Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

Το ολοκαύτωμα της Βλαχέρνας στις 19 Ιουλίου 1944

 ...αναδημοσίευση από το www.ert.gr...

Ήταν το καλοκαίρι του 1944 οι Γερμανοί έχαναν τον πόλεμο και η λύσσα τους, τους οδήγησε σε όλη την Ελλάδα στη διάπραξη φρικαλεοτήτων. Η Αρκαδία πλήρωσε όπως και άλλες περιοχές της χώρας, το τίμημά της στον αιματοβαμμένο αγώνα για την απελευθέρωση. 

Οι Γερμανοί επέδραμαν στο Λεβίδι, στη Βλαχέρνα, στην Καμενίτσα, στην Παναγίτσα, πυρπόλησαν σπίτια και δολοφόνησαν αμάχους.


Στις 18 Ιουλίου 1944 έκαναν νέα επιδρομή στη Βλαχέρνα με «στόχο» τους, γυναίκες που επιχειρούσαν να διαφύγουν. Ακολούθως επέστρεψαν στο Λεβίδι.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας διμοιρία του ΕΛΑΣ κατέβηκε από το βουνό και τους έστησε ενέδρα.

Οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ, έχοντας εντολή να χτυπήσουν για παρενόχληση, το έπραξαν με επίθεση σε προπορευόμενο τμήμα γερμανικής φάλαγγας. Ακολούθως οι Γερμανοί κύκλωσαν το Λεβίδι και το έκαψαν. Η ενέδρα του ΕΛΑΣ ήταν κοντά στη Βλαχέρνα και οι Γερμανοί έκαψαν και τη Βλαχέρνα.
Μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της είχε ήδη αναζητήσει καταφύγιο στα βουνά και έβλεπε τους καπνούς από τις πυρπολήσεις των σπιτιών της Βλαχέρνας, έτσι γλίτωσαν αρκετές ζωές. Ήταν 19 Ιουλίου 1944.

Ακολούθησε δύο ημέρες μετά, νέα ενέδρα του ΕΛΑΣ που χτύπησε Γερμανούς που έρχονταν από το Λεβίδι και τους προξένησε μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, ενώ στα χέρια των ανταρτών έπεσε και αρκετό υλικό.

BLAXERNA-KANDANOS-8 

Συνολικά στην κατοχική περίοδο η Βλαχέρνα είχε τις εξής απώλειες:
Από μάχιμους τους: Ντίνο Κολλίντζα, καπετάν Κολοκοτρώνη, Δ/τή του 16ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ Βερμίου, Γιώργη Καρούντζο, αντάρτη του ΕΛΑΣ, Γιάννη Πανούση, Γραμματέα της ΕΠΟΝ Τρίπολης, Βαγγέλη Λολώνη, αντάρτη του ΕΛΑΣ.

Από αμάχους τους: Θοδωρή Κουτσούγερα, Τάση Κουτσούγερα, Γιώργη Κουτσούγερα, Βασίλη Κουτσούγερα, Αριστείδη Αποστολόπουλο, Τρύφωνα Κατσούλη, Δημήτρη Λολώνη, Φώτη Κουνέλη, Αναστάσιο Τζιώλα.

Από το 2005 η Βλαχέρνα αδελφοποιήθηκε με τη μαρτυρική Κάντανο της Κρήτης.

Προτεινόμενο βιβλίο:  «Τίμιοι Αγώνες»  του Χρήστου Αν. Κουτσούγερα-2003