηκε στην Τουρκία και ακολούθως στη Μέση Ανατολή: «Τους άντρες τους είχαν στείλει στο στρατό στη Μέση Ανατολή, ενώ εμάς μας κρατούσαν στην Τουρκία, λόγω της εξέλιξης του πολέμου, όσο κέρδιζε δηλαδή ο Άξονας. Γι αυτό και στο προσφυγικό στρατόπεδο των πηγών του Μωυσέως τους ετοίμαζαν να τους στείλουν στο Κονγκό.
Αυτά άλλαξαν μετά τη νίκη στο Ελ Αλαμέιν, όπου άλλαξε και η ροή του πολέμου. Τότε μας έβαλαν σε τρένα από τη Σμύρνη και φτάσαμε στην Τρίπολη τoυ Λιβάνου, όπου περάσαμε 15 μέρες καραντίνα, για να καταλήξουμε κοντά 1.000 Έλληνες σε ένα γαλλικό ξενοδοχείο».

Από το περιοδικό Α.Ε.Ρ.Α. (Αγγλία, Ελλάς, Ρωσία, Αμερική), που έβγαινε στην Αίγυπτο και κυλοφορούσε στη Μέση Ανατολή και απηχούσε φιλοβασιλικές λογικές, εξασφαλίσαμε την περιγραφή της μάχης καθώς και κάποιες φωτογραφίες.

μηνμειοαρχικοαρχικη2καριερςαερα

Όλοι οι κύκλοι του αφιερώματος στην ανάρτηση: Αναγνώριση της ερευνητικής δουλειάς του ert.gr
 

Κάθε μέρα λίγα λεπτά μετά τις 7πμ διαβάστε στο www.ert.gr:

Τρίτη 4 Ιουλίου 2017: Κατοχικές πανιότες σκατολέτες και λούπινα – Οι αναμνήσεις του Συριανού Σπύρου Κρεατσούλα 

Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017: ΑSYA MINOR yeniden: Η τουρκική ματιά στην ελληνική προσφυγιά του Β’ Παγκοσμίου πολέμου

Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017: Mαρία Οικονόμου – Μανωλιού: Το προσφυγικό της ταξίδι από τη Σάμο στη Γάζα

Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017: Ανδρέας Χριστόπουλος – από το πολεμικό ναυτικό στα «σύρματα» των Εγγλέζων στην Αίγυπτο