Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 21 Μαΐου 2016

Εξαπλώνεται το φαινόμενο της δωρεάν υπαίθριας άσκησης σε δημοτικούς χώρους

 ...αναδημοσίευση από το ert.gr...


Φαινόμενο που διαρκώς επεκτείνεται είναι η εγκατάσταση σε δημοτικούς χώρους, οργάνων άθλησης με ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση για τους πολίτες, ειδικά σε δημοτικά πάρκα, άλση και πλατείες, τόσο στο λεκανοπέδιο της Αττικής όσο και στην επαρχία. Πρόκειται για μηχανήματα που σε αντίθεση με αυτά των γυμναστηρίων δε λειτουργούν με ρεύμα, αλλά με τη μυϊκή χρήση του κάθε ασκούμενου, που είναι ανάλογη με το βάρος του.



athlo3Επίσης είναι από υλικά που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα από τον καιρό, αφού μιλάμε πάντα για υπαίθριους χώρους άθλησης.

athlo4Σε εποχές οικονομικής στενότητας η ελεύθερη πρόσβαση αναδεικνύεται σε σοβαρό κίνητρο, έναντι των συνδρομών σε γυμναστήρια.

Ταυτόχρονα υπάρχουν και οδηγίες χρήσης πάνω σε κάθε όργανο γυμναστικής, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχει παρουσία γυμναστών σε συγκεκριμένα ωράρια, για να δίνουν τις απαιτούμενες οδηγίες.

Εκτός από τα γενικά οφέλη της άσκησης και πολύ περισσότερο μέσα σε καταπράσινο περιβάλλον, ειδικά τα τελευταία χρόνια, με τις οικονομικές εξελίξεις να απασχολούν τον κάθε πολίτη φορτώνοντάς τον με άγχος, η άσκηση αποδεικνύεται απολύτως χρήσιμη και σαν διαδικασία χαλαρωτική που διευκολύνει σε πιο καθαρές και ψύχραιμες σκέψεις για τις επιλογές που σκέφτεται να ακολουθήσει ο καθένας στο δύσκολο περιβάλλον που κινείται.

Παράλληλα η πρόληψη νοσογόνων καταστάσεων, σε εποχές αλλαγών στο ασφαλιστικό, αλλά και χρονίων προβλημάτων στις δημόσιες δομές υγείας,  αποτελούν πρόσθετους παράγοντες για να πάρουμε στα σοβαρά όλα αυτά που προτείνουν οι γιατροί και συνηθίζουμε να αγνοούμε, δηλαδή την προληπτική αξία σε θέματα υγείας, που έχει η άσκηση.

athlo1athlo5

Πάντα όμως χωρίς υπερφίαλους στόχους και ακρότητες, που αντί για βελτίωση της ατομικής υγείας του ασκούμενου, μπορούν να οδηγήσουν σε «αβαρίες». Γι΄ αυτό χρήσιμη είναι μία επίσκεψη στο γιατρό πριν την έναρξη έστω και ήπιας αθλητικής δραστηριότητας, ώστε η συνεκτίμηση του ατομικού ιατρικού ιστορικού, των παραγόντων κληρονομικότητας, τους στόχους που θέτει ο καθένας για τον εαυτό του, να οδηγήσουν σε ασφαλείς οδηγίες.
Και αν στην περιοχή σας δεν έχουν ακόμα οργανωθεί υπαίθρια γυμναστήρια, μπορείτε να βάλετε την ιδέα στη δημοτική αρχή.

Κείμενο & φωτο από το Άλσος Βεΐκου του Δήμου Γαλατσίου: Νάσος Μπράτσος

veiko