...αναδημοσίευση από το ert.gr...
Η συνέντευξη προγραμματίστηκε πριν την έξαρση των πυρκαγιών της Παρασκευής 17 Ιουλίου και η εξέλιξη αυτή την κάνει τραγικά επίκαιρη, ενώ αναδεικνύει τη σημασία του έργου των εθελοντών δασοπυροπροστασίας Αττικής.
-Πότε ιδρύθηκε ο ΕΔΑΣΑ και ποιος είναι ο στόχος που έθεσε για τη λειτουργία του;
-Η εθελοντική προσπάθεια του ΕΔΑΣΑ ξεκίνησε το 1987 από μια παρέα ορειβατών και σπηλαιολόγων που παρακινήθηκαν από την αγάπη τους για το βουνό και το δάσος και αποφάσισαν να συμβάλουν εθελοντικά στην προστασία τους. Το 1989 ο ΕΔΑΣΑ συγκροτήθηκε νομικά ως σωματείο που πρωταρχικό σκοπό έχει, σύμφωνα με το καταστατικό του, την εθελοντική πυροφύλαξη των δασών της Αττικής και ιδίως τον έγκαιρο εντοπισμό πυρκαγιών και την άμεση ειδοποίηση των αρμόδιων αρχών, καθώς και την παροχή κάθε είδους βοήθειας προς τις υπηρεσίες κατάσβεσης πυρκαγιών.
-Με ποιο τρόπο παρεμβαίνει και πώς αξιοποιεί το μεσοδιάστημα μεταξύ της έναρξης και της λήξης της αντιπυρικής περιόδου;
-Μεταξύ έναρξης και λήξης της αντιπυρικής περιόδου ο ΕΔΑΣΑ οργανώνει κάθε νύχτα εθελοντικές πυροφυλάξεις στα πυροφυλάκια της Πάρνηθας. Οι ομάδες πυροφύλαξης αποτελούνται από 4-6 εθελοντές, με επικεφαλής έναν έμπειρο εκπαιδευμένο εθελοντή του ΕΔΑΣΑ, και διανυκτερεύουν στα πυροφυλάκια Σκίπιζας και Μόλας (υψόμετρο 1.200 μέτρα περίπου), ελέγχοντας με βάρδιες το οπτικό τους πεδίο και διαθέτοντας τον κατάλληλο εξοπλισμό για να εντοπίσουν πυρκαγιές και να ειδοποιήσουν το Πυροσβεστικό Σώμα. Επίσης ο ΕΔΑΣΑ διαθέτει Ομάδα Δασοπυρόσβεσης Ορεινών Περιοχών (ΟΔΟΠ) που αποτελείται αποκλειστικά από εκπαιδευμένους εθελοντές και επικουρεί το Πυροσβεστικό Σώμα στην κατάσβεση δασικών πυρκαγιών, είτε ως πεζοπόρο τμήμα είτε ως πλήρωμα του πυροσβεστικού οχήματος του ΕΔΑΣΑ. Το πυροσβεστικό όχημα του ΕΔΑΣΑ, επανδρωμένο με τα μέλη της ΟΔΟΠ, εκτελεί επίσης προληπτικές περιπολίες στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας, σε συνεννόηση με το Πυροσβεστικό Σώμα και τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας.
-Όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας του, ο ΕΔΑΣΑ στηρίχτηκε από το κράτος, την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και από ιδιωτικούς φορείς και, αν ναι, με ποιους τρόπους;
-Στα 28 χρόνια λειτουργίας του, ο ΕΔΑΣΑ έχει λάβει υποστήριξη από διάφορους φορείς, την οποία διαχειρίζεται με διαφάνεια (τα οικονομικά μας στοιχεία είναι δημοσιευμένα στην ιστοσελίδα μας). Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας υποστηρίζει τη δράση μας καλύπτοντας τα έξοδα καυσίμων και συντήρησης του πυροσβεστικού μας οχήματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πυροσβεστικό αυτό όχημα αγοράστηκε το 2008 με χορηγία της British Airways και εξοπλίστηκε με χορηγία του Ιδρύματος Λάτση, που επίσης βοήθησε σημαντικά στην απόκτηση του ατομικού εξοπλισμού της ΟΔΟΠ (αντιπυρικές στολές, κράνη κ.λπ.). Επίσης το Πυροσβεστικό Σώμα συμβάλλει σημαντικά στην εκπαίδευσή μας. Τέλος, στο παρελθόν έχουμε λάβει ενίσχυση από το Ίδρυμα Μποδοσάκη, το WWF και πολλούς ιδιώτες χορηγούς, που αναφέρονται αναλυτικά στην ιστοσελίδα μας.
-Εκτός από περιπτώσεις εμπρησμών, έχετε διαπιστώσει συμπεριφορές που δημιουργούν κίνδυνο για πυρκαγιά και προέρχονται από ελλιπή ενημέρωση των πολιτών και, αν ναι, ποιες είναι αυτές και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν;
-Οι εμπρησμοί είναι μια σημαντική αιτία της καταστροφής των δασών, αλλά στην πραγματικότητα η σημαντικότερη αιτία είναι η ανθρώπινη αμέλεια.
Συμπεριφορές όπως η χρήση φορητών ψησταριών μέσα στο δάσος, οι εργασίες στην ύπαιθρο που παράγουν σπίθες (π.χ. τροχός, οξυγονοκόλληση), η ανεξέλεγκτη καύση σκουπιδιών, ο «καθαρισμός» χωραφιών με φωτιά και φυσικά τα αναμμένα τσιγάρα από τα αυτοκίνητα, κάνουν πολύ περισσότερη ζημιά από τους σκόπιμους εμπρησμούς. Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστούν οι πρακτικές αυτές είναι η βελτίωση της ενημέρωσης και της παιδείας των πολιτών.
-Πώς μπορεί κάποιο άτομο ή κάποιος φορέας να ενισχύσει το έργο των εθελοντών δασοπυροπροστασίας Αττικής;
-Κάθε απλός πολίτης μπορεί να ενισχύσει το έργο του ΕΔΑΣΑ, συμμετέχοντας σε μια ομάδα πυροφύλαξης, Δεν χρειάζεται καμιά εκπαίδευση, αφού κάθε ομάδα πυροφύλαξης καθοδηγείται από εκπαιδευμένο έμπειρο εθελοντή. Η διαμονή στο πυροφυλάκιο είναι καταπληκτική εμπειρία και πιστεύουμε ότι όλοι αξίζει να τη ζήσουν. Από εκεί και πέρα, αν κάποιος θέλει να συμμετάσχει πιο ενεργά, μπορεί να παρακολουθήσει τις εκπαιδεύσεις που οργανώνουμε κάθε άνοιξη (Μάρτιο έως Μάιο), για να γίνει υπεύθυνος πυροφύλαξης ή μέλος της Ομάδας Δασοπυρόσβεσης. Φυσικά, όποιος θέλει, μπορεί επίσης να μας ενισχύσει οικονομικά με μια δωρεά.
-Πώς μπορεί να έρθει κανείς σε επικοινωνία με τον ΕΔΑΣΑ;
-Στη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΔΑΣΑ λειτουργεί κάθε απόγευμα ώρες 17.00 – 21.00 και μπορεί ο καθένας να τηλεφωνήσει και να ενταχθεί άμεσα σε μια ομάδα πυροφύλαξης. Επίσης
μπορεί να μας στείλει ένα email στο edasa@otenet.gr ή να συμπληρώσει την online φόρμα συμμετοχής στην ιστοσελίδα μας www.edasa.gr.
Για επικοινωνία: ΕΔΑΣΑ – Eθελοντές Δασοπυροπροστασίας Αττικής
Αγίου Κωνσταντίνου 12, Αθήνα 10431
τηλ. 210 5200680 – Δευτέρα έως Παρασκευή 17.00-21.00
fax. 210 5200681
site: www.edasa.gr
Συνέντευξη: Νάσος Μπράτσος